Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 14.6.2023

00:00
Poročila

Morda se zdi, da se človeku, ki se seznani z diagnozo bipolarne duševne motnje, popolnoma podre življenje, da bo moral trajno uživati zdravila, ob pomoči katerih bo sploh lahko normalno deloval. Vendar je resnica lahko tudi drugačna. Tone Vrhovnik Straka živi z diagnozo bipolarne motnje že več kot tri desetletja, in to brez zdravil. Zase pravi, da je le nekoliko nenavaden v tem, da je v čustvovanju bolj ekstremen, da ga včasih bolj nagiba na en, včasih pa na drugi konec lestvice. In če se človek kdaj zatakne na enem koncu, velja, da se je treba zdraviti z zdravili na recept. Obstajajo pa tudi alternative. Naš gost je kljub bipolarni motnji uspešen v svojem poklicu, dejaven v društvu Poglej in v številnih drugih dejavnostih. V sodelovanju s civilno družbo in stroko si prizadeva za spremembo zakonodaje in pogleda na psihiatrično oskrbo. V trenutkih, ko zdrsnemo na spodnji konec lestvice, v depresijo, najbolj potrebujemo nekoga, ki si bo vzel čas in se z nami pogovarjal.

Avtor: Nada Vodušek

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodnozabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Ko ne veš, kaj ti je v življenju treba storiti, se prepusti Bogu.
Izroči se njegovi modrosti, Božjemu spoznanju, ki prebiva v duhu Vsemogočnega.
Ko ne veš, od česa boš živel, računaj na Njegovo pomoč.
Vedno pride, pa čeprav ob pozni uri.
Ko ne veš, kako bi poskrbel za potrebe najbližjih, delaj dobro in bodi vedrega srca.
Ne odlašaj opravil, a bodi notranje svoboden, neobremenjen.
Jezus namreč ve, kaj potrebujemo, tudi če še nismo prosili ali tega ne znamo storiti.
Svojih nikoli ne odpusti lačnih, tudi če nam pošilja preizkušnje.
A sleherna stiska gradi človeka in ga dela, ko jo premaguje, lepega v očeh dobrega Boga.
Ko ne veš za pravo pot, se vprašaj, kaj bi storil Odrešenik, ko bi se moral odločati.
Najpogosteje je odgovor na dlani, a ga iščemo drugje.
Ko ne veš, katerim prerokom bi sledil, stavi na Božjo besedo.
Je preverjena, stoodstotna in domuje v templju bistva.
Znal se boš odpovedati graditeljem minljivega veka.
Ko ne veš, kako bi se postavil za resnico, odvrzi breme strahu.
Povej tako, kot je, tudi če te v zasedi pričakajo nabrušeni noži.
Jezus namreč spoštuje pogum, ki nastaja iz odkritosrčnosti.
Ko ne veš, ali bo tvoja ljubezen obstala, vedi, da samo ljubezen nikoli ne mine.
Kajti ljubezen so temelj, zid in ostrešje duhovnega doma, katerega prebivalci smo vsi.
Ko staviš nanjo, si vedno na varnem, tudi če nemara živiš v senci zavrženosti.
Saj se ne sprašuje, kaj bo prejela, pač pa samo, kaj bo dajala.
Ko ne veš, ali Bog obstaja, se ozri na umetnine človeštva.
Večina jih je v znamenju hvalospeva Večnemu.
Človek ne bi znal ustvarjati lepote, nič presunljivo veličastnega, umetnine torej, ko bi živel v zmoti.

Avtor: Peter Millonig

06:00
Poročila

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Avtor: Prvi

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Kaj se zgodi, ko se pod pokrovko znajde nekaj, kar povzroči nelagodje, strah, celo fobijo? Ko nas vprašanje, kaj se bo na nekem pikniku znašlo na mizi, spravlja v stisko, ker ne vemo, ali bomo hrano sploh lahko dali v usta, jo pogoltnili? Bo dovolj časa za to? Bodo ljudje opazili, da že pol ure s priborom v rokah vase nismo spravili niti grižljaja? Nas bo spet prevzel občutek strahu, občutek, da je grlo v krču, in bo vse, kar bomo spravili vase, morda samo požirek vode ali še to ne? Govorimo o resničnih motnjah hranjenja: strah pred požiranjem in t. i. ARFID.

Avtor: Nataša Rašl

V naslednjem tednu ali dveh lahko pričakujemo, da bodo predstavniki zunajparlamentarne Piratske stranke v postopek s pomočjo več kot 5000 zbranih podpisov vložili predlog zakona, ki bi županske mandate omejil na največ 2 zaporedna. Kakšne so lahko pasti takšne ureditve, bo razložil politolog Miro Haček. Z njim se bo pogovarjal Tomaž Celestina.

Avtor: Prvi

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.
Mineva 29 let od smrti odličnega glasbenika in skladatelja Henryja Mancinija, ki je napisal nekaj najlepših filmskih melodij. Spominjamo se ga s skladbo Days of Wine and Roses v izvedbi Andyja Williamsa.

Avtor: Anja Rupel

Najbolj zanesljive znanilke poletne sezone so dolge kolone vozil na naših avtocestah. Da navadna kolona postane velika zmeda, ni treba veliko. Kako kolone nastanejo, kako se vesti, če se ujamemo vanje, in kaj lahko v njih počnemo in česa ne smemo? V Radiosferi bo Jure K. Čokl na terenu preveril, kakšno je stanje in katere pločevinaste kače so najbolj nevarne. Njegov sogovornik bo inštruktor varne vožnje pri AMZS Danijel Granda.

Avtor: Jure K. Čokl

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Trebušna slinavka je organ, ki ima bistveno vlogo pri pretvorbi zaužite hrane v gorivo za prehrano telesnih celic. Ima dve glavni nalogi: pomaga pri prebavi in uravnava krvni sladkor. V sredinem svetovalnem servisu bo na vprašanja o boleznih trebušne slinavke odgovarjal asist. Darko Siuka, dr. med., specialist gastroenterolog s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo UKC Ljubljana. Pokličite ali nam pišite.

Avtor: Lucija Fatur

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Strokovna žirija, ki je maja že četrtič po vrsti podelila Cankarjevo nagrado za najboljše literarno delo minulega leta, je takole opredelila nekaj ključnih potez Gluhe sobe, zmagovalne kratkoprozne zbirke Mojce Kumerdej: »Prostori v zgodbah običajno niso podrobneje določeni, a vedno nakazujejo na izoliranost, hromečo samost in osamljenost. Na teh prizoriščih in v govornih izmenjavah pa v resnici gospodari realno nezavednega in potiska like v tesnobne misli, paranojo pred drugimi živimi bitji in predmeti, v verbalno, psihično in fizično nasilje nad sabo ali drugimi in sploh v skrajne reakcije.« K temu pa so še dodali: »Svet v teh zgodbah se zdi nekam čudno zamaknjen in grozljiv, sanjski.«

Ob tretji zbirki kratke proze Mojce Kumerdej, ki je sicer izšla pod okriljem založbe Goga, imamo torej opravka z morasto in neprehodno, malodane kafkovsko bivanjsko krajino, a v svetu, ki mu pečat dajejo planetarni ekološki kolaps, nesluten vzpon inteligentnosti umetne inteligence pa vojne na čelu, kajpada, s tisto v Ukrajini ter vsakovrstne oblike izključevanja po razredni, spolni in etnični pripadnosti, se smemo vprašati, v kolikšni meri imamo pri pisanju Mojce Kumerdej opravka s čisto fikcijo, z avtorsko izmišljijo, koliko pa gre pri zgodbah iz Gluhe sobe raje za literariziran »fotoportret« naše dobe? – To je vprašanje, ki nas je zaposlovalo v tokratnem Intervjuju na Prvem, ko smo pred mikrofonom gostili prav Mojco Kumerdej.

Avtor: Goran Dekleva

11:00
Poročila

Ormož. Mesto, ki čas in prostor povezuje v prejo zgodovine, vinogradov, vina, kulinarike in razgledov z jeruzalemskih gričev. Vabimo vas na potovanje skozi Ormož, kjer se skrivnosti preteklosti prepletajo z izjemnostjo sedanjosti. Pridružite se nam na potovanju skozi zgodovino, okuse, vonje in lepote tega izjemnega kraja. Prepustite se Ormožu in srebrnim vijugam Drave in dovolite, da vas popelje v svet, kjer bodo spomini tkali nepozabne izkušnje.

Avtor: Gabrijela Milošič in Rok Valenčič

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodnozabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Avtor: Prvi

Drugi poudarki:
- Ni naključje, da so dolenjska in belokranjska izvozna podjetja med najuspešnejšimi - imajo tudi najuspešnejše inovatorje
- Na Gorenjskem pa se krešejo mnenja o podobi sicer izjemno koristnega krožišča pri Šobcu
- V Novi Gorici so županove besede sprožile ugibanja o zamenjavi vodstva Javnega zavoda GO!2025
- Izjemna čast za Valvasorjevo knjižnico iz Krškega - uvrstila se je med štiri najboljše splošne knjižnice na svetu

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Slovensko Istro so morali lani poleti s pitno vodo oskrbovati s tovornjaki cisternami z Notranjske. Leto dni po tej krizi preverjamo, kakšne so razmere zdaj. Kaj je bilo že uresničeno, kdo bo moral še ukrepati in kako. Razčlenjujemo, v čem se zdajšnje rešitve razlikujejo od že videnih v preteklosti, ki so padle v vodo. Glede trajne rešitve za vodni vir za Istro ocenjujemo, od česa je odvisna morebitna uresničitev zajetja Kubed. Zanimajo nas odkupi vode na relaciji Trst - Koper, Koper – Kras, ob tem pa se sprašujemo tudi o viziji (ali utopiji) vseevropske ali vsaj regionalne vodovodne mreže po zgledu električnega omrežja. Ob skorajšnji obletnici izlitja kerozina preverjamo, kako ogrožen je vodni vir Rižane zaradi železnice, pri čemer ne moremo mimo umeščanja dvotirnosti. Zanima nas tudi, kako poteka obnova vodovodnega sistema leto dni po požarih na Krasu in preventiva v primeru podobne katastrofe. O vsem tem voditeljica Tjaša Škamperle s sogovorniki.

Gostje:
Uroš Brežan, minister za naravne vire in prostor,
Erik Modic, župan občine Komen,
Martin Pregelj, direktor Rižanskega vodovoda.

V posnetem pogovoru pa stališča predstavlja tudi Jadran Bajec, predsednik Projektnega sveta za civilni nadzor nad izvajanjem projekta izgradnje drugega tira železniške proge Divača – Koper.

Avtor: Tjaša Škamperle

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Kako se je Alenka odvadila kuhati jezo.
Pripovedujeta: Majda Grbac in Iva Krajnc.
Napisala: Irena Androjna.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2005.

Avtor: Alja Verbole

Pogovor bomo namenili tekmovanju Euroskills, ki bo potekalo med 5. in 9. septembrom v Gdansku na Poljskem. Gre za prestižno evropsko tekmovanje mladih strokovnjakov, starih med 18 in 25 let, mladi pa na njem tekmujejo v več kot 40 različnih panogah. To je največji dogodek na področju poklicnega izobraževanja, udeležba na Euroskills pa mladim omogoča edinstveno izkušnjo in ob tem pomembno prispeva k ugledu poklicnih panog, ki v zadnjem času izgubljajo zanimanje. Slovenijo bo na tekmovanju zastopalo 12 tekmovalcev, ki bodo svojo strokovnost in spretnosti pokazali v devetih panogah oziroma kategorijah. Z nami bo del ekipe, ki se pripravlja na nastop na tekmovanju Euroskills.

Avtor: Aleš Ogrin

21:00
Poročila

V oddaji sami naši na Prvem tokrat govorimo o tveganju in prednostih dolgih romanov z enim najbolj znanih sodobnih srbskih pisateljev Aleksandrom Gatalico. Pogovarjamo se tudi s Svetlano Slapšak, ki za oddajo Sami naši primerja razmere v Srbiji in Sloveniji, s posebnim poudarkom na proteste, ki so zaznamovali družbo obeh držav. Omemba Nobelove nagrade in zanikanja genocida v istem stavku se sliši absurdno. To je izhodišče gledališke predstave Projekt Handke kosovskega gledališčnika Jetona Neziraja, ki smo si jo pred kratkim lahko ogledali tudi v Sloveniji.

Avtor: Ivana Stipić lah

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

Pavla Petač je upokojena učiteljica slovenščine. Pred petimi leti se je ob upokojitvi vpisala na Univerzo za tretje življenjsko obdobje, smer Ustvarjalno pisanje. Pod mentorstvom pisateljice Neli Filipič je napisala nekaj kratkih zgodb in tudi pesmi. Pred upokojitvijo je, kot pravi, pisala in brala le priložnostne govore: na rojstnih dnevih, porokah in pogrebih. Snov za zgodbe najraje zajema iz vsakdanjega življenja, precej njenih zgodbic pa vsebuje socialno tematiko.

Interpretka Darja Reichman,
režiser Klemen Markovčič,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka Urban Gruden,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2023.

Avtor: Prvi

Z glasbo se vračamo v 90. leta prejšnjega tisočletja. Poslušamo glasbenice, ki so v tistem času ustvrajale, nastopale, navdihovale in se s svojo glasbo brez težav postavile ob bok svojim moškim kolegom in zasedale prva mesta lestvic.Shanaia Twain, Sheryl Crow, Melissa Etheridge, Alanis Morissette, Tory Amos in Sinead O'Conor so nekatere izmed tistih, ki jim namenjamo Godbe z zgodbo.

Avtor: Anja Rupel

Zadnja sprememba: 14.06.2023 16:55:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt