Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 2.3.2024

Na Goriškem, Primorskem in tudi v širšem slovenskem prostoru najbrž ni športnika ali športnega navdušenca, ki ne bi že slišal za Vojka Orla ali ga tudi osebno poznal. Vrsto let je poučeval telesno vzgojo na Tehniškem šolskem centru v Novi Gorici, tiste bolj zavzete za kraljico športov oziroma atletiko pa tudi treniral in vzgajal v novogoriškem atletskem klubu. Z upokojenim profesorjem telesne vzgoje, bivšim atletskim trenerjem, ki je tesno povezan z goriškom športnim utripom, ki je nedavno prejel najvišje državno priznanje za življenjsko delo v športu za leto 2023, se bo pogovarjal voditelj tokratnega nočnega programa, Iztok Novak Easy.

Avtor: Prvi

01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila
05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Na Resljevi cesti 6a, za vrati stanovanjskega bloka, se v njegovem pritličju, v objemu notranjega dvorišča, godijo lepe stvari. To je prostor, kjer se ohranja zgodba ljubljanskega tiskarja Cirila Sitarja, čigar začetki delovanja segajo v leto 1920 in ki je s svojim človekoljubnim delovanjem močno povezan tudi z gluhimi in naglušnimi. Staro tiskarsko delavnico, ki ji je grozilo, da utone v pozabo, sta pred petimi leti prevzeli scenografinja in kustodinja za industrijsko arheologijo Minea Sončan Mihajlović in piarovka Jelena Marković. Tradicionalna tiskarska znanja prepletata s sodobnimi grafičnimi pristopi, v svoje izdelke pa vpeljujeta tudi načela trajnosti in številna sodelovanja s slovenskimi oblikovalci. V prostoru na dvorišču, ki deluje kot muzej in situ in ki ga pozorno čuva psička Mici, ju je pred letom in pol obiskal Peter Močnik. Poslušajte ponovitev oddaje Lokalni junak, v kateri vam predstavljamo dve lokalni junakinji.

Avtor: Peter Močnik

Pastor Evangeljske cerkve dobrega pastirja Novo mesto dr. Daniel Brkič v ponovljeni Duhovni misli razmišlja o človekovem odnosu do Boga. Človek z njim razpravlja, se nanj jezi, ali pa ga tudi popolnoma zavrača, kar je za avtorja Duhovne misli precejšnja človeška nečimrnost.

Avtor: Daniel Brkič

06:00
Poročila

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

07:30
KiKs

Kratka informativna koristna slovenščina

Avtor: Prvi

08:00
Poročila

V tokratni oddaji Radijski ringaraja bodo imeli glavno besedo najmlajši baletniki, ki pridno vadijo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Od kod njihovo zanimanje za balet, kako potekajo njihove vaje, kakšne baletne tehnike že poznajo, kaj pomeni izraz »en dehors«, kakšna je vaja plié pri drogu – pa tudi, kako dolgo so se pripravljali na svoj nastop v baletni predstavi Hrestač, v kateri so nastopili v SNG opera in balet Ljubljana - o vsem tem nam bodo več povedali naši tokratni gosti v studiu.
Za najmlajše poslušalce bodo imeli pripravljena tudi nagradna vprašanja, zato vabljeni, da se nam pridružite na 01 475 22 22. Se slišimo!

Avtor: Tadeja Bizilj

09:00
Poročila

Zadnjo zimskopočitniško soboto bomo preživeli v družbi mladih, ki imajo zimo in sneg zelo radi. To so smučarji iz Smučarskega kluba Kalič Postojna, od katerih bodo izvedeli vse o smučanju, letošnji sezoni, opremi, treningih, drugih aktivnostih v klubu ter o njihovem odnosu do športa in rekreacije.

Avtor: Špela Šebenik

V rubriki Hudo športni gremo na zelenice Nogometnega kluba Bravo. Barve kluba, ki igra v Prvi slovenski nogometni ligi, brani tudi 16-letni Tais Šabotič, ki ga bomo spoznali tokrat.

Avtor: Aleš Ogrin

Zven violinskih strun jo je navduševal že od otroških dni, danes pa se 15-letna Patricija lahko pohvali z mnogimi nastopi na koncertih in tudi z zmagami na različnih tekmovanjih. Po njeni glasbeni poti, od začetka igranja violine z očetom do današnjih dni, ko igra na 300 let staro violino, sta se v pogovoru v oddaji Kulturomat sprehodili Sara Medved in Patricija Avšič.

Avtor: Sara Medved

Huda muska odgovarja na vprašanja o muziki okoli nas ter nagovarja mlade poslušalke in poslušalce h glasbenemu ustvarjanju. Pripravlja jo profesor glasbe Matej Jevnišek.

Avtor: Matej Jevnišek

11:00
Poročila
11:50
Obvestila
12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

13:00
Poročila

Morje prinaša številne zgodbe, tiste iz daljnih prostranstev, pa tudi tiste z domačih bregov. Vsako soboto ob 13:40 jih odkrivamo skupaj s kolegi z Radia Koper.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Nataša Kramberger je pisateljica in kolumnistka, ki je vrsto let živela in delala v Berlinu, potem pa je pred slabim desetletjem prevzela kake tri hektarje veliko kmečko posest na štajerskem severovzhodu, posest brez elektrike in brez orodja, in se tam na presenečenje vseh – starih prijateljev iz urbanih okolij, novih sosedov s podeželja in celo najožjih družinskih članov – lotila ekološkega kmetovanja. In prav to – malo donkihotsko malo pa tudi ekstatično – izkušnjo je nato še popisala; svoje nelahke začetke je zajela v romanu Primerljivi hektarji (LUD Literatura, 2017), v Po vsej sili živ (Goga, 2024) pa skuša, se zdi, opraviti bolj celostno bilanco, se pravi: povleči črto pod svojimi prvimi sedmimi sezonami kmetovanja v času globalnega segrevanja.
Tako nam poroča, česa se je skozi delo na kmetiji naučila o sami sebi, česa o odnosih med ljudmi, česa o denarju in agro-biznisu, česa o starosvetnih tradicijah, česa o ponorelem, iztirjenem vremenu, česa o samooplajajoči se moči narave, česa o upu, obupu in možnih preživetvenih strategijah na pragu planetarnega ekološkega kolapsa. In ker vse to počne na izrazito mehak, liričen, meditativen in mestoma tudi duhovit način, ker je v svojih vrednostnih sodbah nepristranska, ne-navijaška, ker se pač obotavlja izrekati manihejsko izključujoče sodbe, skozi prizmo katerih bi bilo vselej povsem jasno, kdo natanko so v neskončno kompleksnem in med seboj prav po gordijsko prepletenem sodobnem svetu dobri in kdo slabi fantje, je navsezadnje spisala knjigo, za katero smemo domnevati, da je – pa čeprav je šele komaj marec – resna kandidatka za najboljšo slovensko knjigo leta.

Avtor: Goran Dekleva

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:05
Obvestila

Irene Mislej se je malo po drugi svetovni vojni v Buenos Airesu rodila primorskim staršem, ki so tja pobegnili pred fašizmom. V obratu zgodovine se je sama čez trideset let od tam zaradi vojaške diktature izselila v takrat še jugoslovansko republiko Slovenijo, kjer je večino svojega življenja posvetila raziskovanju in razstavam naših izseljenskih umetnikov ter zgodovini izseljenstva, skoraj 18 let pa je vodila Pilonovo galerijo v Ajdovščini, ki je postala znana ne le po svojih razstavah, ampak tudi po družabnih dogodkih, polnih dobrega vina in hrane. O svojem življenju - ki ga verjetno najbolj zaznamuje neuničljiva radovednost - Irene Mislej pripoveduje skoraj tako poglobljeno in napeto, kot pripoveduje mnogokrat izredno nenavadne zgodbe slovenskih izseljenih umetnikov in piscev, ki jih je tako vneto preučevala in ji ne dajo miru niti po upokojitvi.

Avtor: Alja Zore

17:00
Poročila

V središču današnje Pesmi v žepu bosta dve imeni: September in Janez Bončina Benč. Legendarni bend in njegov vokalist, avtor pesmi in soustanovitelj. September bi prihodnje leto dopolnil petdeset let, Benč ima še dobrega četrt stoletja več. Sklenil je, da zgodbo zasedbe September pripelje do konca, do zadnjega koncerta. Ob tej priložnosti nam spregovori o svoji razgibani glasbeni poti, o ustvarjalnih sopotnikih in glasbi, ki so jo ustvarjali skupaj.

Avtor: Teja Klobčar

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Katoliška cerkev v Sloveniji je ustanovila tri delovna telesa za zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih oseb. Prva skupina strokovnjakov bo pripravila analizo preteklih spolnih zlorab, druga se bo kot drugostopenjski organ ukvarjala z domnevnimi spolnimi zlorabami danes, tretja skupina bo začrtala preventivne dejavnosti na področju preprečevanja in odkrivanja spolnih zlorab v Cerkvi in v njenih organizacijah. Kdo so člani teh skupin, kako bodo delovale skupine strokovnjakov tudi v luči njihove neodvisnosti od Škofovske konference, komu bodo poročale o svojih ugotovitvah. Ali bodo lahko vključile dodatne strokovnjake v svoje skupine? O vsem tem s tiskovnim predstavnikom SŠK dr. Gabrielom Kavčičem.

Avtor: Nataša Lang

» Opice in ptice, žabe in lisice, prav vse je nahodno. In celo lev hripa. To je prava gripa! «
Pripoveduje: Milena Janežič.
Napisala: Desanka Maksimović.
Prevedel: Severin Šali.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1991.

Avtor: Prvi

Tokrat lahko poslušate Chrisa Jonesa, odličnega pevca in kitarista bluegrassa, ki je pred leti nastopil celo na odru znamenitega Grand Ole Opryja v Nashvilleu. Bluegrass je razmeroma mlada zvrst in ima veliko skupnega z bluesom, irskimi jigi in reeli ter hribovskimi baladami, ki so jih snemali člani družine Carter. Med prve prave posnetke bluegrassa sodijo tisti, ki jih je leta 1948 naredil mandolinist in pevec Bill Monroe. Kam je v teh desetletjih prišla ta glasba, nam je 17. februarja v hrvaškem Čakovcu pokazal Bela Fleck, s katerim je na koncertu med drugimi igral tudi odlični violinist Michael Cleveland. Žal Bela Fleck tokrat ni prišel v Slovenijo, smo pa ga pred desetletji slišali z jazzovskim programom na Lentu v Mariboru. Zdaj pa nekaj besed o Chrisu Jonesu. "Mislim, da sem prvič slišal bluegrass pri enajstih ali dvanajstih letih, in to v Novi Mehiki, ki ni ravno znana po tej glasbi," se je v intervjuju z Janetom Webrom spominjal Chris Jones. Njegov oče je imel nekaj plošč, občasno pa je bilo to glasbo slišati tudi na radiu. Prvi glasbeniki, ki so ga resnično navdušili in obnoreli so bili Flatt & Scruggs, Osborne Brothers, nekoliko pozneje pa je odkril brata Stanley. Ralph Stanley je postal eden Jonesovih najljubših glasbenikov. Plošče s takšno glasbo so bile tedaj težko dosegljive, zato jih je naročal po pošti, jih skušal zbrati čimveč in se ob poslušanju česa tudi naučiti. Nastopati je začel v Novi Mehiki, se pravi na območju, ki leži precej zahodneje od bluegrassu bolj naklonjenih pokrajin, med katerimi prednjači Kentucky. .

Avtor: Jane Weber in Dare Novak

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Igra je pravzaprav priredba Cankarjevega Pohujšanja v dolini šentflorjanski. Cankarjev pogled na dvojno moralo te doline v priredbi Aleša Jana še potencira že tako groteskno vzdušje v drami. V takšno situacijo pa bi lahko posegel le še odrešitelj z neba, patron slovenske doline, sveti Florjan.

Režiser: Aleš Jan
Dramaturginja: Vilma Štritof
Tonska mojstrica: Metka Rojc
Glasbena opremljevalka: Larisa Vrhunc

Nastopajo – Pavle Ravnohrib, Nataša Ralijan, Ivanka Mežan, Tone Gogala, Janez Hočevar, Bojan Emeršič, Nataša Barbara Gračner, Nina Hribar, Zvone Hribar, Dare Valič

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija januarja 1992

Avtor: Klemen Markovčič

23:00
Poročila

Ana Zogović, rojena leta 1960, je novo ime na srbskem literarnem prizorišču. Obiskovala je gimnazijo v Beogradu in tam tudi končala fakulteto za tuje jezike. Je profesorica ruščine, predlani pa je izdala svoj pesniški prvenec z naslovom Tišina. Iz nje je Franjo Frančič izbral in prevedel šest pesmi.

Prevajalec Franjo Frančič,
interpretka Anja Novak,
režiserki Špela Kravogel in Ana Krauthaker,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2024.

Avtor: Ars

Glasbena cesta 2.3.1.5. Tiken Jah Fakoly: Acoustic. Povratek velikana afriškega reggaeja z novim močnim glasbenim izzivom. https://okopislavertvslo.wordpress.com/2024/02/29/tiken-jah-fakoly-acoustic/

Avtor: Peter Barbarič

Zadnja sprememba: 02.03.2024 17:10:06

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt