Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 24.1.2023

00:00
Poročila
01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Danes goduje sv. Frančišek Saleški. Papež Pij XI. ga je leta 1923 razglasil za zavetnika katoliških pisateljev in časnikarjev. Današnji godovnjak je za svojega življenja, pred dobrimi štiristo leti, iskal načine, kako »priti« do ljudi. Začel je tiskati kratke letake, na katerih je branil katoliško vero in Cerkev. Z velikim uspehom jih je širil med ljudmi. Bil je zelo izobražen, imel je smisel in čut za lepo besedo. V pisanju je užival. Iz njega se je razvil pomemben pisatelj, ki ima odlično mesto v francoski literaturi. Na njegovo življenjsko pot so odločilno vplivala leta študija v Parizu. Izobrazba mu je veliko dala, notranje je dozorel, napredoval je v duhovnem življenju, poleg tega pa se je razširil tudi krog prijateljev in znancev. Iz Pariza je odšel v Padovo, kjer je napravil doktorat iz prava. Postal je duhovnik, odličen pridigar in iskan spovednik. Škof ga je poslal v tiste dele svoje škofije, kjer se je razširjal protestantizem. V Katoliško cerkev se je vrnilo več kot 70.000 ljudi. Ko je ženevski škof iskal svojega naslednika, se je njegovo oko ustavilo na Frančišku. Škofovsko posvečenje je prejel leta 1602. Kot škof je »vsem postal vse«. Ob nedeljah in praznikih je vernikom sam razlagal krščanski nauk. Pri vsem tem je tudi veliko pisal.

Kot dober pisatelj je postal zavetnik katoliških pisateljev in časnikarjev. Beseda ima »čarobno« moč. Lahko opogumlja, lahko pohvali, lahko deli komplimente, lahko rešuje in poživlja. Lahko pa gre tudi v drugo skrajnost: lahko rani, celo ubije lahko. In kakšno odgovornost imajo tisti, ki so v službi besede – pisano z malo in pisano z veliko. Beseda vzgaja, beseda usmerja, beseda daje smisel – lahko pa je tudi orodje manipulacije. In take so vse tiste besede, ki zavajajo, ki obrnejo hrbet resnici, ki mečejo pesek v oči. In svet, v katerem živimo, je razpet med ta dva pola. Na eni strani beseda resnice in na drugi strani beseda laži.

Konfucij je zapisal: »Če naletiš na človeka, s katerim bi bilo vredno govoriti, pa tega ne storiš, si ga izgubil. Če naletiš na človeka, s katerim ni vredno govoriti, pa vseeno govoriš z njim, si izgubil besede. Moder človek ne izgubi niti človeka niti besede.«

Vsem novinarjem, pisateljem, radijskim in televizijskim novinarjem, skratka vsem, ki smo v službi besede, čestitam ob današnjem prazniku. Naj bo zvestoba resnici moto našega poslanstva.

Avtor: Andrej Šegula

06:00
Poročila

30. januarja je jamski vodnik Juan Pablo Maschio v akvariju v Postojnski jami opazil jajčece človeške ribice. V slabem mesecu je samica izlegla 64 jajčec. Zorela so pod budnimi očmi biologov, pa tudi javnosti, mladički so v njih rastli, se začeli premikati, konec maja pa se je prvi izlegel. Kje so te mlade človeške ribice danes, že lahko rečemo, da so odrasle? Kako je tudi z zadnjimi mladički, ki pa so se v nasprotju z vsemi pričakovanju izlegli lani?

Avtor: Nataša Rašl, Andreja Gradišar

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Anna Vrhnjak je odraščala v Ukrajini, v mestu Belaja Cerkov približno 80 km od Kijeva. Njeno rojstno mesto je skoraj tako veliko kot Ljubljana, a v Ukrajini velja za manjše mesto. Ima namreč 'le' dobrih 200 tisoč prebivalcev, Kijev pa jih ima okoli 3 milijone, no, vsaj imel jih je. Natanko čez mesec dni, 24. februarja, bo minilo eno leto od začetka vojne v Ukrajini, ki je povzročila, da se je število prebivalcev v tej državi drastično zmanjšalo. Ampak Anna, ki se pri nas raje predstavi kot Anja, je svojo domovino zapustila že veliko prej. Slovenijo je hitro sprejela za svojo novo domovino, zdaj pa se celo preživlja s pripravo tradicionalnih slovenskih štrukljev.

Avtor: Andreja Čokl

08:00
Poročila

Ko opremljamo stanovanje ali hišo, najverjetneje ne pomislimo na tretje življenjsko obdobje, ko bomo morda ob stopnicah potrebovali držalo in nam bo banja v kopalnici odveč. Ob prenovi najprej pomislimo na stroške. Dejstvo pa je, da že z malimi posegi lahko marsikaj preuredimo, je pa pomembno, da se za to odločimo pravočasno. V torkovem svetovalnem servisu bomo opremljali predvsem kuhinjo in kopalnico, svetovala bo predavateljica dr. Marija tomšič, delovna terapevtka in univ. dipl. org.

Avtor: Lucija Fatur

Vsak delavnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:42
Obvestila
09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Alja Kramar

10:00
Poročila

V času vse večjega pomanjkanja dostopnih in kakovostnih stanovanj stanovanjske zadruge predstavljajo primerno alternativo. Pobudniki vidijo stanovanjske zadruge v prvi vrsti kot način solidarnega reševanja stanovanjske problematike, ki pa hkrati odgovarja na sodobne družbene izzive. Skozi stanovanjsko skupnost rešujejo problem osamljenosti starejših in mlajših ter spodbujajo premisleke in reorganizacijo praks skrbstvenega dela. Ob tem pa se zadruge po svetu kažejo kot izjemno uspešne v oblikovanju bolj trajnostnega bivanja. Kdaj bodo sodobne stanovanjske zadruge zaživele tudi pri nas? V tokratni Intelekti, ki jo pripravlja Miha Žorž.

Avtor: Miha Žorž

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Poslanke in poslanci po nedavno uveljavljenih spremembah zakona o vladi govorijo o primernosti devetih kandidatov za ministrice in ministre. Ko bodo ministrice in ministri popoldne prisegli, bo 20-članska ministrska ekipa Roberta Goloba oblikovana tako, kot si je vlado zamislila koalicija. Da gre za ekipo, ki bo izpeljala modernizacijo države, je pred poslankami in poslanci povedal premier Golob. Drugi poudarki oddaje:
- Glede zakona o finančni upravi preobrat: Novela zakona potrjena ob pomoči Levice, o spornem členu bo odločalo ustavno sodišče.
- Poljska zaprosila Nemčijo za dostavo leopardov Ukrajini, Berlin prošnjo sprejel
- Švedska naj ne računa na podporo Turčije pri vstopu v Nato, opozarja turški predsednik Erdogan

Avtor: Prvi

Ostali poudarki oddaje:
- Na Blokah veseli snega, pripravljajo se na Bloške teke
- V Kopru odprl prvo ambulanto za paciente, ki so brez izbranega osebnega zdravnika
- Občani Idrije in Cerknega ostajajo v državnem vrhu po količini darovane krvi na prebivalca

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Državni zbor bo predvidoma potrdil sestavo vlade, kot si jo je koalicija sprva zamislila po volitvah. Ministrska ekipa bo štela 20 članov, 3 več kot doslej. Predvidena so nekatera nova ministrstva, na primer za solidarno prihodnost, pri drugih pa gre za prerazporeditev resorjev.

Druge teme:
- Državni zbor potrdil novelo zakona o finančni upravi s spornim pooblastilom o tajnem sledenju, vlada jo bo posredovala v presojo ustavnemu sodišču.
- V Berlinu naj bi kmalu sprejeli odločitev o pošiljanju nemških tankov Leopard Ukrajini.
- Svetlani Makarovič lahko izročijo Prešernovo nagrado, ki jo je zavrnila pred 23-imi leti.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Dva odstotka BDP-ja za vojsko do leta 2030, sočasno razvijanje bataljonske bojne skupine in izvidniškega bataljona, protizračna obramba srednjega in kratkega dosega ter dodatni nakupi helikopterjev. To je le del ambicioznega načrta, ki so ga pripravili na obrambnem ministrstvu. Poznavalci ob tem opozarjajo, da bosta pri teh načrtih potrebna prilagodljivost in upoštevanje različnih scenarijev, sicer se bodo, zaradi nenehnega spreminjanja varnostnih razmer v svetu, skoraj zagotovo porušili.
O tem, kaj prinaša Resolucija o opremljanju Slovenske vojske do leta 2040 in ali ima tudi potrebno politično podporo za sprejetje v Državnem zboru, voditelj Robert Škrjanc s sogovorniki.

Gostje:
Rolando Žel, generalni direktor Direktorata za obrambno politiko na Ministrstvu za obrambo;
Robert Glavaš, načelnik generalštaba Slovenske vojske;
dr. Jelena Juvan s Katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede;
dr. Martin Premk, predsednik Odbora za obrambo Državnega zbora.

Avtor: Robert Škrjanc

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Rdeča okrogla budilka se je začela dolgočasiti.
Pripoveduje: Jožef Ropoša.
Napisala: Alenka Spacal.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2011.

Avtor: Prvi

Danes se bomo ustavili v pokrajini, ki jo je Ivan Šašelj davnega leta 1887 tako opisal: ''Ako se pripelješ pri jasnem, solnčnem dnevu od Novega mesta sem čez visoke Gorjance, razprostre se pred Tvojimi očmi široka in dolga planjava, izmed katere se vzdiguje tu pa tam kako manjše gorovje ali hrib.''
Z oddajo potujemo po Beli krajini, poslušali bomo pesmi iz arhiva, pa tudi novejše priredbe znanih ljudskih napevov. Vse od Zelenega Jureta do ''djačenja'' in tamburic – to je Bela krajina.

V oddaji pojejo in igrajo: Katice, Tamburaški kvintet Akademske folklorne skupine France Marolt pod vodstvom Tončke Maroltove, Jararaja, Ana Delač in Marija Marinč, Niko Vrlinič iz Marindola pri Bojancih, Trutamora slovenca, na ''dvojnice'' oziroma ''diple'' bo zaigral Franc Grdun iz kraje Zilje, Tolovaj Mataj, Amalija Malešič iz kraja Zemelj, Ivanka Štrbenc, Alojzija Pantar, Maroltovke pod vodstvom Jasne Žitnik Remic ter Zvezdana Novaković in Brencl banda.

Avtor: Nika Rožanc

21:00
Poročila

Junakinja, ki je najbolj prisotna ravno v svoji odsotnosti, v svojem delovanju postane univerzalen simbol nezlomljivega boja za resnico in etiko, to pa presega vsakršne družbene in ideološke opredelitve – tudi za ceno življenja. Dramsko besedilo je eno izmed štirih izbranih za šolski esej pri pisnem delu izpita splošne mature iz slovenščine.

Režiserka: Irena Glonar
Prirejevalec in dramaturg: Goran Schmidt
Tonski mojster: Jure Culiberg
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina

Ismena – Maša Derganc-Veselko
Kreon – Ivo Ban
Haimon – Jurij Zrnec
Teiresias – Vlado Novak
Paž – Uroš Smolej
Stražnik – Aleš Valič
Glasnik – Zvone Hribar

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija januarja 2005

Avtor: Vilma Štritof

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

V oddaji poslušamo skladbe Boylston Street (Janez Gregorc), Potovanje v krogu (Jože Privšek), Patelin (Miljenko Prohaska), Zvezde padajo v noč (Vilko in Slavko Avsenik/Lojze Krajnčan).

Avtor: Alja Kramar

23:00
Poročila

Chamfort (1741–1794) oziroma s polnim imenom Sébastien-Roch Nicolas de Chamfort je bil najprej francoski aristokrat in pozneje sopotnik revolucije, predvsem pa je bil revolucionaren aristokrat duha in je s svojimi maksimami in mislimi ustvaril zakladnico lucidnih opažanj in ugotovitev o vseh stanovih, svetu in življenju. Njegove misli in maksime (nekaj jih objavljamo v Nokturnu) so izšle v zbirki Kondor pri Mladinski knjigi. Poslovenil jih je Primož Vitez, tudi avtor spremne besede.

Avtor prevoda Primož Vitez,
režiserka Špela Kravogel,
interpret Primož Pirnat,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2023.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 24.01.2023 16:55:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt