Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 3.10.2023

00:00
Poročila
01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Ste svoj dan začeli s prižganim radiem? Ga boste imeli tudi v avtu, ko boste šli v službo? Pa tam, za pisalno mizo? In v trgovini? Kaj pa če bi vse to za trenutek izklopili? Bi vam bilo čudno? Verjetno da. Radi imamo hrup. Pa ni tako nedolžna, ta zasvojenost s hrupom, navadili smo se je, nenazadnje povsod kaj ropota, glasba, reklame, oglašanje s pomembne tekme, tako zelo smo ga navajeni, da ga pogrešamo tudi med tekom po gozdu, na kolesu, na sprehodu, zato slušalke na številnih ušesih, milijarde in milijarde ogledov na Youtubu. Poleg smo dali še potrebo po zaposlenosti, svet nam jo je privzgojil kot merilo vrednosti človeka, vedno je treba nekaj narediti, nekaj ustvariti, nekaj opraviti, šteje se, da si kaj vreden, če si zaposlen, zato imajo naši otroci polne urnike, zato mladi delajo vse konce tedna in cela poletja, zato izvlečemo telefon v sekundi, ko se zdi, da ne bomo imeli kaj početi. Nič čudnega torej, da sta nam tišina in praznina postali neznani, potem tudi neznosni, težki, zato se ju tudi bojimo, tudi časa nezaposlenosti, ko nas nič ne zamoti, dolgčasa, če želite, trenutka, ko ostanemo sami pred svojim notranjim svetom. Ljudje se pač bojimo tega, česar ne poznamo. Tragika vsega skupaj pa je, da se pravzaprav zato bojimo samega sebe. Zato je tišina težka stvar, samemu sebi smo tujci, ne vemo več, kaj živi v nas, ker nimamo časa razmišljati, ker nimamo poguma, da bi se spoprijeli s svojimi ne samo lepimi platmi, ker nismo navajeni živeti z nečim, česar ne razumemo. In zato tišina ni nujno mir, tolikokrat je treba skozi tišino poln vprašanj, tudi poln joka in bolečine, ne da bi našli odgovor. Res, tišina je grozna, tišina te sleče do golega, v njej šele res uvidiš, kako sam si, kdaj tudi, kako grozen človek si. Preseneti te z nečim, česar nisi pričakoval. Vse to naredi tišina. Pretrese te, tako močno, da se začneš počutiti popolnoma nemočen pred samim seboj. Toda tedaj, prav tedaj te tišina spremeni. Ker šele takrat zares utihneš in začneš poslušati (Lk 10,39). In slišati. Razumeti nerazumljivo. Sprejeti nesprejemljivo. Zato nam je tišina globoko potrebna, posebno danes, bolj od kruha in vode jo potrebujemo, ker je v njej zapisano vse tisto, kar iščemo, pa v svetu ne bomo našli nikoli.

06:00
Poročila

Včeraj se je začel 14. Ljubljana Fashion Week oz. Ljubljanski teden mode, ki bo trajal do petka. Gre za največji modni dogodek v državi. V Torkovem kviz zato danes preverjamo njegovo ozadje in pomen, hkrati pa s pomočjo izvršne producentke LJFW Melinde Rebrek ovekovečimo pot ljubiteljskega zavoda Zverine, ki je poskušal spraviti slovensko modo na zemljevid, do letošnjega preoblikovanja v zavod LJFW, ki je na nek način zagotovo že modna "institucija".

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

V Severni Makedoniji je Marko Durdubakov dokončal študij glasbe in v Slovenijo prišel, ker se je želel tu vpisati na podiplomski študij. Ker mu to ni uspelo, se je odločil, da bo njegova druga diploma s področja filozofije in sociologije ter se vpisal na ljubljansko Filozofsko fakulteto. Gost tokratnega Drugega pogleda je torej dipl. flavtist, prodekan študent, ljubitelj počasnega pitja kave in neljubitelj ričeta.

08:00
Ob osmih

Tomaž Celestina, Jolanda Lebar, Metka Pirc, Matej Hrastar in Miranda Bratkič v oddaji Ob osmih vsak dan gostijo ljudi, ki jim pomagajo razjasniti dnevne novice. Zanima jih predvsem, zakaj se nekaj dogaja in kakšen je širši kontekst dnevnega dogajanja. Vsak dan od torka do petka. Ob osmih.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.
54. rojstni dan praznuje ameriška pevka, igralka in modna ikona Gwen Stefani. Poslušajmo jo v skladbi skupine No Doubt - Just a girl.

Nocoj bo na Prvem premiera dokumentarca Potovanje po robu noči, ki je pod okrilje ustvarjanja združila vse tri radijske postaje Prvi, Val202 in Ars oz. ustvarjalce Mojco Delač, Saško Rakef ter Luko Hvalca, ki se je oglasil v jutranjem programu in razkril nekaj podrobnosti iz zakulisja snemanja, ki se je odvijalo na Capriju, v Neaplju in v Lokalcu pri Ajdovščini.

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Srčni zastoj povprečno doživi štiri do šest oseb na dan. Ukrepati je treba pravilno, predvsem pa hitro. Pri oživljanju s stiski prsnega koša in umetnim dihanjem je ključna tudi uporaba defibrilatorja - pri nas jih je nameščenih okrog 3000. Tudi to, kako defibrilator uporabljati ter kakšni so temeljni postopki oživljanja, povemov torkovem Svetovalnem servisu. Gost bo Primož Velikonja iz Zdravstvenega doma Kočevje. Pišite na prvi@rtvslo.si, na spletno stran Prvega ali pokličite med oddajo po 9 h.

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Zadnja tri leta so nam govorili, naj zaupamo v znanost in izsledke raziskav. Govorili so, naj zaupamo in verjamemo poznavalcem, strokovnjakom, znanstvenikom. Vendar; ali ni prav dvom bistvo znanosti? Ali ni kritični razum tisto, kar najbolj krasi inteligentnega človeka? Vprašanja, ki odpirajo širše dileme: Ali moramo zaupati v znanost? Ali lahko verjamemo znanstvenicam in znanstvenikom? V Intelekti razmišljajo: zdravnik Alojz Ihan, filozofinja Alenka Zupančič, biologinja Marina Dermastia in astrofizik Tomaž Zwitter. Vsi so doktorji znanosti, ugledni predavatelji, vsi pišejo in objavljajo. Na debato v studio Prvega jih je povabil Iztok Konc.

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Prva vrsta je polurna radijska glasbena oddaja, v kateri vsak torek igrajo ustvarjalci različnih glasbenih zvrsti. Omogoča živ nastop v studiu 13 z neposrednim radijskim in videoprenosom na spletni strani Prvega (www.radioprvi.si) in na MMC, med drugim pa ustvarja tudi neposredni stik z glasbenim dogajanjem pri nas na različnih platformah. Urednica oddaje je Alja Kramar.

Najnovejša analiza mulja na Koroškem po avgustovskih poplavah je pokazala na prisotnost nevarnih snovi na Prevaljah in v Mežici. Nevarnega je približno 25 tisoč kubičnih metrov mulja, ki ga je treba odložiti na odlagališča za nevarne odpadke. Iskanje primernih lokacij je v teku.

Druge teme:
- Zoper ministrico za javno upravo Ajanović Hovnik napovedana interpelacija
- Večina evropskih poslancev zaskrbljena zaradi položaja medijev v nekaterih članicah
- Slovenska manjšina v Italiji opozarja na nedopustno poseganje tamkajšnjih oblasti v šolsko mrežo

Nekjateri preostali vsebinski poudarki oddaje:
- Vremenske ujme so avgusta prihodke gorenjskih kampov oklestile za četrtino.
- Ljubljanski stanovanjski sklad objavil razpis za 200 neprofitnih najemniških stanovanj.
- S knjižico "Lahkó jem" želijo v Pomurju privzgajati bolj zdrave navade prehranjevanja.
- Na Mednarodni odprti kuhni v Bášlju na Gorenjskem dokazali, da kulinarika lahko poveže ljudi različnih narodnosti in kultur.

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Pet let zapored imamo krizne proračune, po covidu in energetski krizi zdaj še protipoplavni proračun. Vlada pomoč in ukrepe zagotavlja z zadolževanjem. Smo finančno že izčrpani? Zakaj najprej dodatno obdavčenje, preden vlada postrga pri sebi? Kako se bodo zagotavljala sredstva in kako pregledna bo poraba sklada za obnovo? O proračunskih razpotjih z voditeljico Zdenko Bakalar in gosti:
Sašo Jazbec, državna sekretarka na ministrstvu za finance,
Bojanom Ivancem, gospodarskim analitikom iz GZS, in
Jakobom Počivalškom, predsednikom sindikata Pergam.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

18:54
Obvestila

Oblaki se lovijo in se grejo skrivalnice.
Pripoveduje: Matej Recer.
Napisala: Ida Paradiž.
Pravljica z natečaja za oddajo Lahko noč, otroci 2010. Posneto v studiih Radia Slovenija leta 2011.

21:00
Poročila

Čustveno močna in ponekod humorna zgodba o usodah otrok, vključenih v domsko družino, pred poslušalce razgrinja mladostniški vsakdan, ki ga kljub značilnemu okolju krojijo tipične prvine odraščanja: sklepanje prijateljstev, prva ljubezen, mladostniško preizkušanje meja – predvsem pa iskanje samega sebe. Intimne monološke izpovedi domovcev tako ponujajo ganljiv vpogled v svet pravil in odnosov njihovega otroštva, ki nikoli ne more biti zares brezskrbno.

Režiser: Alen Jelen
Dramaturginja: Kaja Novosel
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Tonski mojster: Urban Gruden

Lela – Lara Wolf
Suzana – Lara Fortuna
Daska – Jure Žavbi
Fran – Filip Štepec
Zdravka – Lucija Počkaj

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija julija 2023.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Poslušamo posnetke skladb Jumbo Big Banda (Big band RTV Slovenija, Jazz Orkestar HRT in Big Bend RTS) pod vodstvom Sigija Feigla, ki so nastali na Jazz festivalu v Novem Sadu leta 2018. Ob koncu pa poslušajte tudi edini ohranjeni posnetek prvega Jumbo Big Banda, ki je bil narejen leta 1989 v Beogradu.

23:00
Poročila

Uroš Marolt, ki je že kot dijak leta 2007 izdal pesniški prvenec Pasjansa, tudi na Radiu Slovenija redno predstavlja svojo poetiko drobnih ironičnih opažanj, pod površjem katerih pa je zajetega veliko hrepenenja in melanholičnih občutkov. Izbrali smo Maroltov cikel pesmi s skupnim naslovom Portreti v ledenem ogledalu, za katerega je dobil navdih med bivanjem na Finskem.

Interpret Željko Hrs,
režiser Klemen Markovčič,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka Nejc Zupančič,
urednica oddaje Tesa Drev Juh.
Posneto leta 2016.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt