Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Jutranja kronika

11169 epizod

11169 epizod


Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Danes do 13h, Dogodki in odmevi, Po Sloveniji Radijski dnevnik in Zrcalo dneva. Naročite se lahko tudi na kratka poročila v podkastu Novice Radia Slovenija.


27. 6. 2022

Druga jutranja kronika 07:00

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.


27. 6. 2022

Voditelji G7 uvodni dan vrha poudarili enotnost v boju proti Rusiji

Voditelji sedmih gospodarsko najrazvitejših državah so zbrani na Bavarskem, kjer razpravljajo o vojni v Ukrajini in njenih posledicah. Prvi dan so poudarili predvsem enotnost in odločenost skupnega boja proti Rusiji. Kot je poudaril nemški kancler Olaf Scholz, je to, da so ostali enotni, dobro sporočilo, saj tega ruski predsednik Vladimir Putin ni pričakoval. Skupaj z ameriškim predsednikom Joejom Bidnom sta zagotovila, da bosta njuni državi pri finančni in vojaški podpori Ukrajini še naprej povsem usklajeni. Moskva medtem v Ukrajini nadaljuje svojo ofenzivo: - Ruske sile znova raketirale prestolnico Kijev - O ukinitvi železniške proge Prešnica-Dekani tudi koprski mestni svet - V Loški dolini uredili nove gozdne ceste


26. 6. 2022

Jutranja kronika 07:00

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.


25. 6. 2022

Jutranja kronika 07:00

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.


24. 6. 2022

Dizelsko gorivo od polnoči cenejše tudi na nekaterih bencinskih servisih ob avtocestah

Na bencinskih servisih ob avtocestah bo od danes cena dizelskega goriva nižja. Vlada je namreč začasno ukinila prispevka za učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije. Ukrep velja od polnoči, od naftnih trgovcev pa v dnevu ali dveh pričakuje znižanje marž na avtocestah, da bi se cena dizla približala tisti zunaj avtocestnega obroča, ki je 1,85 evra za liter. Medtem ko so vladni ukrepi nekoliko pomirili avtoprevoznike, pa nezadovoljni ostajajo kmetje. O tem, s katerimi ukrepi omiliti posledice draginje, se bodo danes pogovarjali na kmetijskem ministrstvu. Drugi poudarki oddaje: - Ukrajina in Moldavija dobili status kandidatke za članstvo v Evropski uniji, Bosna in Hercegovina kljub številnim pozivom še ne. - V Združenih državah presenetila odločitev vrhovnega sodišča: v zvezni državi New York dovoljenja za nošenje pištol v javnosti niso več potrebna. - Nagrada krésnik za najboljši roman preteklega leta v roke Romanu Rozini za delo Sto let slepote.


24. 6. 2022

Dizelsko gorivo cenejše tudi ob avtocestah

Dizelsko gorivo se je s polnočjo pocenilo tudi na nekaterih bencinskih servisih ob avtocestah, potem ko se je vlada včeraj odpovedala dva okoljskima dajatvama, naftne trgovce pa pozvala k znižanju marž. Znižane cene dizelskega goriva veljajo za vse potrošnike. Drugi poudarki oddaje: - Ukrajina in Moldavija kandidatki za članstvo v Evropski uniji, Bosna in Hercegovina še ne. - V ameriški zvezni državi New York zavrelo zaradi sprostitve orožarske zakonodaje. - 32-ta nagrada kresnik Romanu Rozini za delo Sto let slepote.


23. 6. 2022

Cena dizla že jutri enotna

Vlada bo danes odločala o izenačitvi cen dizelskega goriva, s čimer bodo cene za liter dizla ob avtocestah enake cenam na bencinskih servisih zunaj avtocest. Nove cene naj bi začele veljati že jutri. Na mizi je tudi predlog za povišanje povračila stroškov za prevoz na delo in kilometrine za službene poti. Druge teme: - Spremembe zakona o vladi odpirajo pot preoblikovanju in načrtovanemu povečanju števila ministrstev - V Bruslju se začenja vrh voditeljev Evropske unije; Ukrajina in Moldavija bosta najverjetneje postali kandidatki za članstvo - Na ljubljanskem Rožniku bodo zvečer razglasili dobitnika nagrade kresnik za roman leta


23. 6. 2022

Vlada bo sprejela nove ukrepe za blaženje draginje

Vlada bo danes odločala o novih ukrepih, namenjenih blaženju posledic visokih cen pogonskih goriv. Po napovedih naj bi izenačila cene dizla na avtocestnem križu in zunaj njega, zvišala pa tudi povračila stroškov za prevoz na delo. Omilitev energetske draginje je ena od prednostnih nalog vlade Roberta Goloba, ki se bo po včerajšnjem sprejetju sprememb zakona o vladi končno lahko začela preoblikovati. Drugi poudarki: - Ukrajina nestrpno pričakuje evropsko odločitev glede kandidature za članstvo v Uniji - Italijanski poslanci po razkolu v koaliciji podprli premierja Draghija - Otroke v jeseniški bolnišnici razveselila didaktična igrača


22. 6. 2022

Kadrovanje v državnih podjetjih: najbolj na prepihu Slovenski državni holding

Mandatno-volilna komisija v Državnem zboru bo danes obravnavala vladni predlog za odpoklic dveh članov nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga, Boža Emeršiča in Leona Cizlja, ker ne izpolnjujeta pogojev. Emeršič je namreč postal direktor državne družbe 2TDK, zato je v konfliktu interesov, Cizelj pa ne izpolnjuje pogoja desetih let ustreznih delovnih izkušenj. Nadzorni svet SDH-ja sicer vnovič vodi Karmen Dietner, potem ko je z mesta predsednika odstopil Ivan Simič. Na svoji jutrišnji seji se bo svet med drugim seznanil z ugotovitvami zunanje revizije imenovanja Tomaža Kokota za generalnega direktorja Pošte. Drugi poudarki oddaje: - O razmerah na RTV Slovenija in kratenju novinarske avtonomije danes parlamentarni odbor za kulturo. - Pred jutrišnjim začetkom vrha voditeljev Evropske unije nov poziv iz Slovenije k podelitvi statusa kandidatke za članstvo Bosni in Hercegovini. - Trdnost koalicije italijanskega premierja Maria Draghija na preizkušnji: največjo parlamentarno stranko Gibanje petih zvezd zapustil zunanji minister Luigi Di Maio.


22. 6. 2022

Odbor DZ za kulturo o razmerah na RTV

Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija, ki je v ponedeljek vnovič opozorila na razmere v zavodu, je za pomoč pri razreševanju položaja pozvala tudi Državni zbor. Na poziv se je odzval parlamentarni odbor za kulturo, ki bo danes govoril o novinarski avtonomiji in pravici do obveščenosti kot poslanstva RTV Slovenija. Druge teme: - Slovenski državni holding se bo seznanil z revizijo postopka imenovanja direktorja Pošte - Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio zapustil Gibanje petih zvezd - V Trbovljah se začenja mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji


21. 6. 2022

Od danes dražje gorivo

Goriva so se danes podražila. Na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest je treba za liter bencina odšteti 1,755 evra, za liter dizla pa 1,848 evra. Drugod cene določajo trgovci sami, za liter dizelskega goriva je treba tako na avtocestah odšteti več kot dva evra. Tudi danes pa po besedah predsednice uprave Petrola Nade Drobne Popovič količina goriva povsod še ne bo zadostna. Drugi poudarki v oddaji: - Na RTV Slovenija se je včeraj nadaljevala stavka zaposlenih. Pozvali so k ohranitvi dopisniške mreže, med glavnimi zahtevami pa so novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija. Nadaljevala se bo tudi seja programskega sveta RTV, ki bo med drugim razpravljal o kandidaturi Urbana Laurenčiča za direktorja Televizije Slovenija - Poslanci bodo na izredni seji predvidoma zavrnili predlog za posvetovalni referendum o zakonu o vladi stranke SDS. Koaliciji bo s tem odprta pot do oblikovanja sprva predvidenih 20-ih ministrskih resorjev - S Poletno nočjo se začenja 70-i Festival Ljubljana. Odprla ga bo Poletna noč Simfoničnega orkestra in Big banda RTV Slovenija s solisti. Poklonili se bodo pesnicam in pesnikom, avtorjem največjih uspešnic slovenske popevke


21. 6. 2022

Cene pogonskih goriv znova višje

Opolnoči so se podražila pogonska goriva, na bencinskih servisih zunaj avtocest je razlika pri litru bencina in dizla za približno 20 centov. Ob avtocestah so cene še nekoliko višje. V oddaji tudi: - Na shodu za javni RTV poziv k depolitizaciji javnega zavoda. - Odločitev o drugem bloku krške nuklearke do leta 2027. - Finale svetovnega prvenstva v plavanju v Budimpešti brez Slovencev.


20. 6. 2022

Stavka novinarjev RTV se nadaljuje

Na RTV Slovenija se bo danes nadaljevala stavka novinarjev, saj z vodstvom niso dosegli dogovora glede stavkovnih zahtev. Sindikati opozarjajo tudi na nezakonita navodila vodstva hiše glede stavke. Po besedah Helene Milinkovič želijo, da parlament skliče odbor za kulturo in mandatno volilno komisijo. Drugi poudarki oddaje: - Sindikati javnega sektorja bodo danes prvič sedli za pogajalsko mizo skupaj s predstavniki nove vlade, predvidoma bodo začrtali pot nadaljnjim pogovorom. - Z drugim krogom so se včeraj končale francoske parlamentarne volitve. Zmago so prinesle zavezništvu predsednika Emmanuela Macrona, ki pa v parlamentu ne bo imelo absolutne večine. - Ob današnjem svetovnem dnevu beguncev Združeni narodi opozarjajo, da je po svetu razseljenih že več kot 100 milijonov ljudi oziroma kar štirikrat toliko kot leta 2010. V zadnjem času največ k temu prispeva vojna v Ukrajini.


20. 6. 2022

Na RTV Slovenija se nadaljuje stavka novinarskih sindikatov

Stavka novinarjev na RTV Slovenija se bo torej danes nadaljevala po predvidenem scenariju, so sporočili iz stavkovnega odbora novinarskih sindikatov. Gre za odziv na včerajšnji poziv generalnega direktorja RTV-ja Andreja Graha Whatmougha, ki je odboru poslal predlog stavkovnega sporazuma in za preprečitev, kot je zapisal, "nepopravljive programske škode" pozval k preklicu stavke. Drugi poudarki oddaje: - Predstavniki sindikatov javnega sektorja in nove vlade danes na prvem sestanku. - Zavezništvo francoskega predsednika Macrona izgubilo absolutno večino v parlamentu. - V Cirkovcah zaznamovali častitljivi obletnici folklornega in prosvetnega društva.


19. 6. 2022

Vrhunec kolesarske dirke po Sloveniji

Z današnjo etapo od Vrhnike do Novega mesta se bo sklenila 28. dirka po Sloveniji. Zeleno majico vodilnega na njej nosi in brani slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar, ki tudi za danes napoveduje zanimivo dirko. Ta sicer postaja vse bolj prepoznavna, tudi zaradi kolesarskih zvezdnikov, ki na njej sodelujejo, vključno z našimi asi. Druge teme: - V drugem krogu parlamentarnih volitev v Franciji se zmaga obeta Macronovemu zavezništvu - Našim južnim sosedom se obeta rekordno turistično leto, številke že zdaj boljše kot pred pandemijo - Kleklarji in klekljarice se vnovič predstavijo na Starem trgu v Idriji


18. 6. 2022

Živilska industrija z naložbami v nove tehnologije do okoljske, gospodarske in socialne trajnosti

Vsesplošna draginja poleg energentov najbolj zvišuje cene hrane. Veriga preskrbe s hrano namreč doživlja pretrese, ki jih občutijo vsi vpleteni. Cene energije, osnovnih surovin in embalaže se zvišujejo, podaljšujejo se tudi dobavni roki. Glavna vprašanja so zato, kako upravljati velike spremembe, poskrbeti za prehransko varnost in hkrati zagotavljati trajnostni razvoj. Prav na principih trajnosti bo namreč gospodarstvo gradilo razvoj, prehod k trajnostnim tehnologijam in oblikovanju trajnostnih proizvodov pa pomeni predvsem veliko naložb v nove tehnologije. Druge teme oddaje: - Večina z avtomobilom tudi na kratke razdalje, izpusti toplogrednih plinov iz prometa pa se povečujejo - Ruski milijonarji zaradi napada na Ukrajino množično zapuščajo Rusijo - Pred kolesarji 28-te dirke po Sloveniji kraljevska etapa na Veliko planino


17. 6. 2022

Bo vlada želeno število ministrskih resorjev dobila še pred parlamentarnimi počitnicami?

Vlada Roberta Goloba bo v prihodnjih tednih lahko dobila dogovorjeno in želeno zasedbo dvajsetih resorjev. Danes namreč poteče 30-dnevni rok, po katerem lahko državni zbor odloči o predlogu SDS, da naj bi na zakon o vladi, ki ga je vložila nova koalicija, razpisali posvetovalni referendum. Če ne bo novih zapletov, bi lahko prvo rekonstrukcijo vlade dobili že pred parlamentarnimi počitnicami. Tudi če bi SDS posegla po novih prijemih, pa predsednik vlade Robert Golob ostaja miren, saj tudi vlada v obstoječi obliki izpolnjuje veliko večino zadanih nalog. Drugi poudarki oddaje: - Evropska komisija danes o prvem koraku Ukrajine na poti v Unijo, premier Golob ga podpira. - Dan 202 napolnil ljubljanske Križanke, z glasbo, ki je zaznamovala generacije poslušalcev. - Prvaki lige NBA so košarkarji Golden Stata. Najkoristnejši igralec v finalu je Stephen Curry.


17. 6. 2022

Premier Robert Golob končuje prvi obisk evropskih ustanov

Vlada bi želeno zasedbo dvajsetih resorjev lahko dobila še pred parlamentarnimi počitnicami. Danes se namreč izteče 30 dni odkar je SDS vložila predlog posvetovalnega referenduma na zakon o vladi. Premier Robert Golob se medtem mudi v Bruslju, kjer ob svojem prvem obisku evropskih ustanov po prevzemu položaja poudarja zasuk v naši zunanji politiki. Nekaj drugih poudarkov oddaje: Sestanek zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana na zdravstveni blagajni. Napovedana podražitev pitne vode v Mariboru za zdaj splavala po vodi. V neurjih na vzhodu države podrtih več sto dreves in odkritih več streh.


16. 6. 2022

So prvi ukrepi nove vlade za ublažitev podražitev pogonskih goriv ustrezni?

Podražitev goriva v prihodnjem tednu je dejstvo. Manj občutna bo na bencinskih servisih zunaj avtocest, kjer bo vlada znova regulirala marže trgovcev. Njihove cene naj bi bile tako za porabnike v Sloveniji primerljive s tistimi v sosednjih državah. Za prihodnji teden premier Robert Golob napoveduje pogovore z živilskimi trgovci, ob pa tem prikaz cen osnovne košarice živil pri ponudnikih, da bi bilo vidno, kje so marže najvišje. V enem mesecu naj bi vlada predstavila ukrepe proti draženju zemeljskega plina in električne energije Poudarki oddaje: Stik s poslušalci zaznamuje našega slavljenca prav od začetka. Val 202 praznuje 50 let. Prinašamo vabilo na večerno koncertno praznovanje, doživite ga lahko tudi prek radijskih valov ali spleta. Slovenija mora kot članica Nata precej okrepiti izdatke za obrambo. To namero ogrožajo napovedani ukrepi zaradi energetske in finančne krize ob vojni v Ukrajini, meni strokovnjak za obramboslovje Vladimir Prebilič. Današnja druga etapa kolesarske dirke Po Sloveniji od Ptuja do Rogaške Slatine bo priložnost za sprinterje. Tadej Pogačar za vodilnim, Poljakom Rafalom Majko, zaostaja osem sekund, dve manj pa Domen Novak, ki je bil včeraj drugi.


16. 6. 2022

Prva jutranja kronika 05:30

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt