Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja


V oddaji na kratko, tudi duhovito, če nam to uspe, dešifriramo birokratsko in žargonsko poimenovanje pojmov, ki so vezani na institucije ali postopke v Evropski uniji.


15. 12. 2021

Tako blizu, a tako daleč

Vzhodno partnerstvo je ena od politik Evropske unije do sosedstva, o kateri je v zadnjem obdobju malo govora. Kljub temu, da gre za območje, ki je z vidika geopolitike, ena ključnih sosedskih regij Evropski uniji.


08. 12. 2021

Protokol

Severnoirski protokol je ureditev enega osrednjih vprašanj iz izstopnega dogovora Združenega kraljestva iz Evropske unije, namreč odprte in prehodne meje na irskem otoku. Danes protokol nikomur ne ustreza, a zagotavlja tisto, za kar je bil dogovorjen, torej da med Severno Irsko in Republiko Irsko, ki sodi v EU, ni trde meje.


01. 12. 2021

EU in Nato

Trenutno je 21 od 27 članic Evropske unije članic Severnoatlanstkega zavezništva. Tokratni abcEU prinaša predvsem razpravo o vremenu ter o odnosu med organizacijama, ki imata sedeža le nekaj kilometrov narazen.


24. 11. 2021

Pranger

Evropski parlament novembrsko plenarno zasedanje namenja tudi Sloveniji. Ker navadno na evropskem diplomatskem parketu ne govorijo pogosto o tistih, ki so uspešni, precej več pa o tistih, ki jim nekako ne gre, to seveda ni dobra vest. Je pa nedvomno svojevrstna ocena slovenskega predsedovanja Evropski uniji oziroma Svetu EU, kar bi bilo terminološko pravilno.


17. 11. 2021

Reforme, reforme

Trenutna pravila glede migracij in azila v Evropski uniji niso več ustrezna ugotavljajo razpravljalci na evropskem političnem parketu. A poti naprej ni, saj se države strinjajo predvsem varnostnega dela reforme, denimo glede zaščite zunanje meje EU, manj pa glede solidarnosti, ki naj bi izkazovale države med sabo in si pomagale, ko je določena članica soočena s povečanim migacijskim pritiskom. Luka Robida, Špela Novak in Matjaž Trošt se v tokratnem abcEU lotevajo vidnih posledic neuspešnega dogovarjanja med članicami.


10. 11. 2021

Počasnost in zadržanost

Svet je danes pri naslavljanju podnebne krize daleč od razmer, v kakršnih bi morali biti, je na podnebni konferenci v Glasgowu poudaril nekdanji ameriški predsednik Barack Obama. Štri leta Donalda Trumpa v Beli hiši so prinesla tudi štiri leta nedejavnosti, ki se na mednarodni ravni zelo pozna. Čeprav je bil doslej dosežen določen napredek, je to daleč od ciljev, ki jih moramo izpolniti. Države, ki najbolj občutijo posledice podnebnih sprememb, pa svet pozivajo k enotnemu ukrepanju. Tokrat se v abcEU v živo selimo v Glasgow, kjer se naša poročevalka Špela Novak ubada z dešifriranjem (ne)napredka v pogajanjih.


03. 11. 2021

Med pretvarjanjem in ukrepanjem

Prvi dnevi letošnje podnebne konference v Glasgowu prinašajo nova zagotovila in opozorila, da je treba v boju s podnebnimi spremembami in njihovi posledicami ukrepati. Ukrepanja pa ni... abcEU se tokrat seli na področje mednarodnega sodelovanja in označuje razkorake med besedami in dejanji.


27. 10. 2021

Kompas in luč

Z odhodom Angele Merkel bo nastala praznina tako v evropski politiki, v kateri danes oziroma že kar nekaj časa močno primanjkuje močnih voditeljev. O tem, kdo odhaja več v rubriki abcEU, v kateri so Špela Novak, Luka Robida in Matjaž Trošt nekaj minut namenili kanclerki, ki se počasi poslavlja s položaja.


20. 10. 2021

Vsega po malem

Tokrat se znajdemo sredi diplomatsko-družbenega viharja in upamo na najboljše v naslednjih dneh.


13. 10. 2021

Odbor regij

V teh se tam kar marsikaj dogaja, seminarji, nastopi, pogovori, predstavitve. Na spletni strani so se denimo pohvalili, da so postali edinstvena platforma za komuniciranje in mreženje, ki povezuje regije in mesta iz vse Evrope, vključno z njihovimi političnimi predstavniki, uradniki, strokovnjaki in šolniki.


29. 09. 2021

Širitvene tegobe

Širitvena utrujenost je verjetno najpogostejša besedna zveza, ko se v Bruslju lotijo širitvenih vprašanj. V naslednjih dneh bo evropska politika za spremembo znova obarvana širitveno. A vrhunec dogajanja seveda ne bo širitev, temveč zasedanje voditeljev EU in držav Zahodnega Balkana prihodnjo sredo v Sloveniji.


22. 06. 2021

Komplet prve EU-pomoči

Še nekaj dni je do začetka predsedovanja Slovenije Svetu EU, zato se v abcEU lotevamo prve pomoči. Komplet osnovnih pojmov, ki potrebujejo nekaj obravnave in opomnik. Poleg tega pa potrebujejo še dopust.


09. 06. 2021

Trije tedni čakanja

Do začetka predsedovanja in do uvedbe evropskega kovidnega potrdila še trije tedni, do vstopa Hrvaške v schengensko območje še tri leta?


02. 06. 2021

E-vojska

Slovenija je vse bliže predsedovanju Evropski uniji. Junij sicer prinaša še obilico pomembnih zunanjepolitičnih dogodkov, med temi tudi vrh Nata, sestanek EU-ZDA na najvišji ravni ter celo srečanje med ameriškim in ruskim predsednikom. Tokrat se v abcEU ne lotevamo ničesar od naštetega.


26. 05. 2021

Poletje res bo?

V teh dneh, ko nam je nebo postreglo z izdatnimi padavinami, so se Matjaž, Luka in Špela lotili premišljevanja. O poletju in počitnicah.


19. 05. 2021

abcEU: Pol leta

Zakaj predsedovanje ne prinaša revolucij v delovanju EU? In zakaj je to tudi dobro? O tem v tokratni oddaji z Matjažem, Špelo in Lukom.


12. 05. 2021

Prihodnost o prihodnosti EU

Tokrat se lotevamo prihodnosti Evropske unije. Svoje so ob 9. maju, Dnevu Evrope, povedali politiki, zdaj imajo besedo najmlajši, ki bodo prihodnost EU živeli in soustvarjali.


05. 05. 2021

NNOO

Nacionalni načrt za okrevanje in obnovo - kaj je to in kaj so naslednji koraki?


28. 04. 2021

Cepilni potni list

Cepljenje poleg zaščite pred težjim potekom koronavirusne bolezni vse bolj pomeni tudi prepustnico za prehajanje meje. Kar pa prinaša tudi tveganja, ugotavljajo avtorji tokratne oddaje abcEU.


21. 04. 2021

Non-paper

Zunanjepolitična trojka gre tokrat po sledeh dokumentov, ki jim rečemo non-paper. Ki obstajajo, a ne povsem uradno. Ali pa uradno sploh ne obstajajo, pa vendar se njihova vsebina znajde v uradnih pogovorih.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt