Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja


Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo aktualno dogajanje v različnih državah sveta.


18. 03. 2024

Zakaj je Taylor Swift sprla Azijce med seboj?

Kako se na Kitajskem odzivajo na novico, da je Putin znova, prepričljivo zmagal? Kitajska je že pred desetletjem stavila na električne avtomobile. Zdi se, da zdaj kot največja avtomobilska sila žanje, kar je sejala. V Aziji pa imajo tudi druge skrbi, v zadnjih tednih je mladino in tudi politike najbolj jezilo, da je Taylor Swift vseh 6 azijskih koncertov imela v Singapurju.


11. 03. 2024

V Belgiji so najbolj iskani inženirji

Švedska zastava pred sedežem zveze NATO, belgijski kralj v Evropskem parlamentu in kronično pomanjkanje inženirjev vseh profilov v Belgiji.


04. 03. 2024

Ali bo Kamala Harris obraz Bidenove kampanje?

Se bosta na ameriških predsedniških volitvah spet pomerila Donald Trump in Joe Biden? Na eni strani Trumpov prodor, kljub njegovim sodnim procesom na drugi strani Bidnova krhkost V predvolilno kampanjo se je aktivno vključila tudi podpredsednica Kamala Harris. Različne študije kažejo, da so ZDA tudi v t. i. epidemiji duševnih bolezni.


26. 02. 2024

Za dve nočitvi v tržaških hotelih brezplačen Van Gogh

Pretekli četrtek so v tržaškem muzeju Revoltella odprli razstavo slovitega nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha. Razstavo si je v Rimu ogledalo 600 tisoč ljudi, v Trstu jih do konca junija pričakujejo okoli 100 tisoč. Katera dela si je moč ogledati na razstavi? V mesta v zalivu uspešno povezujejo kulturo s turizmom. Kako? Sicer pa si v Trstu v prihodnjih mesecih obetajo še nekaj odmevnih obiskov. Poleti bo mesto prvič obiska papež Frančišek, spomladi bodo na univerzi gostili italijanskega predsednika države Sergia Matterello in nekdanjega slovenskega predsednika Boruta Pahorja. Zakaj ju vabijo?


19. 02. 2024

Za Klimtovo Gospodično Lieser od 50 do 80 milijonov evrov

V Avstriji bodo jeseni zvezne parlamentarne volitve, predvolilni boj pa se je že pričel. Veliko je tudi namigovanj glede možnosti predčasnih volitev. Sicer pa je zanimivo dogajanje tudi na kulturnem področju. V regiji Salzkammergut poteka evropska prestolnica kulture. In še en zanimiv dogodek se je zgodil Dražbena hiša Im Kinsky na Dunaju je javnosti prvič predstavila sliko Gustava Klimta Gospodična Lieser, ki je veljala za izgubljeno. Kdaj bo dražba in zakaj takšna odmevnost te najdbe?


12. 02. 2024

Zakaj se dviga prah okoli spominov Helmuta Kohla?

V Nemčiji se že desetletje dviga prah okrog spominov Helmuta Kohla, ki jih je v sodelovanju s pokojnim kanclerjem pisal novinar Heribert Schwan. Objavo številnih odlomkov je sodišče prepovedalo. V četrtek se začenja 10-dnevni 74. mednarodni filmski festival v Berlinu, na katerem bo žiriji glavnega tekmovalnega programa predsedovala kenijsko-mehiška igralka Lupita Nyong'o. Na ogled bo približno 200 filmov, zlatega medveda za življenjsko delo dobi ameriški režiser, vsestranski Martin Scorsese. Dneve pred začetkom festivala pa je zasenčil škandal, ker so vabilo preklicali petim predstavnikom desne stranke Alternativa za Nemčijo, proti kateri potekajo tudi protesti po državi. Danes bo objavljeno tudi poročilo pred začetkom Münchenske varnostne konference, že 60. po vrsti, ki se začne v petek. Kaj lahko pričakujemo na tej konferenci?


05. 02. 2024

Radost in Lepa sta glavna lika hrvaške pravosodne afere

Pravosodje je te dni osrednja tema na Hrvaškem. Najprej tiha stavka sodnikov in tožilcev, potem pa afera okrog izbire novega generalnega tožilca, o katerem bi moral hrvaški parlament glasovati te dni. Prav nič prijetna zadeva za hrvaško pravosodje, ki je že tako šibka veja oblasti. Da ga je potrebno temeljito prevetriti je pokazal še en razvpit primer, ki zadnje dni polni hrvaške medije: gre za sodno odločitev o skrbništvu nad 12-letnim dečkom, sinom znane hrvaške pevke Severine in njenega nekdanjega partnerja, srbskega poslovneža Milana Popovića


29. 01. 2024

Francoska kmetovalka: Včasih dve uri na teden, zdaj dve uri na dan za birokracijo

Več evropskih držav so v zadnjih tednih zajeli protesti kmetov, nezadovoljnih zaradi ukrepov nacionalnih oblasti, pa tudi regulacije in okoljskih ciljev, določenih na ravni EU. Belgija je edina država v EU, kjer se cene stanovanjskih najemnin dvigujejo vsako leto v skladu z inflacijo. Lansko ter začetek letošnjega leta v tem pogledu najemnikom nista ravno naklonjena. Marsikdo pomisli, da bi si stanovanjski problem rešil in izpolnil še kakšno željo z dobitkom pri igrah na srečo. A tudi tu se obeta poostren zakon o igrah na srečo, ki ga pripravlja belgijska zvezna vlada.


22. 01. 2024

V Rusiji skorajda ne mine dan, ko ne bi obsodili nasprotnikov oblasti

Poklicali smo našo moskovsko dopisnico Vlasto Jeseničnik in govorili o štirih zanimivih temah: predsedniške volitve v Rusiji, ki bodo 17. marca, protesti v podporo okoljskemu aktivistu v republiki Baškirija, sojenje Darji Trepovi zaradi umora vojaškega blogerja Vladlena Tatarskega in odziv gruzijskega ministrstva za pravosodje na očitke o neprimerni oskrbi nekdanjega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija v zaporniški bolnišnici.


15. 01. 2024

90 odstotkov Italijanov poje vsaj eno pico na teden

Duhovi zgodovine se očitno še naprej vijejo tudi po dvoranah italijanske oblasti. To očitno velja tudi za duha nekdanjega jugoslovanskega predsednika Tita, ki mu 44 let po smrti preti, da bo ostal brez naziva »vitez italijanske republike«. Letos bo pustni torek 13. februarja, toda v Benetkah bo to v resnici zadnji dan karnevala, ki se začne že 27. januarja. Tega dne bodo ulice, trge in kanale Benetk prvič zasedli cirkusanti in teatranti, ki naj bi v tednih potem poskrbeli za kar tisoč repriz pouličnih predstav – predvsem na teme azijskega vzhoda in odkrivanja sveta. Razlog za to je en sam: v Benetkah letos obeležujejo 700-letnico smrti najbrž najbolj slavnega človeka iz svoje zgodovine – Marca Pola. Italijani ne potrebujejo mednarodnega dneva pice, da bi širili njeno popularnost – kot preostanek sveta pa ga obeležujejo 17. januarja. Zakaj prav tega dne? V Neaplju pravijo, da dan, ko svoj god praznuje sveti Anton Puščavnik, ni naključen. tega dne so namreč v starih časih imeli picopeki pol dneva prosto, saj so sodili med peke, ti pa so si izbrali prav tega svetnika.


08. 01. 2024

V Srbiji prazniki po gregorijanskem in julijanskem koledarju

Zakaj se je zapletlo pri praznovanju božiča v Črni gori, zakaj je vroče v Republiki Srbski, kaj se dogaja s protesti in protestniki v Beogradu?


01. 01. 2024

"Špricanje" z vodnimi pištolami, da bi odplaknili vse slabo starega leta

Pogovor z dopisnico Karmen Švegl o praznovanju novega leta na Bližnjem vzhodu, na Tajskem in letu zmaja.


25. 12. 2023

42 odstotkov Nemcev za darila nameni 200 evrov ali manj

Tudi v Berlinu nimajo belega božiča. Na severu Nemčije je s četrtka na petek divjala nevihta Zoltan, padavine še vedno vztrajajo. Kako sicer Nemci tradicionalno preživljajo božič? Letos praznik spremljajo poostrene varnostne razmere na božičnih sejmih in zaostren sindikalni boj za višje plače, med drugim med trgovci in zaposlenimi v železniški infrastrukturi.


18. 12. 2023

»Kultura tišine in sramote« čedalje bolj razširjena med ameriškimi piloti

Kaj te dni najbolj zaznamuje javni prostor v ZDA? Ameriško vrhovno sodišče se je odločilo, da bo v presojo vzelo tableto za splav, ki jo predpisujejo pri več kot polovici prekinitev nosečnosti v ZDA. Za kaj pravzaprav gre? V javnost so prišli zaskrbljujoči podatki, ki zadevajo varnost potniškega letalstva v ZDA. Piloti, ki imajo psihične težave, le-te skrivajo pred zdravniškimi komisijami. Za depresijo, anksioznostjo in podobnimi stanji naj bi zbolelo približno 5 tisoč pilotov in večina jih še zmeraj leti.


11. 12. 2023

»Kako lep je Trst«

Kako so se prebivalci obmejnega prostora privadili na ponovne kontrole na slovensko italijanski meji? Le te so bile uvedene zaradi povečanega števila ilegalnih prehodov državne meje. Kar se tiče migrantov se v mestu ob Tržaškem zalivu ni nič spremenilo, le letni časi in razmere v katerih so primorani živeti se slabšajo. Čeprav je tržaška škofija s prvim mrazom ponudila okoli 30 dodatnih ležišč za brezdomce, to ni rešitev za stotino migrantov, ki životarijo v mestu. Večina si je zasilne bivake postavila v zapuščenem skladišču ob železniški postaji. Je pa Trst mogoče spoznati tudi drugače in temu je namenjen priročen vodnik »Kako lep je Trst«, ki mesto predstavlja skozi oči slovenskih Tržačanov. V njem boste izvedeli kdo sta Mihec in Jakec, ki budno spremljata sprehajalce na Velikem trgu, kdo je bil svoj čas lastnik danes priljubljenega bifeja »da Pepi«, kakšno vlogo so v mestu imele zavarovalnice in kako se je pristanišče razvilo v večkulturno prestolnico. Skratka za vse, ki vas v Trstu zanima nekaj več kot zgolj dobra kava in nakupovanje in radi odkrivate tudi zanimivosti njegovega zaledja, toplo priporočamo.


04. 12. 2023

Rdeči vragi, prvi sneg in volkovi

Rdeči vragi, kot imenujejo belgijsko nogometno reprezentanco, so zadovoljni z žrebom skupin za evropsko nogometni prvenstvo. Minuli konec tedna smo tako v Sloveniji kot v Belgiji dobili prvi sneg v tej zimi, belgijska smučišča začenjajo z obratovanjem s cenami vozovnic od 15 do 20 evrov. Podnebna konferenca COP28 poteka te dni v Dubaju, odzivi na dosežke pogajalcev so različni, v Bruslju je bil kot mrazu in snegu dobro obiskan podnebni protest. V Klicni kodi smo izvedeli tudi, kakšna bo usoda volkov, ki prebivajo na ozemljih pod zastavo Evropske unije.


20. 11. 2023

Za 338 obtoženih skoraj 4000 let zapornih kazni

Južni Tirolec Jannik Sinner, ki je v finalu klonil proti očitno nepremagljivemu Đokoviču, je kljub temu osvojil italijanska športna srca. V Klicni kodi tudi o svetovnem dnevu revnih, ki je eden od tistih simbolnih dni v katoliškem komentarju, ki niso namenjeni obrednemu verskemu praznovanju, ampak naj bi katoličane spomnili na temeljne vrednote, ki naj bi jim bili zavezani. Kot smo ugotavljali že v preteklih letih, bo Rim tudi letos bolj skopo okrašen kot primerljivo velika mesta na severu Evrope. Ljubitelji jaslic so povabljeni na Trg svetega Petra od 8. decembra dalje: tega dne bodo v levem krilu Berninijevega stebrišča odprli tradicionalno razstavo Sto jaslic, na kateri bodo letos razstavljali tudi trije slovenski jasličarji – dan pozneje pa bo že čas za prižig jelke in odprtje velikih jaslic na Trgu samem. Letos bodo v Vatikanu posebej obeležili 800-letnico čisto prvih jaslic; bilo je pred tremi leti, ko smo obiskali kraj Greccio blizu Rima, kjer je sveti Frančišek Asiški leta 1223 postavil prve jaslice. Pa še o izreku prvostopenjske sodbe v doslej največjem sodnem postopku proti kalabrijski kriminalni organizaciji 'ndrangheta.


13. 11. 2023

V Avstriji smuka dražja v povprečju za 12 odstotkov

Kmalu se bo v Avstriji začela zimska turistična sezona, posledice visoke inflacije v minulih mesecih se bodo poznale tudi pri cenah smučarskih vozovnic. Koliko bodo morali smučarji odšteti za vožnjo na avstrijskih smučiščih? Nad bistveno višjimi cenami pa se že pritožujejo tudi na Dunaju, kjer so se minuli konec tedna odprli prvi predbožični sejmi, kaj se torej v prazničnem decembru obeta v avstrijski prestolnici?


06. 11. 2023

Zakaj mora srbski predsednik pojasnjevati, kdo je njegov oče?

Pretekli teden je srbski predsednik Vučić razpisal predčasne parlamentarne volitve, v 65 mestih, tudi v Beogradu, bodo potekale tudi lokalne volitve. Ključni bodo seveda tudi mediji, za srbske volivce je še vedno najpomembnejša televizija. In tam močno prevladuje Aleksandar Vučić, ki je imel minuli teden pet dolgih intervjujev na petih različnih televizijah. Ob tem je spet pojasnjeval, kdo je njegov oče.


30. 10. 2023

Poslanci kaznovani zaradi uničevanja parlamentarnih klopi

Deset mesecev po uvedbi schengen-a je na meji s Hrvaško spet uveden nadzor. Kaj pravijo ljudje na Hrvaškem o ponovnem preverjanju osebnih dokumentov na meji? Opozicijske stranke z desnega političnega bloka pozivajo k pošiljanju vojske na mejo z Bosno in Hercegovino, drugi pa bi se kar samoorganizirali v nekakšne vaške straže. Premier Andrej Plenković ima težave s sodelovanjem s celotno hrvaško opozicijo. Ko je nedavno v saboru predstavil letno poročilo o delu vlade, ga namreč niso želeli poslušati in so namenoma eno uro povzročali hrup. Ti poslanci so zdaj obtoženi, da so uničili saborske klopi. In še nekaj o poganskem prazniku, ki smo ga prevzeli, o noči čarovnic. V neki šibeniški igralnici so hoteli organizirati predstavo za otroke, pa na koncu ni bilo nič iz tega. Kdo je ukradel noč čarovnic in zakaj?


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt