Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 8.4.2023

00:00
Poročila

Bolje debel in srečen kot suh in tečen, pravi pregovor, ki ponazarja skrajnosti, s katerimi se v zvezi s prehranskimi navadami srečuje moderna družba. Strokovnjaki hkrati opozarjajo, da se premalo zavedamo, kako prepleteni sta prehrana in psihologija. Veliko je zmot oziroma privlačnih resnic, ki se jih radi oprimemo pri krmarjenju skozi današnji življenski tempo. Znanstvena dognanja o tem nam bo v nočnem klepetu predstavila dr. Tadeja Jakus, višja predavateljica in raziskovalka na področju gibanja in prehrane s katedre za prehransko svetovanje - dietetiko Univerze na Primorskem. Na obisk jo je povabil Sandi Škvarč.

Avtor: Sandi Škvarč

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila
05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno- zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Laura Kovač je prva Rominja, ki je v občini Lendava dosegla univerzitetno izobrazbo. Poleg pedagogike je končala tudi študij sociologije. Zaposlena je na Ljudski univerzi Lendava, kot prostovoljka je učila tudi otroke v afriški državi Gambiji, pri nas pa je za svoje raziskave ter prizadevanje za vseživljenjsko učenje prejela tako priznanje Andragoškega centra Slovenije kot Miklošičevo priznanje Univerze v Mariboru. Sodeluje v različnih, tudi evropskih projektih, ki se ukvarjajo z Romi, v domačem dolgovaškem romskem naselju pa je, tako kot tudi v drugih, z doseženo izobrazbo in delom vzornica zlasti romskim ženskam. Pedagoginjo in sociologinjo Lauro Kovač je pred mikrofon povabila Lidija Kosi.

Avtor: Lidija Kosi

Velika sobota je drugačna od vseh drugih sobot v letu. Njene posebnosti bolj ali manj poznamo, teže pa jih razumemo; recimo to, zakaj ta dan do večerne vigilije nikjer ni sv. maše. Tega, da se zvonovi že od petka popoldne, od ure spomina na Jezusovo smrt na križu, ne oglašajo, morda sploh ne opazimo. Zagotovo pa na veliko soboto poskrbimo, da ne zamudimo blagoslova velikonočnih jedi. Tudi to je nekaj. Vsaj koga pa bo po blagoslovu dišečih jedi pritegnil okrašeni božji grob. Potrebnih bo nekaj korakov, pa bomo pred njim. Oči se bodo ustavile na podobi mrtvega Kristusa. V duši se bo nekaj zganilo, pa ne bomo vedeli, kako to opisati in kaj s prebliskom početi. Blaise Pascal (1623–1662), francoski matematik, fizik in filozof, je ta nenadni notranji vzgib izrazil z besedami: Čudim se in strah me prevzema zaradi ravnodušnosti do spoznanja ob vprašanju, pri katerem gre v celoti za nas: večnost, ki jo smrt nosi s seboj, je tako pomembna in nas prizadeva tako globoko, da je izgubil vsako pametno razsodnost, kdor bi hotel ostati ravnodušen ob tem vprašanju.
Tihota velike sobote nam pripoveduje nekaj zelo nenavadnega, a bistvenega: da namreč najbolj notranje skrivnosti svojega bivanja, smrti in vstajenja ne moremo deliti z drugimi. O tem, kaj je sploh smrt in kaj vstajenje, nam nič ne pove ne morje ne drevje, pa tudi nič drugega v naravi. Najtrpkejše in najusodnejše dejstvo – smrt, ki pretrga vse, kar delamo in po čemer hrepenimo – se izmika podružbljanju. V to, kako jo kdo doživlja, ne more pritegniti ne prijateljev, ne svojih lastnih otrok, ne zakonskega partnerja. V smrt, ki presega telesno in duševno resničnost, vstopamo popolnoma sami in dokler se ne zgodi, ne vemo, kakšna bo ta absolutna samota. O tej skrivnosti razen ugotovitve o prenehanju bitja srca in delovanju možganov ne ve ničesar nobena znanost in je ne more upodobiti nobena umetnost. Na drugem bregu ni nikogar, o katerem bi kaj vedeli. Lahko se stoično sprijaznimo s tem, da zaspimo v nič, o katerem pa spet ne vemo, ali je nekaj hipnega ali večnega, nekaj, kar bomo na neki nam še neznan način občutili, ali pa bo ta nič absoluten in takojšen. V absolutni samoti, ko v nas in okoli nas izgine vse, nam ostane ena sama pozitivna možnost, na katero je meril Pascal; namreč vera, da v Jezusu Kristusu naša notranja bit, v večnost zazrta neumrljiva duša, neslišno izreče: Oče, v tvoje roke izročam svojo dušo (Lk 23,46). Jezus je, kot je napovedal, zaradi ljubezni, ki ga je vezala z Očetom, iz smrti prešel v življenje. V tem prehodu je vstopil v predpekel, v notranjo bit smrti, razkrojil njeno trohnečo substanco in vsem, ki jim je smrt vzela življenje, vrnil dih ter jih popeljal v luč vstajenja.

Avtor: Milan Knep

06:00
Poročila

Sonce, dež in mavrica. Mesec april se lahko z vsemi mogočimi vremenskimi pojavi poigrava z nami. Kakšno je muhasto vreme, zakaj je april tako vremensko spremenljiv mesec in kaj se zgodi, ko nas aprilsko vreme nepričakovano preseneti? Svoja opažanja in misli so z nami delili otroci z OŠ Poljane v Ljubljani.

Avtor: Sara Medved

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Včeraj je bil po krščanskem izročilu véliki petek, danes je vélika sobota, jutri pa bo velíka noč in nato velikonôčni ponedeljek. Pravilni naglasi so sicer v podobnih besedah za različne namene drugače postavljeni, torej véliki petek in velíka noč. In še nekaj: po pravilih Slovenskega pravopisa moramo imena praznikov pisati z malo začetnico, razen tistih, ki so poimenovani s svojilnim zaimkom iz osebnega lastnega imena. Z veliko začetnico se tako pri nas recimo pišeta dva praznika, in sicer Prešernov dan in Marijino vnebovzetje. Če bi torej velika noč pisali z veliko začetnico, bi naredili napako oz. »kiks«.

Avtor: Nataša Rašl

08:00
Poročila

V Radijskem Ringaraju bomo spoznavali veliko noč. Na odkrivanje se bomo odpravili z učenci z osnovne šole Stična in osnovne šole Poljane v Ljubljani, barvali pirhe in raziskovali, kako so veliko noč praznovali nekoč in kako jo praznujemo danes.

Avtor: Gašper Stražišar

09:00
Poročila

V tokratni oddaji Hudo se bomo odpravili na popotovanje. V Studiu se nam bodo pridružili učenci z osnovne šole Notranjski odred Cerknica, ki so se marca za kar štiri dni odpravili na potovanje v London. Govorili bomo o tem, kako se pripravimo na potovanje, na kaj moramo biti pozorni, ko se odpravimo na letalo, kaj vse moramo vzeti s seboj in kako se znajti v tujini.

Avtor: Gašper Stražišar

Tokrat bomo spoznali dobitnika dveh zlatih kolajn z letošnjega zimskega olimpijskega festivala evropske mladine. Pavel Trojer je biatlonec Smučarskega kluba Ihan, ki je v letošnji sezoni v pokalu Slovenije osvojil največ točk.

Avtor: Špela Šebenik

Festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije se po letih premora zaradi epidemičnih razmer vrača v Cankarjev dom. Ohranil je svoje osnovno vodilo: spremljati in spodbujati umetniško produkcijo dijakov ter jo razkrivati drugim rodovom. Na festivalu bo dvanajst gledaliških in plesnih produkcij ter približno sto likovnih, fotografskih, stripovskih in videodel. Največje zanimanje občinstva vsako leto pritegnejo gledališke produkcije (najboljša skupina bo tudi letos nagrajena z možnostjo ustvarjanja nove produkcije v Štihovi dvorani), a se jim zaradi svoje vedno bolj interaktivne narave postavlja ob bok tudi razstava, ki bo na ogled v Prvem preddverju. V štirih sobotah in štirih Kulturomatih bomo poročali o štirih osrednjih umetniških smereh festivala. V tokratni oddaji bomo oddajo namenili plesu. Pred mikrofon smo ujeli učenke srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana z mentorico Nino Fajdiga, ki so na festivalu izvedle plesno predstavo Abirble.

Avtor: Gašper Stražišar

Klasična glasba Velike Britanje je največkrat kar malo zapostavljena, saj v našem prostoru prevladujeta pogled in razumevanje razvoja klasične glasbe na podlagi nemške glasbe, ki je imela v Evropi res največji vpliv. V Hudi muski se bomo z glasbo sprehodili od angleške renesanse do danes.

Avtor: Matej Jevnišek

11:00
Poročila
11:50
Obvestila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

13:00
Poročila

Morje prinaša številne zgodbe, tiste iz daljnih prostranstev, pa tudi tiste z domačih bregov. Vsako soboto ob 13.40 jih odkrivamo skupaj s kolegi z Radia Koper.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Angleži so skozi stoletja v kanon svetovne poezije seveda prispevali celo kopico izvrstnih avtorjev – od Chaucerja in Shakespeara prek Byrona in Keatsa do Audna in Hughesa. Toda imena, ki jih srečamo v še sveži dvojezični antologiji Metafizična poezija angleškega baroka, ki jo je za založbo Družina pripravila Nada Grošelj, so veliki večini sodobnih bralk in bralcev na Slovenskem slej ko prej povsem neznana. Ste, na primer, že kdaj slišali za Johna Donna, Edwarda Herberta, Henryja Kinga, Thomasa Randolpha ali Anne Bradstreet? Bi vedeli kam v času jih umestiti, kakšno poezijo so pisali in zakaj jih Angleži sami umeščajo v svoj nacionalni pesniški panteon? Ne? – No, nič hudega, saj zato pa vendar beremo: da se nam, ko odpremo novo knjigo, odprejo nove pokrajine, novi svetovi! Da bo to branje teklo še bolj gladko, pa je tukaj še tokratno Sobotno branje, v katerem smo v pogovoru z Nado Grošelj preverjali, kakšne so pravzaprav tematske in slogovne posebnosti te poezije.

Avtor: Goran Dekleva

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:05
Obvestila

Pri nevladnih organizacijah delujejo ljudje z veliko empatije, nekateri kot zaposleni, drugi kot prostovoljci ali pa oboje. To ni delo za vsakogar, ampak za tiste, ki imajo čut za sočloveka, za tiste, ki jih je življenje zaradi različnih okoliščin prikrajšalo. To je delo za tiste, ki so zagnani pri iskanju lepše prihodnosti za ranljive skupine. In to prav gotovo počne Jana Lampe, ki vodi mednarodne projekte pri Karitasu.

Avtor: Darja Groznik

17:00
Poročila

Drago Mislej - Mef je po poklicu novinar, že več kot štiri desetletja pa tudi glasbenik in eden najplodovitejših slovenskih piscev besedil. Njegova hiša v Izoli je bila vedno zbirališče najrazličnejših ustvarjalcev in je nazadnje navdihnila tudi glasbeno-literarni projekt: album s knjigo, pravzaprav knjigozvočnico z naslovom »Ljubljanska 45«, o kateri se pogovarjamo v Pesmi v žepu.

Avtor: Teja Klobčar

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Velika noč je največji in najstarejši krščanski praznik. Kristjani se na ta praznik spominjajo skrivnosti Kristusovega vstajenja od mrtvih. Kot so zapisali evangelisti, so Jezusa Kristusa križali na veliki petek, tretji dan po tem pa je ponoči oziroma zgodaj zjutraj vstal od mrtvih. Po krščanski razlagi je Jezus z vstajenjem odrešil svet, zato je velika noč praznik veselja in upanja, zmage življenja nad smrtjo, dobrega nad zlom. Škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji mag. Leon Novak in duhovnik Župnije Sv. Peter pri Mariboru - Malečniku dr. Sebastijan Valentan premišljujeta o sporočilu velike noči danes, o življenju v cerkvah, pa tudi o odnosih v družbi.

Avtor: Nataša Lang

Zleknite se na orehovo lupino in na njej odplavajte na medeno potico!

Pripovedujeta: Brane Grubar in Judita Zidar
Napisal: Miroslav Slana.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1999.

Avtor: Prvi

V Sobotnem glasbenem večeru vam v poslušanje ponujamo Žalostinke po razkriško, cikel pesmi v razkriškem narečju pesnika Vlada Žabota, ki jih je uglasbil Rudi Pančur. Skladbe izvaja zasedba Mala mestna muzika.

Avtor: Jane Weber in Andrej Prezelj

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Humorni prikaz zapletenih in napetih čustvenih reakcij med zakoncema komentira in odstira njuna desetletna hčerka. Njihova medsebojna dinamika duhovito dokazuje, da življenje v troje res ni praznik.

Žena je Vanja Plut,
Mož – Kristijan Guček,
Desetletna hčerka pa Zala Zoran.

Režiserka in glasbena oblikovalka je Vida Cerkvenik Bren,
dramaturg: Goran Schmidt,
tonski mojster: Staš Janež.

Uredništvo igranega programa.
Posneto v studiih Radia Slovenija aprila 2004.

Avtor: Vilma Štritof

23:00
Poročila

V večini krščanskih cerkva na veliko soboto častijo božji grob in blagoslavljajo ogenj, vodo in velikonočne jedi. Blagoslovljena voda je bila v bolj ali manj oddaljeni preteklosti vedno tudi v kropilčku vsake hiše, predvsem kmečke. Posebni posodici, ki je visela na steni ob vhodu in so jo krasili Marija, svetniki, angeli ali križ, namenja poglavje v knjigi Preproste stvari tudi pokojni akademik Emilijan Cevc, umetnostni zgodovinar in veliki poznavalec gotske umetnosti na Slovenskem. O kropilčku bolj kot z znanstveno-etnološkega piše z zelo osebnega gledišča, se spominja otroštva in očeta in daje čutiti grenkobo oddaljevanja od doma in starih navad.

Intepret je Gorazd Logar,
režiser Klemen Markovčič,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka pa Nejc Zupančič.
Urednika oddaje sta Tadeja Krečič in Matej Juh.
Produkcija leta 2016.

Avtor: Prvi

Glasbena cesta 2.3.1.5. Queen Omega: Freedom Legacy. Vznemirljivo srečanje z novim albumom ene vodilnih pevk, toasterk, didžejk in avtoric sodobnega reggeaja in dancehalla.

Avtor: Peter Barbarič

Zadnja sprememba: 26.04.2023 09:10:47

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt