Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 24.5.2023

00:00
Poročila

Andrej in Janja Brečko sta navadna, preprosta človeka, ki živita najboljšo možno povezavo z naravo in bi »rada samo živela«. 10 let je že, odkar sta ustanovila Društvo za zdravo življenje, okolje in samooskrbo Nova zemlja. V njunem domu na Mihovici pri Šentjerneju raste na tisoče dreves. Vse bolj samooskrbno »rodovno« posest, ki je bila nekoč precej močvirnata, danes pa zaradi marljive oskrbe izredno rodovitna, obdaja potoček, po njej se sprehajajo koklje in piščančki, ki jedo žito s sosednje kmetije. Lično urejen velikanski vrt je že zdaj poln domačih dobrot, energijski krog poln jagodičja. Imajo tudi srčno točko, na kateri je že leta pred prihodom Brečkovih rasla bujna vrtnica, ki krasi vrt še danes. Vse, kar pri njih opazite, je narejeno iz recikliranih materialov, z najmanjšim možnim ogljičnim odtisom. »Srce me boli, ko vidim, kaj vse ljudje zavržejo,« umirjeno in zamišljeno pove Andrej. Če bi se svet ustavil, bi njihov šel naprej. Imajo svojo vodo, svojo elektriko in svojo rastlinsko čistilno napravo. Čudovita slamnata hiša je narejena iz popolnoma naravnih materialov, je prelepa na pogled in ponuja najvišje udobje bivanja. »Če bi se kdaj zrušila, bi jo lahko samo kompostiral tam, kjer je,« še pove Andrej. S svojim programom želita ustvariti in prikazati prototip novega načina bivanja, ki je prijazen do človeka in narave. Kljub vsem izumom in sodobni tehnologiji je človek vedno bolj nezadovoljen in vznemirjen, izmišlja si vse možne načine, da bi zapolnil praznino, ki si jo je ustvaril tudi zaradi odmika od narave. Brečkovi so edina družina pri nas, ki živi v tako osupljivem sožitju z naravo, nikakor skromno, temveč polnovredno, z globokim smislom, ki napoveduje prihodnost in številnim še pomeni veliko neznanko. Vabljeni k poslušanju po polnoči. Voditeljica bo Vesna Topolovec.

Avtor: Vesna Topolovec

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Eno izmed pravil sobivanja – predvsem tam, kjer je več otrok – se glasi: “V naši družini/šoli se ne tepemo.” Zagotovo je to dobro pravilo, ki naj bi se ga držali tudi odrasli. Toda velikokrat tako mlajšim kakor tudi starejšim uspe, da čeprav ne uporabljamo pesti, tepemo drug drugega z besedami.

Verjetno ste že kdaj srečali koga, ki je ponosen na svojo sposobnost, da z ostrimi besedami poniža ali užali drugega. Seveda se po navadi drugi prav tako odzove z ostrimi besedami. To pa pomeni začetek besedne vojne ali pa vsaj tekmovanja, kdo bo pametnejši ali boljši od drugega. Ton takega soočenja je napet, rezultat pa vedno pomilovanja vreden.

Za uporabo zbadljivk in žaljivk se običajno skriva močan občutek manjvrednosti. Gre za poskus, da bi oseba, ki se počuti manjvredno, drugo osebo potegnila na svojo raven. Kakor da bi tak človek želel reči: “Ko se primerjam s teboj, se počutim manjvrednega. Zato te bom poskusil prikazati slabšega, kot si, in potem bodo drugi morda mislili, da si tako slab kot jaz.”

Tisti, ki spretno in ustvarjalno uporabljajo zmerljivke in žaljivke, imajo temeljno potrebo po gotovosti glede svoje vrednosti in po sprejemanju samega sebe. Kako se lahko odzovemo, kadar smo tarča strupenih besed? Protistrup je potrditev.

Ko se na žaljive besede odzovemo s potrditvijo, to iz izmenjave besed odstrani želo maščevanja; hkrati pa lahko naše pozitivne besede podprejo osebo, ki se očitno počuti manjvredno. Vsekakor je pri tem dobro poskrbeti, da to željo po potrditvi drugega izraža tudi ton našega glasu, saj je sicer zelo verjetno, da bodo naše besede zvenele sarkastično ali cinično.

Če vas oseba poskuša ponižati s tem, da govori o vašem videzu, se ni treba strinjati ali preslišati komentarja. Odzovite se nanj z iskreno potrditvijo kot na primer: “Tvoja pričeska je vedno čudovita. V čem je skrivnost?”

Če se nekdo oklepa tega, kar ste rekli, in vašo izjavo namenoma napačno razlaga ali pa izrablja vašo napako, se lahko, recimo, odzovete tako: “Želim si, da bi imel tvoj smisel za humor in tvojo sposobnost jasnega izražanja.”

Osebi, ki vas pogosto zbada z besedami, pa vendarle morate pokazati, da takega ravnanja ne odobravate. A naredite to zasebno in nežno z izjavo, kot je: “Niso mi všeč misli, ki se mi podijo po glavi, ko me ponižuješ z besedami. Si za to, da se od zdaj naprej drug do drugega vedeva pozitivno?”

Če vadimo in izražamo iskrene potrditve drugih, te postanejo naša navada. In skoraj vsakdo si bolj želi biti v potrjujočem kot pa v jedkem okolju. Vi ne?

Odločimo se torej, da bomo danes in od danes naprej, ko bo šlo za naše besede in odzive, upoštevali svetopisemska nasveta: “Zato spodbujajte drug drugega in drug drugega zgrajujte” (1 Tes 5,11) ter: “Ne daj se premagati hudemu, temveč premagaj húdo z dobrim.” (Rim 12,21)

Avtor: Zmago Godina

06:00
Poročila

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45.

Avtor: Prvi

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Pogovorimo se o hrani! To je tema, pri kateri – razen morda sestavin – vsekakor ne bomo metali vsega v isti lonec! V oddaji Pod pokrovko na Prvem bomo hrano postregli s priokusom gastronomije, sociologije, umetnostne zgodovine, filozofije in še česa.

Avtor: Prvi

Turški predsednik Redžep Tayyip Erdogan je favorit drugega kroga predsedniških volitev v Turčiji, a njegov tekmec, kandidat združene opozicije Kemal Kiličdaroglu, je te dni zaostril retoriko. Med drugim Rusiji očita, da se vmešava v volitve. O zapletenih razmerah v Turčiji se bo Matej Hrastar tokrat pogovarjal s poznavalcem razmer s Fakultete za družbene vede Farisom Kočanom.

Avtor: Prvi

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.
24. maja leta 1931 se je rodila ena naših prvih pevskih zvezd zabavne glasbe Jelka Cvetežar. Spominjamo se je s skladbo Bojana Adamiča Ko boš prišla na Bled.

Avtor: Anja Rupel

08:30
Radiosfera

Radiosfera so zgodbe, pogledi, razgledi, spomini, potovanje, znanost, tehnologija, kultura, dediščina, šport, glasba, zabava. Svet, ki ga ujame Prvi jutranji program.

Avtor: Prvi

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Sezona planinskih pohodov in tekov v naravi je v popolnem razmahu. Zato bomo v sredo v Svetovalnem servisu med deveto in pol deseto na Prvem govorili o tem, kako izbrati primerno pohodniško, planinsko in tekaško pot za svoje sposobnosti, svojo telesno in psihično pripravljenost. Oddaja bo predvajana iz Podbrda v Baški grapi, ki velja za zibelko gorskega teka. Naš gost bo Marko Abram, vodnik Planinske zveze Slovenije.

Avtor: Jana Bajželj

Rubrika predstavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju in novih glasbenih izdajah ter ponuja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Jože Dakskobler je »grapar« v najboljšem pomenu te besede. Doma je iz Podbrda in je zelo ponosen na vso bogato in pestro naravno, kulturno in tehniško dediščino Baške grape. Zapisan je gasilstvu in pomoči ljudem v stiski. Bil je dolgoletni poveljnik tolminske gasilske zveze in poveljnik tolminskega občinskega štaba civilne zaščite. Zasnoval je gorski maraton štirih občin v Podbrdu, nato mu je uspel še veliki met, saj je v Grapo pripeljal svetovno prvenstvo v gorskem maratonu. Ob tem velja omeniti še njegovo ljubiteljsko pevsko kariero, ki traja že več kot 35 let, prepeval je v skoraj vseh zborih v Podbrdu in ustanovil tudi oktet Bača. Obiskovalci Baške grape ga lahko spoznajo tudi kot vodnika po sledeh nekdanje Rapalske meje. Svetovljan, ki ima najraje svojo Baško grapo, Jože Dakskobler je gost sredinega intervjuja na Prvem.

Avtor: Bojan Leskovec

11:00
Poročila

Podbrdo in Bohinjsko Bistrico povezuje najdaljši železniški predor v Sloveniji, dolg 6327 metrov. Je del Bohinjske proge, ki so jo odprli leta 1906. Ta je bila v Avstro-Ogrski monarhiji sestavni del pomembne evropske železniške proge Dunaj–Trst. Z množico predorov, galerij in mostov je ena najbolj atraktivnih prog v Evropi. Skozi Baško progo pa se je mogoče peljati tudi z avtovlakom.

Avtor: Metka Pirc, Bojan Leskovec

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

15-minutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Avtor: Prvi

Analize najpomembnejših tem in zanimivosti iz našega okolja.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Po letu dni od imenovanja nove vlade je čas za inventuro. V studio Prvega programa Radia Slovenija smo povabili predsednika vlade Roberta Goloba. Kako ocenjuje prehojeno pot in (ne)izpolnjene načrte? Zakaj so strateške reforme, nujne za razvoj države, v minulih dneh in tednih zasenčila ideološko obarvana vprašanja? Kako politika rešuje zahtevne razmere v zdravstvu? Bodo javni uslužbenci v kratkem prejeli višje plače in kaj bi to pomenilo v luči inflacije in proračuna? Je zaradi prepočasne pokojninske reforme ogroženo črpanje evropskih sredstev? Kakšna so stališča in načrti premiera glede drugega bloka nuklearke, novega letalskega prevoznika in drugih aktualnih tem? O vsem tem premier Robert Golob v pogovoru z Urško Jereb in Alešem Kocjanom.

Avtor: Urška Jereb in Aleš Kocjan

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

... in ugotovi, kako lep je pravzaprav dan.
Pravljico pripoveduje Zvone Hribar.
Napisala jo je Matea Reba.
Posneta je bila v studiih Radia Slovenija leta 1999.

Avtor: Alja Verbole

V tokratni oddaji se nam bodo v studiu 26 pridružili člani skupine Birdland, ki prihajajo iz Logatca.
Pred mesecem dni so izdali svoj prvi EP z naslovom Piloti, v oddaji nam ga bodo podrobneje predstavili.
Poleg pogovora bodo namreč skladbe tudi živo zaigrali.

Nejc Rac (vokal)
Vane Skubic (kitara/ vokal)
Jernej Fortuna (klaviature/vokal)
Luka Petrovčič (bobni)
Martin Gantar (bas kitara)

Avtor: Gašper Stražišar

21:00
Poročila

V oddaji Sami naši smo za vas obiskali novo odprto knjižnico v Muslimanskem kulturnem centru, ki bo dostopna prav vsem. Skozi pogovor z ustvarjalci dokumentarnega filma o Dušku Trifunoviću boste izvedeli nekaj več o tem talentiranem umetniku. Na začetku oddaje, in v luči dogodkov ki ta mesec pretresajo Srbijo smo se s psihologom Brankom Vujadinovićem pogovorili o načinih, s katerimi se lahko spoprijemamo s travmatičnimi dogodki ter kako kot družba in posamezniki najdemo najbolj zdravo pot za naprej.

Avtor: Ivana Stipić lah

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

Dimitrije Kokanov (1986) je srbski dramatik in dramaturg. Za besedilo Gibanje je dobil Sterijevo nagrado, letos pa smo si predstavo premierno ogledali v ljubljanski Cukrarni kot produkcijo Drame Slovenskega narodnega gledališča iz Ljubljane. V Gibanju gre za monološka razmišljanja sodobnega človeka, obteženega s travmami iz preteklosti in tesnobo pred neznanim v prihodnosti. Prevedla jih je Aleksandra Rekar.

Interpreta Ajda Toman in Matej Puc,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
režiserka Ana Krauthaker,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten

Avtor: Ars

V Godbah z zgodbo prepeva priljubljena primorska pevka Anika Horvat, ki praznuje 46. rojstni dan. Na glasbene odre je stopila, ko je bila stara komaj 9 let, in začela zmagovati na različnih otroških festivalih. Leta 1996 je takrat 19-letna Anika zmagala na festivalu Melodije morja in sonca s skladbo Lahko noč, Piran in od takrat je stalnica na festivalskih odrih. Dvakrat je zmagala na slovenski Popevki, tam jo bomo slišali tudi letošnjo jesen, in dvakrat na festivalu Melodije morja in sonca (zadnjič lani v duetu s Tinkaro Kovač). Anika redno sodeluje tudi z našim Big bandom ter snema pop albume. V Godbah z zgodbo bomo slišali nekaj njenih festivalskih uspešnic.

Avtor: Anja Rupel

Zadnja sprememba: 24.05.2023 17:00:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt