Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 28.5.2024

00:00
Poročila
01:00
Poročila

Gospod Alojz Volavšek iz Gorice pri Slivnici je eden od nagrajencev lanskega natečaja za starejše od 60 let, ki ga je razpisala Mestna knjižnica Ljubljana v sodelovanju s knjižnicami Osrednjeslovenske regije, zbirali pa so zgodbe na temo "Kako smo se nekoč prevažali". Naš tokratni sogovornik rad razmišlja in pripoveduje o spominih in o vsakdanjem življenju, pogovoru se je pridružila tudi žena Ivanka. Luciji Fatur pa je Alojz Volavšek najprej povedal, ali je bil nad nagrado zelo presenečen.

Avtor: Lucija Fatur

Glasbena cesta 2.3.1.5 z okusom po prahu in vonjem po poti prinaša izbor glasbe ter osebno razmišljanje, komentarje in analize Petra Barbariča.

Avtor: Prvi

04:00
Poročila
05:00
Poročila

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Avtor: Tina Žun

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Legenda pripoveduje, da se je hudič nekega dne odpravil po svetu, da bi videl, kako ljudje molijo. Njegov pohod je bil sicer bolj kratkega značaja, saj ni našel veliko ljudi, ki bi dolgo vztrajali v molitvi. Precej zadovoljen je bil, ko je odkril tiste molitve, ki so bile le golo ponavljanje obrazcev, saj so bile te zanj najmanj škodljive.
Ko se je tako dobre volje vračal nazaj v peklensko bivališče, je v kotičku očesa opazil na polju kmeta, ki je sunkovito mahal z rokami. Radoveden se je skril za grm in opazoval dogajanje. Moški se je na vso moč prepiral z Bogom, mu postavljal vprašanja in ga obtoževal.
Tedaj je mimo prišel učenjak in kmetu rekel: »Gospod, kaj vendar počnete? Z Bogom se ne smete prepirati!«
Kmet pa mu je odgovoril: »Spoštovani gospod, jaz se z Bogom prepiram zato, ker vanj verujem. Sprašujem ga in prosim, ker vanj zaupam in ga obtožujem, ker vem, da me posluša.«
»Neumnosti govorite,« mu odvrne učenjak in odide naprej. Hudič za grmom pa se z učenjakom ni strinjal. Ves prestrašen je zbežal. Odkril je namreč človeka, ki je znal zares moliti.
Otroke pri verouku kateheti običajno učijo najkrajšo definicijo molitve: molitev je pogovor z Bogom. Že stoletja ljudje preučujejo, preizkušajo in razpravljajo o pravem pomenu molitve, odnosom z Bogom in do sveta. Sprašujejo se, ali molitev res kaj spremeni ali ima kakšen smisel? Ali res lahko kako vpliva na Boga, na dogodke v svetu? Kakšna je pravzaprav prava molitev?
Pa vendar se v osnovi vračamo nazaj k veroučni definiciji molitve. Je pogovor, takšen ali drugačen stik z Bogom. In vsak pogovor nas spremeni, posebej še, če je pristen, posebej še, če je sogovornik Bog. Pogovor z nekom, s katerim smo lahko pristni, ki nas pozna in sprejema v celoti, nam odkrije marsikaj o sebi, o svetu in o poti naprej. Takšen pogovor je lahko buren, lahko se razjezimo, celo povzdignemo glas, se prepiramo. Bog bo ostal Bog, ne bo se umaknil iz pogovora. Nekdo je dejal, da pomen molitve ni v vplivanju na Boga, ampak v spremenitvi tistega, ki moli. Neki mistik pa pravi, da je lahko že izrek 'hvala ti' kdaj zadostna molitev.

Avtor: Robert Friškovec

06:00
Poročila

Včeraj je bil v Svetovalnem servisu govor o negi okrasnih grmovnic in če ste se tega opravila že lotili, potem so se ostanki gotovo že znašli na domačem kompostu. Prav slednjega se lotimo v pomladnem Torkovem kvizu, v katerem se torej sprašujemo, kaj se dogaja v kompostu. Na to vprašanje odgovorja Vasja Dornik, vodja arboristike v Arboretumu Volčji Potok. Kot boste slišali se lahko namreč pri sestavljanju komposta zgledujemo tudi po naravnih procesih, ki potekajo v gozdu.

Avtor: Darja Pograjc

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

Tokrat potujemo v Brazilijo. Gerlane Mljač že 16 let živi v majhni vasi na Primorskem. V Prelože pri Lokvi jo je pripeljala ljubezen. Pravi, da ji je bila na začetku najbolj nenavadna tišina, v Braziliji je namreč na vsakem koraku glasna glasba, zdaj pa se je navadila na tišino in se celo njej zdi Brazilija preglasna. Več izveste v današnjem Drugem pogledu, ki ga je pripravila Lana Furlan.

Avtor: Lana Furlan

08:00
Ob osmih

Kljub vlaganju v nove železniške postaje in v infrastrukturo, delež opravljenih poti z vlakom pri nas ostaja izjemno nizek. Pa ne gre le za udobje vožnje, temveč tudi dostopnost in zanesljivost železniškega prometa. Ministrstvo je napovedalo ustanovitev nove samostojne družbe za upravljanje javnega potniškega prometa. Ta bo usklajevala vse vozne rede, tako železniške kot avtobusne. Prinaša tudi zmanjšanje števila koncesionarjev iz 25 na samo še 3, kar naj bi omogočilo, da voznega reda ne bi več oblikovali na podlagi dobička, ampak glede na potrebe. Civilna družba kot pomemben korak, ki prinaša takojšnje spremembe, predstavlja taktni vozni red. Več o tem v tokratni epizodi Ob osmih.

Avtor: Prvi

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.20 na Prvem.

Avtor: Prvi

Romi danes živijo po vsem svetu. V Evropi naj bi jih po ocenah Sveta Evrope živelo okoli petnajst milijonov, v Sloveniji po neuradnih podatkih okoli šestnajst tisoč. O Romih, njihovi kulturi in zgodovini vemo veliko, pa vendar ostaja še toliko stvari neznanih, oziroma jih pripadniki večinskega prebivalstva ne vemo ali imamo o nekaterih navadah celo zmotno prepričanje. Ena teh so tudi poroke med Romi in Neromi. Obstajajo v romski skupnosti mešani zakoni? O tem z radijskim kolegom, voditeljem in urednikom oddaje Naše poti Sandijem Horvatom.

Avtor: Sandi Horvat

08:48
Obvestila
09:00
Poročila

Podkast je oddaja, ki jo poslušamo in vse pogosteje tudi gledamo prek digitalnih naprav. Katere podkaste ustvarjamo na Radiu Slovenija in kje vse jih lahko najdete? V kakšni obliki, avdio ali video? Kakšna je razlika med radijsko oddajo in podkastom? Kateri so najbolj priljubljeni podkasti v tujini in kdo jih ustvarja? Kaj pa pri nas? Na vaša vprašanja v torkovem svetovalnem servisu odgovarja Matej Praprotnik.

Avtor: Urška Henigman

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Avtor: Prvi

10:00
Poročila

Še na začetku 20. stoletja naj bi imela centralno banko le ena tretjina svetovnih držav. Danes si države brez institucije, ki bi imela monopol nad tiskanjem denarja, na take in drugačne načine uravnavala količino denarja v obtoku ter, kot bomo videli, počela še marsikaj drugega, verjetno sploh ne moremo predstavljati. Čeprav so centralne banke danes nepogrešljiva institucija vsake države, špekulacije okrog njihove vloge pa so tudi nadvse priljubljena tema v teorijah zarot, pa v resnici le malo vemo o tem, kaj vse dejansko počnejo, kako se je njihova vloga skozi preteklost spreminjala in kako se utegne preoblikovati v današnjem času, ko smo priča velikim ekonomskim in geopolitičnim spremembam, ki so skozi vso zgodovine vplivale tudi na delovanje teh institucij. Prav teh vprašanj se bomo lotili v tokratni Intelekti, in sicer s pomočjo dr. ekonomskih znanosti in dr. znanosti s področja zgodovine Nevena Boraka, dr. ekonomske zgodovine Jureta Stojana z Inštituta za strateške rešitve ter ekonomista dr. Urbana Sušnika z NLB Lease&Go. Oddajo je pripravila Alja Zore.

Avtor: Alja Zore

11:00
Poročila

Samopredstavitve list kandidatov za poslance iz Republike Slovenije v Evropski parlament.

Avtor: Prvi

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Avtor: Stane Kocutar

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Avtor: Prvi

V oddaji še:
- v Mariboru in Slovenski Bistrici v četrtek dva zaposlitvena sejma,
- le še v tem tednu stanovanjski sklad zbira prijave potencialnih najemnikov 91 stanovanj v Kopru,
- po dobrem letu se zaključuje prenova glavnega trga v Vipavi,
- Zeliščni center v Grgarskih Ravnah prenehal poslovati in je v postopku likvidacije,
- začetek pašne sezone v Posočju.

Avtor: Prvi

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

16:15
Obvestila
17:00
Poročila

Španija, Norveška in Irska so sklenile priznati državo Palestino. Kakšen politični in simbolni pomen ima priznanje države brez jasnih mej in vodstva? Kdaj bo Palestino priznala tudi Slovenija? In kako bi lahko mednarodna skupnost prisilila Izrael, da spoštuje zahtevo Meddržavnega sodišča glede ustavitve ofenzive v Rafi. Več o teh in drugih vprašanjih, povezanih z bližnjevzhodnim konfliktom v tokratnem Studiu ob 17-ih. Gostje voditelja Blaža Ermenca bodo:
- državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin
- nekdanji predsednik republike, profesor mednarodnega prava, doktor Danilo Tuerk
- profesor mednarodnih odnosov na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, doktor Bojko Bučar.

Avtor: Prvi

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Avtor: Prvi

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

18:54
Obvestila

Kdor je trmast in še hraber povrhu, tistega spremlja sreča!
Pripoveduje: Maja Štromar Gal.
Napisal: Primož Suhodolčan.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2009.

Avtor: Prvi

Koledovanjski obhodi predstavljajo tisti del ljudske kulture, za katero gotovo velja, da v sebi nosi čar umetnosti. Različne pretekle in sodobne koledniške navade so vznemirile člane Akademske folklorne skupine France Marolt in v letu 2014 so s plesom in glasbo razkrili zgodbo o Prinašalcih. Prvi del smo predstavili v prejšnji oddaji, drugega razgrnemo tokrat. Seveda pa ne bomo pozabili, da je to skupino, ki je izobrazila že več generacij folklornikov, ustanovil France Marolt, mož, ki je pred osmimi desetletji ustanovil tudi Folkliorni odsek pri Glasbeni matici, danes Glasbenonarodopisni inštitut pri ZRC SAZU. Pripravlja Simona Moličnik.

Avtor: Simona Moličnik

21:00
Poročila

Evgen Car je monološko izpoved prekmurskega vinogradnika napisal leta 1998 ob trideseti obletnici igralske kariere in jo odigral na številnih slovenskih odrih. Hudomušno pripoved kmeta, globoko zakoreninjenega v prekmursko ravnico, pa v obliki radijske igre posvečamo igralčevi nedavni osemdesetletnici.

Režiser in dramaturg: Aleš Jan
Tonska mojstrica: Metka Rojc

Igralec – Evgen Car

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija novembra 1995.

Avtor: Vilma Štritof

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Avtor: Prvi

V oddaji poslušamo skladbe:
Rožnik (Jože Privšek) - solist Andrej Arnol
Plus Five (Andrej Arnol) - Andy Arnol kvintet
Andy's Waltz (Milan Ferlež) - solist Andrej Arnol
Forsaken Lake (Janez Gregorc) - solista Milan Ferlež in MIlko Lazar
Balada (Jože Privšek) - solist Silvo Stingl

Avtor: Alja kramar

23:00
Poročila

Pisateljica, prevajalka in novinarka kulturne redakcije časopisa Delo Pia Prezelj je lani izdala roman Težka voda, za katerega je na Slovenskem knjižnem sejmu prejela nagrado za najboljši prvenec, zdaj pa je z njim nominirana še za Cankarjevo nagrado, kritiško sito in nagrado kresnik. Roman je postavljen na slovensko podeželje, odlikuje pa ga poseben poetičen slog, ki temelji na ritmu znotraj povedi. Glavna protagonistka je Ida, ostarela junakinja brez otrok in moža, vpeta v življenje manjše vaške skupnosti, v kateri vladajo njej lastni družbeni simptomi. Ta romaneskni svet, ki ga poleg Ide naseljujejo še Marta, Tone in Lojze, zaznamujejo posledice preteklosti in nejasna prihodnost.

Interpretka Saša Mihelčič,
režiserka Špela Kravogel,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstra Urban Gruden in Matjaž Miklič,
urednik oddaje Gregor Podlogar,
leto nastanka 2024.

Avtor: Prvi

Zadnja sprememba: 28.05.2024 17:10:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt