Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 4.4.2023

02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Za vse nas pomeni napaka nekaj slabega, nekaj, kar se ne bi smelo zgoditi. Vsi si prizadevamo, da bi naredili čim manj napak. Prizadevamo si za življenje brez napak – pa vendar je kljub temu prizadevanju povsod še in še napak. Tako nam ne preostane nič drugega, kot da se učimo živeti z napakami. Ob vsaki napaki se lahko zavemo, da res nismo popolni. Morda je prav to spoznanje za naše življenje še večjega pomena kot odsotnost vsakršne napake.
Znanec mi je pripovedoval, kako je bil ogorčen, ko je v svoji knjigi, ko je bila že natisnjena, odkril dve napaki. Ne, to se res ne bi smelo zgoditi! Saj pred izidom knjige toliko ljudi bere tekst in išče napake. Za to so tudi plačani. Le kako so mogli to spregledati! Knjiga je bila zanj kot njegov otrok, lep in popoln. Res, da je pisal v knjigi o srečanjih z ljudmi, največ z ljudmi v stiski, tudi o njihovih življenjskih napakah, zaradi katerih je postala stiska še večja. Ampak to so oni, njemu pa se napaka v knjigi ne bi smela zgoditi. Pa tako si je želel, da bi bilo vse brezhibno!
Tako je razmišljal in poslal nekaj ostrih protestov založbi. Knjiga pa je bila že natisnjena in pomagati se ni dalo več. Napaki sta bili tu in sta tudi ostali.
Potem pa je vendarle začel razmišljati še drugače. Napaki pravzaprav sploh nista bili tako pomembni. Večina bralcev tega najverjetneje sploh ne bo opazila. In končno: če v knjigi piše o srečanjih z ljudmi in o tem, kako živijo s svojimi napakami, kako naj ob tem zganja tak kraval zaradi dveh majhnih napak, ki sploh nista bistveni. Še marsikaj veliko hujšega bi se lahko zgodilo.
Tako sta ti napaki, ki sta se znašli v knjigi, postali prava življenjska lekcija za pisca knjige. Pravi, da sta se morali zgoditi in da je moral tako burno odreagirati pri založbi. Šele ob tem se je zavedel, da se razburja za prazen nič in da se mora tudi on učiti živeti z napakami. Življenja brez napak ni.

Avtor: Metka Klevišar

06:00
Poročila

Dobrohotna, dobrovoljna ženica, ki opazovalca prevzame s skrivnostnim nasmehom in bistrimi očmi. Morda ji prav zaradi tega rečemo tudi »slovenska Mona Liza«. Kofetarica – znamenito delo slikarke Ivane Kobilce - prav v teh dneh praznuje 135 let obstoja. Zato ji na Prvem posvečamo Torkov kviz!

Avtor: Darja Pograjc

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Domagoj Juraga se je iz hrvaške Reke v slovenski Koper preselil v prvi polovici lanskega leta. Ko je izvedel, da je tu izobraževalni sistem bolj prilagodljiv od domačega in bo enostavneje spremenil smer podiplomskega študija, se je odločil tudi, da bo pri nas opravil magisterij. Je pa Darji Pograjc povedal tudi, da to ni bil edini razlog za njegov prihod v Koper. Naše obalno mesto mu je že priraslo k srcu, zdi se mu »kot pomanjšana Reka, a vseeno podobno multikulturna«. Več pove v Drugem pogledu!

Avtor: Darja Pograjc

08:00
Poročila

V torkovem Svetovalnem servisu bomo v povezavi s preprečevanjem izgorelosti poskušali odgovoriti na vprašanje: kako reči ne, ko nas nekdo prosi za pomoč, potrebuje našo uslugo, nam naloži dodatno delo…Pa si ne upamo reči ne, da ne bi imeli zaradi zavrnitve slabe vesti, da ne bi izpadli nekooperativni. Možne rešitve nam bo v torkovem Svetovalnem servisu na Prvem predstavila zdravnica in psihoterapevtka Tina Bončina.

Avtor: Jana Bajželj

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:42
Obvestila
09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Alja Kramar

10:00
Poročila
10:10
Intelekta

Torkovo dopoldne je rezervirano za različne poglede na aktualne dogodke, ki iz tedna v teden spreminjajo svet, pa tega pogosto sploh ne opazimo. V Intelekti poskušamo skupaj z uglednimi strokovnjaki z različnih področij – gospodarstva, znanosti, kulture, politike in drugih – ponuditi kritično mnenje o ključnih dejavnikih globalnega in lokalnega okolja.

Avtor: Prvi

11:00
Poročila

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Avtor: Prvi

Analize najodmevnejših tem in zanimivosti iz lokalnega okolja

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Na RTV ta torek poteka stavka s prekinitvijo dela. V novinarskih sindikatih namreč že več kot leto dni opozarjajo na kršenje profesionalnih in programskih standardov v informativnem programu Televizije Slovenija, na sporne in protipravne prakse vodstva RTV, podali so tudi prijave na pristojne institucije in vložili kazenske ovadbe na tožilstvo. Zakaj se razmere na RTV Slovenija tudi po letu dni niso uredile, ampak se še zaostrujejo? Kako na očitke odgovarja vodstvo Radiotelevizije Slovenija? Kaj je za ureditev razmer do zdaj naredilo ministrstvo, pristojno za medije? O vsem tem voditeljica Lucija Dimnik Rikić z gosti.

Avtor: Lucija Dimnik Rikić

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Poldrugi Martin vse stori narobe.

Pripoveduje: Jurij Souček.
Napisal: Fran Milčinski.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2003.

Avtor: Prvi

Folklorne skupine na Slovenskem poustvarjajo plesno, pevsko, glasbeno in drugo duhovno dediščino, s kostumi in glasbili pa posegajo tudi na področje materialne kulture. Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti skrbi, da je delo na vseh področjih kulturnih dejavnosti kakovostno – tudi na folklornem.. Prav v prvi polovici leta po državi potekajo srečanja poustvarjalcev glasbenega izročila ter otroških in odraslih folklornih skupin. Plesalci in plesalke se lahko z območnega srečanja z dobrim nastopom uvrstijo na regijsko raven, od tam pa še na najvišjo, državno raven. Pri pevcih je drugače – regijskega nivoja ni in strokovni spremljevalci iz izbora območnih srečanj izberejo udeležence državnega srečanja, ki bo letos 18. novembra v Dolskem.

Mi smo bili prisotni na srečanju poustvarjalcev glasbenega izročila v organizaciji JSKD območna izpostava Ljubljana. S srečanja bomo slišali nastope skupin: Fantje z Viča, Drumlce in zakonca Urbančič, ki vsi skupaj delujejo v KUD Židan parazol.

V mesecu maju se nadejamo tudi letnih koncertov večjih folklornih skupin. Pred mikrofon smo povabili Petro Bedene in Emo Kovač iz AFS France Marolt, ki pripravljajo 75. letno predstavo ''Oj, Triglav, moj dom'' v soboto, 12. maja 2023 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Na Štajerskem pa se 60. obletnici delovanja bliža AFS Študent, ki letošnjo 59. plesno predstavo naslavlja s ''Fragmenti''. Pogovarjali smo se z umetniškim vodjem skupine Sašo Krajncem.

Avtor: Nika Rožanc

21:00
Poročila

Protagonistki Ani za vpis na izbrano visoko šolo zmanjka le ena točka in pol, ki lahko bistveno in usodno vpliva na njeno življenje. V stresnem času, ko učenci in dijaki zadnjih letnikov lovijo zadnje točke za vpis v srednje šole in na univerzo, radijska igra opozarja na to, da je matematično seštevanje točk brez upoštevanja individualnih nagnjenj in sposobnosti krivično do mladega človeka.

Režiserka: Irena Glonar
Dramaturg: Goran Schmidt
Tonski mojster: Jure Culiberg
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina

Ana – Saša Mihelčič
Mama – Ljerka Belak
Oče – Ivo Ban
Nina – Polona Juh
Razredničarka – Marijana Brecelj
Matematik – Slavko Cerjak
Miha – Marko Mandić
Jana – Sabina Kogovšek
Rok – Boris Kos
Aleš – Blaž Valič
Mojca – Katarina Stegnar
Glas – Aleš Valič

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija aprila 2002.

Avtor: Vilma Štritof

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Jože Privšek: cikel oddaj, 3. oddaja.
Gost oddaje je skladatelj, pianist in profesor Jaka Pucihar.

Avtor: Alja Kramar

23:00
Poročila

Sinéad Morrissey, rojena na Severnem Irskem leta 1972, se v svojih pesmih ozira po čustveni in zlasti duhovni izpolnitvi, ki se zdi ravno še na dosegu, vendar se izmakne. Z ostro, toda prefinjeno ironijo, ki jo razbiramo med vrsticami, izraža svoje družbeno-politično uporništvo. Klasični verz skoraj povsem zavrne, ne odreče pa se notranji rimi. Pesmi je iz njene druge druge pesniške zbirke, naslovljene Between Here and There – Med tu in tam izbrala in prevedla Tesa Drev Juh.

Sinéad Morrissey, rojena na Severnem Irskem leta 1972, se v svojih pesmih ozira po čustveni in zlasti duhovni izpolnitvi, ki se zdi ravno še na dosegu, vendar se izmakne. Z ostro, toda prefinjeno ironijo, ki jo razbiramo med vrsticami, izraža svoje družbeno-politično uporništvo. Klasični verz skoraj povsem zavrne, ne odreče pa se notranji rimi. Pesmi je iz njene druge pesniške zbirke, naslovljene Between Here and There – Med tu in tam izbrala in prevedla Tesa Drev Juh.

Interpreta Gaber Trseglav in Saša Mihelčič,
glasbena oprema Cvetka Bevc,
zvok in montaža Mirko Marinšek,
režija Ana Krauthaker,
produkcija 2012.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 26.04.2023 09:09:33

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt