Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 10.6.2023

00:00
Poročila

Zveza prijateljev mladine Slovenije letos obeležuje 70 let. Njena prva skrb so otroci, mladi in družine. S številnimi programi in akcijami si prizadeva, da bi jim pomagala, zastopala njihove interese in ščitila njihove pravice. Breda Krašna že vrsto let dela kot generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije, že prej pa je sodelovala z njo kot prostovoljka. Njena profesionalna pot je pisana, seznam vseh ostalih dejavnosti dolg, saj je Ankarančanka Breda Krašna ena tistih, ki ne znajo sedeti križem rok. K pogovoru jo je povabila Nataša Ugrin Tomšič.

Avtor: Nataša Ugrin Tomšič

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila
05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno -abavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

V današnji oddaji Lokalni junak bomo spoznali Cerkničana Matjaža Knapa, brez katerega v domači občini mine le redkokateri dogodek. Je predsednik Gasilskega in Pustnega društva, poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite, uspešen podjetnik in še marsikaj.

Avtor: Marko Škrlj

V času meseca ramadana, ko se muslimani od sončnega vzhoda do zahoda postijo, je naš junak Nesrudin potoval skozi vasi in prosil miloščine. Iskal pa je tudi zaposlitev, ponujal se je za imama, voditelja molitve v mošeji. To je bil običaj svetih mož, ampak kamorkoli je prišel Nesrudin, ni ničesar prejel niti ga v nobeni vasi niso hoteli za imama.

Ko je Nesrudin prispel že v sedmo vas, prejšnjih šest vasi ga je skoraj napodilo, je doživel precejšnje razburjenje med tamkajšnjimi vaščani. Ti so mu povedali, kako je v zadnjih mesecih lisica ukradla in pomorila mnoge kokoši, race in purane vaščanov. Lisico so končno ujeli in med vaščani se je razvila vihrava debata o tem, kako naj lisico kaznujejo za njene pomore. Izmišljali so se razne načine mučenja, s katerimi bi se zveri maščevali za njeno početje in izgubo, ki jim jo je prizadejala. Ravno takrat je med njih prispel Nesrudin in vaščani so ga vprašali za njegovo mnenje.

»Prepustite to meni,« jim je odvrnil Nesrudin. Vaščani ki so videli Nesrudinovo belo brado in slišali njegov prepričljiv glas, so mu zaupali, da bo znal ravnati z lisico. Nesrudin je tedaj slekel svoj plašč in turban, ki so ga nosili učenjaki, poveznil oboje na lisico in jo tako napravljeno spustil v gozd.

»Kaj si storil! Se ti je zmešalo!?« so se vaščani jezno obračali k Nesrudinu, ko so opazili, da je lisica vsa našemljena pobegnila.

»Ne skrbite,« jih je miril nasmejani Nesrudin. Vsak, ki bo srečal lisico, bo mislil, da je pred njim sveti mož, ki si išče službo, in lisica bo skoraj zagotovo izstradana umrla v tednu dni.«

Ko trpimo ali se nam zdi, da se nam dogaja krivica, je naše trpljenje za nas običajno največje, najbolj intenzivno. Nihče ne trpi tako kot jaz. Trpljenje in krivica sta edinstveni. Tako kot junak zgodbe Nesrudin bi si želeli, da ljudje prepoznajo našo bolečino in vidijo, kako prispevajo k njej. Ampak nekoliko smešno bi bilo, če bi želeli naše trpljenje razglasiti kot največjo možno kazen, ki lahko koga doleti. Je že tako, da trpljenja ni mogoče primerjati, vsak nosi svoj lastni križ. Lahko pa v tem jutru sklenemo, da bomo pazljivi do bolečine drugega in da bomo pazili, da ne bi še dodatno prispevali k trpljenju ljudi okrog sebe. Vsaj danes in potem po svojih močeh vsak dan znova.

Avtor: Robert Friškovec

06:00
Poročila

Življenje je stresno, da se ljudje razbremenimo, pa kdaj obiščemo velnes. 10. junij je svetovni dan velnesa, letos v 150 državah poteka pod sloganom En dan ti lahko spremeni življenje. Slovenija se je pobudi pridružila leta 2017, zato tudi letos pri nas poteka kar nekaj brezplačnih dogodkov in delavnic ... Pa najmlajši vedo, kaj sploh je velnes? Odgovarjali so učenci OŠ Dragomelj.

Avtor: Polona Grilc

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

07:30
KiKs

Kratka informativna koristna slovenščina.

Avtor: Prvi

08:00
Poročila

Tretješolci iz Osnovne šole Milojke Štukelj Nova Gorica - podružnica Ledine nam bodo povedali, kako preživljajo prosti čas, kaj trenirajo in kako se pripravijo na različne športne aktivnosti. Mija, Luka, Remona, Andraž, Mina in Adam nas bodo peljali na športni dan na katerem lahko mimogrede zaigrate tudi med dvema ognjema. Katere pa so vaše najljubše športne aktivnosti v tem času?

Avtor: Alja Verbole

09:00
Poročila

V oddaji Hudo bomo iskali načine, kako ostati na pravi poti in se ne izgubiti. Nedavno je bilo v okolici Rakitne Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje, ki se ga je v različnih kategorijah udeležilo skupno 47 ekip in več kot 200 tekmovalk in tekmovalcev. V kategoriji B, kjer so svoje znanje prikazali osnovnošolke in osnovnošolci med sedmim in devetim razredom, je prvo mesto in s tem naslov državnih prvakov osvojila ekipa Prežvekani čigumiji iz Planinskega društva Gornja Radgona.

Avtor: Aleš Ogrin

Danes bomo v ospredje postavili šport, ki med mladimi ni priljubljen. Lahko bi celo rekli, da se ga drži kar nekaj stereotipov - da na primer ni za mlade ali pa da sploh ne gre za šport. Da to ni res, bosta dokazala dva mlada balinarja, ki ju bomo predstavili v rubriki Hudo športni. Danes bomo spoznali devetošolko z OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica Enejo Ozbič Primc.

Avtor: Špela Šebenik

Jet Black Diamonds je skupina mladih glasbenikov, ki se poznajo še z osnovne šole. V prostem času so igrali priredbe znanih skladb, resneje pa so se z glasbo začeli ukvarjati v srednji šoli. Poleti 2021 so izdali singl Retro anorak, ki je v hipu obnorel sprva lokalno, nato pa še celotno slovensko občinstvo, kmalu pa je postal tudi popevka tedna na Valu 202. Sledila je epidemija, glasbeno ustvarjanje se je preselilo na splet. Pred kratkim so izdali novi singl z naslovom Strah me je. Pred mikrofon smo ujeli dva člana skupine, Domna Lemuta in Mateja Komparo.

Avtor: Gašper Stražišar

Osnov igranja na instrument se lahko naučite tudi sami doma. Vendar morate vedeti, da samo do določene stopnje. Za zahtevnejše glasbene podvige morate poznati tudi notni zapis in pa tehniko igranja, ki je ključna, da ni poškodb. Več pa v Hudi muski.

Avtor: Matej Jevnišek

11:00
Poročila
11:50
Obvestila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Poslušamo ponovitev torkove oddaje, v kateri sta nastopili freekind.

Avtor: Alja kramar

13:00
Poročila

Morje prinaša številne zgodbe, tiste iz daljnih prostranstev, pa tudi tiste z domačih bregov. Vsako soboto ob 13:40 jih odkrivamo skupaj s kolegi z Radia Koper.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Tone Partljič v svojem najnovejšem romanu Veter z vzhoda opisuje začetek serije dogodkov, ki bo - pa če se v tistem trenutku tega zavedajo ali ne - korenito spremenila življenja Mariborčanov v že tako in tako razburkanem zgodovinskem obdobju nekaj let pred začetkom druge svetovne vojne, ko so se v času nekaj mesecev zvrstile kar tri smrti: atentat na avstrijskega kanclerja Dolfussa, smrt Rudolfa Maistra in atentat na jugoslovanskega kralja Aleksandra. O romanu Veter z vzhoda, ki skozi zgodbe različnih oseb - od skupine mariborskih dijakov, do gledališčnikov, učiteljev in celo Maistrove vdove - zarisuje vzdušje v Mariboru tistega časa, smo za tokratno Sobotno branje govorili s pisateljem Tonetom Partljičem. Oddajo je pripravila Alja Zore.

Avtor: Alja Zore

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:05
Obvestila

Ervin Hartman je zrasel v glasbeni družini, že njegov ded je kot otrok igral pri kmečki godbi na Remšniku na Kozjaku in ljubezen do glasbe se je nadgrajevala in prenašala iz roda v rod. Triindvajsetleten je prevzel Pihalni orkester KUD Pošta Maribor in ga vodil do leta 2019. Danes je še vedno aktiven v glasbeni šoli, vodi pa tudi čezmejno godbo veteranov Štajerske.

Avtor: Stane Kocutar

17:00
Poročila

V Pesem v žepu prihaja kantavtor Jani Kovačič, ki ga javnost pozna predvsem po hitih, kot so Delam, Revolucija in Jaz grem gor na Škoflj'co. Za stereotipom junaka uporniške mladine se skriva izjemno razgledan literat in glasbenik, ki je v skoraj pol stoletja ustvarjalne poti segel po raznovrstnih glasbenih žanrih, raziskoval in prirejal je pesmi domačih in tujih avtorjev iz različnih zgodovinskih obdobij od srednjega veka do danes, obenem pa nenehno razvijal svoj lasten umetniški izraz. Njegove skrite ustvarjalne plati nam v štirih oddajah pomagajo razkrivati še Milena Mileva Blažić, Boris A. Novak, Drago Mislej Mef, Vita Mavrič, Jaka Pucihar in Primož Vidovič.

Avtor: Teja Klobčar

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Z vodjo mednarodne pomoči pri Slovenski karitas Jano Lampe o tem, da se človeštvo spoprijema z vse hujšimi, kompleksnimi krizami, ki jih svet do zdaj ni poznal. Ta človekoljubna organizacija ob pomoči darov prebivalcev, domačih podjetij ter ministrstva za zunanje in evropske zadeve ponuja pomoč prizadetim v zadnjem uničujočem potresu v Turčiji in Siriji; letos bo že drugič peljala ukrajinske otroke, ki vojno preživljajo v domovini, na poletne počitnice na slovensko obalo; pomaga prek različnih oblik pomoči opolnomočiti skupine žensk v Libanonu, Južnem Sudanu in Srbiji.

Avtor: Nataša Lang

V zgodbi se skrivata dve zgodbi …
Pripoveduje: Boris Cavazza.
Napisal: Vitalij Bianki.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1975.

Avtor: Prvi

Sobotni glasbeni večer na Prvem - ureja ga Jane Weber - je v znamenju čikaškega bluesa. Junior Wells je umrl kmalu po ljubljanskem koncertu leta 1996. Posnetki s te turneje so pred kratkim izšli pri veliki založbi Columbia, med njimi je tudi skladba Sweet Sixteen, ki jo je na koncertu v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma na trak zapisal Zoran Crnkovič in po zvočni kakovosti močno izstopa. Pa poglejmo v zgodovino: Wells je v drugi polovici štiridesetih let osvojil čikaško glasbeno sceno. Kot nadarjen orgličar in humorist si je kmalu pridobil naklonjenost uglednih bluesovskih glasbenikov, kot so bili Tampa Red, Big Maceo in Sunnyland Slim. Sodeloval je s številnimi znanimi glasbeniki, pomembno je njegovo sodelovanje z Muddyjem Watersom, še bolj pa s kitaristom Buddyjem Guyjem. Z njim je leta 1965 posnel album Hoodoo Man Blues, ki še danes velja za merilo pravega čikaškega bluesa, v veliki meri pa tudi napoveduje konec njegovega zlatega obdobja. Wellsova diskografija je obsežna in zanimiva.

Avtor: Jane Weber in Zoran Crnkovič

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Kratka igra s pomenljivim, asociativnim naslovom je duhovita farsa na takratne, delno pa morda tudi današnje politične razmere. Po avtorjevih besedah junake igre vodi takšen moralni imperativ: »Kdor se odloča za politiko, mora vedeti, da je dal glas za kupčijo.«

Režiserka: Irena Glonar
Dramaturg: Pavel Lužan
Tonski mojster: Jure Culiberg
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina

Brgles nečisti – Boris Kobal
Prvi kapselj – Gojmir Lešnjak Gojc
Drugi kapselj – Sašo Hribar
Tretji kapselj – Janez Hočevar Rifle
Aksa – Vesna Jevnikar

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija marca 2001.

Avtor: Vilma Štritof

23:00
Poročila

Eden najbolj uveljavljenih pesnikov srednje generacije Primož Čučnik (1971), prejemnik številnih nagrad, je doslej objavil deset samostojnih pesniških zbirk. Leta 2013 pa je izdal prozni prvenec – roman Otročjost. Avtor v njem na izviren in duhovit način popisuje otroštvo in zgodnjo mladost. Nenavadnost, ki se pomeša z elementi absurda in nadrealnega, pa pride celovito do izraza šele v njegovih kratkih zgodbah, najnovejših Čučnikovih literarnih stvaritvah. Objavljamo tri njegove kratke zgodbe.

Interpretacija Branko Jordan,
glasbena oprema Luka Hočevar,
ton in montaža Matjaž Miklič,
režija Ana Krauthaker.
Urednik oddaje Gregor Podlogar.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

Glasbena cesta 2.3.1.5. Selwyn Birchwood: Exorcist. Čas je za izgon hudiča. In to ne le iz nas in našega vozila. https://okopislavertvslo.wordpress.com/2023/06/08/selwyn-birchwood-exorcist/

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 10.06.2023 02:35:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt