Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 26.9.2023

00:00
Poročila
01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Da ne pozabiš, da ne gre iz spomina! Takih reči se kar nabere. Zapečateno prav na dnu zavesti. V nekem možganskem vozlu, v nekih celicah. Pravimo za koga, da ima izreden spomin. Spomni se vseh podrobnosti, kdo drug, udeležen pri istem dogodku, pa komaj kaj. Nekateri ljudje, da živijo samo v spominih. Postarani ljudje, osameli v življenju in še kdo. Toda v kakšnih spominih: sproščeno veselih ali ogrenelih? Najbrž je to odvisno od njihove narave; temperamenta. Melanholiki so že za mláda nagnjeni k potrtosti. Večni jokavci tarnajo, čeprav jih fizično nič ne boli. Najbrž se jim trdno vtisnejo v spomin predvsem neljubi dogodki. Življenje jim jih pa dodaja še zato, ker se ga ne zmorejo in ne znajo zares veseliti. Kako daleč seže komu njegov spomin? Tudi tja do drugega leta starosti. A ni rečeno, da mu bo služil vse življenje s tako natančnostjo. Vsi poznamo črne luknje v spominu. Izbrisano za vekomaj. Kot da pri tistem in takem in takrat nismo obstajali. In obledeli spomin, ki ni več natančen. Kaj kdo posebej neguje kot spomin? Ni kataloga na svetu, v katerem bi bilo to zapisano. Dogodki v otroštvu so, pravijo strokovnjaki, zelo pomembni. Komur se takrat zgodi kaj hudega, ga utegne pomembno zaznamovati. Komur je sijalo samo sončece, ga pa kaka poznejša ujma vrže ob tla. Spet taka, da je ne bo pozabil.Včasih so bile v silni modi spominske knjige. Kakšni obeti so bili tam urimani in urisani za trajno spominjanje; – otroci smo kruljave verze starih lastnikov prepisovali v svoje spominske zvezčiče. In jih pozabili. Ostati komu v spominu ima dvorezen pomen. V prijaznem ali neprijaznem namreč. Če pomislimo samo na svoje učitelje! Mar ne gojimo na katerega posebno lep spomin in na drugega takega, da bi ga raje izbrisali, pa ni mogoče. Kake vzornike skušamo posnemati. Težko nam je, da s kom, ki ga ni več, nismo bili dovolj ljubeznivi. Cankarjeva Skodelica kave je že marsikomu izprašala vest. S spominom je kdaj povezano odpuščanje. Pravimo: saj sem odpustil, pozabil pa nisem. Pretresljiv se mi zdi svetopisemski navedek: Kakor je vzhod oddaljen od zahoda, tako daleč bom vrgel tvoje grehe in SE JIH NE BOM SPOMINJAL (Ps. 103).

Avtor: Berta Golob

06:00
Poročila

Vsak, ki se je kdaj kopal, potapljal ali kako drugače obiskal naše morje, pozna to veliko školjko. Prav zaradi tega se morda na prvi pogled véliki leščur laikom ne zdi nič kaj posebnega … a danes v Torkovem kvizu popravljamo to zmoto in se potopimo v morje informacij o tem neverjetnem organizmu – filtratorju, biogradniku in endemitu Sredozemskega morja – ki je pravzaprav kritično ogrožen.

Avtor: Darja Pograjc

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Riitta Fagerholm Mosić prihaja iz Vante, mesta v bližini Helsinkov. Finko je v Slovenijo pred 16 leti pripeljal poletni oddih, med katerim je mimogrede obnovila slovensko poznanstvo še iz časa študija v Gradcu. Kdo bi si mislil, da bo preprosto vabilo na kavo tisti trenutek, ki bo njeno življenjsko pot obrnil v povsem novo smer. Tu je našla zaposlitev, je koordinatorica projektov v podjetju, ki se ukvarja z zbiranjem in analitiko podatkov, si ustvarila družino in zdaj živi v Ljubljani, kjer se je srečala z Andrejo Gradišar. Med drugim ji je razkrila, zakaj poletij v nasprotju z večino Slovencev ne preživlja na Hrvaškem, pa tudi kaj finskega pogreša in v čem smo si Finci in Slovenci podobni. Več je podobnosti kot razlik, pravi. Več pa pove v oddaji Drugi pogled, ki jo je pripravila Darja Pograjc.

Avtor: Darja Pograjc

Razmere na severu Kosova so že od nedeljskih spopadov med kosovsko policijo in oboroženimi skupinami v kraju Banjska močno zaostrene. Kdo stoji za napadalci, gre res za običajne kosovske Srbe ali za izurjeno paravojaško enoto? In komu na Kosovu koristi kaos?
Matej Hrastar se bo pogovarjal z dr. Farisom Kočanom in z dopisnikom iz Beograda Boštjanom Anžinom.

Avtor: Prvi

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.
Olivia Newton John se je rodila 26. septembra leta 1954. Spominjamo se je s skladbo Xanadu, ki jo je leta 1980 Olivia posnela za istoimenski film.

Avtor: Anja Rupel

Radiosfera se danes ukvarja s tematiko, ki v slovenskem prostoru še ni našla svojega prostora. Govorili bomo o manjšini znotraj manjšine, in sicer o Romih, ki so del LGBT-skupnosti. O tem so prvič v Sloveniji prejšnji teden govorili Romi na konferenci Romskega akademskega kluba.

Avtor: Sandi Horvat

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Za pomoč ljudem, ki so jih prizadele poplave, ustanavljajo tehnične pisarne. Strokovnjaki bodo ljudem in občinam svetovali pri sanaciji in zagotavljali vso potrebno podporo pri obnovi. V Ljubljani že deluje državna tehnična pisarna, ki pokriva širši del ljubljanskega in škofjeloškega območja. Vodja pisarne inženir gradbeništva Blaž Dolinšek bo o tem, kako delujejo pisarne in kakšno pomoč pri sanaciji ponujajo, odgovarjal v torkovem Svetovanem servisu. Pokličite, pišite na elektronski naslov prvi@rtvslo.si ali zapišite sporočilo na spletno stran Prvega.

Avtor: Alenka Terlep

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Torkovo dopoldne je rezervirano za različne poglede na aktualne dogodke, ki iz tedna v teden spreminjajo svet, pa tega pogosto sploh ne opazimo. V Intelekti poskušamo skupaj z uglednimi strokovnjaki z različnih področij – gospodarstva, znanosti, kulture, politike in drugih – ponuditi kritično mnenje o ključnih dejavnikih globalnega in lokalnega okolja.

Avtor: Liana Buršič

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

V Prvo vrsto prihaja reper WERA BESTRD, zmagovalec letošnjega 21. kantavtorskega festivala Kantfest 2023. Predstavil nam bo skladbe s svojega nastajajočega projekta Selotejp za srce.

Avtor: Teja Klobčar

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Avtor: Prvi

Nekateri preostali vsebinski poudarki oddaje:
- Farmacevti ob dnevu odprtih vrat lekarn še bolj nadrobno svetujejo o zdravilih in prehrani.
- Osnovna šola s prilagojenim programom v Krškem že 50 let deluje v začasni stavbi. Zdaj se le obeta gradnja nove.
- Na posestvu pri Pivki skrbijo za rehabilitacijo konj in terapijo ljudi s posebnimi potrebami.
- Kako so se v občini Tolmin lotili reševanja stanovanjske problematike?

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

V Rimskokatoliški cerkvi že približno dve leti poteka široko posvetovanje o potrebni cerkveni in družbeni preobrazbi, imenovano sinoda. Pred oktobrskim prvim zasedanjem škofovske sinode v Vatikanu se bodo klerikom na razpravi o prihodnosti Cerkve prvič pridružili tudi laiki. Katoliško cerkev na Slovenskem bo v Vatikanu zastopal celjski škof Maksimilijan Matjaž. Z njim in drugimi predstavniki Katoliške cerkve se bomo pogovarjali o tem, kakšno Cerkev si želijo duhovniki in verniki, ali je sinoda dosegla svoj namen, kje je Katoliška cerkev na Slovenskem v primerjavi z drugimi krajevnimi cerkvami. O vsem tem voditeljica Nataša Lang z gosti.

Gostje:
dr. Matjaž Maksimilijan, škof v Škofiji Celje, profesor za biblični študij in judovstvo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani;
Slavko Rebec, katoliški duhovnik v Škofiji Koper in generalni vikar škofije;
Manica Ferenc, komentatorka pri katoliškem tedniku Družina;
dr. Igor Bahovec, visokošolski učitelj na Katedri za zakonsko in družinsko terapijo ter psihologijo in sociologijo religije na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani;
Lucija Mihalinec, študentka, prostovoljka pri Katoliški mladini, animatorka pri duhovnih vajah za birmance.

Avtor: Nataša Lang

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

O zajčku, ki se ne boji več teme.
Pripoveduje: Sabina Kogovšek.
Napisala: Aline de Pétigny.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2008.

Avtor: Alja Verbole

13. septembra smo v Mestnem muzeju v Ljubljani doživeli prav poseben koncert, ki je na oder prinesel nove prevode in nove uglasbitve nemške srednjeveške lirike – minezanga.
V okviru projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti, je doktorica Mateja Gaber, raziskovalka srednjeveške književnosti in lektorica za nemški jezik na Filozofski fakulteti v Ljubljani, prevedla izbor pesmi iz nemške srednjeveške lirike, ki tematizirajo odnos človek žival. Njeni prevodi minezanga so bili pred kratkim izdani pri založbi Univerze v Ljubljani.
Nekatere od teh pesmi so dobile nove uglasbitve, ki sta jih pripravila Jani Kovačič in Aldo Kumar.
V oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi boste slišali posnetek koncerta in spoznali minezang, torej nemško srednjeveško liriko, ki je bila v tistem času navzoča tudi na naših tleh. Pojasnila so podali ustvarjalci večera: doktorica Mateja Gaber, glasbenik in filozof Jani Kovačič in skladatelj Aldo Kumar.

Avtor: Simona Moličnik

21:00
Poročila

Na nekem hotelskem vrtu v središču Maribora se je zgodila poroka, zdaj pa se družini ženina in neveste pripravljata še na fotografiranje. Obsesivno-kompulzivna nevesta se na vse pretege trudi, da bi bila poročna fotografija ujeti trenutek popolnosti, ki bo do smrti krasil spalnico novoporočencev. Vendar pa se svatom nikakor ne uspe uglasiti s temi nevestinimi željami in pričakovanji. Še več. Trk dveh družin v čakanju na fotografa spodbudi in razpre hudo patologijo medosebnih odnosov, pa tudi travm. Komedija se v takšnem razpoloženju gosti vse do nepričakovanega konca.

Režiser: Klemen Markovčič
Tonski mojster: Urban Gruden
Svetovalka za jezik in lektorica: Metka Damjan
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina

Nevesta – Mateja Pucko
Ženin – Petja Labović
Mama – Zvezdana Mlakar
Oče – Dario Varga
Tašča – Maša Žilavec
Svakinja – Pia Zemljič
Priča – Tina Vrbnjak

Produkcija Uredništva igranega programa.
Posneto v studiih Radia Slovenija junija 2023.

Avtor: Klemen Markovčič

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

V oddaji poslušamo skladbe Oče čornie (ruska narodna/Jože Privšek, solist Jože Kampi, harmonika), Breakin' (Tone Janša, glasbeni producent Jože Kampič), Osebno (Vinko Globokar), Radenci 83 (Jože Privšek) in Straighten up (Lenart Krečič).

Avtor: Alja Kramar

23:00
Poročila

Lužiškosrbski književnik Jakub Bart - Ćišinski (1856–1900) je bil po poklicu katoliški duhovnik. Kot književnik je pisal didaktično, religiozno, domoljubno in ljubezensko poezijo ter o naravi. Napisal je tudi prvi lužiškosrbski roman z naslovom Narodnjak in odpadnik ter več dram. Nekaj njegovih pesmi, objavljenih v zbirki Narava in srce leta 1889 v Budyšinu, v Literarnem nokturnu interpretira Boris Ostan.

Avtor literarnega dela Jakub Bart – Ćišinski,
avtor prevoda Janko Moder,
režiserka Ana Krauthaker,
interpret Boris Ostan,
glasbeni opremljevalec Marko Stopar,
mojster zvoka Mirko Marinšek,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2006.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 26.09.2023 13:15:07

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt