Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 13.3.2024

00:00
Poročila
01:00
Poročila
02:00
Poročila
03:00
Poročila
04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

Avtor: Stane Kocutar

05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Menda povprečen odrasel človek dnevno sprejme približno 35.000 odločitev. Ne vem, kako je z vami, a mene je ta podatek osupnil. To je namreč več kot dve odločitvi na sekundo, vključno s časom, ki ga prespim. Res je, da v to skoraj nepregledno množico spadajo čisto vse odločitve, tudi tiste najbolj banalne: ali se bom stopnic lotil najprej z desno ali levo nogo, bom pil kavo z mlekom ali brez, bom odzdravil sosedu ali ne in podobno.
Ampak vendarle: 35.000?! Številka se res zdi neverjetno velika.
Menda samo glede hrane sprejmemo 200 odločitev dnevno, kar je spet osupljivo, saj si še jaz, ki zelo rad jem, privoščim, če štejem čisto vse sprehode k hladilniku, največ pet obrokov dnevno.
Seveda vsega tega odločanja sploh ne zaznamo, saj smo si, če se v določenih položajih in trenutkih dneva odločamo vedno enako, iz tega spletli navade, rutine in železne srajce. Tako se nekdo navadi, da vsak dan vstane z levo nogo, drugi pa, da vse stvari opravi z levo roko, kot se reče, in je pri tem lahko celo desničar: v dobesednem ali prenesenem pomenu.
Kje znotraj tega silnega vsakodnevnega oziroma vsakosekundnega odločanja je moja odločitev, da bom danes boljši kot včeraj?
Menda ne gre le za eno odločitev, ki jo postavim ob bok preostalim 34.999? Upam, da sem si v letih, ki so me pripeljala do statusa »povprečnega odraslega človeka«, z vsakodnevnimi odločitvami za »še odličnejšo pot«, kot apostol Pavel v opiše ljubezen, vendarle stkal železno srajco ali kot bi rekel že omenjeni Pavel »oklep vere in ljubezni« (glej 1 Tes 5,8), pa da pri tem vendarle nisem zapadel v farizejstvo navade in rutine.
Pobožnemu, kot sem, mi Jezus nekaterih vsakodnevnih odločitev kaj dosti ne olajšuje, kajti ko prebiram evangelije, berem, naj ne ve moja levica, kaj dela moja desnica in da naj tudi molim in se postim na skrivnem (glej Mt 6, 1-18), hkrati pa naj ljudje vidijo moja dobra dela, da bodo slavili nebeškega Očeta, ker da se mesto na gori ne more skriti (glej Mt 5, 13-16). Kaj zdaj in kako torej?! Kako naj torej ravnam? Kako naj se odločim?
Post mi, vsaj kar zadeva sprehajanje do hladilnika, število dnevnih odločitev z omenjenih 200 oklesti na precej manj. Vse druge odločitve pa lahko mirno zajamem v tri NE, ko me Skušnjavec vleče v omamo, v nezmernost in napuh (glej npr Mt 4,1-11) in en DA, ko me Jezus prek mojih bližnjih vpraša: Me ljubiš? (glej Jn 21, 15-19)

Avtor: Gregor Čušin

06:00
Poročila

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45

Avtor: Prvi

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Tokratno oddajo Pod pokrovko je avtorica Nadia Petauer napovedala že v naši – delno tudi sredini – oddaji naPOTki. V njej se je z dr. Fungijem odpravila na edinstveno doživetje nabiranja in spoznavanja gob. Kulinarični del pa sta pustila za oddajo Pod pokrovko. Kaj je gozdni piščanec, zakaj je lahko klobuk gobe nadomestek testa za pico in zakaj so lisičke najboljše surove?

Avtor: Nadia Petauer

Slovenska politika je sredi tako burnega obdobja, kot ga že dolgo nismo opazovali. Številke na anketah javnega mnenja so čedalje nižje, čedalje več ljudi resignirano ugotavlja, da ostajajo brez izbire. In pred vrati so evropske volitve, ki bodo kljub šibkejšemu dojemanju javnosti generalka za državnozborske. Opazujemo tudi pravo specialno vojno med strankami, vrstijo se odhodi ključnih oseb iz zakulisja, napovedujejo se spremembe v vodstvih strank. Zmeda se zdi popolna, ampak, ker je vedno nek ampak. Kot kaže, bo vlada svojo podobo skušala zloščiti z drugačno komunikacijo, s svežimi pristopi. In najboljši sogovornik na to temo je doktor Dejan Verčič, raziskovalec odnosov z javnostmi in tudi profesor na FDV. V oddajo ob Osmih ga je povabil Tomaž Celestina.

Avtor: Prvi

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.
Leta 1999 je na prvo mesto ameriške lestvice prišla skladba Believe ameriške pevke, takrat 52-letne Cher. Plesna skladba je postala njena največja uspešnica, ki ji je prinesla tudi nagrado gremi.

Avtor: Anja Rupel

Že od sredine februarja v Sloveniji poteka množična selitev dvoživk, ki v iskanju vodnih površin za odlaganje mresta prečijo ceste. Prav zato v tem času potekajo tudi številne akcije prostovoljcev, a obstajajo tudi trajnejše rešitve, kot so cestni podhodi za dvoživke. V Radiosferi se bomo za nekaj trenutkov znašli na akciji prostovoljcev, ki ob Večni poti skrbijo za varen prehod dvoživk čez cesto, in izvedeli več o profektu Life Amphicon, ki na več koncih Slovenije skrbi za celostno reševanje dvoživk in njihovega življenjskega prostora.

Avtor: Špela Šebenik

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Ste kdaj razmišljali, da bi na svojem vrtu uredili tako imenovano gnezdilnico za ptice. Kako jo oblikovati, je to odvisno od vrst v okolici? O pticah v naravi bomo govorili v sredinem Svetovalnem servisu na Prvem. Z nami po deveti bo varstveni ornitolog v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije Tilen Basle. Govorili bomo o tem, kako še lahko vplivamo na to, koliko ptic se bo zadrževalo v naši bližini, npr. z ureditvijo vrta. Tudi vaša vprašanja so dobrodošla. Napišite jih v obrazec na prvi.rtvslo.si.

Avtor: Nataša Rašl

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Branko Franc Selak, dolgoletni direktor Marmorja Hotavlje, je letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo, ki mu ga je podelilo Združenje Manager. S podjetjem, ki je danes v svetovnem vrhu opremljanja prestižnih jaht, je povezan petinpetdeset let. Za zaposlene in podjetje, ki ga zdaj vodita sinova, so največji izziv zahtevna naročila. Ta so povezana z novimi znanji, s sodobno tehnologijo, z rastjo in nenehnim razvojem. Branko Franc Selak je prepričan, da je prav to jamstvo za uspeh kakovostnih kamnarskih izdelkov, pomembnih za prisotnost na novih trgih ter stabilno poslovanje Marmorja Hotavlje s 158 zaposlenimi.

Avtor: Aljana Jocif

11:00
Poročila

Ribogojstvo ima v Sloveniji dolgo tradicijo, saj njegove korenine segajo v 19-stoletje. Začetnik moderne akvakulture pri nas je Ivan Franke, ki je leta 1881 opravil prvo umetno vzrejo postrvi. V slovenskih ribogojnicah vzrejamo predvsem salmonidne oziroma postrvje vrste rib kot so šarenka, potočna zlatovčica in potočna postrv. Med okoli 80-imi hladnovodnimi ribogojnicami v Sloveniji je tudi Ribogojnica Obrh na Vrhniki pri Ložu v Loški dolini. Prvi se tokrat odpravlja v ta skriti kotiček Notranjske.

Avtor: Rok Valenčič

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Rubrika z dvema narodnozabavnima vižama.

Avtor: Tomaž Guček

Zaposleni na večini upravnih enot danes stavkajo. V Sindikatu državnih organov so pozvali vlado, naj začne reševati položaj javnih uslužbencev upravnih enot. Če se ne bo zgodilo nič, bodo stavko nadaljevali prihodnjo sredo, napovedujejo tudi zaostrovanje dejavnosti. Minister za javno upravo Jože Props obžaluje stavko.

Drugi poudarki oddaje:
- Tožilci bodo jutri stavkali, saj današnja pogajanja z vladno stranjo niso bila uspešna.
- V pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi brez napredka.
- Posodabljanje večnamenske ladje Triglav bo trajalo še dve leti.

Avtor: Prvi

Nekateri preostali vsebinski poudarki iz oddaje:
- Stavkajoči na upravnih enotah so preobremenjeni in premalo plačani.
- Srednji del tretje razvojne osi je še precej oddaljen od uresničitve.
- Poziv spodnjepodravskim županom, naj finančno podprejo letalsko obrambo pred točo.
- V Tolminu z odlokom postavili pravila za izvedbo festivalov in zvišali festivalsko takso.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Studio ob 17.00 je edinstvena oddaja. Ne le, da je ena najstarejših na Radiu Slovenija, je tudi edina v Sloveniji, ki vam vsak delavnik prinaša poglobljeno razpravo in soočenje mnenj o aktualnih temah z gosti, ki sedijo okoli radijske okrogle mize. Studio ob 17.00 na Prvem programu je z vami že 45 let.

Avtor: Prvi

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Kateri je pravi dan za crkljanje? Čisto vsak …
Pripoveduje: Barbara Žefran.
Napisala: Mateja Reba.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2012.

Avtor: Alja Verbole

Ljudje doživljamo svoj spol na različne načine, nekateri se identificiramo s spolom, ki nam je pripisan ob rojstvu, drugi se ne. Lahko nam tudi ni blizu binarnost spola, ki je zelo prisotna v naši družbi, torej da se delimo le na moške in ženske. S spolom je povezanih veliko stereotipov. Mladi so zavrteli flašo resnice in odgovorili na vprašanje, kako doživljajo spol, kaj jim je pri tem pomembno, prav tako so opozorili na stereotipe. Pogovarjali so se spoštljivo, iskreno in brez dlake na jeziku.

Avtor: Urška Henigman

21:00
Poročila

Nocoj se bomo v oddaji Sami naši pogovorili s Smiljano Marinović, ki je na veteranskem svetovnem prvenstvu v Dohi osvojila 4 zlate in 2 srebrni medalji. Po športnih utrinkih bo čas za glasbo. Izšel bo namreč težko pričakovani album skupine Jimmy Barka Experience. Dober razlog, da jo obiščemo. Za konec pa smo pustili resnejšo temo. Govorili bomo o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje SFRJ.

Avtor: Vesna Hrdlička Bergelj

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

23:00
Poročila

Satira o pisateljih, a ne tistih klasičnih, ki so pisali še z gosjim peresom, temveč precej sodobnejših, tistih s pisalnimi stroji. Pisateljica, rojena 13. marca 1924 v Mariboru, jih je razvrstila v pet tipov.
Ampak tako je bilo pred desetletji, današnja tipologija še čaka na koga, ki jo bo odkril.

Igralka: Tina Uršič,
glasbena opremljevalka: Cvetka Bevc,
mojster zvoka: Zoran Crnkovič,
režiserka: Petra Tanko.

Produkcija: januar 2002.

Avtor: Prvi

V noči na ponedeljek so v Hollywoodu že 96. podelili najprestižnejše filmske nagrade oskarje, ki jih od leta 1929 podeljuje ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik. Oskar je tudi registrirana in storitvena znamka Akademije znanosti in umetnosti gibljivih slik. Podeljujejo jih v več kategorijah in med 23 glavnimi nagradami je od leta 1934 tudi tista za najboljšo skladbo. Od leta 1941 je v pravilniku Akademije zapisano, da mora biti skladba ustvarjena posebej za film..Od leta 1945 je lahko nominiranih največ pet skladb. Nagrado prejmejo skladatelji in pisci besedila za skladbo. V Godbah z zgodbo poslušamo nekatere z oskarjem nagrajene skladbe, ki so z leti postale zimzelene, med njimi sta tudi letošnja nagrajenka Billie Eilish in skladba What was i made for.

Avtor: Anja Rupel

Zadnja sprememba: 13.03.2024 13:15:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt