Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 12.4.2023

00:00
Poročila

Lahko bi bil tudi odvetnik, vendar je po diplomi iz prava spoznal, da je poklican za nekaj drugega, zato se je vpisal na AGRFT in leta 2014 diplomiral iz dramske igre in umetniške besede v letniku Tomija Janežiča in Janeza Hočevarja. Od takrat ga njegova igralska pot kot rednega člana ali gostujočega igralca vodi po številnih slovenskih gledaliških odrih od Nove Gorice, Kopra, Novega mesta, Maribora do Ljubljane, kjer je trenutno član ansambla SNG Drama, vendar sodeluje tudi z drugimi gledališči. To pomlad je z ekipo Mini teatra gostoval v kultnem newyorškem gledališču La MaMa s predstavo Turingov stroj, ki je še vedno na sporedu tudi doma. Trenutno nastaja v Mini teatru že nova predstava Angeli v Ameriki, premierno bo uprizorjena v začetku maja. Nočni pogovor bo zato malo obarvan tudi z ameriško gledališko sceno, a kot pravi naš gost, je po svoji raznolikosti in kakovosti slovensko gledališče v veliki prednosti. Nejc Cijan Garlatti je nočni gost Nade Vodušek.

Avtor: Nada Vodušek

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

V naglici in hrupu sedanjega časa se velikokrat spregleda, odrine razum. Ni razmisleka in zdrava pamet ima malo prostora. Veliko je stranpoti v odzivanju na probleme. Zmanjkuje nam duha, ki so ga v nas zasejali modreci prejšnjih obdobij.
Prav zato pa se v človeku prebudi prava tolažba in močna spodbuda ob srečanju s pokončnostjo in prekaljenostjo nekega človeka. Tako močno začutiš in zazveni njegova trdnost ter hkrati neke vrste skromnost, ki omogoča, da zmore govoriti resnico. Govori prepričljivo in jasno, z občutkom in prebujanjem globine. Pravi blagoslov.
Nič ga ne zmedejo vprašanja, ali komaj da, niti ga ne zmedejo dvomi različno mislečih. Njegov odkriti pogled spominja na brezčasne modrosti in srce tistih, ki so sejali ljubezen in spodbujali njeno rast. Te so danes pogosto spregledane, nerazumljene, zanemarjene, ali prav zavržene, in to ne samo pri tistih, ki so šele na začetku svoje samostojne poti in preizkušajo oziroma zavračajo negativne, pa tudi pozitivne vzorce svojih staršev. To je razvojno sprejemljivo, iskanje, razvojna pot. So tudi odrasli, ki se najpogosteje kopajo v razvajenosti in samozadostnosti, ali pa v svoji ranjenosti zapirajo srce in oko.
Pri tem stanju duha zmanjka smisla, Luči. Prej ali slej v tej temačnosti pride do potrtosti. Izgubljena pričakovanja so neizogibna. Potisnejo jih v zagrenjenost.
Polno je poti, ki vodijo v svetlobo. Obujanje krščanskega izročila z dejanji, v dejavnem odnosu do sebe in drugih, prebudi občutek smisla, lepote življenja, je spodbuda za dobro. Človek lahko vztraja v iskanju dobrega, ne glede na težave, bolečino, vztraja, zaupa, da je ustvarjen za Božje kraljestvo ljubezni, ki daje iz izvirov veselja, sreče, vedrine, ki jo delim z drugimi.
Zavedam se, da je smisel v vsakem življenju, v vsaki zgodbi drugega. In se rodi usmiljenje, tudi odpuščanje. Brez Boga v meni ugasne luč, ugasne svetloba radosti, ki jo občutim ob vsakem Božjem otroku.

Avtor: Silva Matos

06:00
Poročila

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Avtor: Andreja Čokl

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Allium sativum je stara kulturna rastlina, ki se je iz svoje prvotne domovine – to so bile stepe osrednje Azije – uspešno razširila po vsem svetu in sčasoma postala absolutno nepogrešljiva v regionalnih kuhinjah od Japonske, Koreje in Tajske na vzhodu, prek Italije in Francije, vse do Mehike na zahodu. Tudi pri nas ne moremo brez nje – pa če imamo radi suhe salame ali mediteranske solate. Govorimo, kajpada, o česnu. Pa vendar je bila pot, po kateri je česen zlagoma zavzel svoje odlikovano mesto v naših kuhinjah, precej zavita in vse prej kot samoumevna. Kako zavita, smo preverjali v pogovoru z antropologinjo dr. Svetlano Slapšak.

Avtor: Goran Dekleva

08:00
Poročila

Ste to sezono že obiskali svoj zelenjavni vrt? Na njem se bomo ustavili v sredinem Svetovalnem servisu, ko se nam bo v studiu pridružila dr. Ana Slatnar z ljubljanske Biotehniške fakultete. Pojasnila bo, kako na vrt vplivajo nizke temperature, kakšno zaščito uporabiti v različnih vremenskih okoliščinah, kaj že lahko sejemo ali sadimo v tem trenutku. Pridružite se nam po 8. uri s svojimi vprašanji, ki jih lahko napišete tudi na naši spletni strani prvi.rtvslo.si.

Avtor: Andreja Gradišar

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:42
Obvestila
09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

V Cankarjevem domu bodo jutri in v petek potekali 34. dnevi rehabilitacijske medicine. Gre za osrednji strokovni dogodek na področju fizikalne in rehabilitacijske medicine ter celostne rehabilitacije v Sloveniji, ki ga organizirata URI Soča in Katedra za fizikalno in rehabilitacijsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.
Kaj prinašajo dnevi rehabilitacijske medicine, kateri so klinični problemi, s katerimi se strokovnjaki srečujejo pri svojem delu, in kakšna je obravnava pacientov? Kakšne so novosti na različnih področjih rehabilitacije ter kakšno mesto ima Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča pri nas, v Evropi in svetu? O tem z gostjo današnjega Intervjuja docentko doktorico Metko Moharić, strokovno direktorico URI Soča. Z njo se bo pogovarjala Petra Medved.

Avtor: Petra Medved

11:00
Poročila

Roman o koliščarjih Bobri je vrh pripovedništva pisatelja Janeza Jalna, ki se je s tem delom dobro usidral v slovensko literaturo in našel pot do mnogih bralcev. Ti lahko trilogijo na določen način podoživijo tudi v nedavno zgrajeni rekonstrukciji vasi, v kateri je predstavljeno življenje koliščarjev v tretjem tisočletju pr. n. š. Namen projekta je prikazati bogastvo, pestrost in pomen naravne in kulturne koliščarske dediščine na Ljubljanskem barju. Tako je nastal Morostig – Hiša narave in kolišč, kulturno-arheološki center z muzejem na prostem, ki karseda pristno zajema tri lokacije. Tja se na obisk odpravlja tudi Prvi, ki bo med drugim preveril, kaj vse je na ogled v koliščarski naselbini na jezeru, imenovani Na kolih.

Avtor: Marko Rozman

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Potem ko so v zavarovalnici Generali pred dnevi napovedali podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za 30 odstotkov, je poslanska skupina Gibanja Svoboda sinoči v zakonodajni postopek vložila spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki predvideva, da bomo s prvim septembrom namesto dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zasebnim zavarovalnicam po novem plačevali obvezni pavšalni prispevek Zavodu za zdravstveno zavarovanje. Gre za predlog, podoben tistemu, ki ga je čez zakonodajni postopek skušala spraviti vlada Marjana Šarca. Če bo denarja v zdravstveni blagajni zmanjkalo, bo primanjkljaj pokril proračun, je zatrdil premier Robert Golob, ki ocenjuje, da bo zmanjkalo 180 milijonov evrov.

Druge teme oddaje:
- Washington po objavi zaupnih dokumentov še naprej miri zaveznike
- Celjski policisti identificirali 5 mladoletnih osumljencev medvrstniškega nasilja
- Zrak v Kanalu ob Soči med najbolj onesnaženimi v Evropi

Avtor: Prvi

Drugi poudarki iz oddaje:
-Na območju trboveljske komunale izenačili cene ogrevanja tako za zaščitene kot nezaščitene odjemalce
- V manjših krajih imajo očitno več posluha za paciente
- V Mariboru poletele prve policijske čebele, iz brlogov predvsem v primorsko-notranjskih in kočevskih gozdovih pa so prilezli medvedi

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Nedavna gorska nesreča na Mali Mojstrovki je med drugim razgalila problematiko vodenja v gorah, ki je tesno povezano z varnostjo. Kdo lahko poklicno vodi v gorah? Kakšne licence imajo vodniki Planinske zveze Slovenije? Komercialno vodenje ureja zakon o gorskih vodnikih, Zakon o športu pa opredeljuje strokovne delavce v športu, ki morajo biti vpisani v razvid športnih delavcev. Zaradi vse večje želje po tako imenovanih outdoor aktivnostih pa se v zadnjem času pojavljajo tudi vodniki, ki za to nimajo ustreznih licenc. Združenje gorskih vodnikov zato opozarja na neurejene razmere in nelojalno konkurenco pri vodenju. Kdo, če sploh kdo, in kako nadzira to področje v času, ko je vse več zanimanja za organizirano in varno vodenje v gorah? O tem voditeljica Aljana Jocif s sogovorniki.

Gostje:
Gregor Dolinar, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS);
Damjan Omerzu, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije (PZS);
Peter Jeromel, predsednik Združenja gorskih vodnikov Slovenije (ZGVS).

Avtor: Aljana Jocif

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Bibi je šlo danes vse narobe - prehladila se je v srce …
Pripoveduje: Branko Jordan.
Napisala: Ida Mlakar.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2005.

Avtor: Alja Verbole

V letošnjem letu je ponovno potekal vseštudentski literarni natečaj Rdeča nit, ki ga organizirajo študentke in študentje Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. V zadnjih letih je zaradi situacije sveta natečaj nekoliko zamrl, letos pa se je vrnil s polnim zagonom in v prenovljeni podobi! Z vseštudentskim literarnim natečajem Rdeča nit želijo spodbujati ustvarjalnost, domišljijo in refleksijo ter mladim piscem in piskam odpreti vrata v literarni svet, da lahko sveža besedila izpod spretnih peres po bivanju v temnih predalih le ugledajo luč sveta in zaživijo med bralci. V oddaji bomo tako gostili letošnje zmagovalce natečaja.

Avtor: Gašper Stražišar

21:00
Poročila

V nocojšnji oddaji Sami naši nocoj na Prvem govorimo o pomembnosti projekta Krepitve migrantskih glasov in politike vključevanja. Obiskali smo tudi predstavo Lunapark srbske dramatičarke Jelene Kajgo. V nocojšnji oddaji pa se bomo spomnili tudi Vjerana Mladinovića - Merlinke. Ene izmed prvih javno deklariranih transspolnih oseb na območju nekdanje skupne države.

Avtor: Ivana Stipić Lah

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

Zgodba Zakaj se je začela in zakaj končala vojna z velikim vojvodstvom Luksemburg govori o tem, kako ima lahko nekaj majhnega, kot je na primer to, da človek zamenja sladkor s soljo, daljnosežne posledice za celoten potek zgodovine. Avtor zgodbe je romunski pisatelj George Schwartz.

Prevod Aleš Mustar,
interpretacija Primož Pirnat,
zvok in montaža Sonja Strenar,
režija Igor Likar,
redakcija oddaje Tesa Drev Juh,
posneto 2019.

Avtor: Prvi

Odlična angleška glasbenica Lisa Stansfield, je praznovala 57. rojstni dan. V uspešni glasbeni karieri je izdala 8 studijskih albumov, ki so se prodali v nakladi preko 20 milijonov izvodov in imela na evropskih lestvicah vrsto uspešnic. Leta 1989 je sodelovala pri snemanju skladbe Do they know it's Christmas, leta 1992 pa skupaj s skupino Queen , prepevala tudi na koncertu v spomin na Freddia Mercuryja. V Godbah z zgodbo poslušamo nekaj njenih največjih uspešnic.

Avtor: Anja Rupel

Zadnja sprememba: 26.04.2023 09:11:33

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt