Dihanje ni le temeljna funkcija, ki nas ohranja pri življenju, je tudi način za zdravljenje telesa, čustev in duha

Dihanje je nekaj tako naravnega, mehanskega, avtomatiziranega, da se ga največkrat sploh ne zavedamo. Je funkcija, ki poteka sama od sebe, temeljna funkcija, ki nas ohranja pri življenju.

"Dihanje je dejansko most med zavednim in nezavednim, je funkcija, ki resda poteka sama od sebe, lahko pa se je zaveš. S tem zavedanjem vplivaš na bitje srca, na impulze med živci, na povezovanje nevronov, na počutje, na svoja čustva, z nekaterimi metodami dihanja, ki jih poznata tako zahodni kot vzhodni svet, pa lahko vstopiš v spremenjena stanja zavesti,"

pravi dr. Milan Hosta, filozof in učitelj Buteykove terapije dihanja (ki dokazano zdravi oz. znatno lajša simptome astme, denimo) ter vodja Dihalnice - delavnice zdravega dihanja.

Seveda namen dihanja daleč presega zgolj izmenjavo plinov med zrakom in krvjo v pljučih. To, kar ve vzhodnjaška modrost že dolgo, je dokazala tudi zahodna znanost: količina kisika v celicah in dolžina življenja sta temeljno povezani s pravilnim dihanjem. Magistrica Alida Bevk, igralka, že nekaj let na AGRFT predava in uči dih, glas in govor z metodo Fitzmaurice Voicework.

"Ugotovila sem, da nam igralcem primanjkuje kulture dihanja, dihanju se nismo posvečali dovolj. Ta metoda pa nam pomaga, da se povežemo s svojim glasom.Usmerja nas v to, da si dovolimo, da telo samo prevzame dih, kajti le tako se bo krč, ki nastane ob veliki tremi, sprostil. Metoda zahteva zelo specifične telesne pozicije, nekoliko podobne kot pri jogi, pri katerih razstavljamo stare dihalne vzorce, pri tem pa puščamo, da je telo spontano."

"Ljudje se ne zavedamo kako velik potencial izpuščamo, ko se o dihanju ne pogovarjamo in ga ne izpopolnjujemo,"

pravi Samo Jeranko, magister, apneist, svetovni podprvak in rekorder ter naš najgloblji Slovenec na vdih.

"Ob mnogih priložnostih vidim, kako ljudje res ne znajo pravilno dihati in kakšen odziv se zgodi, ko to vzpostavimo. Samokontrola, samozavedanje in uživanje v trenutku, ki je velika dragocenost."

Liana Buršič