Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 2.2.2023

00:00
Poročila

Na nočni klepet prihaja Aleksandra Kelc, po poklicu grafična oblikovalka, sicer pa pisateljica, slikarka, fotografinja in učiteljica za osebni razvoj. Govorili bomo o njenem delu in samooskrbi, h kateri stremi. Z njo bo klepetal Robert Zajšek.

Avtor: Robert Zajšek

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila
05:00
Poročila
05:25
Prisrčnica

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodnozabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Danes obhajamo praznik Gospodovega darovanja, imenujemo ga tudi svečnica, ker na ta dan po stari navadi po cerkvah blagoslavljamo sveče. Praznujemo ga vsako leto drugega februarja, to je štirideset dni po božiču. Pri nas je to zadnji dan božičnega časa. V Sloveniji je še vedno lepa navada, da do tega dne vsaj cerkve krasijo jaslice in božična drevesca, ki pa jih je treba prav na današnji dan pospraviti. Bogoslužno ime praznika je Jezusovo darovanje.

Štirideset dni po tem, ko je Marija rodila Jezusa, je smela priti v tempelj. S tem se je Marija podvrgla judovski postavi. Vsaka judovska mati namreč po porodu velja za nečisto. In v tem času ni smela stopiti v tempelj in se ničesar svetega dotakniti. V templju je Marija srečala častitljivega starčka Simeona, ki je spoznal, da je dete v njenem naročju Mesija. Evangelist Luka je zapisal: »Simeon jih je blagoslovil in rekel Mariji, njegovi materi: 'Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, ki se mu nasprotuje, in tvojo lastno dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli mnogih src« (Lk 2,34-35).

Redovnice in redovniki na ta dan praznujejo dan Bogu posvečenega življenja. To je dan zahvale, molitve za svetost, premišljevanja in medsebojnega srečanja. Redovniki in redovnice dan posvečenega življenja praznujejo skupaj s svojimi škofi in drugimi verniki. Cerkev je praznik prvič obhajala drugega februarja 1997. Posebno praznovanje dneva redovnikov je uvedel papež Janez Pavel II., ki je želel posvečene osebe spodbuditi, da bi se vračale k izvirom svojega poklica in vsako leto pred Bogom znova potrdile svojo izbiro. Papež je izbral praznik Gospodovega darovanja, ker simbolizira Jezusovo izročitev Bogu in pripravljenost izpolnjevati Božjo voljo. Tudi redovnice in redovniki se namreč z zaobljubami in načinom življenja dajo v celoti na razpolago Bogu in ljudem.

Če današnji praznik razširimo, bi lahko rekli, da je vsak izmed nas poklican: poklicani smo v življenje, družino, zakon, na poklicno pot, v prijateljske odnose ... Vse to je vabilo, klic. Naj bo tudi današnji dan priložnost za nas, da odgovorimo na ta klic in smo luč drug drugemu. Kajti zagotovo velja: »Več svetlobe, ko boste spustili vase, svetlejši bo postal svet, v katerem živimo!«

Avtor: Andrej Šegula

06:00
Poročila

Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023 je največji športni dogodek v zgodovini Republike Slovenije. Pol milijarde ljudi bo slika iz Planice dosegla ob pomoči 130 televizijskih kamer in 2000 predstavnikov medijev. Na relativno majhnem prizorišču pričakujejo tudi 150.000 obiskovalcev iz 70 držav.

Avtor: Romana Erjavec, Nataša Rašl

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Četrtkovo jutro je tudi čas za možgane in tokrat se bomo znova potopili v zgodovino razvoja psihoterapije in psihiatrije pri nas. Psihologinja Meta Kramar je imenitna sogovornica in Mojca Delač, avtorica oddaje, obljublja, da sta tudi za zadnji, tretji del
mini serije prihranili kar nekaj zanimivosti in misli za razmislek.

Avtor: Mojca Delač

08:00
Poročila

Perimenopavza, menopavza in postmenopavza so obdobja v življenju ženske, ki jih doživlja vsaka drugače. Hormonske spremembe so naraven proces in predstavljajo konec ženske rodne dobe. Kaj lahko ženska pričakuje, kako si lahko v tem obdobju pomaga? V četrtkovem svetovalnem servisu bo na vaša vprašanja odgovarjala izr. prof. BOJANA PINTER, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, mag. ekon. in posl. ved z Ginekološke klinike UKC Ljubljana in Medicinske fakultete UL.

Avtor: Lucija Fatur

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:42
Obvestila
09:00
Poročila

Rubrika poudarja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju in novih glasbenih izdajah ter pregleda glasbene vsebine na Prvem.

Avtor: Teja Klobčar

Glede na aktualno razpravo o zdravi mesni ali brezmesni prehrani je morda najboljša napoved za oddajo Ultrazvok vprašanje: Kakšna je tako imenovana žolčna dieta? Naš sogovornik bo namreč abdominalni kirurg Janez Svet iz Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca iz Šempetra pri Novi Gorici. Njegovo delovno mesto je operacijska dvorana, v kateri vsak dan operira do dva bolnika z žolčnimi kamni. Zakaj žolčni kamni bolijo? Kdaj je potrebna operacija? Ali žolčni kamni nastanejo zaradi nezdravega načina življenja ali so v ospredju drugi vzroki? Zakaj so pogostejši pri ženskah? Sprašuje Iztok Konc, odgovarja kirurg Janez Svet.

Avtor: Iztok Konc

10:00
Poročila

Gospo Tatjano Leskošek Denišlič smo spoznali že pred dobrima dvema letoma, ko je sodelovala na natečaju Mestne knjižnice Ljubljana v sodelovanju s knjižnicami Osrednjeslovenske regije Zgodbe mojega kraja, vendar smo se zaradi epidemije pogovarjali le po telefonu. Natečaj je namenjen starejšim od 60 let, takrat so zbirali zgodbe o tem, kako so nekoč preživljali počitnice. Ker pa gospa Leskošek Denišlič izredno rada piše in, kot bomo slišali, rada sodeluje na različnih natečajih, je seveda svojo zgodbo poslala tudi lani, ko je bila osrednja tema Kako smo se nekoč zabavali. Njena zgodba z naslovom Naša zabava je bila radodarna narava je bila zmagovalna! Najprej bomo izvedeli, kako so se nekoč zabavali otroci.

Avtor: Lucija Fatur

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodnozabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Sindikati javnega sektorja pozdravljajo včerajšnjo napoved premierja Roberta Goloba, da po plačni reformi v javnem sektorju ne bo nižje plače od minimalne. Veseli jih tudi napoved čimprejšnjih pogajanj o odpravi plačnih nesorazmerij. Sindikalist Branimir Štrukelj pričakuje, da bo vlada v kratkem predstavila predloge reforme. Danes pa je vlada umaknila predlog o začasnem dodatku sodnikom in državnim tožilcem.

Nekaj drugih poudarkov oddaje:

- Dolgoletne zaporne kazni za 4 pomočnike terorističnega napadalca na Dunaju iz leta 2020
- Srbi razdeljeni v zvezi z neuradno vsebino francosko-nemškega načrta za odnose med Srbijo in Kosovom
- Je obstoj malih smučišč ogrožen zaradi nerazumnih pravil za obratovanje?

Avtor: Prvi

Drugi poudarki:
- Stanovanjski sklad zagotavlja, da so merila izbire najemnikov v Mariboru jasna in pregledna
- V Kozjanskem parku se zavedajo pomena mokrišč in njihovih prebivalcev; v okviru mednarodnega projekta skrbijo za velikega pupka
- V nizu prireditev ob 60-letnici Slikarske kolonije Izlake Zagorje tudi razstava v novi galeriji Medija v Zagorju

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Pripravljajo se spremembe pokojninske zakonodaje. Na ministrstvu za delo napovedujejo, da bodo opravili široko družbeno razpravo o tem, kakšen pokojninski sistem si Slovenija želi in si ga lahko privošči prihodnjih 30 let. V ospredju so tri ključne vsebine: novi upokojitveni pogoji, višina pokojnine in vzdržnost pokojninskega sistema. O tem voditeljica Urška Valjavec s sogovorniki.

Gostje:
Igor Feketija, novi državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti;
Marijan Papež, generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje;
Žiga Vižintin, svetovalec uprave v Pokojninski družbi A;
Karel Lipnik finančni komentator časnika Delo.

Avtor: Urška Valjavec

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Lahko noč, otroci! Na videz drobna, morda celo neopazna oddaja opravlja veliko kulturno poslanstvo. Literarno spretno oblikovana besedila, odlična interpretacija velikih imen slovenskega gledališča ter glasbena spremljava pričarajo poslušalcem pravljični svet. Za vse, ki – ne glede na starost – želijo pustiti domišljiji prosto pot, vsak dan ob 19.45 na Prvem.

Avtor: Prvi

Prvi četrtek v mesecu je in s tem čas, ko poslušate glasbo iz bogatega arhiva Radia Slovenija. O snežnih radostih in bližajoči se pomladi igrajo in prepevajo: Alpski kvintet; Trio Roberta Smolnikarja; Štirje kovači; Ansambel Avsenik; Ansambel Jožeta Burnika; Ansambel Franca Miheliča; Ansambel Dobri znanci Ansambel Gorenjci: Ansambel Štajerskih 7; Beneški fantje; Igor in Zlati zvoki; Ansambel Štrk; Ansambel Francija Jeršinovca s Planšarji, oddajo pa sklene Ansambel Slovenski muzikantje.
Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodnozabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

Avtor: Tomaž Guček, Lucija Grm

21:00
Poročila

Natalie Diaz, pripadnica ljudstva Mojave in pripadnica zvezno priznane plemenske skupnosti Gila River v Arizoni se je rodila leta 1978 v indijanskem rezervatu Fort Mojave v mestu Needles v Kaliforniji, kjer je tudi odraščala. Opredeljuje se kot pripadnica ljudstev Mojave in Akimel O’odham, kot Latinskoameričanka in kot pripadnica kvirovskega gibanja. Za knjigo Postkolonialna ljubezenska pesem je leta 2021 prejela Pulitzerjevo nagrado za poezijo.

Avtorica scenarija Kristina Kočan,
prevajalka Kristina Kočan,
interpretka Sabina Kogovšek,
bralka Lidija Hartman,
režiserka Saška Rakef,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
urednica Tina Kozin,
leto produkcije 2023.

Avtor: Ars

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Za sodobno glasbeno prizorišče v Sloveniji je značilna močna kantavtorska nota. Namenjamo ji oddajo Pesem v žepu, ki jo pripravlja glasbena urednica Teja Klobčar. Vsak četrtek ob 22.40 na Prvem.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

Tone Partljič je v preteklih letih objavil kar precej zanimivih knjig. Ena izmed njih je zbirka Ljudje iz Maribora (Beletrina, 2017). Da je rojen pripovedovalec, je dokazal tudi s pripovedjo Lokalpatriot. Njen začetek lahko slišite v Literarnem nokturnu, za nadaljevanje pa boste morali in morale seči po knjigi.

Interpret Klemen Kovačič,
režiserka Živa Bizovičar,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2023.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 02.02.2023 15:00:14

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt