Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 25.5.2023

00:00
Poročila

Gostja po polnoči bo Helena Pauko, magistrica odnosov med ljudmi in živalmi. Sama se raje opiše kot mačja vedenjska terapevtka ali strokovnjakinja na področju vedenja živali. Kmalu bo zaživela njena mačja svetovalnica Tolmačka, kjer bo pomagala skrbnikom pri pogostih vedenjskih težavah njihovih ljubljenčkov. V nadaljevanju noči bomo spoznali mednarodni projekt Branje ne pozna meja, slišali zanimiv pogovor z vitalno stoletnico Danico Mihelič in slišali koncert škotskega kvarteta Travis.

Avtor: Darinka Čobec

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila
05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Pravijo, da je človekov obstoj v tem, da se stalno sprašujemo o Božjem obstoju. Ugotovil sem, da me je malo znanja od pravega razumevanja Boga odvedlo, veliko znanja pa me je k Bogu privedlo. Bojim se polovičnega in plitkega znanja, ker je to prevara. Če hočem razpravljati o vprašanju zla, teodiceji, moram iti na oddelek za teologijo in filozofijo, ne pa na oddelek za fiziko, kajti znanstveni argumenti so itak Bogu v prid. Genialni Albert Einstein je zapisal, da je vesolje tako urejeno, da sámo po sebi razkriva absolutno super inteligenco, ki vzdržuje red in harmonijo. A na vprašanje zla kljub temu ne znamo odgovoriti. Vklenjeni smo v verige trpljenja, tako kot so bili gusarji okovani na jambor, o čemer sem bral v drami Satenasti čeveljc francoskega pisca Paula Claudela.
Včasih si želim, da bi bil raje ateist, saj jim zavidam, ko gre za vprašanje Boga in zla. A ugotavljam, da sem pravzaprav zaradi Kristusa že ateist; namreč v odnosu na bogove in vrednote v današnjem svetu, ker ne verjamem v način življenja, ki ga vsiljuje sprevrženi svet udobja in ugodja. Cilj življenja ni blaginja, ampak tudi zorenje duše v trpljenju, kar današnja družba zasmehuje. Strinjam se s teologom Moltmannom, da je lahko samo kristjan dober ateist, ker ne veruje v boga tega sveta, v vraga, ampak živi drugače, po Božje. Ne drži, kar je trdil nemški marksistični filozof Ernst Bloch, ko je ošvrknil kristjane, rekoč, da je lahko samo ateist dober kristjan. Danes je bogov toliko, da te boli glava! Toda zaupati Bogu pomeni vedeti, da ima življenje smisel (Wittgenstein), kar današnji družbi manjka. Smisel ni nekaj, kar je ločeno od življenja, ampak zaradi česar je sploh vredno živeti. Smisel ni metafizičen, ampak etičen. Takšna formulacija razrešuje vprašanje Boga v odnosu do zla in trpljenja v svetu. Ne trdim, da imam odgovor na ta vprašanja, trdim pa, da imam vprašanje za vse takšne odgovore.
Priznam, da se včasih kak samozavestnež repenči, da je dal Boga na žerjavico, ko se zagrizeno bori proti njem, in čaka, kaj bom odgovoril. Nato me vpraša, misleč, da me bo stisnil ob zid: »Če Bog obstaja, od kod potem zlo?« Jaz pa mu vprašanje vrnem: »Če Bog ne obstaja, od kod potem dobro?« Veste, Bog ne zasaja vrta človeških src z rožami, če jih nismo pripravljeni z vodo zalivati.

Avtor: Daniel Brkič

06:00
Poročila

Edina srednja šola v Ljutomeru – GFML praznuje 60 let. Ljutomer ima sicer dolgo tradicijo organiziranega šolstva. Ljudska šola je obstajala že sredi 16. stoletja in je po uvedbi terezijanskih šolskih reform postala javna. Čas je prinašal mnoge spremembe in delitve in tako je v zgradbi, ki jo je leta 1895 zgradil nemški Schulverein in je danes zaščitena kot kulturni spomenik, leta 1963 začela delovati gimnazija. Ime po velikem prleškem rojaku Francu Miklošiču je pred njo že leta 1925 dobila Državna meščanska šola, danes pa v Pomurju in zunaj regije popularna GFML ponuja izobraževanje v kar 4. programih. Poleg splošne gimnazije še predšolsko vzgojo, umetniško gimnazijo ter program medijskega tehnika. V 6. desetletjih jo je uspešno končalo več kot 5400 maturantov, danes pa jo obiskuje okoli 600 dijakov. Ti so zelo uspešni na različnih področjih tako v slovenskem kot mednarodnem merilu, zelo pa se trudijo tudi s praznovanjem 60-letnice, ki bo vrhunec doseglo sredi oktobra, ko bo po svečani akademiji množično srečanje vseh generacij ljutomerskih gimnazijcev. Ena med njimi je tudi naša sodelavka Lidija Kosi.

Avtor: Lidija Kosi

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Dobro jutro, jutro življenja, dobro jutro, mladost! Čez jarek skače, kjer je most, pravi slovenski pregovor. No, te odločitve, kje in kako bomo skakali, pa ne dela brezbrižna, neodgovorna mladost, ampak možgani. . In o tem tudi nevroznanstveniki vedno več vedo. Za večno mladost razcvet našega učenja in čudenja bo znova poskrbel prof. dr. Zvezdan Pirtošek, predstojnik katedre za nevrologijo na ljubljanski medicinski fakulteti. Z mikrofonom ga je Mojca Delač obiskala na Nevrološki kliniki in ga najprej vprašala, če nevrologi, ko pogledajo možgane, lahko rečejo – oh, ti so pa še tako mladi!

Avtor: Mojca Delač

Poslanci bodo danes glasovali o rebalansu proračuna, skupaj z dopolnilom pri zakonu o izvrševanju proračuna o božičnici in draginjskem dodatku za upokojence. V oddaji Ob osmih bo vse o tem razložila naša poznavalka javnih financ Zdenka Bakalar, z njo se bo pogovarjala Jolanda Lebar.

Avtor: Prvi

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.

Avtor: Prvi

Slovenska medicina je na nekaterih področjih v svetovnem vrhu; dobro novico nam je tokrat sporočila dr. Simona Borštnar. V najbolj cenjeni medicinski reviji na svetu – The New England Journal of Medicine – so namreč objavili rezultate prelomne mednarodne študije POSITIVE, pri kateri je sodelovala tudi slovenska strokovnjakinja. Raziskovalci so dokazali, da lahko ženske po zdravljenju raka dojk varno zanosijo, varna pa je tudi nosečnost sama. Rakava bolezen se zaradi nosečnosti ni ponovila. Dr. Simona Borštnar, ki na Onkološkem inštitutu v Ljubljani zdravi bolnice z rakom dojk, je ob tem dodala še najbolj razveseljiv podatek: ženskam, ki so v Sloveniji sodelovale pri raziskavi POSITIVE, se je v času trajanja študije skupaj rodilo devet zdravih otrok. (Študija POSITIVE je pokazala, da začasna prekinitev hormonskega zdravljenja zaradi zanositve in nosečnosti pri bolnicah s hormonsko odvisnim rakom dojk ne poveča tveganja za ponovitev rakavega obolenja. V raziskavo je bilo vključenih 518 žensk z rakom dojk stadijev I in II. Stare so bile največ dvainštirideset let, za njimi pa je bilo od predvidenih 60 mesecev vsaj 18 do 30 mesecev zdravljenja. Po dobrih treh letih spremljanja je bila pogostost ponovitve raka dojk pod predhodno določenim varnostnim pragom. To potrjuje kratkoročno varnost prekinitve hormonske terapije.)

Avtor: Iztok Konc

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Z rednim vzdrževanjem se podaljša življenjska doba vsake stvari in strehe niso nobena izjema. Čiščenje žlebov, pregledovanje morebitnih posledic vremenskih vplivov ter druge aktivnosti na strehi od posameznika zahtevajo veliko previdnost. V večini primerov se je dobro obrniti na strokovnjake. Kako torej poteka vzdrževanje ali sanacija strehe in na kaj vse je treba biti pozoren pri nakupu novih strešnikov? O vsem tem bomo govorili v četrtkovem Svetovalnem servisu, ko bo na vprašanja odgovarjal krovec in klepar Igor Zbičajnik.

Avtor: Marko Rozman

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Teja Klobčar

10:00
Poročila

Poklic natakarja je po najnovejših raziskavah kitajskih znanstvenikov v modernem času najbolj stresen poklic. Tega sicer gost današnje oddaje Storž najbolj ne razume, vendar pritrdi dejstvu, da gostinskemu delavcu ni nikoli dolgčas. In težko mu je ne verjeti, glede na to, da svoj poklic opravlja že 50 let. Vso svojo kariero je na najelitnejših lokacijah v državi stregel nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku, kraljem, predsednikom vlad in držav neuvrščenih držav. Turistično-gostinska zbornica Slovenije mu je pred časom podelila tudi najvišje priznanje zaposlenim v gostinstvu, hotelirstvu in turizmu za posebne dosežke pri delu in prispevek k dvigu kakovosti storitve. Aktiven pa ostaja tudi med upokojitvijo. Kakšna je torej zgodba Hermana Pančurja?

Avtor: Marko Rozman

11:00
Poročila

V Sloveniji poteka živahna razprava o prednostih in slabostih prehranjevanja s hrano živalskega izvora v primerjavi s hrano rastlinskega izvora. V Ultrazvoku tej debati dodajamo pogled mikrobiološke stroke. Mikrobiologinja prof. dr. Maja Rupnik (NLZOH), tokratna sogovornica Iztoka Konca, namreč preučuje pomemben sestavni del našega črevesja – to so črevesne bakterije oziroma mikrobiota. Kaj torej kažejo študije in kaj pravi mikrobiološka stroka? Ali smo ljudje glede na mikrobioto vsejedi, vegetarijanci ali vegani? Katere snovi črevesnim bakterijam koristijo, katere pa jim škodujejo? Zakaj je za mikrobioto sploh pomembno, kaj jemo? Izveste v Ultrazvoku: v četrtek ob enajsti uri in trideset minut na Prvem.

Avtor: Iztok Konc

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Državni zbor bo v današnjem nadaljevanju seje glasoval o predlogu rebalansa državnega proračuna za letos, še prej pa bodo poslanci opravili splošno razpravo o preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obezni prispevek. Dan v poslanskih klopeh se je sicer začel z obravnavo predloga zakona o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov. Podpora zakonom ni vprašljiva.

Druge teme oddaje:
- Nemško gospodarstvo zdrsnilo v tehnično recesijo
- Osebni asistenti stavkajo zaradi vse slabših delovnih razmer
- V slovenski Istri preventivna akcija zatiranja ličink tigrastih komarjev

Avtor: Prvi

Drugi poudarki:
- Sodna saga glede Hidroelektrarne Mokrice se nadaljuje. Kaj pa poplavna varnost?
- Težave kmetov na območju suhega zadrževalnika ob reki Ščavnici
- Nasprotovanje delovanju kamnoloma Smolevec v Logatcu
- Briških češenj bo letos za več kot polovico manj

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

V Studiu ob 17.00 smo gostili premierja Roberta Goloba, zato sta na vrsti tudi predstavnika opozicije. Vprašali smo ju, kaj so v Slovenski demokratski stranki in Novi Sloveniji pripravljeni podpreti in kaj je zanje nesprejemljivo, ko gre za reforme, ki jih je Slovenija v zameno za evropski denar obljubila Bruslju. Na dnevnem redu politike sta tudi politični razkol in kultura; ko gre za opozicijski stranki, pa se ni mogoče izogniti precej napetim odnosom med njima.

Gosta::
Aleš Hojs, podpredsednik Slovenske demokratske stranke,
Jožef Horvat, poslanec Nove Slovenije.

Avtor: Nataša Mulec, Tomaž Celestina

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu svežega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Kako je Vrba Žaljivka postala Vrba Očarljivka.
Pripoveduje: Sabina Kogovšek.
Napisala: Neža Pavlovčič.
Pravljica z natečaja za oddajo Lahko noč, otroci!. Posneto v studiih Radia Slovenija leta 2014.

Avtor: Alja Verbole

Fantje spod Šilentabra so narodno-zabavna zasedba, ustanovljena leta 2021, v kateri moči združujejo izkušeni glasbeniki z ilirskobistriškega in pivškega konca. Vodi jih harmonikar David Penko, na lanskem tridesetem jubilejnem festivalu Vurberk so osvijili srebrnega zmaja in Šifrerjevo plaketo za najboljšo vokalno izvedbo. Vse to obljublja prvovrsten glasbeni večer živo iz studia 13.
Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodnozabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

Avtor: Tomaž Guček, Lucija Grm

21:00
Poročila

Leta 1960, v času, ko še ni bilo avtodomov, se je ameriški pisatelj John Steinbeck odločil bolje spoznati svojo državo in ljudi, o katerih je pisal. Predelal je svoj kamper in ga po Don Kihotovem konju poimenoval Rosinant, poklical še pudlja Charleyja in se z njim odpravil na 10.000 milj dolgo pot od atlantske do tihomorske obale in nazaj.

Prevajalka Meta Gosak,
igralec Jurij Souček,
režiserka Elza Rituper.

Posneto 1984.

Avtor: Prvi

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Festival slovenskega šansona se je v prvi polovici maja vrnil na slovenske odre. V Kulturnem domu Krško in Gledališču Park Murska Sobota se je predstavila izbrana dvajseterica nastopajočih, ki so nam takoj po nastopih zaupali svoje vtise: Tomaž Hostnik, Irena Gantar, Ana Vipotnik, Laura Krajnc, Smaal Tokk, Patricija Škof, Dejan Dimec, Kaya Tokuhisa, Klemen Smolej, Ana Maria Mitić, Anja Strajnar, Boštjan Rous, Veronika Nikolovska, Mihael Lajlar, Andrejka Možina, Andrej Tomšič, Anja Hrastovšek, Primož Vidovič, Ana Mezgec in Jure Ivanušič. Poglede na festival so z nami delili tudi člani strokovne žirije: Jadranka Juras, Barbara Šinigoj, Gregor Stermecki, Miha Zor in Vlado Žabot..

Avtor: Teja Klobčar, Andrej Prezelj

23:00
Poročila

Pesnik Lawrence Schimel se je rodil leta 1971 v New Yorku, že od leta 1999 pa živi in dela v Španiji. Piše v angleščini in španščini. Je pesnik, pisatelj, avtor številnih antologij, založnik in prevajalec iz španskega jezika v angleškega ter narobe. Je avtor več kot stodvajsetih knjig tako za odrasle kot za otroke. V slovenščini je doslej izšlo kar nekaj njegovih slikanic, v prevodu Barbare Pregelj pa imamo tudi njegovo zbirko mikrozgodb za odrasle Brada za dva. Schiemel je večkrat gostoval v Sloveniji in je prejemnik številnih nagrad, med drugim literarne nagrade lambda, v Sloveniji pa je prejel zlato hruško za slikanico Cecilija in zmaj. Njegova besedila so prevedena v več kot trideset jezikov. V Literarnem nokturnu lahko slišite nekaj značilnih pesmi Lawrencea Schimla v prevodu pesnika in prevajalca Milana Šelja.

Avtor literarnega dela Lawrence Schimel,
avtor prevoda Milan Šelj,
režiserka Ana Krauthaker,
interpret Nejc Cijan Garlatti,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Marko Golja.

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 25.05.2023 15:50:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt