Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 6.10.2023

00:00
Poročila

Na Nočni obisk prihaja vedno zgovorna, nasmejana in polna energije, Salomé. V preteklosti je, odkar se je iz rojstne Hrvaške preselila v Slovenijo, zrušila že veliko predsodkov in postavila nemalo temeljev za tiste, ki so se ali se še vedno počutijo izločeni iz družbe. Slovenski publiki je znana kot pevka, igralka, udeleženka televizijskih resničnostih oddaj, tudi pisateljica. Po vlogi v zabavnem muzikalu Menopavza se zdaj na odrske deske vrača sama v avtorskem stand up kabaretu Iznenada Salomé. O vseh novih izzivih in poti do sem se bo z gostjo pogovarjal Sandi Horvat.

01:00
Poročila
02:00
Poročila

V Severni Makedoniji je Marko Durdubakov dokončal študij glasbe in v Slovenijo prišel, ker se je želel tu vpisati na podiplomski študij. Ker mu to ni uspelo, se je odločil, da bo njegova druga diploma s področja filozofije in sociologije, ter se vpisal na ljubljansko Filozofsko fakulteto. Gost tokratnega Drugega pogleda je torej dipl. flavtist, prodekan študent, ljubitelj počasnega pitja kave in neljubitelj ričeta.

03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno zabavne glasbe.

Premier Robert Golob je na tretjem zasedanju Evropske politične skupnosti, ki ga je včeraj v Granadi gostila Španija, med drugim znova zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije Ukrajini. Kot je povedal, bo naša država podpirala mirovna prizadevanja, saj ima mir vedno prednost pred orožjem. V Granadi bo danes potekalo še zasedanje voditeljev Evropske unije.

Drugi poudarki oddaje:
- Odmevajo obsodbe včerajšnjega ruskega napada na civiliste v Ukrajini.
- Jedrska elektrarna Krško v preventivno zaustavitev.
- Krški svetniki družbi Krka in Vipap pozvali k ekološkemu monitoringu.

Spoštovani, v središču človekovega srca je oltar. Če na oltarju ni Boga, tja postavimo malika, kajti človekovo srce je nenehna tovarna idolov. Včasih je bilo pogansko malikovanje nekaj običajnega. Potem je nastopilo krščanstvo. Toda v postkrščanski dobi je postalo malikovanje še očitnejše. V poskusu, da bi se osvobodili Boga, častimo napačne prioritete, vrednote in želje. Vsak nadomestek Boga je idol. Pa ne zato, ker je Bog kapricast in častihlepen samodržec; Bog to zapoveduje v naše dobro. Sodobni idoli niso izdelani iz kamna, lesa ali zlata. Idoli so lahko občutki, užitki, ambicije, motivi, moč, oblast, uspeh, prepričanje, verovanje, pričakovanja, predstave, sanje, domišljija, fantazija, ideje in iluzije. Ko postanejo osebe ali stvari pomembnejše od Boga, postanejo idoli. Lahko gre za dobre, plemenite in hvalevredne reči, kot so družina, naši otroci, izobrazba, delo, služba, kariera, imetje, hišni ljubljenčki, hobiji, šport, zunanji izgled, prijatelji, ljubezen, pametni telefon, znanstveni dosežek. Martin Luther je trdil, da nihče ne zgreši, ne da bi prej prekršil prvo izmed Desetih Božjih zapovedi, ki pravi: »Ne imej drugih bogov poleg mene!« To pomeni, da je vsak greh najprej greh malikovanja. Ljudje postajamo to, kar častimo. Če je naš idol denar, postanemo grabežljivi in skopuški. Če je naš idol pohota, nas ženeta umazana spolnost in egoizem. Če je naš idol delo, se v delu izgubimo in zaradi njega izgorimo. Če je naš idol krščanstvo, lahko postanemo ošabni, pristranski in arogantni do drugih. Če je naš idol politika, nas lahko zaslepi demon oblastništva in sovražnega govora. Če je naš idol naš lastni videz, privre na površje bolesten narcisizem. Če je naš idol pametni telefon, ne zmoremo vzpostaviti medsebojnega odnosa. Žal velja prepričanje, da kogar ni v virtualnem svetu, ga pravzaprav ni. Ustvarjeni smo po Božji podobi, idoli pa nas naredijo podobne njim. Ugledni ameriški filozof Peter Kreeft trdi, da nasprotje vere ni nevera oziroma ateizem, ampak malikovanje. Predvsem malikovanje samega sebe, ker od Adama naprej želimo postati bogovi. Idol je to, za kar živim in brez česar ne morem živeti. Imam samo eno izbiro: Bog ali idol?

06:00
Poročila

Tokrat smo zavili proti Domžalam, kjer nas je v majhni leseni hišici pričakal kmet Brane Ložar iz Štude pri Domžalah. V njej so police z domačo zelenjavo, listki s cenami, prodajalca ni, ob steni pa je "blagajna": škatla z majhno režo za bankovce in kovance. Znesek plačila mora biti seveda točen. Gre namreč za t. i. trgovino na zaupanje. In še nekaj: na steni nad blagajno se včasih znajde fotografija kakšnega nepridiprava, ki spregleda, da je objekt pod video nadzorom.

V Granadi zbrani evropski voditelji so včeraj obljubili pomoč in podporo Ukrajini in Armeniji, danes pa se bodo lotili najtrših orehov - migracij in nadaljnje širitve Unije.
V oddaji pa tudi o tem:
- Letalo s Prigožinom naj bi strmoglavilo zaradi eksplozije ročne bombe.
- Krško nuklearko preventivno zaustavljajo zaradi puščanja sistema.
- Naše odbojkarje na olimpijskih kvalifikacijah dopoldne čakajo favorizirani Američani.

Splet nam ponuja mnoge aplikacije, preko katerih lahko dostopamo do podatkov o vremenu. Med najbolj obiskanimi je tudi radarska slika padavin, ki jo upravlja Agencija Republike Slovenije za okolje. V prvi jesenski epizodi Jutranje vremenske fronte skupaj z Matijo Klančarjem z ARSO osvajamo osnove branja in interpretacije radarske slike padavin.

V prenovljenem Centru Rog se končuje 14-ti ljubljanski teden mode z največ slovenskimi oblikovalci in znamkami doslej. Rdeča nit je trajnostna moda, na katero prisega tudi oblikovalka Maja Štamol, ki zaznamuje 20-letnico ustvarjanja. Maja Štamol je gostja Metke Pirc v oddaji Ob osmih.

08:30
Radiosfera

Radiosfera so zgodbe, pogledi, razgledi, spomini, potovanje, znanost, tehnologija, kultura, dediščina, šport, glasba, zabava. Svet, ki ga ujame Prvi jutranji program.

09:00
Poročila

Lesna biomasa je obnovljiv vir energije, cenovno najugodnejši energent, ki ob tem zagotavlja razvoj podeželja in prispeva k čiščenju gozdov. In tako poleg polen v lesni biomasni krog spada ves odpadni lesni material, ki ga zmeljejo v sekance ali stisnejo v pelete. Kako pravilno pripraviti drva, katera je zgornja še dopustna stopnja vlažnosti polen? Zakaj kakovost lesnih goriv vpliva na emisije prašnih delcev? Kakšna je energijska vrednost lesnih peletov, polen in sekancev? Kaj je pokazal test kakovosti bukovih drva na slovenskem trgu? Gostja petkovega svetovalnega servisa bo doktorica Nike Krajnc z Gozdarskega inštituta Slovenije.

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila
11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir je letos novinarka in borka za človekove pravice v Iranu Narges Mohamadí. 51-letna aktivistka treutno prestaja zaporno kazen zaradi - po odločitvi iranskega sodišča - širjenja škodljive propagande. nagrajenka plačala visoko ceno za svoja prizadevanja. Režim jo je aretiral 13-krat, skupno so jo obsodili na 31 let zapora in 154 udarcev z bičem.

Druge teme:
- Voditelji Unije v Granadi na neformalnem zasedanju tudi o širitvi povezave.
- Turški delavci pri drugem tiru delali tudi po 370 ur na mesec. Delavska svetovalnica s kazenskimi ovadbami.
- Slovenski odbojkarji v olimpijskih kvalifikacijah doživeli prvi poraz; Roglič uradno član nemške ekipe Bora Hansgrohe.

Drugi poudarki iz oddaje:
- Kurjenje odpadkov in zelenega reza po novem ni več dovoljeno, možne so samo nekatere izjeme
- Pomanjkanje zdravnikov tare tudi Spodnje Podravje, najbolj primanjkuje družinskih zdravnikov in internistov
-V Radovljici se začenja kulinarična jesen, Okusom Radolce se pridružuje novo doživetje kmetova miza

14:00
Poročila

Teden je minil v luči podeljevanja Nobelovih nagrad, med njimi tudi za mir, za katerega se zdi, da tudi v Evropi postaja vse bolj krhka dobrina. Evropska unija tudi z manifestnim zasedanjem zunanjih ministrov povezave v Kijevu skuša prepričati Ukrajino, da jo bo podpirala, dokler bo to potrebovala, a ima vse več njenih članic zaradi takih ali drugačnih razlogov do tega vse več zadržkov. Članice 27-terice pa že leta razdvaja tudi vprašanje migracij, na papirju so sicer ta teden na tem področju dosegle korak k poenotenju. Na pragu politične krize so tudi ZDA, analitiki ocenjujejo, da pomeni odstavitev predsedniškega doma predpripravo na vnovičen prihod Donalda Trumpa.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Kakšne bodo posledice vladnega kadrovskega cunamija v tem tednu? Kaj bodo prvi koraki nove ministrice za zdravje? Se bodo rošade v ministrskih vrstah še nadaljevale in kaj bo z ministrico za javno upravo? Bodo pristojni pomirili vse večjo stisko krajanov, ki čakajo na pomembne odločitve glede sanacije? V kritičnem pregledu tega tedna tudi o reševanju slišanih opozorilih na zasedanju Evropskega sveta, migracijah in Nobelovih nagrajencih.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

18:54
Obvestila

Kakšna je najnovejša slovenska filmska letina? Strnjen pregled ponuja 26. festival slovenskega filma Portorož. Izpostavljamo nekaj celovečercev in srednjemetražnih filmov, ki se potegujejo za vesne in druge nagrade. Filmske ustvarjalce in ustvarjalke sva pred mikrofon povabila Žiga Bratoš in Urban Tarman.

Zajček in Veverica se prepirata, čigav dežnik je lepši.
Pripoveduje: Violeta Tomič.
Napisala: Alenka Glazer.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1996.

Kulturni fokus je analitičen pogovor z ustvarjalci z različnih področij. Osredotoča se na določeno temo, jo obdeluje iz številnih zornih kotov, daje prostor pomembnim posameznikom in si privošči edinstven pogled na izbrano temo z njihovimi očmi. Vsak petek ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

Tokrat gostimo zdravnike. V Ljubljani je namreč potekala konferenca slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije. Na njej so razpravljali o številnih temah, med drugim o organizaciji zdravstvenega sistema, razvoju medicine, vračanju slovenskih zdravnikov iz tujine, pa tudi o najnovejših dosežkih slovenske medicine. Predstavljamo izkušnje doktorja Jurija Gorjanca, ki deluje v Celovcu, ter doktorja Aleša Pražnikarja, ki je zaposlen na Škotskem. Pogledali pa bomo tudi na Švedsko, kjer po prazničnem prejšnjem koncu tedna jutri pripravljajo še knjižno prireditev.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

5. oktobra pred tristo desetimi leti se je rodil Denis Diderot, osrednja osebnost francoskega razsvetljenstva v drugi polovici osemnajstega stoletja. Bil je izjemno bister in nadarjen študent, vendar se je kljub očetovim pričakovanjem odločil za pisanje in dolgo živel kot boem. V besedilu Rameaujev nečak, objavljenem po Diderotevi smrti, je očitno tudi kaj avtobiografskega. Bil je deist, privrženec Voltaira in Rousseaujev prijatelj, avtor Filozofskih spisov in Dvomljivčevega sprehoda, predvsem pa urednik znamenite Enciklopedije znanosti, umetnosti in rokodelstva v petinštiridesetih zvezkih, pri kateri je sodelovalo več kot petdeset avtorjev. Ob okrogli obletnici Denisa Diderota smo izbrali odlomek iz filozofsko satiričnega spisa Rameaujev nečak. Duhovito besedilo brez dlak na jeziku, ki še danes deluje sveže in prodorno. Prevedla sta ga Janko Moder in Janez Negro.

Igralec Željko Hrs,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstra zvoka Sonja Strenar in Matjaž Miklič,
režiserka Špela Kravogel,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.
Produkcija 2023.

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt