Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja


Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo aktualno dogajanje v različnih državah sveta.


27. 05. 2024

Italijani zelo spoštujejo Pogačarjevo osebnost

Če stroka ceni Pogačarjev kolesarski profil - čedalje bolj popoln, kot so nam zadnje tri tedne razlagali kolegi iz športnega uredništva - pa Italijani zelo spoštujejo njegovo osebnost: pomoč sočloveku, ljubeznivost, kolegialnost - vse to so značilnosti, ki so tukajšnjemu značaju ljube. Italijanske stranke pred evropskimi volitvami ciljajo na karizmo svojih voditeljev, ki so jih uvrstili na prva mesta kandidatnih list, čeprav je jasno, da v naslednjih petih letih ne bodo odšli v evropski parlament, ampak bodo svoja mestu prepustili nižje uvrščenim kandidatom. To velja za Antonia Tajanija v stranki Naprej, Italija, Giorgio Meloni v Bratih Italije in tudi Elly Schlein v Demokratični stranki.


20. 05. 2024

Ali bo Stranka piva postala parlamentarna stranka?

Avstrijci bodo v Evropski parlament volili 9. junija, v jeseni pa bodo zvezne parlamentarne volitve. Kako poteka predvolilni boj, kaj kažejo javnomnenjske raziskave? S svojo kandidaturo na zvezni parlamentarnih volitvah pa je presenetila Stranka piva. Za zdaj kaže, da ji bo uspel vstop v parlament, za kakšno stranko gre?


13. 05. 2024

Umetna inteligenca in UEFA EURO 2024

Bliža se evropsko nogometno prvenstvo, velika tema zaradi geostrateških napetosti in terorističnih groženj je zagotovitev varnosti. Številni nogometni navdušenci, ki so v zadnjih mesecih skušali kupiti vstopnice za evropsko prvenstvo, so ostali praznih rok. Pa vendar, kdor ima srečo, lahko do njih še pride. Kako in po kakšni ceni?


06. 05. 2024

Procesi proti Trumpu ponujajo vpogled v anatomijo predvolilnih kampanj

Zakaj je zanimiv kazenski proces zaradi dajanja denarja v zameno za molk, prvi od štirih kazenskih procesov Donalda Trumpa? V Washingtonu se končuje eden bolj prelomnih procesov, ki bo učinkoval tudi globalno: ZDA proti Googlu. Ameriški predsednik Joe Biden je v petek podelil predsedniške medalje svobode 19 osebam, kdo so prejemniki? In kaj sploh pomeni medalja svobode?


29. 04. 2024

Stric Skopušnik- simbol nebrzdanega kapitalizma

Belgijcem se letos res obeta super volilno leto, ker bodo na volišča morali oditi kar petkrat. In to dobesedno morali, saj je Belgija ena redkih članic Unije v kateri je udeležba na volitvah obvezna. Tik pred praznikom dela,1.majem, so se dostavljavci hrane podjetja Uber (v glavnem so to kolesarji in motoristi) odločili, da bodo stavkali. Na enem osrednjih bruseljskih trgov so postavili kip - strica Jake Racmana - Skopušnika. Saj veste - to je tisti, ki je super bogat, ampak zelo skopuški. Kip, bržčas ne bi ravno razveselil Skopušnika, če bi bil resnična oseba. Upodobljen je namreč kot, da je prelit s katranom in povaljan v perju. Vsi dobro vemo, kaj to pomeni.


22. 04. 2024

Bo Andrej Plenković novi predsednik Evropske komisije?

Za Hrvaško je teden volilnih in povolilnih dogajanj, ki pa še niso prinesla jasne slike o bodoči vladi. V pogajanja o možni novi hrvaški koalicijski vladi se je vmešalo tudi ustavno sodišče. Po drugi strani nekateri tuji mediji vse glasneje omenjajo prav hrvaškega premierja Plenkovića kot možnega kandidata za predsednika Evropske komisije. Pa še pogled na evrovizijske stavnice. Hrvaška pesem Rim Tim Tagi Dim je bila dolgo časa na prvem mestu.


15. 04. 2024

Evropski poziv k miru in razumu

Ali bo izredni vrh voditeljev EU, ki bo ta teden v Bruslju in ki bi moral biti posvečen gospodarstvu, zdaj zasenčilo dogajanje na Bližnjem vzhodu? Zakaj mladi na Nizozemskem tako težko pridejo do stanovanja, kljub temu, da ne gre za pomanjkanje denarja?


08. 04. 2024

»V Pariz odhaja ruska reprezentanca brezdomcev«

Ukrajinskemu predsedniku Zelenskemu se izteka prvi predsedniški mandat, v javnosti so se pojavile razprave o tem, ali bo Zelenski po 20. maju sploh še legitimen predsednik. V ruski regiji Orenburg je počil jez. Med ruskimi športniki in ruskimi športnimi funkcionarji se je vnela polemika o nastopu ruskih športnikov na OI v Parizu.


01. 04. 2024

"Avtonomijo univerze oblast razume kot napad na državo.«

Slab teden je zdaj že minil od tega, ko je nekaj kilometrov od mesta Bor izginila še ne dveletna deklica Danka Ilić. Cela država spremlja in upa, da jo bodo našli. Od včeraj je v preiskavo vključena tudi policija na Dunaju. Zakaj? Predsednik Vučić je razkril ime novega mandatarja, torej prihodnjega srbskega premiera. To je Miloš Vućević, predsednik vladajoče Srbske napredne stranke. Kakšni so odzivi? Vroče je tudi v Novem Sadu, kjer je bila od četrtka zaprta Filozofska fakulteta, ki jo je blokirala skupina nezadovoljnih študentov. Zahtevajo odpoved za enega od profesorjev, no fakulteta bo danes spet odprta, vsaj začasno. Kakšno je ozadje?


25. 03. 2024

Papeževo zdravje vzbuja skrbi in ugibanja

Tokratna cvetna nedelja v Vatikanu ni bila vesela. Oziroma: zasenčila jo je skrb za papeževo zdravje. Da to ni čvrsto, je očitno že vso zimo; tudi lani je takle čas bolehal na pljučih, letos pa seriji prehladov, gripe in bronhitisa kar ni konca. Predvolilna tekma pred junijsko evropsko preizkušnjo je v polnem zamahu tudi v Italiji. Že dve leti spremljamo agonijo tovarne ladijskih motorjev v Boljuncu, ki jo dozdajšnja, finska lastnica Wartsilla zapira. Več sto ljudi tvega izgubo dela, v zadnjih dneh pa se je vendarle pokazala perspektivna rešitev situacije. S kom in kako?


18. 03. 2024

Zakaj je Taylor Swift sprla Azijce med seboj?

Kako se na Kitajskem odzivajo na novico, da je Putin znova, prepričljivo zmagal? Kitajska je že pred desetletjem stavila na električne avtomobile. Zdi se, da zdaj kot največja avtomobilska sila žanje, kar je sejala. V Aziji pa imajo tudi druge skrbi, v zadnjih tednih je mladino in tudi politike najbolj jezilo, da je Taylor Swift vseh 6 azijskih koncertov imela v Singapurju.


11. 03. 2024

V Belgiji so najbolj iskani inženirji

Švedska zastava pred sedežem zveze NATO, belgijski kralj v Evropskem parlamentu in kronično pomanjkanje inženirjev vseh profilov v Belgiji.


04. 03. 2024

Ali bo Kamala Harris obraz Bidenove kampanje?

Se bosta na ameriških predsedniških volitvah spet pomerila Donald Trump in Joe Biden? Na eni strani Trumpov prodor, kljub njegovim sodnim procesom na drugi strani Bidnova krhkost V predvolilno kampanjo se je aktivno vključila tudi podpredsednica Kamala Harris. Različne študije kažejo, da so ZDA tudi v t. i. epidemiji duševnih bolezni.


26. 02. 2024

Za dve nočitvi v tržaških hotelih brezplačen Van Gogh

Pretekli četrtek so v tržaškem muzeju Revoltella odprli razstavo slovitega nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha. Razstavo si je v Rimu ogledalo 600 tisoč ljudi, v Trstu jih do konca junija pričakujejo okoli 100 tisoč. Katera dela si je moč ogledati na razstavi? V mesta v zalivu uspešno povezujejo kulturo s turizmom. Kako? Sicer pa si v Trstu v prihodnjih mesecih obetajo še nekaj odmevnih obiskov. Poleti bo mesto prvič obiska papež Frančišek, spomladi bodo na univerzi gostili italijanskega predsednika države Sergia Matterello in nekdanjega slovenskega predsednika Boruta Pahorja. Zakaj ju vabijo?


19. 02. 2024

Za Klimtovo Gospodično Lieser od 50 do 80 milijonov evrov

V Avstriji bodo jeseni zvezne parlamentarne volitve, predvolilni boj pa se je že pričel. Veliko je tudi namigovanj glede možnosti predčasnih volitev. Sicer pa je zanimivo dogajanje tudi na kulturnem področju. V regiji Salzkammergut poteka evropska prestolnica kulture. In še en zanimiv dogodek se je zgodil Dražbena hiša Im Kinsky na Dunaju je javnosti prvič predstavila sliko Gustava Klimta Gospodična Lieser, ki je veljala za izgubljeno. Kdaj bo dražba in zakaj takšna odmevnost te najdbe?


12. 02. 2024

Zakaj se dviga prah okoli spominov Helmuta Kohla?

V Nemčiji se že desetletje dviga prah okrog spominov Helmuta Kohla, ki jih je v sodelovanju s pokojnim kanclerjem pisal novinar Heribert Schwan. Objavo številnih odlomkov je sodišče prepovedalo. V četrtek se začenja 10-dnevni 74. mednarodni filmski festival v Berlinu, na katerem bo žiriji glavnega tekmovalnega programa predsedovala kenijsko-mehiška igralka Lupita Nyong'o. Na ogled bo približno 200 filmov, zlatega medveda za življenjsko delo dobi ameriški režiser, vsestranski Martin Scorsese. Dneve pred začetkom festivala pa je zasenčil škandal, ker so vabilo preklicali petim predstavnikom desne stranke Alternativa za Nemčijo, proti kateri potekajo tudi protesti po državi. Danes bo objavljeno tudi poročilo pred začetkom Münchenske varnostne konference, že 60. po vrsti, ki se začne v petek. Kaj lahko pričakujemo na tej konferenci?


05. 02. 2024

Radost in Lepa sta glavna lika hrvaške pravosodne afere

Pravosodje je te dni osrednja tema na Hrvaškem. Najprej tiha stavka sodnikov in tožilcev, potem pa afera okrog izbire novega generalnega tožilca, o katerem bi moral hrvaški parlament glasovati te dni. Prav nič prijetna zadeva za hrvaško pravosodje, ki je že tako šibka veja oblasti. Da ga je potrebno temeljito prevetriti je pokazal še en razvpit primer, ki zadnje dni polni hrvaške medije: gre za sodno odločitev o skrbništvu nad 12-letnim dečkom, sinom znane hrvaške pevke Severine in njenega nekdanjega partnerja, srbskega poslovneža Milana Popovića


29. 01. 2024

Francoska kmetovalka: Včasih dve uri na teden, zdaj dve uri na dan za birokracijo

Več evropskih držav so v zadnjih tednih zajeli protesti kmetov, nezadovoljnih zaradi ukrepov nacionalnih oblasti, pa tudi regulacije in okoljskih ciljev, določenih na ravni EU. Belgija je edina država v EU, kjer se cene stanovanjskih najemnin dvigujejo vsako leto v skladu z inflacijo. Lansko ter začetek letošnjega leta v tem pogledu najemnikom nista ravno naklonjena. Marsikdo pomisli, da bi si stanovanjski problem rešil in izpolnil še kakšno željo z dobitkom pri igrah na srečo. A tudi tu se obeta poostren zakon o igrah na srečo, ki ga pripravlja belgijska zvezna vlada.


22. 01. 2024

V Rusiji skorajda ne mine dan, ko ne bi obsodili nasprotnikov oblasti

Poklicali smo našo moskovsko dopisnico Vlasto Jeseničnik in govorili o štirih zanimivih temah: predsedniške volitve v Rusiji, ki bodo 17. marca, protesti v podporo okoljskemu aktivistu v republiki Baškirija, sojenje Darji Trepovi zaradi umora vojaškega blogerja Vladlena Tatarskega in odziv gruzijskega ministrstva za pravosodje na očitke o neprimerni oskrbi nekdanjega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija v zaporniški bolnišnici.


15. 01. 2024

90 odstotkov Italijanov poje vsaj eno pico na teden

Duhovi zgodovine se očitno še naprej vijejo tudi po dvoranah italijanske oblasti. To očitno velja tudi za duha nekdanjega jugoslovanskega predsednika Tita, ki mu 44 let po smrti preti, da bo ostal brez naziva »vitez italijanske republike«. Letos bo pustni torek 13. februarja, toda v Benetkah bo to v resnici zadnji dan karnevala, ki se začne že 27. januarja. Tega dne bodo ulice, trge in kanale Benetk prvič zasedli cirkusanti in teatranti, ki naj bi v tednih potem poskrbeli za kar tisoč repriz pouličnih predstav – predvsem na teme azijskega vzhoda in odkrivanja sveta. Razlog za to je en sam: v Benetkah letos obeležujejo 700-letnico smrti najbrž najbolj slavnega človeka iz svoje zgodovine – Marca Pola. Italijani ne potrebujejo mednarodnega dneva pice, da bi širili njeno popularnost – kot preostanek sveta pa ga obeležujejo 17. januarja. Zakaj prav tega dne? V Neaplju pravijo, da dan, ko svoj god praznuje sveti Anton Puščavnik, ni naključen. tega dne so namreč v starih časih imeli picopeki pol dneva prosto, saj so sodili med peke, ti pa so si izbrali prav tega svetnika.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt