Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 22.3.2023

00:00
Poročila

Pred kratkim je izšel njegov roman Balkonci. Pripoved o čakanju. O tišini. O zgodovini slovenskega panka. O mladosti in prijateljstvu. O umetnosti. O poeziji. Esad Babačić je pesnik in pisatelj. Trinajst pesniških zbirk. Biografija boksarja Dejana Zavca Trdobojec, literarno-publicistična pripoved o slovenskem hokeju Banda, dvojezična pravljica Kiti plavajo počasi/Whales swim slowly. Je tudi pisec oglaševalskih besedil, publicist, nekdanji televizijski in radijski voditelj ter ustanovitelj Muzeja Punk Kulture. “Dobro, da vsaj pišem počasi, ker še ne vem, kam me bo vse skupaj pripeljalo, če sploh kam. Kaj pa vem, morda pa sploh ne bi smel začeti pisati. Ko enkrat začneš, ne moreš več nehati.” Tako pravi v romanu Balkonci, ki ga pripoveduje čuvaj v muzeju sodobne umetnosti, tudi sam eksponat v muzeju svojega lastnega življenja. Esad Babačić je gost voditeljice Nade Vodušek.

Avtor: Nada Vodušek

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

V današnji Duhovni misli nam bo katoliški duhovnik, zlatomašnik in upokojeni univerzitetni profesor dr. Ivan Rojnik povedal, kako ga je Božja beseda kot luč spremljala skozi vse življenje.

Avtor: Ivan Rojnik

06:00
Poročila

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Avtor: Andreja Gradišar

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

V rubriki Pod pokrovko smo se tokrat podali v zgodovino. O tem, kakšna je bila vojaška prehrana v prvi svetovni vojni, kako je bila organizirana, pa tudi o njenem pomanjkanju in vplivu na moralo vojakov, smo govorili z zgodovinarjem dr. Rokom Stergarjem. Oddajo je pripravila Alja Zore.

Avtor: Prvi

08:00
Poročila

Le 15-dnevni očetovski dopust, a kar 60-dnevni starševski dopust za očete – to je ena izmed konec lanskega leta sprejetih novosti na področju starševskega varstva, ki bo začela veljati s 1. aprilom. Nekaj novosti se obeta tudi na področju dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva ter pri višini starševskega nadomestila. O vsem spregovorimo v sredinem Svetovalnem servisu. Z nami bo tudi za vaša vprašanja Špela Isop, v. d. generalne direktorice direktorata za družino z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Avtor: Andreja Gradišar

Vsak delavnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:42
Obvestila
09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Njegove misli so še vedno v oblakih – v letalstvu! Ivo Boscarol, prejemnik nagrade za življenjsko delo Združenja Manager, je lani sicer prodal 90 odstotkov letalskega podjetja Pipistrel ameriškemu Textronu, v podjetju s sedežem v Ajdovščini pa še vedno skrbi za vizijo, odnose s ključnimi strankami in institucijami. Kupnino, ki je menda znašala 218 milijonov evrov, bosta s hčerjo Tajo namenila za različne investicije – tudi v nepremičnine, ljubljanski Kolosej, raziskave in zagonska podjetja. Pri Ivu Boscarolu sta se februarja ustavili Maja Derčar in Urška Jereb, ki pripravljata podkast Srce bije za posel. V poslušanje vam ponujamo odlomek.

Avtor: Urška Jereb, Maja Derčar

11:00
Poročila

Prvi gre tokrat na obisk med mlade zasavske podjetnike. V Trbovljah je namreč lani začel delovati Zasavski podjetniški inkubator, ki obstoječim in na novo nastalim prodornim podjetjem ter inovativnim posameznikom omogoča spodbudno okolje za nastanek novih inovativnih idej, hkrati pa skrbi, da imajo ta podjetja prostor, v katerem skrbijo za razvoj. Kako izpolnjuje te zastavljene cilje, bo preverila terenska ekipa Prvega ob 11.30.

Avtor: Karmen Štrancar Rajevec, Andreja Čokl

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Avtor: Prvi

Analize najodmevnejših tem in zanimivosti iz lokalnega okolja

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Država bo z Načrtom zmanjševanja poplavne ogroženosti do leta 2027, šele drugim tovrstnim, z različnimi viri financiranja zagotovila 170 milijonov evrov na leto. Dolgoročne poplavne rešitve načrtujejo na osemnajstih porečjih, tudi v Spodnji Savinjski dolini in na sotočju Sor v Škofji Loki. So te tudi trajnostne in zelene ter skladne z evropskimi okoljskimi smernicami? Kako poteka načrtovanje in umeščanje objektov v prostor? So možne nove različice in kaj morebitno časovno odmikanje pomeni za črpanje evropskega denarja? O vsem tem voditeljica Aljana Jocif s sogovorniki.

Gostje:
Neža Kodre, v. d. direktorice Direkcije Republike Slovenije za vode;
Rok Fazarinc, projektant družbe IZVO-R;
Sergej Hiti, projektant in prostorski načrtovalec;
dr. Mihael J. Toman, podpredsednik Slovenskega društva za zaščito voda; redni profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Avtor: Aljana Jocif

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Kdo je prijatelj? Nekdo, ki mu zaupaš. Z njim se zabavaš. In sanjaš …
Pripoveduje: Gašper Jarni.
Napisala: Alenka Kramer.
Pravljica z natečaja za oddajo Lahko noč, otroci!. Posneto v studiih Radia Slovenija 2011.

Avtor: Prvi

Smučarska skakalka Tinkara Kovač, hitrostna drsalka Dina Špan, turni smučar in kolesar Jon Pritržnik ter biatlonec Pavel Trojer so gosti oddaje Gymnasium. Januarja so se udeležili 16. zimskega Olimpijska festivala evropske mladine v Furlaniji Julijski Krajini in dosegli odlične rezultate. Slovenijo je sicer zastopalo 47 športnikov, starih od 15 do 18 let, osvojili pa so 6 zlatih odličij.

Avtor: Špela Šebenik

21:00
Poročila

V oddaji Sami naši na Prvem se tokrat spominjamo Dubravke Ugrešić, ene izmed najbolj znanih hrvaških pisateljic. Bila je nominirana za Nobelovo nagrado, ter nagrajenka slovenske literarne nagrade Vilenica. V oddaji pa se pogovarjamo tudi s pisateljico, dramatičarko in fotografinjo Miomiro Šegina, ter z Aleksandrom Vujovićem, avtorjem novega spomenika izbrisanim.

Avtor: Ivana Stipić Lah

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

V Literarnem nokturnu – z njim praznujemo 130. obletnico rojstva pesnika Janka Glazerja, ki se je rodil leta 1893, umrl pa leta 1975 – boste slišali enajst pesmi, ki so leta 2011 izšle v knjižici Trideset pesmi. V njej naletimo tudi na avtorjevo izjavo iz leta 1952, s katero zelo jasno sporoča, kako se je loteval poezije: "Pesem je zame doživetje, stisnjeno v en sam trenutek, zelo intenzivno – neko novo odkritje – ko ugledam nekaj nenadoma v čisto novi luči in v novi zvezi. Vedno mi nastane pesem iz ene osrednje misli, iz ene predstave, iz enega žarišča – vedno od znotraj – ven. Ta organska rast se mi zdi pomembnejša kot zunanji atributi, na primer besedni nakit."

Interpret: Matija Rozman,
glasbena oprema: Darja Hlavka Godina,
tonska mojstrica: Aleks Pirkmajer,
asistent: Sebastjan Mulej,
režiser: Jože Valentič.
Urednika oddaje Matej Juh, Staša Grahek.
Leto nastanka 2011.

Avtor: Prvi

V oddaji Godbe z zgodbo pozdravljamo pomlad, ki je uradno nastopila 20. marca. Pomlad je za mnoge najlepši letni čas in priljubljena tema glasbenikov. O pomladi prepevajo Oto Pestner, Eva Hren, Katrinas, Eva Černe, Alex Volasko, Manouche in drugi slovenski izvajalci.

Avtor: Anja Rupel

Zadnja sprememba: 22.03.2023 17:00:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt