Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 15.2.2023

00:00
Poročila
01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Koliko časa traja, da se človek nauči hoditi v primerjavi z žrebičkom, ki se že hip po skotitvi podi naokrog. Koliko časa, da se človek nauči govoriti, koliko časa, da se nauči pisati in brati, koliko časa, da se nauči reči dve kratki besedi, »hvala« in »prosim«, pa še »oprosti« zraven, koliko časa, da se nauči biti človeški … Človek je počasne sorte, naravna nam je.
Morda nas je zato ta moderna zahteva po »takojšnjosti« vsega pahnila v neko nečloveško stanje. Radi imamo, da se nam ustreže, ko bi kaj želeli, radi imamo jagode sredi zime, radi avtomate, ki za drobiž izstrelijo čokolado, radi hitre računalnike in hiter internet, vse, kar melje več kot par sekund, je nevzdržno počasi. Radi se peljemo po avtocestah, radi smo hitro tam, kamor bi radi prišli. Četudi bi radi prišli daleč.
Težava hitrosti je, da te hitrost ne spremeni, ničesar ti ne da, samo raztrese te. Če greš hitro, nikamor ne prideš, dosežeš cilj, a si ostal brez poti. In pot je tista ključna pri vsem skupaj, Zaplotnika vprašajte, on, veliki popotnik, je zapisal: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«
Najti pot menda pomeni hoditi, in sicer hoditi počasi, tako počasi, da ti začenja pot govoriti o tem, kam sploh greš. Torej dovolj počasi, da čutiš bolečino, ne le svoje, bolečino svojih sopotnikov, dovolj počasi, da se zaveš, da je beseda primerna, samo če je boljša od tišine. Dovolj počasi, da imaš čas za vprašanja, na katera ni odgovorov, da imaš čas za napake, ki se jih sramuješ, da se imaš čas ustaviti in spiti pivo, da imaš čas vohati rože. To je pot. In lahko se jo naredi samo počasi. Ker pot sama po sebi nima smisla, če pot ni rast, raste pa se samo počasi, ne hitro, hitre rešitve so kot montažne hiše na Vipavskem, ob prvi burji se raztresejo po vsej dolini. Trdno steblo moraš imeti, če nočeš, da te prvi vihar trešči na tla, in trdnost nastane samo počasi.
Zato je počasnost očitno za življenje pomembna, zato bi se je bilo menda spet treba navaditi, ne zaradi stresa, zavoljo rasti. In nam je treba nastajati, še veliko moramo nastati, in gorje tistemu, ki misli, da mu ni treba več rasti, ker smo ljudje kakor veter, dokler se premikamo, obstajamo.

Avtor: Marko Rijavec

06:00
Poročila

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Avtor: Bojan Leskovec

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Pogovorimo se o hrani! Tema, pri kateri – razen morda sestavin – vsekakor ne bomo metali vsega v isti lonec! V oddaji Pod pokrovko na Prvem bomo hrano postregli s priokusom gastronomije, sociologije, umetnostne zgodovine, filozofije in še česa.

Avtor: Prvi

08:00
Poročila

Katere jedi so najbolj značilne za idrijsko – cerkljansko območje? V Svetovalnem servisu se bomo pogovarjali o tradicionalnih jedeh, ki so preproste in pripravljene iz sestavin z vrta ali nabranih v naravi. Izvedeli boste, kako pripraviti znamenite Idrijske žlikrofe in s čim vse lahko polnite patičke, ki so posebej značilne za Cerkno. V terenskem studiu v Cerknem bo na vprašanja povezovanja kulinaričnih ponudnikov odgovarjala Polona Kavčič z idrijsko-cerkljanske razvojne agencije, o pripravi žlikrofov in drugih dobrot pa Marta Florjančič, mojstrica izdelave žlikrofov.

Avtor: Metka Pirc

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:42
Obvestila
09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

39-letni župan občine Cerkno Gašper Uršič je decembra lani začel svoj drugi mandat. Pred vstopom v politiko je bil aktiven kulturnik, v.d. direktorja Lokalne turistične organizacije Laufar Cerkno in samostojni podjetnik. Med drugim ga bomo vprašali, zakaj se je leta 2018 odločil za župansko kandidaturo in kateri so največji razvojni izzivi občine s 4 500 prebivalci in približno 6 milijonov evrov visokim letnim proračunom.

Avtor: Nina Brus

11:00
Poročila

Laufarija v Cerknem je pustni običaj, ki korenini v davni preteklosti, vendar se je skozi stoletja precej spreminjal, usihal in umiral, se znova obujal in aktualiziral. Čez nekaj dni, na Debelo, pustno nedeljo, bo tam zasedala Cesarsko-kraljeva sodnija, ko se bo, kot je navada, za vse človeške neumnosti in pregrehe, slabe odločitve, obtožilo Pusta in se mu sodilo. Obsodba je napisana in bo prebrana v cerkljanskem narečju. Tudi v predpustnem času je v Cerknem zelo živahno, saj po ulicah Cerknega že pojavljajo laufarji.

Avtor: Magda Tušar

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Predstavniki področnih sindikatov so na nadaljevanje pogajanj o novem plačnem stebru v zdravstvu prišli brez večjih pričakovanj, saj čakajo na krovna pogajanja, ki bodo prihodnji teden in na katerih naj bi se dogovorili o končnih izhodiščih. Tako so za skupno mizo sedeli le dobro uro. Medtem je še vedno v zraku protestni shod Sindikata zdravstvene nege, napovedan za sredo prihodnji teden.

Druge teme:
- Redna uskladitev pokojnin nekaj več kot 5-odstotna.
- Deseti sveženj evropskih sankcij proti Rusiji omenja tudi iranske drone.
- Erdogan po potresu napoveduje ostrejšo gradbeno zakonodajo.

Avtor: Prvi

- Številne ceste v Mariboru kličejo po nujni prenovi
- Sadjarstvo v Posavju v zatonu, sadjarji pričakujejo pomoč države
- Dopoldne zaživela kolesarska povezava Črnomelj - Kanižarica

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Pogajanja o reformi plačnega sistema v javnem sektorju so dobila zeleno luč. Odprtih vprašanj je veliko. Katere pravice se bodo spremenile, kako bodo urejene plače, koliko bo vse to stalo? O izhodiščih za pogajanja, argumentih vpletenih strani in učinkih različnih rešitev voditeljica Katja Arhar in predstavniki pogajalcev in preučevalcev.

Gostje:
Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo;
Jakob Počivavšek, vodja Pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja;
Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja;
dr. Polona Domadenik Muren, redna profesorica na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Avtor: Katja Arhar

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

… živijo pod drevesnimi koreninami … Vsaka od njih je svet zase …

Pripoveduje: Zvezdana Mlakar.
Napisala: Amanda Mlakar.
Pravljica z natečaja za oddajo Lahko noč, otroci! Posneto v studiih Radia Slovenija 2011.

Avtor: Prvi

V terenskem studiu v Cerknem se nam bodo pridružili mladi športniki, člani orientacijskega kluba Azimut Cerkno. Več o njihovem delovanju, projektih, uspehih in ciljih izvemo več v Gymnasiumu.

Avtor: Metka Pirc

21:00
Poročila

Nocoj bomo v oddaji Sami naši odpotovali na Šrilanko, kjer svojo novo knjigo končuje slovensko-bosanska pisateljica Adriana Kuči. Na začetku oddaje pa se bomo tudi mi dotaknili teme, ki še vedno razburja celotno regijo – govorili bomo o potresu, ki je razdejal Turčijo in Sirijo. Preverili smo, kako pomagajo posamezniki in organizacije iz nekdanje skupne države, pa tudi o tem, kako pomoč zbirajo v Sloveniji.

Avtor: Ivana Stipić Lah

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

Kaplje so izsek iz daljšega besedila, ki ga Karin Sabadin, sicer tudi zmagovalka Arsovega natečaja za najboljšo kratko zgodbo 2018, piše zadnjih nekaj let. Pripoveduje zgodbo o ujetosti v svoj korak, ki nenadoma, sredi noči, trči ob Drugega. Protagonistovo običajno nočno turo po gozdu prekine srečanje z neznanci, za katero se pozneje, ob zori sprašuje, ali je bilo morebiti samo blodnja. V izbranem odlomku dobi potrditev, da je bilo srečanje resnično, a ta mu ni v olajšanje, nasprotno, njegove misli, podobno kot vroče rdeče kaplje krvi njegovih psov, zdaj trkajo na njegovo vest.

Interpretira: Sabina Kogovšek,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
režiserka: Saška Rakef,
mojstrica zvoka: Sonja Strenar,
urednica: Tina Kozin,
leto produkcije: 2023.

Avtor: Prvi

.Minevajo tri leta, odkar je v 67. letu starosti nepričakovano umrl kitarist, pevec in avtor Janez Zmazek Žan. Ljubitelj bluesa, rocka in ljubljanščine, je pustil pomemben pečat v slovenski popularni glasbi. Napisal je vrsto uspešnic , tako za svojo skupino Don Mentony Band, kot za druge izvajalce ( Rok'n'band, Tanja Ribič, Vili Resnik, Saša Dragaš, Vlado Kreslin, Janko Ropret, Jan Plestenjak.....) in v Godbah z zgodbo, bomo slišali nekatere izmed njih.

Avtor: Anja Rupel

Zadnja sprememba: 15.02.2023 16:55:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt