Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 14.7.2022

00:00
Poročila

Stopala so naša glavna opora pri hoji in so tako eden najbolj obremenjenih delov našega telesa. V goste smo zato povabili Dejana Tašnerja, doma in v tujini priznanega strokovnjaka, diplomiranega inženirja ortotike in protetike. Se zavedamo, da kakovostna hoja vpliva tudi na kakovost življenja? Z njim se bo pogovarjal Robert Zajšek.

Avtor: Robert Zajšek

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila
05:00
Poročila

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Večkrat moram misliti na stavek, ki ga je pred leti izrekla ena izmed udeleženk skupine, v kateri so se srečevali ljudje po izgubi ljubljenega človeka. Takole je rekla: »Življenje je most in na mostu ne zidaj hiše!« Upam, da mi bo ta stavek ostal pred očmi vsakokrat, ko bom v svojem življenju morala izpuščati stvari, na katere sem navezana, ljudi, ki jih imam rada, na svoje sposobnosti … in da mi bo v pomoč.
Verjetno je ena najbolj bistvenih stvari v življenju, da znamo izpuščati. Lahko smo veseli in hvaležni za vse, kar je bilo, toda nikoli si na tem ne moremo zgraditi šotorov in na tem obstati. Tudi nam ne more pomeniti garancije za prihodnost, niti imetje, niti položaj, niti prijateljstvo. Življenje je pot in živimo lahko samo toliko časa, dokler smo na poti. Na pot pa lahko človek vzame samo najnujnejše stvari, samo tisto, kar je zares bistveno. Kdor se ne more ločiti od stvari, mora obstati.
\tV življenju se moramo zelo zgodaj učiti izpuščati. Izpustiti moramo zavetje doma in se postaviti na svoje noge. Izpuščati moramo otroke, ko odraščajo. Ko se upokojimo, moramo izpustiti svoje poklicno delo, ki smo ga morda imeli zelo radi. Izpuščati moramo svoje zdravje, svoje sposobnosti. Najbolj boleče pa je gotovo izpuščati ljudi, ki jih imamo radi. Izguba ljubljenega človeka vedno pomeni bolečino, s katero je treba živeti in kljub vsemu iti naprej.
Morda nam bo laže izpuščati, če se bomo zavedali že ves čas, da je naše življenje zares most – iz ene stvarnosti na drugo in na mostu ne moremo graditi hiš. To ne pomeni, da ne moremo intenzivno živeti – nasprotno, ravno to, da ne gradimo hiš, omogoča, da lahko vse svoje napore vložimo v intenzivnost naših medsebojnih odnosov, da zelo intenzivno živimo, pri tem pa nikogar ne priklepamo nase, ampak živimo te odnose v vsej ljubezni in svobodi, ki zna tudi izpuščati, ko je treba.

Avtor: Metka Klevišar

06:00
Poročila

V nedeljo se bo v Celju začela gasilska olimpijada. O največjem tovrstnem dogodku v samostojni Sloveniji smo v Lokalnem času govorili prejšnji teden. Danes pa gasilsko zgodbo nadaljujemo z začetkom gasilstva pri nas, težavami slovenskega gasilskega muzeja v Metliki in da bodo belokranjsko gasilstvo na olimpijadi zastopale članice prostovoljnega društva iz Semiča. Podrobnosti predstavlja dopisnik za Dolenjsko in Belo krajino Jože Žura.

Avtor: Jože Žura

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Začetek julija je v Piranu v okviru projekta TwinBrain prinesel drugo mednarodno poletno šolo, ki je postregla z novostmi v raziskavah na področju nevroznanosti gibanja, letos zlasti s poudarkom na Parkinsonovi bolezni in podobnih nevrodegenerativnih stanjih. Ob tej priložnosti je vodja projekta, izr. prof. dr. Uroš Marušič z Inštituta za kineziologijo Znanstvenoraziskovalnega središča Koper, v pogovoru z Mojco Delač delil nekaj spodbudnih novic o dosežkih slovenskih raziskav na tem področju. Kaj ima s tem vožnja s kolesom? In zakaj je hoja pomembna tudi pri prepoznavanju Alzheimerjeve bolezni? Odgovore je ujela nova epizoda!

Avtor: Mojca Delač

08:00
Poročila

Na ulici srečate osebo, ki jo poznate iz otroštva. Spomnite se, da ste skupaj z njo obiskovali osnovno šolo, ampak se ne morete spomniti njenega imena. Kako si priklicati njeno ime? Kaj je pomembno, ko si želimo zapomniti ime in priimek osebe, ki smo jo pravkar spoznali? Kako skrbeti za svoj spomin in kakšen naj bo možganski fitnes, ko smo na dopustu? V studiu Prvega je gostja certificirana trenerka spomina Jasmina Lambergar.

Avtor: Jana Bajželj

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:42
Obvestila
09:00
Poročila

»S 85 odstotkov pade smrtnost pod 10 odstotkov. Ali razumete!? To je največji uspeh našega programa,« ne skriva navdušenja Jürg Hurter, ki vodi švicarski program zgodnjega odkrivanja pljučnega raka. S CT slikanjem oseb iz skupin z najvišjim tveganjem za raka lahko bolezen odkrijejo v zgodnji fazi. Da bi podoben program zaživel pri nas, si želijo tudi slovenske zdravnice in zdravniki. Zadnji podatki, ki jih je v Kliniki na Golniku predstavila onkologinja Urška Janžič, so že zdaj zelo spodbudni. Prav na področju odkrivanja in zdravljenja najpogostejšega pljučnega raka – to je nedrobnocelični karcinom – je napredek tudi v Sloveniji največji in najhitrejši. Pripravlja Iztok Konc.

Avtor: Iztok Konc

10:00
Poročila

Dom ob Savinji v Celju ponuja prijetno bivanje starejšim in je, kot pravijo, Dom povezanih ljudi. To potrjuje tudi naš današnji sogovornik, gospod Franc Podgoršek. V Domu je našel družbo, pestro dogajanje, pa tudi mir, če ga potrebuje. Včasih pa tudi čas za spomine.

Avtor: Lucija Fatur

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Evropska komisija je izboljšala gospodarske obete za Slovenijo za letos: napoved rasti BDP-ja je druga najvišja v Evropski uniji. Drugače bo prihodnje leto. V Bruslju so spomladansko napoved znižali, ob tem pa tako za letos kot leto pozneje napovedali višjo inflacijo. Drugi poudarki oddaje:
- Zakon o razveljavitvi škodljivih zakonov nekdanje vlade tudi na izredni seji razburjal opozicijo
- NIJZ: ob porastu okužb tudi več primerov covida 19 v domovih za starejše
- Požar na območju hrvaškega naselja Záton pod nadzorom, gmotna škoda je velika

Avtor: Prvi

13:19
DZ 8. marec

Drugi poudarki:
- Je rešitev za kmete v ajdovski občini priključitev na predvideni namakalni sistem na zgornjem Vipavskem? Nekateri menijo, da bi bila naložba glede na koristi predraga
- Prebivalci Katinare in Gabrovice pri Črnem Kalu opozarjajo na nevzdržen hrup in tresenje zaradi miniranja na gradbišču drugega tira
- V Žužemberku te dni praznujejo občinski praznik in se imajo ob tem tudi s čim pohvaliti
- Mladi so se na poletnem taboru Triglavskega narodnega parka učili spoštljivega odnosa do narave; na to bodo odslej opozarjali tudi druge.

Avtor: Prvi

13:23
Deblokada
13:26
Miniranje
14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Slovenske gore, v katere se vsako leto odpravi približno 1,7 milijona pohodnikov, so že pred vrhuncem sezone množično obiskane. Zato je vse več gorskih nesreč, statistika ni spodbudna, vse več je reševanj tudi zaradi bolezenskih stanj. Gorski reševalci, ki na leto opravijo več kot pet tisoč prostovoljnih ur, in helikopterske posadke so zelo obremenjeni. Planinska zveza Slovenije, gorski reševalci in policija obiskovalce gora pozivajo k odgovornosti in pravi izbiri poti. Zaradi vse bolj obleganih priljubljenih gorskih vrhov si Planinska zveza Slovenije in drugi deležniki prizadevajo tudi za preusmerjanje obiskovalcev. O vsem tem iz Mojstrane z gosti in voditeljico Aljano Jocif.

Avtor: Aljana Jocif

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Priletela je ptica pisanih barv … Bodite radovedni!
Pripovedujeta Jelena Sitar in Igor Cvetko.
Avtorica besedila: Jelena Sitar.
Avtor glasbe: Igor Cvetko.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2004.

Avtor: Alja Verbole

Na Vurberku, v štajerski zibelki Slakove glasbe, so letos 24. junija na obnovljenem grajskem dvorišču ponovno odmevali valčki in polke zasedb, ki imajo v svojem sestavu diatonično harmoniko ter pojejo dvo- ali večglasno, in sicer 30-ič po vrsti.




Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodno-zabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodno-zabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najkakovostnejše zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

Avtor: Tomaž Guček, Lucija Grm

21:00
Poročila

Nasredin hodža je znan in priljubljen šaljivec, toda kdo je Džoha? Na vprašanje vam odgovarjamo z Literarnim večerom Arabski modrec in šaljivec Džoha. Pripravila sta ga Margit P. Alhady in Mohsen Alhady, ki sta prevedla tudi šaljive zgodbice, začinjene z absurdom in pronicljivo duhovitostjo. Vabljeni k poslušanju!

Avtorja oddaje in prevajalca: Margit P. Alhady, Mohsen Alhady
Interpret: Gašper Tič
Režiser: Jože Valentič
Napovedovalec: Igor Velše
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina
Tonski mojster: Matjaž Miklič
Urednik oddaje: Marko Golja, Petra Tanko
Leto nastanka: 2012

Avtor: Ars

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Poslušamo izbor letošnjih singlov in pesmi z nedavno izdanih albumov v izvedbi različnih protagonistk. Večinoma so avtorice ali soavtorice svojih pesmi ter jih vsaka na svoj način zaznamujejo z vokalno interpretacijo. Nekaj besed bosta o svojih projektih spregovorili pevki Lamai in Tinkara Kovač, slednja je v duetu z Aniko Horvat tudi aktualna zmagovalka festivala Melodije morja in sonca.

Avtor: Teja Klobčar

23:00
Poročila

Pisatelj in pesnik Dušan Šarotar v romanu Zvezdna karta, nominiranem za nagrado kresnik in za Cankarjevo nagrado, nadaljuje pripoved o usodi prekmurske judovske družine, ki jo je zajel že v romanu Biljard v Dobrayu. Ob spominih na trgovca Franza Schwartza, svojega starega očeta, ki se je edini iz družine vrnil iz Auschwitza, je čas tokrat raztegnil še v desetletje pred drugo svetovno vojno in po njej.

Igralka: Maja Končar
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina
Tonska mojstrica: Sonja Strenar
Režiserka: Špela Kravogel
Urednik: Vlado Motnikar

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 14.07.2022 17:25:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt