Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 1.3.2024

00:00
Poročila

Na nočni obisk malo po polnoči pride pevec, ki se je začel ukvarjati z glasbo že v 5. razredu osnovne šole, ko se je odločil postati kitarist. V mladosti je sodeloval v več slovenskih rokovskih zasedbah, v katerih je pel in igral. Pomembno prelomnico v njegovi glasbeni karieri je pomenila pridružitev skupini Pop Design, katere frontman je bil med letoma 1990 in 1995. Posnel je nekaj največjih uspešnic skupine: »Ne bom ti lagal«, »Ko si na tleh«, »Potepuh«. Leta 1995 se je odpravil na samostojno glasbeno pot. O skoraj 30 letih solistične kariere bo govoril Vili Resnik. Z njim bo klepetal voditelj Andrej Hofer.

Avtor: Andrej Hofer

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

O težkih stvareh se je težko pogovarjati. Celo o bolj vsakdanjih se nam ni vedno lahko, ko pa kdo zboli, hudo zboli, se nam zdi to skoraj nemogoče. Kaj lahko sploh rečemo? Ali je bolje, da smo tiho, ali naj se zlažemo, stvar postavimo drugače, preslišimo zastavljena vprašanja in se delamo, da jih nismo slišali?
Ženska, ki ji je pred dobrim letom umrl mož, mi je pripovedovala, kaj vse je doživljala med njegovo boleznijo. Ko je bil že hudo bolan in so vsi vedeli, da se mu življenje izteka, ji je nekajkrat rekel: »Veš, zdaj bi se morala pogovoriti!« Ona pa se je vsakokrat izmotavala in mu zagotavljala: »Ne zdaj; ko boš boljši.« Pri tem pa je prav dobro vedela, da se to ne bo nikoli zgodilo. Čas je neizprosno tekel in mož je umrl, ne da bi se pogovorila. Danes ji je žal, da ga ni poslušala.
Podobnih zgodb bi lahko slišali veliko. Skoraj vsakdo izmed nas bi lahko povedal kakšno svojo zgodbo, ko je tako ravnal. Včasih nas potem muči občutek krivde, ker nismo storili drugače. Prav se mi zdi, da si to povemo, da se iz tega nekaj naučimo.
Ko sem na predavanjih in delavnicah govorila o tem, kaj umirajoči in njihovi svojci najbolj potrebujejo, tega nisem počela zato, da bi v ljudeh vzbujala občutke krivde in bi si potem še bolj očitali. Vsak izmed nas bi s spoznanji, ki jih ima v tem trenutku, marsikaj v svojem življenju spremenil, če bi lahko kolo življenja zavrtel nazaj. To pa seveda ni mogoče in tako so vsa naša spoznanja namenjena temu, da se iz njih nekaj naučimo za prihodnost. Tako se je ženska, ki se ob moževi bolezni z njim takrat ni mogla odkrito pogovoriti, ker v tistem trenutku preprosto ni zbrala dovolj moči za to, iz tega nekaj naučila. Pravi, da bi sedaj ravnala drugače, ker je na svoji koži spoznala, kako hudo je, ko naenkrat ni več časa, da bi še kaj popravila.
Take so naše življenjske zgodbe in ko si jih podelimo, vidimo, kako smo si v svojem bistvu podobni.

Avtor: Metka Klevišar

06:00
Poročila

Na svetovni dan komplimetov v Petku brez pravila ugotavljamo, če smo Slovenci res slabi pri dajanju in sprejemanju pohval. Socialna psihologinja prof. Metka Kuhar pravi, da je neugoden občutek pri prejemanju pohvale lahko posledica slabe samopodobe, vzgoje in časa, v katerem smo odrasli. Pomembno je, da se naučimo vrednotiti sebe in druge in da dajemo pozitivne povratne informacije, saj slednje prispevajo tudi k boljšim odnosom v družbi.

Avtor: Ana Skrt

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

“Suha meglica, suha motnost ali mrč je mešanica prahu, dima in delcev druge umazanije, vzvrtinčena v spodnje plasti zemljinega ozračja,” pravi gost Jutranje vremenske fronte Matija Klančar iz Agencije Republike Slovenije za okolje. V tokratni oddaji se torej sprašujemo, kaj je mrč, kje je po navadi in v čem se razlikuje od bolj znane meglice.

Avtor: Klara Eva Kukovičič

Čeprav je bilo lani v Sloveniji prodanih več vozil kot leto prej je bilo to še vedno eno najslabših let v zadnjih 25 letih. Vsak deseti prodan osebni avto je bil električen. Si je pa opomogel trg rabljenih avtomobilov. Še ena značilnost avtomobilskega trga lani pa so bile, tako pri novih kot starih avtomobilih, visoke cene. V tem letu je že zaznati nižanje cen. Na Evropski avtomobilski trg sicer pospešeno prodirajo električni avtomobili kitajskih proizvajalcev. O tem kaj se dogaja na avtomobilskem trgu v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.

Avtor: Prvi

Katera bo nova skladba iz Radiosfere?

Avtor: Anja Rupel, Ana Skrt

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Soljenje in dimljenje sta bila nekoč načina ohranjanja kakovosti in podaljšanja obstojnosti živil, v moderni dobi pa so to vlogo prevzeli naravni in sintetični aditivi. Vsak aditiv, ki ga odobri Evropska agencija za varnost hrane, je v okviru dovoljenih vrednosti neškodljiv, če je naravnega ali sintetičnega izvora. Zakaj se torej aditivov drži negativen predznak? Kako varna in regulirana je njihova raba in kako prepoznati številne, pogosto begajoče označbe na embalažah? To bomo povedali v Svetovalnem servisu, gostja bo mag. inž. prehrane Edvina Hafner, mlada raziskovalka na Inštitutu za nutricionistiko.

Avtor: Darja Pograjc

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Radio Ga Ga – nova generacija vsak petek dopoldan razkriva aktualno družbeno-politično dogajanje pri nas in v svetu ter vam postreže s pestrim naborom unikatnih imitacij. S svojo duhovitostjo in ostrim pogledom prinaša zabavo, smeh in razmislek o dogodkih poslušalcem vseh generacij. Bodite del petkove zabave na Prvem.

Avtor: Prvi

11:00
Poročila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Smučarska skakalka Nika Križnar je dosegla svojo šesto zmago v svetovnem pokalu. Na današnji tekmi v Lahtiju je bila druga Avstrijka Jaqueline Seifriedsberger, tretja njena rojakinja Eva Pinkelnig. Vodilna v svetovnem pokalu Nika Prevc je bila 10-ta. Točke so dobile še tri Slovenke.
V oddaji pa tudi o tem:
- V nekaterih zdarvstvenih ustanovah ob umiku soglasij za nadurno delo pričakujejo težave.
- Kandidatka za pravosodni resor Andreja Katič napovedala uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač v prvi polovici leta.
- Iz sveta se vrstijo obsodbe masakra v Gazi

Avtor: Prvi

Nekateri preostali vsebinski poudarki oddaje:
- V Šmarju pri Kopru odprli dodaten oddelek vrtca.
- Kako ravnati, če ste žrtev ropa?
- 200 Ankarančanov s peticijo proti zahetvi občine po umiku avtomobilov s pločnikov.
- Z Dnevi Škofjeloškega pasijona ohranjajo kondicijo med dvema uprizoritvama; naslednja bo leta 2026.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Ste se kdaj vprašali, zakaj politiki lažejo? Zakaj jih kljub vsemu volimo in celo ohranjamo v lepem spominu? Bi volili politika, ki vam obljublja dolgotrajno vojno? Leto 2024 je leto volitev in priložnost, da se ljudstvo samo odloči, ali je za mir ali ne. Za zdaj je tako, da si zmerna sredina prizadeva za nadaljevanje boja, dokler svet ne bo drugačen. Za mir pa se zavzemajo levi in desni skrajneži, populisti in politični marginalci. Morda je to trenutek, da tudi sami razmislimo, za kaj naj se borimo in koga naj zaščitimo.

Avtor: Marjan Vešligaj

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Najdaljša stavka v zgodovini države se še zaostruje, vlada pa z odlokom širi nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati tudi v času stavke. Bo nastali pat položaj med vlado in Fidesom lahko rešila mediacija? Kdo pa bo rešil vse bolj ne življenjske razmere v Gazi, kjer vlada vse večja lakota, širijo se nalezljive bolezni in nadaljujejo napadi? Evropski voditelji so se ta teden bolj kot z Gazo ukvarjali s pomočjo Ukrajini, ne le s finančno, razburjala je tudi izjava o morebitni napotiti vojakov. O vsem tem in drugih aktualnih dogodkih v kritičnem pregledu z Natašo Mulec.

Avtor: Nataša Mulec

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Posvetili se bomo novemu filmu japonskega režiserja Hirokazuja Kore-ede Pošast in težko pričakovanemu nadaljevanju uspešnice Dune: Peščeni planet. V oddaji se bomo poglobili v opus prejemnika letošnje Štigličeve nagrade za življenjsko delo Antona Tomašiča, poleg tega bomo predstavili filmski del 25. feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, ki se začne v soboto v Slovenski kinoteki. Ozrli se bomo tudi k festivalu Berlinale, ki se je pravkar končal in so ga letos v precejšnji meri zasenčile politične polemike.

Avtor: Tesa Drev Juh

Nekega mrzlega dne pošlje mačeha pastorko po jagode …
Pripoveduje: Brane Miklavc.
Slovenska pravljica.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1976.

Avtor: Prvi

Po ocenah, ki jih je lani objavila Svetovna banka, naj bi kar 56 odstotkov svetovnega prebivalstva živelo v mestih. Ampak ta podatek se zdi preveč splošen, ohlapen, morda celo malo zavajajoč. Vsi namreč vemo, da si urbana okolja niso podobna kakor jajce jajcu, da je precejšnja razlika med življenjem v mestih, kot so Erevan, Zürich, Bratislava ali Canberra, in bivanjsko izkušnjo, ki jo svojim prebivalcem in obiskovalcem ponujajo Istanbul, Pariz, New York ali Tokio.
V prvih je sicer mogoče prav zgledno, kakovostno živeti, si tudi ogledati to ali ono znamenitost, katere kulturnozgodovinski pomen daleč presega lokalni kontekst, ampak to vendarle niso mesta, ki bi v kulturnem pomenu besede zares določala tempo in v katerih bi se, drugače rečeno, oblikovala specifična forma mentis, poseben življenjski slog, o katerem bi nato sanjali in ga hoteli posnemati milijoni iz vsega sveta. Kdor hoče danes živeti kar se da moderno, se najbrž ne bo preselil v Nikozijo, Dallas ali Ljubljano, ampak v London, Seul ali Berlin.
Še posebno v Berlin, vsaj če je soditi po fami, ki se v zadnjih nekaj desetletjih – pravzaprav vse od porušitve zidu – širi o nemški prestolnici. Berlin naj bi namreč v letih po koncu hladne vojne v predstavah mladeničev in mladenk s stare celine, ki sanjajo o boljšem, intenzivnejšem življenju, nekako izpodrinil Pariz in New York in se uspešno preobrazil v mesto, ki nikoli ne spi, mesto, ki določa, kaj je zares moderno, kaj ne, v čem moramo uživati, v čem ne, za čim se v življenju velja pehati, za čim ne.
Prav zato je bilo tako nenavadno ob koncu lanskega leta na policah naših knjižnic in knjigarn ugledati knjigo z absurdnim naslovom Berlin ni Berlin, Ljubljana je Berlin; gre za nekakšen zbornik, ki prinaša zanimiv esej nemškega kulturnega teoretika Nicolasa Hausdorfa o življenju v Berlinu na začetku 21. stoletja ter razmišljanja štirih ljubljanskih piscev, ki – Hausdorfu dovolj tesno na sledi – razmišljajo o življenju v slovenski prestolnici na začetku 21. stoletja.
In kaj je bilanca te nenavadne knjige? Da je Berlin bolj provincialen, kot si mislimo? Ali da Ljubljana ni tako dolgočasna, kakor smo se navadili verjeti? – To sta vprašanji, ki sta nas zaposlovali v tokratnem Kulturnem fokusu, ko smo pred mikrofonom gostili publicista in urednika pri založbi Sophia Marka Bauerja, ki je v slovenščino prevedel Hausdorfa, ter dr. Primoža Krašovca, sociologa kulture in predavatelja na ljubljanski filozofski fakulteti, ki je za knjigo Berlin ni Berlin, Ljubljana je Berlin prispeval enega izmed esejev.

Avtor: Goran Dekleva

21:00
Poročila

Ustavili se bomo pri rojakih v avstralskem Sydneyu, kjer je po skoraj letu dni na radijskih valovih v slovenski radijski oddaji na lokalnem radiu spet zazvenela slovenska beseda in glasba. Pomudili se bomo tudi v Urugvaju in se z Aleksandrom Temlinom pogovarjali o učenju slovenščine pri slovenskih rojakih v tej državi, o kulturni dejavnosti pri Slovencih v Južnem Banatu pa bo tekla beseda s predsednikom društva Logarska Dolina v Pančevu Josipom Webrom. Seznanili pa vas bomo tudi s Taborom za slovenske otroke iz sveta, ki ga pripravlja Svetovni slovenski kongres.

Avtor: Lili Brunec

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

Judovski pisatelj Ephraim Kishon (živel je v letih od 1924 do 2005) je kljub težki mladosti – med drugo svetovno vojno je bil, na primer, zaprt v več nacističnih koncentracijskih taboriščih – postal eden najbolj cenjenih satirikov. Napisal je 50 humorističnih knjig in gledaliških iger, poleg tega je avtor petih celovečernih filmov. Njegovo humorno zgodbo Iskanje parkirnega prostora, ki se godi v mestu, v katerem ima le malokdo svoj avto, je prevedla Božena Legiša.

Interpretira dramski igralec Primož Pirnat,
glasbena oprema: Nina Kodrič,
zvok in montaža: Nejc Zupančič in Sonja Strenar,
režija: Špela Kravogel,
redakcija: Tesa Drev Juh,
produkcija leta 2016.

Avtor: Prvi

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 01.03.2024 17:10:08

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt