Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 16.7.2022

00:00
Poročila

Naš tokratni gost bo Andrej Brglez, sociolog, publicist, raziskovalec in razvojnik vsebin trajnostne mobilnosti, predvsem pa že dobro polovico leta predsednik Avto-moto zveze Slovenije. Poznamo ga tudi kot avtorja in pobudnika številnih preventivnih akcij za motoriste in voznike osebnih vozil, avtorja različnih prometno varnostnih in okoljskih publikacij, inštruktorja varne vožnje in že dve desetletji tudi kot testnega voznika osebnih vozil in motociklov. Govor bo o novih izzivih naše nacionalne avtomobilske organizacije in trajnostnih rešitvah osebne mobilnosti. Ne bomo se izognili niti ukrepu Evropske komisije o prepovedi prodaje novih avtomobilov s termičnim motorjem po letu 2035 in kako se nanj pripravljamo v Sloveniji. Na pogovor ga je povabil Branko Laginja, glasbo pa je pripravil Armando Šturman.

Avtor: Branko Laginja

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila
05:00
Poročila

Kar v cestnem kolesarstvu pomenita Tadej Pogačar in Primož Roglič, je za svetovno gorsko kolesarstvo Vid Peršak. Eden najboljših gorskih kolesarjev na svetu prihaja iz majhne vasice Šentanel na Koroškem. Svoje znanje in veščine prenaša naprej, na otroke, za katere zadnja leta pripravlja kolesarski kamp. Ta je polno zaseden z otroki iz vse Slovenije. Vid Peršak je velik vzor mladim kolesarjem, pa ne le zaradi kolesarskih veščin. Da je lahko kupil svoje prvo tekmovalno kolo, je takrat nabiral borovnice. V reportaži Metke Pirc boste slišali tudi, kako se je spoprijel s kačo na progi svojega prvega tekmovanja v Italiji.

Avtor: Metka Pirc

V visokem poletju se zaradi vročine možgani vozlajo po svoje. Meni mečejo na plan sebe. Ne kot človeka, ampak kot besedo s pomeni. Poslušam športnike, da so dali vse od sebe. Potrudili so se do svojega skorajkonca. Pomislim na ves njihov trening, ne samo na tekmo. Potem sredi belega dne slišim psihologa, da je treba stresti vse iz sebe, sicer te lahko razkolje. Kot otroka so me učili, da moram biti pri sebi, kar je pomenilo ostati razsoden v različnih okoliščinah.
\tAmpak ta čas je poletje in kaj od povedanega naj prevladuje tja do zlate jeseni? Saj se lahko prekucnem v sproščen vreči vse s sebe in se podam na nudistično plažo. Ni potrebe, ko pa prihaja ta z modo v različnih priredbah v domala vsa okolja.
\tNekje še tista veja niha, nekje trepeče list od vzdiha: na južno stran, na južno stran! Že vidim avtorico stihov v diru drobencljati od Magistrata do njenih t/Temnih vrat na ljubljanskem Starem trgu.
\tTorej vsak po svoje kam na sproščujočo in obetov ali pa spominov polno južno stran. V tem našem hitrem veku je več kot zdravilno vsaj med dopustom in v počitnicah vreči kaj s sebe. Malo v dejanskem in malo v prenesenem pomenu. Občutiti zasuk k sebi. Vase.
\tZnana je pobuda, da naj bi poleti preživeli teden dni brez zaslona, tudi brez pametnega telefona. En teden take spremembe ni veliko, zmore pa roditi ugodne sadove. Kot da nismo po dolgih mesecih napetega tempa vsi potrebni sproščenega družinjenja? Od jutra do večera vsak po neodložljivih opravkih, zdaj zedinjeni v dojemanju sebe v bližnjem. Čas, ko je možno drug na drugem zagledati odtenke človeškosti, ki nam jih sicer krade naglica službenih in šolskih dni.
\tPlanine, morje, gmajne, stezice, veter, nalivi, potoki, borovnice, gobe, preznojenost, oddih, prezračena glava, šumenje in cvrkut, srna na jasi.
\tTudi kak obisk, kak skok do – oh ja, res se že dolgo nismo videli –! Ga pa obišči, starega znanca iz prejšnje službe, saj menda še živi – ja, ja, res se je od daleč vozil oni redkobesedni vdovec mojih let.
\tStresti s sebe osredinjenost vase in oživiti sočuten odnos do stvarstva in soljudi.

Avtor: Berta Golob

06:00
Poročila

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Kratka informativna koristna slovenščina.

Avtor: Darja Pograjc

08:00
Poročila

Odpravili se bomo v gozd in naravo, ki marsikdaj lahko ponudi različne izzive. Premagali jih bomo z otroki, ki so se udeležili Larisove poletne šole preživetja v naravi.

Avtor: Aleš Ogrin

09:00
Poročila

V ponovitvi oddaje Hudo se bomo družili z mladimi nogometaši sekcije U13 Nogometnega kluba Olimpija. Ker je nogomet najpomembnejša postranska stvar na svetu, bomo predstavili, kakšno vlogo igra v življenju mladih igralcev, njihove treninge, tekmovanja in tudi to, kdo se lahko razvije v vrhunskega nogometaša, ki bo zaigral za največje evropske klube.

Avtor: Aleš Ogrin

10:15
Glasba
11:00
Poročila

Podali se bomo v Karlove Vare in Ljutomer na filmska festivala, prvi se je že končal s podelitvijo glavne nagrade, kristalnega globusa, drugi pa bo v srcu Prlekije potekal še do konca tedna. Pred mikrofon smo povabili ustvarjalce filmov To morata videti! (v izvirniku Tenéis que venir a verla), španskega režiserja Jonása Truebo, ter Poletje upanja (v izvirniku Tabestan Ba Omid), iransko režiserko Sadaf Foroughi, ki sta v Karlovih Varih prejela glavni nagradi. Novost v kinih so Moški, grozljivka britanskega režiserja in scenarista Alexa Garlanda, ki komentira različne agresije, ki so jih ženske deležne v vsakdanjem življenju in odkritega opravičevanja med moškimi. Film bomo v recenziji vzeli pod drobnogled.

Avtor: Urban Tarman

11:50
Obvestila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

13:00
Poročila

Morje prinaša številne zgodbe, tiste iz daljnih prostranstev, pa tudi tiste z domačih bregov. Vsako soboto ob 13:40 jih odkrivamo skupaj s kolegi z Radia Koper.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Sobotno branje govori o knjigah na poseben način. Pripoveduje o konkretni knjigi – leposlovni, poljudnoznanstveni ali strokovni – in njenem širšem kontekstu, o dogajanju na literarnem prizorišču in njegovih lavreatih. Za ljudi, ki berejo. Za ljudi knjige. Ob sobotah ob 14.30 na Prvem.

Avtor: Tina Lamovšek

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:05
Obvestila

Béla Szomi je človek številnih strasti in zanimanj, od fizike, astronomije in šaha pa do glasbe, pesnjenja, prevajanja ter celo gobarjenja in zeliščarstva. Poslušalci našega radia ga verjetno najbolje poznajo kot vodjo glasbene skupine Kontrabant, ki že skoraj 20 let ustvarja in poustvarja etno in ljudsko glasbo, zaznamovano s Prekmurjem, kjer je Béla Szomi preživel svojo mladost, ter temu primerno polno besedil v najrazličnejših jezikih tega obmejnega področja, od prekmurskega narečja, pa do madžarščine in romskega jezika. In vendar to sploh ni osnovni poklic tokratnega gosta Razkošja v glavi. Béla Szomi je namreč že dobrih trideset let izjemno uspešen učitelj osnovnošolske fizike, njegovi učenci, ki se jim veliko posveča tudi zunaj rednega pouka, pa dosegajo odlične rezultate tudi na področjih logike in astronomije. In kot da to ni dovolj, se naš gost v zadnjih letih vse intenzivneje ukvarja tudi s pisanjem pesmi in leposlovja ter prevajanjem iz madžarščine. O njegovem razgibanem in zanimivem življenju, ki ga na vsakem koraku prežemata iskrena radovednost in neverjetna energija, se je z Bélo Szomijem za tokratno Razkošje v glavi pogovarjala Alja Zore.

Avtor: Alja Zore

17:00
Poročila

Poslušamo izbor letošnjih singlov in pesmi z nedavno izdanih albumov v izvedbi različnih protagonistk. Večinoma so avtorice ali soavtorice svojih pesmi ter jih vsaka na svoj način zaznamujejo z vokalno interpretacijo. Nekaj besed bosta o svojih projektih povedali pevki Lamai in Tinkara Kovač, ki je v duetu z Aniko Horvat tudi letošnja zmagovalka festivala Melodije morja in sonca.

Avtor: Teja Klobčar

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Več kot 50 mladih prostovoljcev bo čez poletje v okviru programa POTA – mladinskega misijonskega prostovoljstva – opravljalo socialno delo, evangelizacijo, delo z otroki in mladostniki ter fizična dela pri slovenskih misijonarjih v sedmih državah na različnih celinah. Koordinatorica programa POTA Tinkara Jerkič, voditeljica skupine prostovoljk v Indiji Klara Majer in voditelj skupine, ki se odpravlja na Madagaskar, Klemen Kraševec predstavljajo priprave in kaj bodo počeli na Madagaskarju, v Keniji, Indiji, Ukrajini, Kazahstanu, Peruju in Argentini.

Avtor: Nataša Lang

Sončni žarek najlepše cveti v človeškem srcu.\t\t\t\t\t\t
Pripoveduje: Srečo Špik.
Napisala: G. Šeligova.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1989.

Avtor: Prvi

Na prvem programu Radia Slovenija nocoj v Sobotnem glasbenem večeru, ki ga ureja Jane Weber, nadaljujemo s ciklom koncertov letošnjega festivala Druga godba. Večkrat nagrajeni slovenski violončelist in bobnar Kristijan Krajnčan je projekt DrummingCellist zasnoval že leta 2017, ko je pod tem imenom izdal prvi album in ga istega leta predstavil na Evropski jazz konferenci, čemur so sledili nastopi na nekaterih prestižnih jazz festivalih in prizoriščih, kot so Saalfelden, Sarajevo, Ljubljana in Budapest Music Centre. Če je bil ta oprt tako na jazzovsko improvizacijo, motive filmske glasbe pa tudi na skladateljski opus Arva Pärta, novi projekt Zabučale gore, ki je premiero doživel v dvorani Handelsbeursa v Gentu februarja 2022, črpa ideje iz motivov slovenske ljudske glasbe in mitologije. Lahko bi rekli, da gre za rekompozicijo in reintegracijo starih posnetkov na voščenih valjih z igranjem v živo, toda vedno z ohranjenim bistvom sporočila pesmi. Koncert je posnela Aleks Pirkmajer Penko ob asistenci Jožeta Lapa. Producent je bil Tone Jurca.

Avtor: Prvi

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Satirična slika iz pisarniškega sveta, v katerem je izginil vsak smisel za sočustvovanje s sodelavci in razumevanje ljudi.
Nastopajo:
Šefinja – Polona Vetrih;
Delavke – Mojca Ribič, Maja Končar in Tjaša Železnik.

Igro so sooblikovali:
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina;
Tonski mojster: Jure Culiberg;
Dramaturg: Pavel Lužan;
Režiser: Aleš Jan.
Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija julija 2001.

Avtor: Klemen Markovčič

23:00
Poročila

"Ko nad ljudmi, bogovi zmagoval / je Amor, plamen mi srce je vžgal."
Louise Labé je bila francoska renesančna pesnica. Rodila se je v Lyonu premožnim staršem; mama ji je kmalu umrla, oče pa ji je omogočil temeljito izobrazbo. Tako kot oče se je tudi njen mož ukvarjal z vrvarstvom in najverjetneje zato je Louise Labé dobila vzdevek La belle cordiere, Lepa vrvarka. Leta 1555 je pesnica objavila Dela Louise Labé Lionske - knjiga je med drugim vsebovala poslanico v prozi mestni plemkinji, spis Debata o norosti in ljubezni, štiriindvajset sonetov (prvi izmed njih je bil v italijanščini) in tri elegije. Dobro leto pozneje je pesnica zapustila svetovljanski Lyon in se preselila na podeželje; tam je leta 1566 umrla, morda zaradi kuge. Elegijo, v kateri pesnica razkrinka Amorja, je prevedla Marija Javoršek.

Interpretka: Saša Mihelčič
Režiserka: Ana Krauthaker
Glasbena opremljevalka: Cvetka Bevc
Mojster zvoka: Mirko Marinšek
Urednica oddaje: Tadeja Krečič Scholten

Avtor: Prvi

»Rise Jamaica! Jamaican Independence Special«. Oldies goldies s kompilacije založbe Trojan, ki bo izšla avgusta ob šestdeseti obletnici neodvisnosti Jamajke.

Avtor: Peter Barbarič

Zadnja sprememba: 16.07.2022 02:40:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt