Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 23.5.2023

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Dobro jutro, spoštovane poslušalke, poslušalci. Pozdrav iz le nekaj besed, ki lahko polepša dan, koga pa pusti hladnega. Če pa to izreče kdo, za katerega veš, da ti gre na živce, ti bo jutranji pozdrav pokvaril ves dan. Beseda ni konj, radi rečemo, a včasih je več kot to.
Če se ravno pripravljate na kakšno praznovanje ali skupno delo, potem tega ne bo težko razumeti. Vsaj v malo večji skupini se znajde kdo, ki ga ne moreš ustaviti. Ne toliko pri delu, tam se hitro upeha. Ko začne govoriti, ga več ne ustaviš. Saj ga nekaj časa drugi poslušajo, a hitro postane to ploha besed, bolje nevihta, vsem odveč. Najhuje je, ker niti ne opazi, da mori vse skupaj.
Veliki govornik in cerkveni učitelj, sveti Ambrož, je trdil, da če je kdo pazljiv pri govorjenju, bo postal blag, nežen in skromen. Govor ni samo sredstvo, da kaj povem, da druge prepričam ali se nad čim pritožim. Govor nas povezuje. Le poglejte starše, ko njihov otrok spregovori prve besede, še tako nerazločne, a so vseeno popolnoma navdušeni. Z otrokom so zdaj na poseben način povezani. Lažje ga bodo razumeli in hitreje mu bodo kaj razložili. Govor nas odpira drugim in nam pomaga druge razumeti. Ljudje, ki vseskozi le govorijo in še to s prepričanjem, da jih morajo vsi poslušati, jih vsi razumeti in upoštevati, uporabljajo le eno stran. Drugim želijo dopovedati, kdo so. A če stalno pametuješ, se ne moreš z drugimi povezati, saj jim ne daš priložnosti, da ti pokažejo svojo stran, ki je nova, drugačna. Sploh pa ne moreš začutiti, kdo je za tistimi ušesi, ki jih tako vztrajno bombardiraš z besedami. Ni čudno, da takemu rečemo zadirčnež. Saj se poskuša zadreti v druge in jih obvladati. To pa je daleč od blagosti, nežnosti in skromnosti, kot omenja Ambrož. Otrok se s ponavljanjem lahko nauči govoriti, pogovarjati pa se na tak način ne more naučiti. Za pogovor je nujno, da tudi posluša, sliši in razume drugega. Zadirčnež se ne pogovarja, le govori. Govor ga obvlada in ne on njega. Pogosto je pred takim človekom edina rešitev, da se umaknemo. Zato so taki ljudje hitro osamljeni, saj bližnje hitro mine volja, da bi mu kaj dopovedali.
Otroke še lahko naučimo, kako morajo paziti na svoje govorjenje in poslušati druge. Starega vola je težko učiti voziti, zato se je pred takim govoričenjem najbolje umakniti. Sami pa lahko pazimo, da bomo vsaj kdaj pa kdaj šli po poti obvladovanja svojega govorjenja, kot to uči sveti Ambrož. Le tako bomo dovolj skromni, blagi in nežni.

Avtor: Janez Vodičar

06:00
Poročila

Najprej so bile samo na kopnem, pozneje so se določene vrste prilagodile morskemu okolju. Opravijo eno najdaljših migracijskih poti, so najbolj ranljive tik po tem, ko se izvalijo iz jajc in se odpravijo na pot do morja. Takrat je namreč njihov oklep najbolj mehek. Želve bodo tema današnjega Torkovega kviza.

Avtor: Darja Pograjc

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Dežela dolgega belega oblaka je domovina našega današnjega sogovornika v oddaji Drugi pogled. Tak je namreč prevod maorskega poimenovanja za Novo Zelandijo, ki se glasi Aotearoa. Največje mesto države je Auckland in od tam prihaja Demetrius King, zdaj že več kot 15 let prebivalec Maribora. Tja so ga pripeljali baletni čevlji, nekaj let je bil namreč član baletnega ansambla SNG Maribor. Danes je aktiven v računalniških vodah, prosti čas najraje preživlja z družino. Pred mikrofon Drugega pogleda ga je povabila Andreja Gradišar.

Avtor: Andreja Gradišar

Tokrat Ob osmih o burnem dogajanju v zvezi z odločanjem o noveli zakona o RTV na ustavnem sodišču. Z nekdanjim ustavnim sodnikom Cirilom Ribičičem se pogovarja Tomaž Celestina.

Avtor: Prvi

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.

Avtor: Prvi

08:30
Radiosfera

Radiosfera so zgodbe, pogledi, razgledi, spomini, potovanje, znanost, tehnologija, kultura, dediščina, šport, glasba, zabava. Svet, ki ga ujame Prvi jutranji program.

Avtor: Prvi

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Sprejeta je bila nova zakonodaja s področja vodenja evidenc delovnega časa. Elektronsko vodenje bo obvezno pri delodajalcih, ki jim je bila izrečena pravnomočna globa. Po novem bo treba obvezno voditi evidenco delovnega časa tudi za honorarne sodelavce. Kako bodo po novem vodene take evidence za redno zaposlene?
V torkovem Svetovalnem servisu bo na vprašanja odgovarjal Damjan Mašera z Ministrstva za delo.

Avtor: Urška Valjavec

Rubrika poudarja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter pregleda glasbene vsebine na Prvem.

Avtor: Alja Kramar

10:00
Poročila

Torkovo dopoldne je rezervirano za različne poglede na aktualne dogodke, ki iz tedna v teden spreminjajo svet, pa tega pogosto sploh ne opazimo. V Intelekti poskušamo skupaj z uglednimi strokovnjaki z različnih področij – gospodarstva, znanosti, kulture, politike in drugih – ponuditi kritično mnenje o ključnih dejavnikih globalnega in lokalnega okolja.

Avtor: Liana Buršič

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

V sodelovanju s Festivalom Druga godba nastopa grški duo Kadinelia, ki zvoke tradicije prefinjeno prepleta s sodobnostjo. Kadinelia sta Evi Seitanidou in Thanasis Zikas.

Avtor: Alja Kramar

Eden od poudarkov foruma o zdravstvu na Brdu pri Kranju je, da je starajoča se družba ključni izziv, s katerim se bo treba spoprijeti, saj povečuje stroške zdravstva, denarja pa je, kolikor ga je. Prav tako je treba najti rešitev glede vprašanja, kdo bo zdravil vse te ljudi, je še bilo slišati na predsedničinem forumu. Tako predsednica republike Nataša Pirc Musar kot minister za zdravje Danijel Bešič Loredan sta v uvodu poudarila, da so spremembe mogoče le ob širšem družbenem soglasju, ki presega politične delitve na levo in desno.

Druge teme oddaje:
- V ruski regiji Belgorod se nadaljujejo spopadi; usoda Bahmuta še ni jasna
- Odstopil direktor Moderne galerije Aleš Vaupotič; vršilka dolžnosti je Martina Vovk
- Poplave povzročile katastrofalno škodo na kmetijskih zemljiščih

Avtor: Prvi

Nekateri preostali poudarki oddaje:
- Težave invalidnega starostnika, ki živi sam, z odvažanjem smeti.
- V Novi Gorici znova Dan obnovljivih virov in učinkovite rabe energije.
- Dijaki celjske gimnazije Lava se pripravljajo na evropsko prvenstvo iz robotike.
- Prižig oglarske kope v počastitev 60-letnice srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Kaj se dogaja z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem, ki ga ponujajo tri zasebne zavarovalnice in ga ima večina Slovencev poleg obveznega zavarovanja? Vlada je nedavno zamejila najvišjo možno premijo, koalicija pa je predlagala novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, po katerem bo to isto premijo oziroma dajatev namesto zavarovalnic pobiral Zavod za zdravstveno zavarovanje. Torej se bo denar namesto v zasebne zavarovalnice prelival v javno blagajno. Kakšne bodo posledice za zavarovance, zavarovalnice in državni proračun, voditeljica Helena Lovinčič z gosti.

Gostje:
Tatjana Mlakar, generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije;
Petra Došenović Bonča, izredna profesorica na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, strokovnjakinja za zdravstveno ekonomiko;
Gregor Cuzak, generalni sekretar Zveze organizacij pacientov Slovenije;
Aleš Mikeln, predsednik uprave Vzajemne zdravstvene zavarovalnice.

Avtor: Helena Lovinčič

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Jaz, Mene in Meni živijo v vsakem izmed nas.
Pripoveduje: Uroš Smolej.
Napisala: Sonja Žnidarčič.
Pravljica z natečaja za oddajo Lahko noč, otroci!. Posneto v studiih Radia Slovenija 2014.

Avtor: Alja Verbole

Oddaja je namenjena razpredanju najrazličnejših vidikov fenomena poslikanih panjskih končnic, samosvojega elementa slovenske likovne umetnosti, ki ga opredeljuje predvsem njegova izključna povezljivost s severnim ter severozahodnim slovenskim prostorom 19. ter poznega 18. stoletja. Onkraj vprašanja poslikanih končnic v navezavi na idejo slovenstva oziroma vlogo znotraj pojmovanja slovenske identitete je eden izmed morda najbolj presunljivih pogledov poslikanih končnic prav njihova motivna povednost. Poleg naslonov na svetniške legende in drugo religiozno vsebino z jasno apotropejsko namembnostjo, so namreč poslikane končnice tiste, ki prek satiričnega, fantastičnega ali pa metaforičnega uprizarjanja epizod iz dela in življenja odstirajo neposreden pogled v družbeno organiziranost, odnose, pričakovanja ter strahove kmečkega človeka. Kakšen ugled znotraj kmečke skupnosti nosi krojač, kako poteka krog življenja in kakšna je sama narava odnosov med spoloma so tako vprašanja, odgovore na katera lahko, vsaj deloma, iščemo tudi v oziru na analizo podob na panjskih končnicah.

O poslikanih panjskih končnicah, njihovi produkciji, razširjenosti, motiviki in zasidranosti znotraj pojmovanja slovenskosti smo se pogovarjali z doktorico Bojano Rogelj Škafar, kustosinjo za ljudsko likovno in slikovno umetnost v Slovenskem etnografskem muzeju.

V oddaji poslušamo Trutamoro Slovenico, Mladinski pevski zbor Glasbene šole Koper s spremljavo Tatjane Jercog in pod vodstvom Maje Cilenšek, Bogdano Herman, Tomaža Pengova ter Evo Hren z Big bandom RTV Slovenija pod taktirko Tadeja Tomšiča. Vsebinska motivika ljudskih pesmi se prepleta s tematskimi nasloni poslikav na panjskih končnicah.

Avtor: Matej Mali

21:00
Poročila

Igra ima za tarčo tisto plast birokracije, ki zna s svojo okostenelo uradniško logiko posamezniku dobro zaplesti in zagreniti življenje. Zgodba kljub nastanku leta 1984 žal še vedno deluje presenetljivo aktualno.

Režiser: Gregor Tozon
Dramaturg: Pavel Lužan
Tonski mojster: Staš Janež
Glasbeni opremljevalec: Peter Čare

Jure – Aleš Valič
Portir – Polde Bibič
Razburjeni moški – Sandi Pavlin
Zasopli ženski glas – Neža Simčič
Ana – Alenka Vipotnik
Prva uslužbenka – Jerica Mrzel
Druga uslužbenka – Metoda Zorčič
Tretja uslužbenka – Jadranka Tomažič
Četrta uslužbenka – Marijana Brecelj
Ženski glas – Minca Jeraj
Dobrohotni bas – Janez Rohaček
Miličnik – Franček Drofenik
Sodelujejo še Vlado Kreslin s spremstvom

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana aprila 1984

Avtor: Klemen Markovčič

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Jože Privšek: Cikel oddaj; 10. oddaja.
V oddaji so zbrane izjave različnih gostov in Jožeta Privška.

Avtor: Alja Kramar

23:00
Poročila

Avstralski glasbenik Nick Cave, rojen leta 1957, je v širši javnosti znan predvsem kot pevec in vodja rokovske skupine Nick Cave and the Bad Seeds, ki deluje že skoraj štiri desetletja. Manj znano pa je, da je Cave tudi pisatelj. Leta 1989 je izdal prvi roman Ko je oslica zagledala angela. Roman, ki je nastal v Berlinu, naslov pa povzema po svetopisemskem citatu, si je avtor najprej zamislil kot scenarij za film, a ker je filmski projekt propadel, ga je razširil v roman. Biblični slog, zgoščeno in slikovito podajanje zgodbe ter mešanje jezikovnih ravni so le nekatere od značilnosti tega romana, spletenega okoli zgodbe lika Evkrida in verske ločine ukuliti, ki ni povsem plod pisateljeve domišljije, pa čeprav so njeni pripadniki prispodoba za družbo v celoti. V nocojšnjem Literarnem nokturnu bomo slišali odlomek iz tega romana, ki nakaže eno od njegovih glavnih poant – "prikazovanje razkroja globokega juga z gledišča obstrancev, označencev, odpadnikov mejnih stanj in bizarnih dejanj".


Prevajalec Andrej Peric,
interpret Nejc Cijan Garlatti,
režiserka Ana Krauthaker,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
urednik oddaje Gregor Podlogar,
leto nastanka 2023.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 23.05.2023 16:20:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt