Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 27.9.2023

00:00
Poročila

Pesnik, prevajalec, dramatik in dramaturg. Lani je izšla tretja knjiga njegove poezije, ki morda je, morda pa tudi ni, zaključek pesniške trilogije »hibridnega hipnagogičnega epa« ali »avtobiografije nezavednega«. Pesmi so poskusi verbalizacije sanj z razmislekom o njihovem vplivu na prakso. Sanje razumem kot prafilme, kamor se usmerja pogled za zaprtimi vekami, in več kot to. Poleg poezije in gledališča je njegovo raziskovalno strast zbudilo tudi delo in življenje Nikole Tesle. Te dni je v njegovem prevodu in z izčrpno spremno študijo izšla knjiga Nikola Tesla, Korespondenca z J. P. Morganom & Co. Delo je prva objava tega dopisovanja v svetovnem merilu in prvi prevod gradiva v slovenski jezik. Gre za rekonstrukcijo celotne ohranjene korespondence med Nikolo Teslo in vodilnima predstavnikoma bankirske dinastije in komercialne banke J. P. Morgan & Co. Korespondenca omogoča edinstven vpogled v eno izmed večjih tragedij 20. stoletja, ki zrcali brutalni vzpon neoliberalnega kapitalizma. Analizo tega ozadja in odgovor na ključno vprašanje, zakaj je Morgan svojo podporo Teslovem projektu, s katerim je želel preobraziti energetsko-družbeni ustroj človeštva, prekinil, najdemo v izčrpni spremni študiji, ki osvetljuje tudi nekatera nova dognanja, povezana s podzemno konstrukcijo in zasnovo stolpa Wardenclyffe. V nočnem pogovoru se obeta živ in živahen preplet umetnosti, znanosti in zgodovine. Tibor Hrs Pandur je gost voditeljice Nade Voduškove.

Avtor: Nada Vodušek

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Vsak človek je na začetku življenja nepopisan list. Njegovo zgodbo sestavljajo besede zemeljskih prigod in osebnih izkušenj. Čim več jih je, tem več ima življenje povedati o človeku. S samopodobo je podobno. Ničesar nam ne govori, ko začnemo živeti. . Ko pa se v nas krepi moč zavesti, raste tudi samopodoba. Če imamo srečo, da odraščamo v urejenih družinskih razmerah, postajamo hrabri, ustvarjalni, samozavestni. Če pa postreže življenje predvsem z bridkimi izkušnjami, smo negotovi, ranjeni, prizadeti. Zakopleksanost -kot posledica dolgotrajnega nalaganja negativnih informacij – je znamenje zavrnitve. Nesprejetosti. Na koncu mislimo o sebi slabo, ker to počno drugi. Podzavestno pristanemo na svojo manjvrednost ali celo nevrednost. Kadarkoli bi bilo potrebno, da se postavimo zase, omagamo. Iščemo zasilne izhode, okamnimo, jezik se zapleta, polašča se nas nelagodje. Najraje bi skočili iz svoje kože, a je pripeta na kosti in se je ne da sleči. Razočarani smo nad svojo lastno neustreznostjo, nad nemočjo, ki nas preveva, tudi ko drugi tega ne zaznavajo. Ko je samopodoba na tleh, je ni mogoče pobrati, ker kljubuje fizikalnim zakonom materije. Kajti kot nematerija predstavlja – obtežena – le težo utesnjenosti, zaprtosti. Te ni mogoče odpraviti z ukazom, ampak jo zmore izničiti Bog; on lahko prežene sile zla, ki sedijo človeku za vratom. Ker nas je dobri nebeški Oče ustvaril po svoji podobi, se v naši samopodobi vedno tudi skriva sprejemanje božjega v nas. To je glavni razlog, zaradi česar je dobro in prav, da smo pokončni, čeprav nemara čutimo pomanjkanje samozavesti.

Avtor: Peter Millonig

06:00
Poročila

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Avtor: Prvi

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Maščobe so pomembne tudi v kulinariki – ne le za pripravo jedi, tudi za okus. Zato bomo v tokratni oddaji Pod pokrovko govorili o maščobah, ki jih uporabljamo za kuhanje in v peki. Rastlinsko, oljčno olje, maslo ali margarina? Z zdravstvenega vidika so nekatere maščobe bolj, druge manj priporočljive. Dr. Živa Lavriša z Inštituta za nutricionistiko priporoča predvsem oljčno in druga olja, polna nenasičenih maščob in drugih koristnih sestavin.

Avtor: Špela Šebenik

Policija vztraja, da kriminal na območju Ivančne gorice ni v porastu, a krajani pravijo, da je vlomov in kraj preveč - zato so organizirali vaško stražo. Podobno napovedujejo tudi v Žužemberku. Je porazdeljevanje policijskih sil ustrezno, kakšno varnostno tveganje predstavljajo vaške straže in kje so rešitve, da se bodo krajani počutili varne in zaupali v organe pregona?

Avtor: Prvi

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.
Pevec in igralec Meat Loaf, bi praznoval 76. rojstni dan, na prvem se ga spominjamo s skladbo Dead Ringer for love, ki sta jo zapela skupaj s Cher.

Avtor: Prvi

Svetovni dan turizma praznujemo prav na današnji dan vse od leta 1980, ko je generalna skupščina Svetovne turistične organizacije pri Organizaciji združenih narodov na ta dan leta 1970 sprejela svoj statut. Verjetno vzrok za izbiro tega datuma lahko poiščemo tudi v dejstvu, da sovpada s koncem glavne turistične sezone na severni in njenim začetkom na južni polobli. Kakorkoli že, turizem išče vedno nove trende in v Radiosferi smo preverili, kaj pomeni pot piva in svobode v Kamniku.

Avtor: Jure K. Čokl

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Približno tretjina odraslih spi priporočenih od šest do osem ur, pri mladostnikih je ta delež manjši. Prav dober spanec je del dobro delujočega srčno-žilnega, hormonskega in imunskega sistema. Nespečnost, motnje dihanja v spanju, sindrom nemirnih nog … Poznamo več kot 90 vrst motenj spanja. Ključno, tudi za sredin Svetovalni servis po deveti na Prvem, pa je: v večini primerov jih lahko uspešno zdravimo. Gostja: somnologinja doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar dr. med. iz Centra za motnje spanja.

Avtor: Nataša Rašl

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Dr. Robert Oravecz je psihiater z doktoratom iz psihologije. Naziv specialista psihoterapije je pridobil na Madžarskem. Od leta 2007 predava na treh zasebnih fakultetah, zadnja leta kot docent. Kot psihiater je zaposlen v psihiatrični bolnišnici Ormož, je pa tudi ustanovitelj Centra za osebnostno rast in razvoj. Skupaj s svojim strokovnim terapevtskim timom se ukvarja z zdravljenjem zgodnjih travm s psihoterapijo v okviru dnevne bolnišnice v prostorih Inštituta za socialno psihiatrijo in psihotravmatologijo. Z dr. Robertom Oraveczem, ki je v Slovenijo prišel konec 80tih let kot vojvodinski Madžar, se bo v sredinem intervjuju pogovarjala Cirila Štuber.

Avtor: Cirila Štuber

11:00
Poročila

Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine so tokrat namenjeni redkim dragocenim znanjem, spretnostim in poklicem. Te že vrsto let ohranjajo tudi številni rokodelci, znani mojstri in mojstrice, povezani v Rokodelski center Duo Škofja Loka. Pozabljene poklice, rokodelstvo in ročne spretnosti pa v Tednu kulturne dediščine spoznavajo tudi učenci in otroci v škofjeloških osnovnih šolah in vrtcih. Na Osnovni šoli Škofja Loka mesto učenci pri pouku odkrivajo kulturno dediščino, pozabljene obrti mesta, sodelujejo v delavnicah Loškega muzeja, urijo ročne spretnosti ter tako pomembno prispevajo k varovanju in ohranjanju kulturne in etnološke dediščine v lokalnem okolju.

Avtor: Aljana Jocif

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Avtor: Prvi

Drugi poudarki oddaje:
- V Centru za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica proces deinstitucianolizacije poteka že nekaj časa. Vendar ne gre brez zapletov.
- Stanovalci Premrlove 9 v Izoli so se morali po eksploziji in požaru začasno izseliti. Kakšna je njihova usoda?
- Brežice se v zadnjih letih - po številu nočitev - uvrščajo v sam vrh najbolj obiskanih destinacij v državi.
- Ob nacionalnem mesecu skupnega branja številne ustanove ljudi vzpodbujajo k branju. Tudi v Dornavi.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

V Studiu ob 17.00 se bomo pogovarjali s predsednico države Natašo Pirc Musar. Govorili bomo o negotovih razmerah v svetu in nemoči Organizacije združenih narodov zaradi vojne v Ukrajini, tik preden bo Slovenija zasedla mesto nestalne članice Varnostnega sveta v Svetovni organizaciji. Pred volitvami je Nataša Pirc Musar napovedala, da ne bo tiho, ko se bodo v družbi dogajale nepravilnosti. Zato bomo od nje terjali stališča do perečih vprašanj, s katerimi se sooča vlada; od zastoja pri reševanju težav v zdravstvu, do migracijskih pritiskov na Evropsko unijo ter posledično našo državo. Pogovarjali se bomo tudi o izvorih različnih oblik nasilja v družbi ter seveda o posledicah katastrofalnih poplav, ki bodo še dolgo krojile stisko prizadetih ljudi ter veliko finančno in izvedbeno breme za državo. S predsednico se bo pogovarjal Aleš Kocjan.

Avtor: Aleš Kocjan

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Bosta zdržala v mehki beli vati do decembra?
Pripoveduje: Vesna Jevnikar.
Napisal: Igor Fabjan.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2008.

Avtor: Alja Verbole

V oddaji Gymnasium bo z nami del slovenske ekipe, ki je nastopila na prestižnem evropskem tekmovanju mladih strokovnjakov Euroskills 2023. Največjega dogodka na področju poklicnega izobraževanja se je udeležilo 12 tekmovalcev, ki so zastopali našo državo, domov so se vrnili s šestimi medaljami. Predstavili nam bodo, kakšna je bila pot do uspehov.

Avtor: Aleš Ogrin

21:00
Poročila

V oddaji Sami naši na prvem prisluhnite zgodbi o Živojinu Pavloviću, srbskem režiserju, ki velja za enega najvidnejših predstavnikov jugoslovanskega črnega vala. Govorili bomo tudi o prevodu korespondence med Nikolo Teslo in J. P. Morganom & Co, ki je zahvaljujoč Tiborju Hrsu Pandurju zdaj dostopna tudi v slovenščini. Raziskali bomo tudi posebnosti makedonskih priimkov in o tem, kako se obnašajo v slovenskem prostoru.

Avtor: Ivana Stipić Lah

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

Saša Kveder je v romanu Tokrat bo drugače opisala pretresljivo in bolečo izkušnjo mame narkomana, zasvojenega s trdimi drogami. Njen roman je izšel pri knjigotrštvu Buča, v Nokturnu pa lahko vsaj nekoliko občutimo njeno stisko. Nikar ne zamudite.

Režiserka Ana Krauthaker,
interpretka Martina Maurič Lazar,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
mojster zvoka Matjaž Miklič,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2023.

Avtor: Prvi

72. rojstni dan bo praznoval angleški glasbenik Gordon Matthew Thomas Sumner, bolj poznan pod imenom Sting. Leta 1977 je skupaj z bobnarjem Stewartom Copelandom in kitaristom Henrijem Padovaniem, ustanovil skupino The Police. Ko je Padovania zamenjal Andy Summers, je skupina izdala prvo skladbo Roxanne in vse drugo je zgodovina.The Police so izdali 5 studijskih albumov in leta Leta 1986 je skupina preneha delovati, Sting pa se je posvetil svoji, več kot uspešni solistični karieri. Sting je med drugim prejemnik 17 nagrad grammy, zlatega globusa, nagrade emmy in štirih nominacij za nagrado oskar. Leta 2019 je prejel posebno priznanje za skladbo Every breath you take, ki je največkrat predvajana v zgodovini radia. Je tudi med najbolje prodajanih glasbenikov vseh časov. Nekaj njegovih odličnih skladb poslušamo v oddaji Godbe z zgodbo.

Avtor: Anja Rupel

Zadnja sprememba: 27.09.2023 16:55:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt