Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 24.3.2023

00:00
Poročila

Da so pravljice za razvoj otrok izjemnega pomena, ste seveda vedeli. Morda pa še niste slišali, da obstajajo tudi terapevtske pravljice za otroke z različnimi težavami. Njihov namen je s prijetnim pristopom otrokom pomagati prebroditi različne težave. Na nočni obisk prihaja avtorica terapevtskih pravljic Deni Kragelj, ki vam bo odlomek iz ene od takih pravljic tudi prebrala.

Avtor: Jure K. Čokl

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodnozabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Avtorica današnje ponovljene Duhovne misli filozofinja in urednica dr. Ignacija Fridl Jarc razmišlja o glagolih biti in imeti. Prvi pojasnjuje naš obstoj, drugi pa je zlorabljen v družbi.

Avtor: Ignacija Fridl Jarc

06:00
Poročila

Ko se otopli, nas zasrbijo prsti. Tokrat urejamo okolico hiš, balkone in terase. Vemo, kako pomemben element je voda, kako nesmiselni so dolgi dovozi in zakaj je na majhni površini pomembno, da se postavimo v kot in prostor opazujemo z diagonale? Sogovornica: krajinska arhitektka Nataša Bučar Draksler.

Avtor: Nataša Rašl

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

08:00
Poročila

Pomlad je najboljši čas za načrtovanje in postavitev ribnika. Ravnovesje v njem se bo tako vzpostavilo že prvo sezono, v nasprotnem primeru se bo zamaknilo v drugo. Je pa pomlad tudi čas, ko je v in ob obstoječem ribniku največ dela. Kaj naj obsega prvi pregled prebujajočega se ribnika? Kako se lotiti čiščenja, ki bo ohranilo in pomagalo obstoječim bakterijam? Kako prevetriti in osvežiti zasaditev okoli vodnega telesa? Na ta vprašanja bomo odgovorili v petkovem Svetovalnem servisu, sogovornik bo strokovnjak za načrtovanje ribnikov Robert Leitinger.

Avtor: Darja Pograjc

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:42
Obvestila
09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Sašo Hribar, Tilen Artač, Jure Mastnak, Nejc Mravlja, Valentina Plaskan, Aleksander Pozvek in Marko Cirman, strokovnjaki za nepredvidljiva presenečenja, se vsak petek vračajo v studio Prvega. Neugnani, nepredvidljivi, neizprosni, neodvisni in neponovljivo izvirni satiriki in imitatorji vam dajejo priložnost za kritičen in vedno aktualen skok v konec tedna. V petek po 10.00 na Prvem.

Avtor: Prvi

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodnozabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

V več kot 20-ih krajih po državi so se začeli protestni shodi kmetov, ki na svoje težave opozarjajo s traktorji in transparenti. Sindikat kmetov so pred začetkom protestnega shoda podprle tudi nevladne kmetijske organizacije, saj ocenjujejo, da so kmetje žrtvovani za okoljske eksperimente aktivistov in uradnikov. Svoje zahteve bodo še danes posredovali vladi in državnemu zboru.

V oddaji tudi:
- Vlada kljub pričakovanjem ni predstavila prvih dveh zakonov zdravstvene reforme
- Na čelu 2TDK že tretja menjava v petih letih
- Nedavni finančni pretresi niso razlog za skrb, v Bruslju miri vodja evroskupine Donohoe

Avtor: Prvi

Drugi poudarki iz oddaje:
-S težko pričakovano graditvijo kolesarske steze med Bledom in Bohinjem zamujajo; kdaj se bo mogoče zapeljati?
-Kljub toplim sončnim dnevom so ceste še hladne, motoriste opozarjajo na posebno previdnost in napovedujejo poostren nadzor
-V Kamnik je prispel 2,5 ton težak mamut

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Podnebni strokovnjaki so objavili – najverjetneje – še zadnje poročilo, ki lahko vpliva na to, ali bo človeštvu podnebne spremembe uspelo omejiti na raven, ki je vsaj približno obvladljiva. Obstaja pa utemeljen strah, da bo tudi to poročilo – tako kot prejšnja – po prvih odzivih, ki pozivajo k takojšnjim ukrepom, obstalo na pisalih mizah in čez nekaj časa v zgodovinskih učbenikih kot priča popolne človeške neumnosti. Ena izmed posledic podnebnih sprememb je tudi stopnjevanje krize pri oskrbi z vodo. Že zdaj je to problem za več milijard ljudi, v prihodnosti bo le še huje.

Avtor: Špela Novak

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Evropska unija je ta teden naredila nov korak h krepitvi skupne vojaške moči - jo odločitev za skupne nabave in proizvodnjo streliva za Ukrajino krepi ali oddaljujejo od njenega bistva? Ob srečanju voditeljev Rusije in Kitajske v Moskvi se sprašujemo, ali gre za utrjevanje zavezništva za preureditev razmerja sil v svetu ali za iskren mirovniški poskus. Komentiramo mukotrpno sestavljanje reform doma, ki je za zdaj med drugim prineslo napoved zdravniške stavke. Kritični pregled tedna ta petek s Katjo Arhar.

Avtor: Katja Arhar

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Posvečamo se festivalu avstrijskega filma Diagonale, ki vsako pomlad poteka v Gradcu in domačemu festivalu frankofonskega filma, v okviru katerega ocenjujemo film Nedolžen. Ocenjujemo tudi film Do zmage in naprej, navdihujoč dokumentarec o skupini deklic, ki trenirajo košarko pod vodstvom nekonvencionalnega trenerja, ter napovedujemo dvodnevni dogodek Palestina na filmu in uverturo v festival Kurja polt, ki se bosta odvila v naslednjem tednu.

Avtor: Petra Meterc

Mame so na svetu zato, da jih imamo radi …
Pripoveduje: Alja Tkačev.
Napisala: Blanka Dovjak Matković.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1976.

Avtor: Prvi

Kulturni fokus je analitičen pogovor z ustvarjalci z različnih področij. Osredotoča se na določeno temo, jo obdeluje iz številnih zornih kotov, daje prostor pomembnim posameznikom in si privošči edinstven pogled na izbrano temo z njihovimi očmi. Vsak petek ob 20.00 na Prvem.

Avtor: Prvi

21:00
Poročila

Timothyja Pogačarja je k prevodu Visoške kronike pritegnil slog in ljubezenska zgodba

Tokrat prek radijskih valov najprej potujemo v Združene države Amerike, kjer deluje ameriško slovenski literarni zgodovinar, urednik in prevajalec , rojen v Clevelandu, Thimoty Pogačar, ki je pred časom v angleščino prevedel Tavčarjevo Visoško kroniko. Prisluhnete lahko zgodbi farmacevtke Irene Gros, ki je pred sedmimi leti novi dom našla v Nemčiji, ustavljamo se tudi v Avstraliji, kjer so pred nedavnim zaznamovali 20.letnico delovanja Zgodovinskega arhiva avstralskih Slovencev - Hasa, pozornost pa namenjamo tudi slovenskim ljudskim in narodnim pesmim, ki so zdaj dostopne tudi prek aplikacije Venec slovenskih, pripravili pa so jo koroški Slovenci.

Avtor: Lili Brunec

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

Barica Smole je včasih v svojih kratkih zgodbah nekoliko pikra. Nekoliko tudi v zgodbi z naslovom Zadnji petek leta 2022. Njeno pripovedovalko najprej zmoti novoletno voščilo, ko ji nekdo zaželi, naj uživa. In zgodba steče ...

Avtorica literarnega dela Barica Smole,
režiser Klemen Markovčič,
interpretka Maja Sever,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojstrica zvoka Mirta Berlan,
urednik oddaje Marko Golja.
Leto nastanka 2023.

Avtor: Ars

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 24.03.2023 17:00:07

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt