Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 17.6.2023

00:00
Poročila

Na nočni obisk prihaja arhitekt Izidor Simčič iz Brd, v katerih ga skoraj vsi kličejo Dorče. Njegova igra otroških let je bilo lepšanje prostorov, pozneje se je odločil za študij arhitekture, izkušnje pa si je nato pridobival v tujini. »Ne beži pred slabostmi v domovini, marveč jih poskušaj z vsemi močmi odpravljati,« mu je pred vrnitvijo v domovino dejal vodja nemškega urada. Gre za živahnega in prodornega sogovornika, ki te prisili razmišljati o življenju. Da si Izidor Simčič zasluži posebno mesto v knjigi razvoja Brd, so mu ta mesec znova priznali na briški občini, saj je z njegovo pomočjo postala eden pomembnih turističnih ciljev. Na klepet ga je povabila Eva Furlan.

Avtor: Eva Furlan

02:00
Poročila
04:00
Poročila
05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

V Kobilah 3 v Leskovcu pri Krškem sta zakonca Šribar poskrbela, da je pred dobrimi dvajsetimi leti domačija, zgrajena leta 1874, dobila status nepremične kulturne dediščine, in jo namenila etnološki zbirki, ki letos deluje že 20. leto. Danes 77-letni Alojz Vladimir Šribar je že kot deček med igro v potoku našel kovinsko elipsasto ploščico s št. 13870. Kot sam pravi, je pripadala nekomu, ki je bil v vojni iz Rajhenburga prepeljan v Nemčijo. Potem pa se je zbiranje nadaljevalo. Z ženo Ljudmilo že 20 let skrbita za zbirko, vmes pa sta organizirala tudi 7 likovnih kolonij na zaščiteni domačiji v Kobilah 3.

Avtor: Suzana Vahtarič

Ena izmed čarobnih besed v sodobnem gospodarstvu (pa tudi življenju na splošno) je učinkovitost. Ta pomeni, da se neko opravilo izvede z najnižjimi mogočimi stroški. Zapravljanje je prepovedano, viri se uporabljajo varčno, stroški se znižujejo. Racionalizacija in optimizacija. Kakopak je dobro, če lahko enako razdaljo prevozimo z manj goriva ali če lahko perilo operemo z manj vode.
A učinkovitost ima tudi svojo slabo stran. Naše mišljenje in delovanje lahko namreč tako zoži, da mislimo, da šteje samo to, kar koristi in kar se splača. In učinek takega mišljenja je enako boleč, ko gre za medosebne odnose, kot takrat, ko zaradi njega zaposleni v kakšnem podjetju ostanejo brez dela in prihodka.
V Markovem evangeliju najdemo v 14. poglavju opisan dogodek, ki se je zgodil v vasi Betanija. Jezus je skupaj s svojimi učenci gostoval pri nekem Simonu, ki je imel vzdevek Gobavec. Ko so bili pri jedi, je prišla neka ženska s stekleničko zelo dragocene dišave, za katero je odštela izjemno visoko vsoto – celoletno plačo. Odprla jo je in izlila dišavo na Jezusovo glavo. Nekatere izmed navzočih pa je to dejanje zelo razjezilo, zato so se začeli zgražati nad njim: “Kakšna potrata! In to tako dragocene dišave!” (Marko 14,3.4 ŽJ) Dodali so še, da bi denar vendar lahko veliko bolje uporabili za revne ali druge socialne namene. Drži. Toda Jezus se je odzval drugače in temu dejanju ljubezni pripisal pomen, ki se je ohranil vse do danes. Rekel je: “Resnično, povem vam: Kjer koli po svetu bo oznanjen evangelij, bodo pripovedovali tudi to, kar je ona storila, njej v spomin.” (Marko 14,9 SSP)
Življenje je več kakor učinkovitost, gospodarnost in analize uporabe sredstev. Ideologije ekonomičnega mišljenja ne bi smeli prevzeti brez pomisleka. Še posebno kot kristjani smo pozvani ustvariti drugačen svet, svet za ljudi, ki obupujejo. K človeka in življenja vrednemu svetu spadajo tudi stvari, ki so kdaj videti neučinkovite, zamudne in ovinkaste. Na primer, kakšna vožnja na vrtiljaku z otroki, kakšen sladoled z družino ali prijatelji, pogovor, pri katerem ne gledamo na uro, ter čas, namenjen sebi in drugim.
Če imamo res radi ljudi, imata ekonomičnost in učinkovitost svoje meje. Potem se “zapravljamo” za druge, s tem ko si vzamemo čas, tolažimo in spodbujamo, pomagamo ali darujemo denar. Vse to se morda zdi nespametno, neekonomično in skoraj nesmiselno, vendar pa je izraz ljubezni in znamenje pristne vere v Jezusa Kristusa, ki je za nas “zapravil” svoje življenje. “Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje.” (Janez 3,16 SSP)

Avtor: Zmago Godina

06:00
Poročila

Najmlajši modrujejo o dogajanju okoli sebe.

Avtor: Polona Grilc

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Študenti/študentje, gosti/gostje, sosedi/sosedje. Katero možnost bi izbrali? Pri tem vprašanju nam bo prav prišlo znanje o sklanjatvah, natančneje, o sklanjanju samostalnikov po prvi moški sklanjatvi, zato Darja Pograjc KiKs začne s prav to iztočnico.

Avtor: Darja Pograjc

08:00
Poročila

V tokratni oddaji bomo z učenci ljubljanske osnovne šole Livada odkrivali, kakšno je videti odraslo življenje z otroškimi očmi. Kako so otroci drugačni od odraslih? Ali se fantom in dekletom mudi odrasti? Kakšni bodo, ko bodo enkrat hodili v službo? Vse to in še več v Ringaraji z Laro.

Avtor: Lara Gril

09:00
Poročila

O plavanju, uklajevanju šolskih obveznosti in športa, tekmovanjih in različnih plavalnih tehnikah se bomo pogovarjali z mladimi iz plavalnega kluba Olimpija. Dali bomo tudi kakšen nasvet o tem, kako se naučiti pravilno in varno skakati na glavo in kako izboljšati kravl. V soboto po devetih!

Avtor: Špela Šebenik

Že v stari Grčiji so si ljudje popestrili čas z metanjem kovancev ali ploščatih in okroglih kamnov, Rimljani pa so igri dodali manjšo tarčo, ki se ji morajo predmeti, ki jih mečemo, čim bolj približati. V poznejših stoletjih je kralj to dejavnost lokostrelcem v Angliji prepovedal, da bi ti trenirali lokostrelstvo, ne pa izgubljali časa z metanjem krogel. V Franciji pa se z njo med 14. in 17. stoletjem niso smeli ukvarjati meščani … Balinanje in svojo športno pot nam bo predstavil eden najuspešnejših mladih balinarjev pri nas: Žiga Miličnik z OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica.

Avtor: Špela Šebenik

V Kulturomatu sta se nam pred mikrofoni pridružila Liza Končar in Timotej Poznič, ki sta v začetku junija izdala album z naslovom Gola ljubav. Na njem je 8 skladb, za katere je besedila napisala Liza, v njih pa predeluje osebne življenjske izkušnje. Glasbo je na kitari ustvaril Timotej Poznič, ki je zdaj že uveljavljeno ime na mladem slovenskem glasbenem prizorišču. Govorili smo o nastajanju albuma, glasbi in pomembnosti slovenščine ter premierno zavrteli kar šest skladb s tega albuma.

Avtor: Gašper Stražišar

Huda muska odgovarja na vprašanja o muziki okoli nas ter nagovarja mlade poslušalke in poslušalce h glasbenemu ustvarjanju. Pripravlja jo profesor glasbe, Matej Jevnišek.

Avtor: Tina Žun

11:00
Poročila
11:50
Obvestila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

13:00
Poročila

Morje prinaša številne zgodbe, tako tiste iz daljnih prostranstev kot tudi tiste z domačih bregov. Vsako soboto ob 13.40 jih odkrivamo skupaj s kolegi z Radia Koper.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Angleška pisateljca in prva temnopolta prejemnica nagrade booker Bernardine Evaristo v svoji avtobiografiji piše, da je kljub rasizmu, klasizmu in seksizmu ostala zvesta sama sebi in vztrajala na svoji ustvarjalni poti. O knjigi Manifest: Nikdar odnehati smo se za oddajo Sobotno branje pogovarjali s pesnico, esejistko in skladateljico Nino Dragičević.

Avtor: Urška Henigman

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:05
Obvestila

Monika Skaberne je dolgoletna organizatorka koncertov in promotorka alternativne glasbe, v zadnjih desetletjih predvsem garažnega rocka, punk-rocka in delta bluesa. Na čelu založbe FV Music že od sredine 80-ih let spremlja in kroji slovensko alternativno glasbeno sceno. Organizirala je množico nastopov domačih in tujih bendov ter vrsto festivalov, nekaj let je sodelovala tudi pri programu KUDa France Prešeren, ob zasedbi Avtonomnega kulturnega centra Metelkova v zgodnjih 90-ih letih pa je tam za dobro leto prevzela vodenje največje dvorane Gala hala. O tem, kako je pristala v rockovskih vodah, o vodenju ene naših največjih neodvisnih glasbenih založb, o turnejah po Ameriki, zasedbi Metelkove in srednješolskem bivanju v Amsterdamu, se je za tokratno Razkošje v glavi pogovarjala z Aljo Zore.

Avtor: Alja Zore

17:00
Poročila

V Pesmi v žepu je z nami kantavtor Jani Kovačič, ki ga javnost pozna predvsem po uspešnicah, kot so Delam, Revolucija in Jaz grem gor na Škofljico. Za stereotipom junaka uporniške mladine se skriva izjemno razgledan književnik in glasbenik, ki je v skoraj pol stoletja ustvarjalne poti segal po raznovrstnih glasbenih žanrih, raziskoval in prirejal pesmi domačih in tujih avtorjev iz različnih zgodovinskih obdobij od srednjega veka do danes, ob tem pa nenehno razvijal svoj lastni umetniški izraz. V drugem delu cikla bomo razgrnili časovni in prostorski zemljevid najrazličnejših glasbenih zvrsti, ki so se do zdaj znašle na Janijevem repertoarju, vsebinski okvir pa so nam tokrat pomagali postaviti Milena Mileva Blažić, Boris A. Novak, Jaka Pucihar in Primož Vidovič.

Avtor: Teja Klobčar

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Forum za dialog in mir na Balkanu, medversko srečanje pod geslom Mir tebi, Evropa, mir tebi, Balkan, v organizaciji Škofije Koper in Slovenske škofovske konference, je na enem mestu zbral 200 verskih dostojanstvenikov iz dveh največjih verstev na Balkanu: krščanstva in islama, iz petnajstih držav, od Carigrada do Triglava. Ti so poudarili svojo zavezo miru, spoštovanju in sodelovanju na balkanskem območju, polnem konfliktov v preteklosti, številni so nerešeni še danes.

Avtor: Nataša Lang

Kraljična Packica je v šoli v naravi na morju …
Pravljico pripoveduje Urška Hlebec.
Napisal jo je Miroslav Slana - Miros.
Posneta je bila v studiih Radia Slovenija leta 1993.

Avtor: Prvi

Na prvem programu Radia Slovenija vam nocoj v oddaji, ki jo ureja Jane Weber, v poslušanje ponujamo ljubljanski koncert pred kratkim umrlega kantavtorja Guya Clarka. Posnetek iz leta 1995 ima izjemno zgodovinsko vrednost, saj gre za ključnega avtorja v ameriškem kantriju. Guy Clark je ob Townesu Van Zandtu eden najpomembnejših kantavtorjev, kar smo jih slišali na slovenskih odrih. Med njegove vzornike pa sodita tudi pevec bluesa Lightnin' Hopkins in songster Mance Lipscomb, ki smo ju v naših oddajah na Prvem že predstavili.
Glasba Guya Clarka temelji na hribovskih baladah, v njej pa je včasih čutiti tudi vpliv bluza iz Teksasa. Pesmi iz repertoarjev Mancea Lispcomba in Lightnina Hopkinsa smo v Ljubljani slišali še na koncertih Steva Earla in Townesa Van Zandta. Seveda je vsakemu kolikor toliko glasbeno razgledanemu poslušalcu takoj jasno, da sta bila Hopkins in Lipscomb kljub razmeroma preprosti glasbi tako zahtevna kitarista, da je njune kitarske trike težko posnemati. Našteti trubadurji so zato skušali poustvariti vsaj osnovno razpoloženje, ki veje iz Hopkinsove in Lipscombove glasbe, niso pa se preveč trudili posnemati kitarskih slogov. V to druščino vsekakor sodi tudi Joe Ely, ki smo ga tudi snemali za našo oddajo.

Igral vam bo Guy Clark, z basom in spremljevalnim glasom pa ga bo podpiral njegov sin Travis. Pisalo se je leto 1995.

Avtor: JANE WEBER IN JANUŠ LUZNAR

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Kratko radiofonsko celoto sestavlja niz grotesknih slik iz sodobnega življenja. Hipni trenutki vsakdanjika so med sabo povezani asociativno, metaforično in absurdno. Igro so v študijskem letu 1998/1999 posneli takratni študenti četrtega letnika AGRFT v razredu rednega profesorja Aleša Jana.

Režiserja sta Matjaž Šmalc in Diego de Brea.
Dramaturg: Pavel Lužan

Uredništvo igranega programa.
Posneto v studiih Radia Slovenija avgusta 1999.

Avtor: Vilma Štritof

23:00
Poročila

Pesnik, pisatelj, dramatik in esejist Eino Leino, rojen leta 1878, poleg skladatelja Jana Sibeliusa, slikarja Akselija Gallena -Kallele in arhitekta Eliela Saarinena sodi med najopaznejše predstavnike finske nove romantike. Za Literarni nokturno smo izbrali štiri pesmi, v katerih govori o svetlobi, ognju, in se sprašuje o času in minevanju.

Prevod: Klemen Pisk,
interpret je Danijel Malalan,
glasbena oprema: Darja Hlavka Godina,
zvok in montaža: Jadranko Oblak,
režija: Alen Jelen,
redaktorja Vlado Motnikar in Tesa Drev Juh,
produkcija leta 2017.

Avtor: Prvi

Inna De Yard: Family Affair. Tretje dejanje prestižnega, prvinskega akustičnega reggaeja. https://okopislavertvslo.wordpress.com/2023/06/15/inna-de-yard-family-affair/

Avtor: Peter Barbarič

Zadnja sprememba: 17.06.2023 16:55:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt