Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Zeleni nasvet

323 epizod

323 epizod


Kratki nasveti strokovnjakov s področja pridelave zelenjave, sadja, cvetja … Kako in kdaj sejati in saditi, kdaj obrezovati, koliko gnojiti, kako kombinirati vrtnine, kako načrtovati okrasni vrt …


24. 06. 2022

Dognojevanje vrta je potrebno tudi poleti

Vsi dobro vemo, da se zelenjavni vrt gnoji jeseni, tudi spomladi, a v tokratnem Zelenem nasvetu boste slišali, da je dognojevanje določenih vrtnin (seveda na pravi način) potrebno vse leto. Tudi poleti namreč lahko rastlinam primanjkuje nekaterih snovi.


17. 06. 2022

Ploščata ali kitajska breskev

Ste že poskusili breskev ploščate oblike? Ta sadna sorta je pri nas le redko na tržišču, saj tudi nasadov ni veliko. Katere prednosti ima in kako je z njeno oskrbo, bo povedala prof. dr. Metka Hudina z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.


10. 06. 2022

Zelena zastirka

Vrtičkarji so se že navadili, da v toplih in sušnih poletnih dneh svoje vrtnine zaščitijo z zastirkami. Nekateri uporabijo slamo, drugi pokošeno travo, a tu se izbira materiala za zastirko še zdaleč ne konča. Poleg tega poznamo tako hladno kot toplo zastirko, podrobnosti razkrije Plantelin strokovnjak Vanes Husić.


03. 06. 2022

Izbira in oskrba žive meje

Od izbire, ali vas bo obdajala listopadna ali igličasta živa meja, je odvisna tudi njena oskrba. Kako izbrati pravo in kako skrbeti zanjo, bo v Zelenem nasvetu pojasnil Peter Ribič, strokovnjak za grmovnice iz Biotehniškega centra Naklo.


27. 05. 2022

Zunanji nasadek za popestritev vrta, terase ali balkona

Zunanji nasadek je zasaditev različnih okrasnih rastlin v neki posodi, ki jo lahko kot okras postavimo na vrtno mizo ali v vrt, primeren je tudi kot okras balkona ali terase. Zanj je treba pazljivo izbrati primerno posodo in predvsem primerne rastline, ki se skozi letne čase menjavajo. Kaj izbrati, kako zasaditi zunanji nasadek in kako ga oskrbovati, pa v Zelenem nasvetu z Metko Celar z Biotehniškega centra Naklo.


20. 05. 2022

Rabarbara

V marsikaterem vrtu lahko v kakšnem kotu najdemo rabarbaro, trpežno rastlino, ki je bila nekoč navzoča predvsem v prehrani revnejših slojev prebivalstva. Je zelenjava, ki jo jemo kot sadje, čeprav so nekateri njeni deli strupeni. V Zelenem nasvetu nam bo oskrbo in uporabo rabarbare predstavila Marija Urankar iz Biotehniškega centra Naklo.


13. 05. 2022

Nega lesnatih grmovnic spomladi

Medtem ko smo pravo obodbje za rez poleti cvetočih grmovnice že zamudili, je zdaj čas za obrezovanje spomladi cvetočih, ki so pred kratkim odcvetele. Kakšno tehniko rezi uporabiti in katere grmovnice raje pustite na miru, bo v Zelenem nasvetu povedal Peter Ribič iz Biotehniškega centra Naklo.


06. 05. 2022

Nashi, azijska hruška

Tudi sadjarji radi vsake toliko preizkusijo nove sadne sorte in tako je že pred leti k nam prišla tudi azijska hruška, ki jo bolje poznamo z imenom nashi. Čeprav marsikdo meni, da gre za križanca med običajno hruško in jabolkom, to ne drži, pravi Plantellin strokovnjak, agronom Vanes Husić.


29. 04. 2022

Kaj saditi oz. sejati v maju

Med najbolj pogostimi vprašanji na spletnih forumih in portalih, povezanih z vrtičkarstvom, so tista o pravilnem času setve oz. sajenja posameznih vrtnin. Zato je v Zelenem nasvetu strokovnjak Davor Špehar z vrtnarskega spletnega portala Zeleni svet podal nekaj navodil, kaj vse saditi in sejati v mesecu maju, ki prihaja.


22. 04. 2022

Stebričasto sadno drevje

Ste že opazili oglase za majhne stebričaste jablane, češnjeva in drugla sadna drevesa, ki jih menda lahko gojite kar na balkonu? Je res mogoče na takem "pritlikavem" sadnem drevju vzgojiti pridelek? Kakšno oskrbo sploh potrebujejo taka drevesca? V Zelenem nasvetu bo odgovarjala prof. dr. Metka Hudina z oddelka za agronomijo biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.


15. 04. 2022

Narcise

Mednarodno priznana floristka dr. Sabina Šegula je te dni v Vatikanu, kjer s kolegom Petrom Ribičem že desetič s cvetjem krasita baziliko sv. Petra za velikonočne slovesnosti. Tam v tem času prevladujejo orhideje, sicer pa so z velikonočnimi prazniki močno povezane tudi narcise. Te so lahko lepa dekoracija praznične mize, saj jih je v tem času povsod v naravi veliko.


08. 04. 2022

Poskrbite za lepo trato

Že zgodaj spomladi je treba poskrbeti za to, da bo trata okoli vašega bivališča močna, zdrava in lepo zelena. Plantellin strokovnjak, agronom Vanes Husić, svetuje, da se najprej lotite podrobnega pregleda stanja.


01. 04. 2022

Oblikovanje okrasnih grmovnic

Vaš okrasni vrt lahko krasijo zelene krogle, kocke, celo spirale. Nekatere grmovnice je namreč možno oblikovati v različne geometrijske ali druge poljubne oblike. Seveda pa prav vse za to niso primerne, zato Davor Špehar z vrtnarskega portala Zeleni svet svetuje, katere izbrati, da boste lahko svoji domišljiji in vrtnim škarjam pustili prosto pot.


25. 03. 2022

Sladki krompir

Sladki krompir, ki izvira iz Srednje in Južne Amerike, je tako kot navadni krompir v Evropo prinesel Krištof Kolumb. Vendar obe rastlini nista v sorodu, sladki krompir ali batata sodi v družino slakovk. Je pa sladki krompir zelo zdrava vrtnina, ki ne bi smela manjkati na nobenem zelenjavnem vrtu. O sajenju, oskrbi in uporabi sladkega krompirja smo govorili z Natašo Kunstelj iz Biotehniškega centra Naklo.


18. 03. 2022

Ribez na domačem vrtu

Ribez je obvezna rastlina za vsak vrt, pravi Plantellin strokovnjak, agronom Vanes Husić. Ne le, da je oskrba ribezov dokaj enostavna, tudi plodovi veljajo za eno najbolj zdravih živil. Kam jih lahko sadite, kako in kdaj jih pravilno obrežete?


11. 03. 2022

Odporne sorte in prvi krompir v rastlinjaku

Marca se v rastlinjaku že razrašča prva zelenjava, ki približno za mesec dni prehiteva razmere v vrtu. V zavarovanem prostoru so temperature namreč bistveno višje kot v okolici in to rastlinam omogoča hitrejši razvoj, nam pa zgodnejši pridelek. Tudi zgodnji krompir bo najhitreje zrasel ravno v rastlinjaku. Z Davorjem Špeharjem, strokovnjakom s spletnega portala Zeleni svet, bomo govorili o izbiri prave sorte krompirja za najhitrejši pridelek in o odpornih sortah te vrtnine.


04. 03. 2022

(Pre)zgodaj cvetoče spomladanske čebulnice

V vrtnarijah in trgovskih centrih lahko že januarja ali februarja kupimo posajene čebulice hijacint, narcis in tulipanov. Kmalu nas razveselijo s cvetovi, ki nam v še zimskih mesecih prinesejo vonj po pomladi. Žal prav tako kmalu tudi odcvetijo in številni ne vedo, kaj storiti s čebulicami. Kako ravnati, da bodo tudi take spomladi cvetoče čebulnice postale trajnice, bo v Zelenem nasvetu svetovala dr. Sabina Šegula iz Floweracademy.si.


25. 02. 2022

Setveni koledar zahteva predvsem doslednost pri uporabi

V novo sezono Zelenega nasveta vstopamo s pogledom na setveni koledar, ki je priljubljeno »orodje« številnih vrtičkarjev in kmetovalcev. V njem so označena posamezna obdobja za sajenje in presajanje cvetja, sadja in zelenjave – v Zelenem nasvetu pa Nadia Petauer s sogovornico Nino Kacjan Maršić z Biotehniške fakultete v Ljubljani, ugotavlja, na čem setveni koledar pravzaprav temelji, kako ga pravilno brati ter kako relevanten je za stroko?


24. 09. 2021

Pekan ali ameriški oreh

Pekan orehi ali ameriški orehi so sorodni našemu navadnemu orehu, izvirajo pa iz južnih predelov ZDA. Vsebujejo visoko vsebnost nenasičenih maščob, zato naj bi zniževali nivo slabega holesterola v krvi in pomagali pri ohranjanju telesne teže. Nenasičene maščobne kisline namreč pripomorejo k občutku sitosti. Orehi pekan vsebujejo tudi vitamin E, vitamine skupine B, folno kislino, magnezij, kalcij, fosfor, cink in druge koristne snovi. In gojite jih lahko tudi doma, seveda z upoštevanjem nekaterih nasvetov, pravi Plantellin strokovnjak, agronom Vanes Husić.


17. 09. 2021

Mavrična hortenzija

Ljubitelji hortenzij se v zadnjem času navdušujejo nad novostjo z imenom Hydrangea paniculata `Wim's Red`. Gre za latasto hortenzijo, ki v obdobju cvetenja spreminja barvo cvetov, vse od snežno bele do temno vijolične ali vinsko rdeče. Zato ji pravimo kar mavrična hortenzija. Več o njej bo bo povedal Davor Špehar, strokovnjak z vrtnarskega spletnega portala Zeleni svet.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt