Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 30.6.2022

00:00
Poročila

V četrtkovem nočnem programu bomo gostili predstavnike mariborskega Centra alternativne kulture Pekarna. Letošnja 28-letnica ustvarjanja v tej nekdanji vojašnici v širšem središču Maribora poteka v znamenju strahu pred preselitvijo, ki jo napoveduje občina. Tamkajšnji ustvarjalci pa opozarjajo, da je dejavnost Pekarne neločljivo povezana z lokacijo ter da bogati tamkajšnje soseske in celotno mesto.

Avtor: Bratko Zavrnik

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila
05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Spoštovane poslušalke in spoštovani poslušalci Radia Slovenija!

V današnjem evangeliju beremo, kako je Jezus ozdravil mrtvoudnega človeka. Z vero so ljudje v stiski pristopili do potujočega učitelja Jezusa, ki je svoje besede potrjeval z dejanji čudežev.
Jezusovo delovanje v deželah današnjega Bližnjega vzhoda je vzbudilo nemalo zanimanja pri ljudeh. Če nekoliko odmislimo dobro poznano zgodbo o Jezusovem rojstvu, je v svojem sicer kratkem javnem delovanju vzvalovil veliko zanimanja med preprostimi ljudmi, pa tudi med takratno vodstveno srenjo Judov. In kaj ne bi; s svojim naukom se je namreč razlikoval od tedaj uveljavljenih družbenih norm, s svojimi čudeži je presegal človeške zmožnosti in s svojim odnosom do svojega Očeta v nebesih je bil edinstven in neponovljiv. Oseba Jezusa je hkrati vzbujala zadržanost in pozneje odkrito sovraštvo in upanje ter vero pri ljudskih množicah.
Takratnim verskim voditeljem v Jezusu ni uspelo prepoznati pravega Boga, saj so bili prepričani, da je Jezus zgolj človek. Lahko rečemo, da so bila njihova srca zakrknjena in oči zastrte.
Tudi v današnjem času ne prepoznavamo Boga. Še več, kljub napredku ne prepoznavamo več človeka; kaj je njegovo dostojanstvo, ne kaj sta njegova odgovornost in krhkost. Množice se zadovoljijo s preprostimi parolami o Bogu, da tega ali ni ali pa je tako nedoločen, da ga niti poimenovati ne moremo.
Mrtvoudni je potreboval Božjo pomoč in upal je, da jo bo našel v Kristusu. Vsi potrebujemo Božjo pomoč, a je ne iščemo vsi v Kristusu. Težko priznavamo, da ima Bog oblast tako na duhovnem področju kot v fizičnem svetu. Boli nas, ko naše življenje prizadene vsakovrstno trpljenje. To postane celo vir jeze, zamer in očitanja Bogu.
Toda Kristus, Sin Boga, ni sveta po svoji smrti zapustil. Na izreden in neprecenljiv način je delo odrešenja tako na telesni kakor na duhovni ravni zaupal svojim apostolom. Ti so njegov nauk, delo in tesno povezavo z Bogom Očetom prenesli ljudem. Njihovo delo vse od začetka do današnjega dne nadaljujejo škofje, duhovniki in diakoni; na poseben način vse Božje ljudstvo. V tem tednu smo se v Cerkvi na Slovenskem duhovniškemu zboru pridružil štirje novi duhovniki – novomašniki in dva diakona. Velika dela na duhovnem področju: odvezovanje grehov, darovanje daritve svete maše, sprejemanje novih kristjanov po zakramentu krsta, bo odslej Kristus opravljal po naših življenjih. Naloge, ki jih opravljamo v Kristusovi osebi, so preobsežne celo za besede; so neizmeren dar, ki jih naša slabotna narava ne zmore. Zato prosimo verne za molitveno podporo, neverne pa za spoštljiv odnos, da bomo lahko opravljali poslanstvo duhovnikov in diakonov v korist vseh ljudi v naši domovini in bomo kakor mrtvoudni vsi vedno bolj polni življenja.

Avtor: Janez Meglen

06:00
Poročila

Lokalni čas slovenske Istre nam bo tokrat odmerila Barbara Kampos!

Avtor: Barbara Kampos, Mojca Delač

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Kaj nam o naših možganih povedo fosili iz pradavnine? Natanko to bomo raziskovali tokrat! Vabljeni na potep tisočletja v zgodovino. Naša glavna navigatorka bo doktorica Alexandra de Sousa z Univerze BathSpa v Veliki Britaniji, ki strastno raziskuje povezave med človeškim vedenjem in njegovimi možgani. Pripravlja: Mojca Delač.

Avtor: Mojca Delač

08:00
Poročila

Razkroj lesa povzročajo številni dejavniki žive in nežive narave. Mehanski, fizični in kemijski vplivi na eni strani ter insekti, glive in plesni na drugi lahko poškodujejo ali povsem uničijo vašo ograjo, ostrešje, parket in pohištvo. V četrtkovem svetovalnem servisu po osmi na Prvem bomo govorili o učinkoviti zaščiti lesa. Doktor Franc Pohleven, zaslužni profesor Biotehniške fakultete v Ljubljani, nam bo pojasnil tudi, zakaj so kozolci dober primer konstrukcijske zaščite lesa.

Avtor: Bojan Leskovec

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:42
Obvestila
09:00
Poročila

Prebivalci Slovenije dnevno zaužijemo kar za tretjino manj prehranskih vlaknin, kot je priporočeno (Raziskava Menu Slovenija). Le 20 gramov namesto priporočenih 30. Kje tiči vzrok? Kako se nam nizek vnos prehranskih vlaknin lahko na dolgi rok maščuje? Zakaj so vlaknine koristne? Več kot le en tehten razlog pozna dr. Jasna Bertoncelj, predavateljica na ljubljanski Biotehniški fakulteti. Ob robu letošnjih Bitenčevih dnevov se je z njo pogovarjal Iztok Konc.

Avtor: Iztok Konc

10:00
Poročila

"Kamen je pesem za večnost," pravi gospod Marjan Svete iz Podpeči. Je pravi pripovedovalec zgodovine tega kraja. Živo se tudi spominja otroških dni in iger, s katerimi so si otroci krajšali čas. Pozneje je njegovo pot zaznamoval kamen. A prva stvar, ki se je spomni iz otroštva, je zima pred sedemdesetimi leti, 1952/53.

Avtor: Lucija Fatur

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Avtor: Prvi

Drugi poudarki oddaje:
Bolnišnica v Šempetru pri Gorici dobila novo strokovno vodstvo
Na Okrešlju končujejo graditev nove koče
Na tradicionalni prireditvi Dobrodošli doma pričakujejo nekaj 100 Slovencev iz zamejstva in tujine.
V Slavini ob pomoči donatorskih sredstev do novega igrišča za otroke.
V Kranju danes odpirajo razstavo Keramika v Sloveniji, v Murski Soboti pa 8. državno tematsko razstavo Videz tipnega.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

V marsikateri družini se je te dni odvijala prava drama vpisovanja učencev v želeno srednjo šolo. Državni izpitni center pa je objavil prve grobe analize letošnjega nacionalnega preverjanja znanja, kar je v delu strokovne javnosti vnovič sprožilo polemike o njegovem namenu in ciljih ter debate o nujno potrebnih spremembah načinov ocenjevanja znanja učencev in dijakov. Aktualna vlada je v koalicijsko pogodbo med drugim napisala, da je treba »kriterije omejitve vpisa spremeniti, saj trenutni upoštevajo izključno ocene, pridobljene v okviru pouka, da bo poleg ocen upoštevan tudi rezultat, dosežen na nacionalnem preverjanju znanja (NPZ). To je še spodbudilo opozorila o tem, da ocene, pridobljene v zadnji triadi osnovne šole, niso nujno tudi odraz znanja otrok in da bodo pritiski na učitelje in vodstva šol vse večji. O vsem tem voditelj Jure Čepin s sogovorniki.

Gostje:
dr. Darko Zupanc, direktor RIC-a,
dr. Janez Vogrinc, predsednik Državne komisije za vodenje NPZ,
dr. Vinko Logaj, direktor Zavoda RS za šolstvo,
dr. Klemen Lah, profesor slovenščine in sociologije,
Gregor Pečan, predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljic in ravnateljev

Avtor: Juer Čepin

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

V nocojšnji pravljici so sanje pobegnile. Ujemimo jih, da bomo potem lažje sanjali. … \t
Pripoveduje: Stanislava Bonisegna.
Napisali: Dubravka Ugrešić. Saša Vegri.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1992.

Avtor: Prvi

To sezono živih oddaj iz studia 13 končuje mladi narodno-zabavni Ansambel PIK. S pravkar končanega 30. Festivala narodno-zabavne glasbe Vurberk 2022 se fantje vračajo polni vtisov, ki so jih na svoji spletni strani strnili takole: "Ni besed, s katerimi bi lahko opisali svoje občutke z letošnjega jubilejnega (morebiti tudi zadnjega) festivala Vurberk. Krasno vzdušje, ambient in seveda srečanja z mnogimi glasbenimi prijatelji. Čeprav nismo dobili nagrade, smo na svoj nastop izredno ponosni, saj smo lahko predstavili skladbo, ki je bila posvečena prav festivalu Vurberk."
Ta mlada zasedba ima v svojem repertoarju zajetno bero avtorskih skladb in to gotovo obljublja zanimiv in prijeten večer na Prvem, kjer nas poslušate po radijskih valovih in gledate na spletni strani Prvega programa.

Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodno-zabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodno-zabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najkakovostnejše zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

Avtor: Tomaž Guček, Lucija Grm

21:00
Poročila

"V zrnu peska videti ves svet."

William Blake (1757 – 1827) predstavlja eno najbolj nenavadnih osebnosti angleške poezije. Vse življenje sta ga enako privlačili poezija in slikarstvo. V primerjavi z njegovim dostopnim zgodnjim ustvarjanjem, Blakova pozna poezija vsebuje zasebno mitologijo s kompleksno simboliko. Zato je bila manj objavljana in poznana. Blaka so odkrili šele romantiki in simbolisti. S poezijo in ilustracijami pa je izjemno vplival na poznejše generacije ustvarjalcev.

Avtor oddaje in prevajalec: Miha Avanzo
Interpreti: Iva Zupančič, Boris Kralj, Rudi Kosmač
Režiser: Dušan Mauser
Urednika oddaje: Drago Bajt, Gregor Podlogar
Leto nastanka: 1977

Avtor: Prvi

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Kitaristka Urška Supej in pevka Maša But sta duo 3:RMA. Pod imenom, ki je zloženka začetnic imen teh dveh izvrstnih mladih glasbenic, te dni izhaja njun kantavtorski prvenec »a well-paved road«: minimalističen, feminističen in neobremenjeno zazrt v širjave doživljanja življenja. Ustvariti jima ga je pomagal londonski producent Femi Temowo, ki ga skupaj z njima predstavlja v tokratni Pesmi v žepu.

Avtor: Teja Klobčar

23:00
Poročila

Triger je tretji roman romanopisca in zgodbopisca Davorina Lenka. Njegova junakinja Aleksandra (lahko bi se imenovala tudi Lilit) se prepusti eksperimentiranju, strasti, spremembam in očaranosti s serijskimi morilci. Uvodni odlomek iz romana vsaj nekoliko pojasni, zakaj se romaneskna junakinja odpravi na opisano pot.

Režiserka: Saška Rakef
Interpret: Gregor Zorc
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina
Mojstrica zvoka: Sonja Strenar
Mojster zvoka: Matjaž Miklič
Urednik oddaje: Marko Golja

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 30.06.2022 12:55:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt