Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 4.8.2022

00:00
Poročila

Na nočni obisk kmalu po polnoči prihaja naš rojak Vinko Rizmal, ki je pred 55 leti odšel v Avstralijo. Z ženo Elico sta si ustvarila dom v Melbournu in ob rednem delu opravljala še pomembno poslanstvo pri ohranjanju slovenskega jezika in kulture. Po eni bomo o izkušnjah nedavnega požara na Krasu govorili s Francijem Petkom, poveljnikom Gasilske zveze Slovenije, in spoznali Muzej mineralov na Remšniku. V nadaljevanju bomo obudili spomin na 150. obletnico rojstva vinogradniškega strokovnjaka Bohuslava Skalickega in dodali še kakšno zanimivost. Voditelj bo Stane Kocutar.

Avtor: Stane Kocutar

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila
05:00
Poročila

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

V mojem domačem kraju z nekaj sto dušami je v času, ko so delodajalske in sindikalne organizacije dosegle dogovor o ureditvi delovnega časa v trgovinski dejavnosti, trgovina zaprla svoja vrata. Trgovke in trgovci v belih haljah so ostali na cesti. A brezposelnost ni edini problem, ki ga je s seboj prineslo zaprtje.
V mojem domačem kraju so zaprli že marsikaj. Zaprli so šolo, pred leti tudi tovarniški obrat, odnesli poštni nabiralnik, zaprli turistično kmetijo, opustili nekaj avtobusnih linij, le bančnega avtomata ni bilo treba odnesti, ker ga kraj nikoli ni imel.
Ko v zgodnjem jutru odpeljeta delavski in šolski avtobus, dolgočasje dolgih zimskih in mrzlih dni krajša le še bel dim iz dimnikov, ki naznanja, da tod še živijo ljudje. Sem pa tja oglušujočo tišino prekine le pasji lajež. Na oknih podeželske trgovinice bodo zaradi izklopljene električne energije zacvetele ledene rože.
Trgovinica v mojem domačem kraju ni bila samo nakupovalni center, kjer bi ljudje ure dolgo čakali zaradi črnega petka in nizkih cen. V trgovino si šel pač takrat, ko si kaj potreboval.
Trgovinica je bila preprosto prostor, kjer si lahko pustil pismo za pismonošo ali kupil enega izmed dveh izvodov dnevnega časopisja. V njej so se ustavljali tujci in spraševali, kam bodo prišli, če bodo pot nadaljevali naprej. Seveda, v naši trgovini si lahko zbiral tudi pike in nalepke, a kar je še pomembneje: kdaj pa kdaj si lahko zaradi denarne stiske ali prevelikega bankovca kupil tudi na kredo.
Naša majhna trgovinica je bila pravzaprav svet v malem: obveščevalni in center prve pomoči, kraj druženja in sosedskega razumevanja. Maloštevilne trgovke so ostarelim vdovam po koncu delovnega dne nakupljeno blago odpeljale do hišnega praga. In v njej je bilo mogoče, tako kot na začetku 20. stoletja, kupiti vse tisto, kar skromni človek na podeželju potrebuje: od šivanke do škatlice žveplenk ter dúšic, ki so noč in dan brlele na domovih osamljenih ljudi.
Mojo skoraj osemdesetletno mamo je zaprtje trgovine močno prizadelo. V njej je dobila vse tisto, kar ji je omogočilo samostojno življenje: sveži kvas za peko kruha in praznično potico, kilogram sladkorja in kavo, riž in mleko, košček mesa ter vrednostno kartico za mobilni telefon.
Ko se je odpravljala v trgovino, si je oblekla praznični predpasnik, poklicala še bolj osamljeno in onemoglo sosedo, dopisala na listek še njene želje ter se počasi, opirajoč se na palico, odpravila v trgovino. Čeprav bi obe svoji skromni pokojnini v celoti pustili v naši trgovinici, se to v analizah dobičkonosnosti ne bi poznalo. Ampak ali je res dobiček edini vatel, s katerim se meri dandanašnji?

Avtor: Alenka Veber

06:00
Poročila

Od aktualnega stanja vodotokov na mariborskem koncu do 33. Poletnega lutkovnega pristana. Kozarec svežine poletnega dogajanja nam bo iz mariborskega studia v četrtkovo dobro jutro privoščil Stane Kocutar.

Avtor: Stane Kocutar, Mojca Delač

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Ljubezen vrti ta svet. Pa če ste romantične duše ali ne, ste se o njej gotovo že izpraševali. In tudi mi smo se. V seriji štirih majskih epizod »Ljubezen gre skozi nevrone«. Spomnili se bomo nanje, zastavimo pa tudi nagradni izziv za možgane, da se v poletnih mesecih ne polenijo preveč. Pripravlja: Mojca Delač.

Avtor: Mojca Delač

08:00
Poročila

Po kombuči oziroma fermentiranem napitku na osnovi sladkanega čaja zadnja leta posega vse več ljudi, saj lahko pomeni tudi alternativo sladkanim gaziranim pijačam. Kako se je lotiti, na kaj paziti pri pripravi, s kakšnimi okusi se poigravati? Na vaša vprašanja o kombuči in drugih fermentiranih pijačah bo v četrtkovem Svetovalnem servisu odgovarjal Strokovnjak za fermentacijo, doktor biologije Martin Turjak.

Avtor: Tina Lamovšek

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:42
Obvestila
09:00
Poročila

V Sloveniji smo porabili že tri milijone odmerkov cepiva proti covidu. Čeprav omikron še vedno maha z repom svojih različic, pa zanimanje za cepljenje ostaja majhno – na najboljše dni se v zadnjih mesecih cepi nekaj več kot 300 ljudi. Največ jih na cepilno mesto pride po poživitveni odmerek; tiste, ki se zdaj odločijo za prvi odmerek, pa lahko preštejemo na prste rok in nog. Kaj na to pravi stroka? Kakšna so zdaj navodila in priporočila svetovalne skupine? Komu priporočajo cepljenje s četrtim odmerkom? Kdaj bodo na voljo cepiva, prilagojena različici omikron? Sprašuje Iztok Konc, odgovarja imunolog prof. dr. Alojz Ihan.

Avtor: Iztok Konc

10:00
Poročila

Gospa Marija Bonča je v Pegazov dom, dom za starejše v Rogaški Slatini, prišla pred skoraj natanko štirimi leti, prvega avgusta. Z zanimanjem opazuje, kaj se v Rogaški Slatini dogaja s turizmom, saj je bila vse življenje tudi sama del tega, oddajala je sobe z zajtrkom. Gostom je posvetila ves svoj čas, a ker je delo opravljala s srcem, ni bilo težko. S terase Pegazovega doma lahko vidi svojo hišo, svoj dom.

Avtor: Lucija Fatur

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Ožbalt Gutsman, jezikoslovec s Koroškega …
Manica Koman, pripovedovalka pravljic in otroških zgodb …
Dr. Janez Stanovnik, od krščanskega socialista do predsednika republiškega predsedstva …
Začetek televizijskega oddajanja na Slovenskem …

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Kitajska je po koncu obiska predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu v vodah okoli otoka začela najobsežnejše vojaške vaje doslej. Izstrelila naj bi tudi več balističnih raket. Ob stopnjevanju napetosti je Združenje držav jugovzhodne Azije Asean obe strani pozvalo k skrajni zadržanosti in se ponudilo kot posrednik za umiritev razmer.
Druge teme:
- Generalni sekretar Združenih narodov Guterres naftnim in plinskim podjetjem očita pohlep in nezaslišane dobičke
- Načelnik Upravne enote Ljubljana Babič presenečen nad razrešitvijo
- V Cerknem taborniški zlet s 700 udeleženci iz Slovenije in tujine

Avtor: Prvi

Drugi poudarki iz oddaje:
Naši dopisniki se bodo oglasili z najdaljše slovenske plaže na Kolpi, s soboškega jezera in toplic jugovzhodne Slovenije
Na vrhuncu je tudi pohodništvo, na Gorenjskem je odslej na voljo nova varovana plezalna pot
Preverili smo, kdaj bo končana prenova mariborske promenade in bo spet mogoč sprehod do treh ribnikov

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Suša v kmetijstvu se bo, kot kažejo napovedi, nadaljevala tudi v avgustu. Po prvih ocenah bo izpad pridelkov v kmetijstvu v povprečju 50 %, najbolj sta prizadeta koruza in travinje. Na kmetijskem ministrstvu obljubljajo, da bodo pospešili postopke za izplačilo odškodnin prizadetim kmetom v skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč. A potrebne so dolgoročne rešitve. O namakanju in drugih prilagoditvah na sušo voditeljica Jernejka Drolec s sogovorniki.

Gostje:
Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano;
Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije;
dr. Andreja Sušnik, agrometeorologinja z Agencije Republike Slovenije za okolje;
dr. Marina Pintar, strokovnjakinja za področje namakanja, profesorica na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Avtor: Jernejka Drolec

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Sedma izmed 20 novih pravljic, izbranih med 945 besedili, ki so prispela na naš lanski radijski natečaj, je pravljica Polone Šergon: Potoček in smisel življenja. Čisto majhen in tanek je mežikal v sonce. In brž se je moral pognati v tek, kajti potočki to pač počnejo. Tečejo, kot bi jim gorelo za petami, čeprav jim resnici na ljubo tudi v tem primeru ne bi bilo treba teči …

Pripovedovalka: Sara Dirnbek.
Avtorica: Polona Šergon.
Režiserka: Ana Krauthaker.
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina.
Oblikovalka zvoka: Sonja Strenar.
Pravljica z natečaja za oddajo Lahko noč, otroci! 2021. Posneto v studiih Radia Slovenija, junij 2022.

Avtor: Alja Verbole

Na aprilskem "živem" Četrtkovem večeru domačih pesmi in napevov se je predstavil Ansambel Petka. Glasbeno pot je začel januarja 2008, in sicer kot petčlanska zasedba, v 13-ico pa jih je prišlo šest. Kako igrajo in več o njih smo izvedeli med oddajo, katere reprizo vam v posluh ponujamo tokrat.




Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodno-zabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodno-zabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najkakovostnejše zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

Avtor: Tomaž Guček; Lucija Grm

21:00
Poročila

Ob okroglem življenjskem jubileju se poklanjamo gospe Vlasti Pacheiner Klander. Po diplomi na Oddelku za svetovno književnost in literarno teorijo ter po pobudi profesorja Antona Ocvirka je nadaljevala študij na univerzi Banaras Hindu v Varananasiju. Po vrnitvi v Slovenijo leta 1962 je prevedla vrsto besedil iz indijske književnosti, objavila pa je tudi več literarnovednih monografij o staroindijski književnosti. Sovretova nagrajenka Vlasta Pacheiner Klander nam predstavi nekatere svoje prevode in kako razume prevajanje, izbrali pa smo tudi nekaj odlomkov iz njenih najbolj znanih prevodov.

Interpreti Polde Bibič, Brane Grubar, Nataša Tič Ralijan, Branko Šturbej in Aleš Valič,
režiser Gregor Tozon,
glasbeni opremljevalec Marko Stopar,
mojster zvoka Mirko Marinšek,
asistent zvoka Zmago Frece,
urednik in avtor oddaje Marko Golja.
Produkcija 2010.

Avtor: Prvi

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Navdih za današnji glasbeni izbor v Pesmi v žepu odkrivamo v različnih kotičkih Slovenije. V Novi Gorici nas pozdravijo Avtomobili s prvim singlom z njihove prihajajoče plošče, v Čadrgu prisluhnemo zasedbi Bakalina Velika in novemu etno albumu »Zviezdna srebruo«, v Ljubljani nas pozdravi Blaž Mencinger s svojim kantavtorskim prvencem »Ujetnik spominov«, za konec pa odpotujemo proti severovzhodu, v Gornji Radgoni se nam z reperskim prvencem »Dobro jütro« predstavi Leopold I., za konec pa v Razkrižju zazvenijo še »Žalostinke po razkriško«, narečna poezija Vlada Žabota v uglasbitvi Rudija Pančurja in izvedbi Male mestne muzike.

Avtor: Teja Klobčar

23:00
Poročila

Percy Bysshe Shelley je bil eden najpomembnejših predstavnikov angleške romantike in eden največjih angleških pesnikov sploh. Ob miselno-čustveni liriki krajših oblik, v katerih v strastnem, skoraj ekstatičnem tonu in z veliko domišljijo izraža panteistični odnos do narave, je pisal tudi daljše pesnitve s simboličnimi, alegoričnimi in epskimi sestavinami. Izbrali smo pesmi Himna duhovni lepoti in Vprašanja.

Prevajalec Janez Menart,
interpret Gašper Tič,
režiser Igor Likar,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
urednika Marjan Kovačevič Beltram, Staša Grahek.
Leto produkcije 1998.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 04.08.2022 13:55:12

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt