Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 6.3.2024

00:00
Poročila
01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Nedolgo nazaj sem prebral zanimivo zgodbo o paru, ki je bil poročen več kakor 60 let. Vse sta delila. O vsem sta se pogovarjala. Ničesar nista skrivala drug pred drugim. Razen ene stvari. Žena je imela na vrhnji polici svoje omare škatlo za čevlje, o kateri je svojemu možu povedala le to, da je ne sme nikoli odpreti. Toda nekega dne je žena resno zbolela in napoved ni bila najboljša. Zato je starec na njeno prošnjo prinesel to škatlo s čevlji. Prišel je trenutek za razkritje njene vsebine.

Dvignil je pokrov in v škatli odkril dva kvačkana podstavka za kozarce in sveženj bankovcev v skupni vrednosti več kakor 25.000 dolarjev. Ženo je prosil za pojasnilo.

“Ko sva se zaročila, mi je moja babica rekla, da je skrivnost uspešnega zakona v tem, da se, ko sem jezna, preden izbruhnem, ustavim in premislim. Rekla mi je, da če bom kdaj jezna nate, naj ostanem tiho in kvačkam podstavek, preden karkoli rečem.”

Starec je bil tako ganjen, da je komaj zadrževal solze. Samo dva dragocena podstavka sta bila v škatli. Očitno se je v vseh 60 letih njunega skupnega življenja njegova žena le dvakrat jezila nanj. “Draga, to pojasnjuje podstavke v škatli. Toda od kod je ves ta denar?” “Oh, to pa je denar, ki sem ga zaslužila s prodajo prtičkov.”

Ko boste naslednjič jezni, se spomnite na to zgodbo in besede iz svetopisemske knjige Pregovori 29,11: “Norec pokaže vso svojo jezo, modri pa jo zadržuje in kroti.” In kako lahko krotimo svojo jezo? Naslednje tri stvari vam bodo pri tem pomagale:

1. Ohladite se! Preden se odzovete, preštejte do deset! Jeza je stanje čustvenega vznemirjenja. Ko se to poveča, preprosto ne morete trezno razmišljati. Zato takrat, ko ste jezni, zlahka izrečete grobe besede ali pa naredite nepremišljene stvari. Tako eno kot drugo pa boste kasneje obžalovali. Ne pozabite na Salomonove besede: “Kdor je nagle jeze, dela bedarijo …” (Pregovori 14,17)
2. Razmislite! Ljudje, ki uspešno upravljajo s svojo jezo, si s tem, ko si vzamejo nekaj trenutkov, da se ohladijo, preden eksplodirajo, kupijo tudi čas za premislek o tem, kako se lahko na dane okoliščine najbolj zrelo odzovejo. To je priložnost, da razmislite o posledicah svojega odziva in se vprašate, ali si to res želite.
3. Poslušajte! V Jakobovem pismu je zapisano: “Zavedajte se, da mora biti vsak človek hiter za poslušanje, počasen za govorjenje, počasen za jezo …« (Jak 1,19) Bolj jezni ko ste, bolj si želite govoriti in manj vam je do poslušanja. Če želite uspešno krotiti svojo jezo, morate, preden se odzovete, poskusiti prisluhniti in razumeti, kaj se dogaja v drugi osebi. Tako bo vaš odziv premišljen in vaša jeza pod nadzorom.

Otroška zgodba pripoveduje o modrem indijanskem mentorju, ki je s preprosto palico podal spontan nauk o jezi. Modrec je levi konec palice imenoval “jeza”, desnega pa “sreča”. Nato je učencu naročil, naj odlomi levi konec palice in se tako znebi jeze. Kakorkoli se je ta že trudil, nikoli ni mogel doseči, da bi palica bila brez levega konca. Nauk? Jeze se ne moremo znebiti. To niti naš cilj. Lahko pa jo modro in dobro krotimo.

Avtor: Zmago Godina

06:00
Poročila

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Avtor: Prvi

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Medenjak z orehovimi jedrci in medenim mlekom je jed, ki je Slovencu konec lanskega leta na mednarodnem tekmovanju prinesla naziv Najboljši mladi chef v Evropi. Tekmovanje vsako leto organizira Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem. Več o poteku tekmovanja, zmagovalnem krožniku in kariernih načrtih mladega chefa Boštjana Volka pa v oddaji Pod pokrovko.

Avtor: Ana Skrt

Državni svet. Drugi dom parlamenta ali le podaljšana roka leve ali desne politike? V preteklosti so že bili poskusi odprave državnega sveta, ki niso uspeli. Da bi bilo državni svet najbolje preprosto ukiniti smo lahko spet slišali po fiasku pred tednom dni, ko je prišlo do zmede pri glasovanju o zahtevi za ustanovitev preiskovalne komisije nato pa je še razpadel govorniški oder. Gost tokratne epizode oddaje Ob osmih bo predsednik državnega sveta Marko Lotrič

Avtor: Prvi

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem. Poslušamo žensko zasedbo The Go Go's in skladbo We got the Beat.

Avtor: Anja Rupel

V današnji Radiosferi se bomo podali v globine, pogovarjali se bomo namreč o potapljanju. In kljub temu, da ob potapljanju vsi pomislimo na poletje, pa nekaterih mraz ne ustavi, potapljajo se tudi pod ledom ali celo v jamah.

Avtor: Prvi

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Čebelarstvo sodi v kmetijsko panogo gojitve čebel in pridobivanja čebeljih produktov. O čem je dobro premisliti preden se podamo na pot čebelarjenja? Katera znanja mora osvojiti čebelar začetnik? Kako izbrati mesto za postavitev čebelnjaka ali stojišča za panje? Kako do prve čebelje družine? Zakaj lahko nevestni čebelar povzroči veliko škode tudi drugim čebelarjem? Gost sredinega svetovalnega servisa bo Franc Šivic, dolgoletni čebelar, apiterapevt, avtor člankov in knjig o čebelarjenju.

Avtor: Bojan Leskovec

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Gostja današnjega intervjuja je direktorica Urada za makroekonomske analize in razvoj Maja Bednaš. Gre za strokovno neodvisno ustanovo, čeprav sodi pod vlado. Ukvarja se z analizo gospodarskih gibanj. Najbolj so prepoznavni po Pomladanski in Jesenski napovedi. Na podlagi preteklih gibanja napovedo kaj lahko pričakujemo v prihodnje. Zelo odmevno je tudi poročilo o produktivnosti, pa o razvoju, pa potem še vrsta mesečnih analiz na primer Ekonomsko ogledalo, v zadnjem času pa tudi kratki tedenski odmevi na izbrane kazalce, grafi tedna. Zametki Urada so še v prejšnji državi, takrat je bil zavod za družbeno planiranje, v samostojni državi se je preoblikoval v zavod za makroekonomske analize in razvoj, od leta 94, torej 30 let, pa deluje kot Urad. In omenjeni urad zdaj že peto leto vodi direktorica Maja Bednaš.

Avtor: Zdenka Bakalar

11:00
Poročila

Slovenci se lahko pohvalimo z dolgo in bogato čebelarsko tradicijo. Naši čebelarji kot odlični strokovnjaki slovijo po vsem svetu, zaslužni so za svetovni dan čebel, bolj natančno označevanje porekla medu in številne druge uspešne pobude. V februarju so dosegli nov uspeh: naša država je bila izbrana za sedež novoustanovljene Evropske čebelarske zveze. Kaj to pomeni za Slovenijo, kakšne bodo naloge nove zveze, pa tudi kakšna sezona se čebelarjem obeta letos, bo naša ekipa preverila v Čebelarskem centru Slovenije na Brdu pri Lukovici.

Avtor: Andreja Čokl

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Sindikat Fides je pozdravil pobudo Odvetniške zbornice za pomoč pri mediaciji; vlado pozivajo, naj stori enako. Po včerajšnjih pogajanjih z vlado sindikat danes od nje pričakuje nov pisni predlog za reševanje stavkovnih zahtev. Ministrica Valentina Prevolnik Rupel je izrazila zadovoljstvo nad oživitvijo pogovorov. Ministrica bo zgodaj popoldne z direktorji splošnih bolnišnic na sestanku govorila o poteku dela po zaostritvi stavke.

Druge teme:

- Več kot 300 sodnikov na državno odvetništvo vložilo odškodninske zahtevke
- Dostava pomoči na sever Gaze še vedno prekinjena
- Nov incident v Južnokitajskem morju: trčili kitajska in filipinska ladja

Avtor: Prvi

Nekateri preostali vsebinski poudarki oddaje:
- V občini Mirna z rebalansom proračuna zagotovili sredstva za graditev vrtca.
- Graditev prizidka k vrtcu v Miklavžu pri Ormožu gre hitreje, kot so načrtovali.
- Obrta zbornica z dobrodelno akcijo pomaga eni najstarejši picerij pri nas, ki so ji poplave uničile vse.
- Cerkljanski osnovnošolci posneli promocijski film o pikniku s pajtičkami.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Slovenski javni zdravstveni sistem je na prelomni točki. Kaj ga lahko reši nadaljnjega razpadanja? Stavka zdravnikov, ki traja že osem tednov, je številne obstoječe težave v zdravstvu še bolj razgalila in poglobila. Katere so te in kje so najbolj izrazite? Kako jih občutijo zaposleni, kako bolniki? Kaj je nujno spremeniti, kaj mora pri tem narediti vlada in kaj zdravniki? O vsem tem v Studiu ob 17.00 s strokovnjaki, predstavniki vlade, zdravnikov, bolnišnic in zdravstvenih domov.

Avtor: Katja Arhar

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Znamenitosti Lila mesta so tudi raznobarvni dimniki. Tako ptički takoj najdejo gnezda …
Pripoveduje: Jernej Kuntner.
Napisal: Peter Svetina.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1997.

Avtor: Prvi

Ljudje si ne izbiramo, kdo nas privlači. Lahko nas privlačijo osebe drugega ali istega spola. Ko govorimo o tem, kdo nas privlači, govorimo o seksualni identiteti ali spolni usmerjenosti. Mladi, ki bodo v tokratni oddaji Prvič zavrteli steklenico, se bodo pogovarjali o tem, kako so ugotovili, kdo jih privlači, kako so svojo spolno usmerjenost razkrili in jo še razkrivajo drugim.

Avtor: Urška Henigman

21:00
Poročila

V oddaji Sami naši na Prvem vas bomo popeljali v atelje Ismarja Mujezinovića, bosanskohercegovskega slikarja in oblikovalca nagrajenih plakatov za 14. Olimpijske igre v Sarajevu. Ne zamudite tudi pogovora z fotografom Draganom Teodorovićem - Zekom, ki že več kot 40 let dokumentira jugoslovansko rokovsko sceno. Na začetku oddaje pa bomo skozi predstavo gledališča SARTR iz Sarajeva raziskali vpliv vojne na posameznika in družbo.

Avtor: Ivana Stipić Lah

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

Zvočni in pesemski dnevnik iz Walesa je delo Igorja Likarja, pesnika, pisatelja in dolgoletnega režiserja na Radiu Slovenija, prejemnika letošnjega priznanja Radiotelevizije Slovenija za življenjsko delo.

Interpretira dramski igralec Igor Samobor,
glasbena oprema Darja Hlavka Godina,
režija Igor Likar,
redakcija Marko Golja, Tesa Drev Juh,
posnetto leta 2006.

Avtor: Prvi

Godbe z zgodbo so v znamenju ženskih glasbenih ikon, ki so pomembno krojile glasbeno zgodovino in se za vedno zapisale vanjo. Poslušamo Aretho Franklin, Annie Lenox, Beyonce, Carole King, Patti Smith, Whitney Houston, Madonno, Debbie Harry in Christino Aguilera ...

Avtor: Anja Rupel

Zadnja sprememba: 06.03.2024 13:10:12

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt