Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Prvaki tedna

37 epizod

37 epizod


Prvi dan v tednu se v jutru na Prvem družimo s Prvaki tedna. Razmišljujoči, uspešni in pogumni sogovorniki odstirajo nove poglede, poimenujejo stvari s pravimi besedami, analizirajo dogodke in domislijo ideje ob skodelici kave ali čaja v jutranjem pogovoru, s katerim utirimo nov teden.


5. 6. 2023

Nataša Matjašec Rošker: »Nagrada te izpostavi, vse izpostavljeno pa je postavljeno pod drobnogled.«

Gostja prve junijske epizode Prvakov tedna je prvakinja Drame SNG Maribor Nataša Matjašec Rošker. Pred nekaj dnevi smo izvedeli, da bo ob zaključku letošnjega Borštnikovega srečanja prejela osrednjo slovensko nagrado za igralsko ustvarjalnost- Borštnikov prstan. V svoji bogati karieri na odru in na filmu je prejela že vrsto nagrad, tudi nagrado Prešernovega sklada in Borštnikovo nagrado, slednjo štirikrat. Esenca njene igre je neulovljiva, velja za perfekcionistko, pred tremi desetletji je z babico odšla na jug, zdaj v duhu trajnostne mobilnosti poganja kolo.


29. 5. 2023

Dr. Renata Salecl: Na raznih ravneh komunikacije med ljudmi gre za legitimacijo neprijaznega vedenja

Množica vidnih in nevidnih mehanizmov grobosti, priča smo sovražnosti, ki se osiplje tudi z vrha navzdol. Individualizem je pripeljal družbo v stanje, kjer je vljudnost zamenjala grobost. Glorifikacija materialnega bogastva, ideja sreče na ukaz, wellnes narcisizem, teror perfekcionizma in industrija samoizboljšanja ter revščina, ki je postala novo potrošno blago. Kdo je kriv, kdo spodbuja, širi sovražni govor, prikrite in neprikrite oblike nasilja? Kaj moramo storiti kot družba? Gostja nove epizode Prvakov tedna je dr. Renata Salecl, filozofinja in sociologinja, ki kot raziskovalka dela na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Je tudi redna gostujoča profesorica na Cardozo School of Law v New Yorku, na BIOS Centre London School of Economics ter na Birkbeck College School of Law v Londonu.


22. 5. 2023

Gorazd Trušnovec: Urbano čebelarjenje je »več kot med«

Čebele so pomembne za opraševanje in pridelavo hrane. Čebele pa so tudi pokazatelj razmer v okolju. Tudi po svetovnem dnevu čebel se pogovarjamo o čebelah, s poudarkom na urbanem čebelarjenju. V mestu Ljubljana se nahajajo panji za čebele tudi na strehah, terasah, balkonih in vrtovih javnih in zasebnih zgradb. Zanimiv je podatek, da je v nasprotju s pričakovanji, med, ki ga prinesejo urbane čebele zelo kakovosten, čestokrat bolj od tistega, ki ga pridelajo na podeželju, kjer so kmetijske površine obremenjene s pesticidi. Katere koristi še prinaša urbano čebelarjenje, kaj se skriva pod naslovom projekta Medena celica? Kaj storiti, če v mestu opazite čebelji roj? Gost Prvakov tedna je bil Gorazd Trušnovec, predsednik Društva Urbani čebelar.


15. 5. 2023

Miša Molk: »Brez svetlobe ne bo dobre informacije in pravega novinarstva.«

V novi epizodi Prvakov tedna smo gostili novinarko, voditeljico, prvo in morda edino pravo damo Televizije Slovenija, zagotovo pa prvo Varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija. Miša Molk je osredotočena na lastno delo in notranje življenje, ob besedi novinarstvo pomisli na svetlobo, s koncem javnega medija je tudi konec demokracije, je prepričana. Veliko bere, rada leze v hrib in se nikoli ne odreče eleganci.


8. 5. 2023

Danijel Poslek: Tudi radio prihodnosti bodo ustvarjali ljudje

Spremembe so edina stalnica v življenju, je pregovorna zapoved sodobnega časa. O novostih, osvežitvah in spremembah, ki jih uvajamo v Jutranji program na Prvem v tokratni epizodi Prvaki tedna z odgovornim urednikom Prvega programa Radia Slovenija Danijelom Poslekom. Pogovarjali smo se tudi o vlogi javnega radia, o aktualnih radijskih trendih in vlogi umetne inteligence pri radiu prihodnosti.


24. 4. 2023

dr. Janez Markeš: »Slog premiera Goloba odraža njegova zadnja obljuba, da obljub ne bo več.«

Danes mineva leto dni od državnozborskih volitev. Kakšna je Slovenija ob letu osorej? Ali bo spremenjena agenda: manj besed, več dejanj, vladi vrnila izgubljeno podporo javnosti? Se bodo vladi izšli smeli reformatorski načrti? Kakšna sta položaj in vloga civilne družbe in medijev po enem letu nove oblasti? Kdo je prava opozicija, ali prihajajo nove politične stranke? O tem analitik in kolumnist Sobotne priloge dr. Janez Markeš.


17. 4. 2023

Ilka Štuhec: »Imela sem občutek, da to ni to, da še imam nekaj v sebi.«

Mariborčanka, rojena v Slovenj Gradcu. Prva Slovenka, ki je dvakrat zapored postala svetovna prvakinja v smuku. Ima tudi dva mala kristalna globusa v kraljevski disciplini alpskega smučanja. Po nekaj bolj skromnih sezonah, so ji v zadnjih letih mnogi napovedovali smučarsko upokojitev, a jih ni poslušala. Odločno in trdo je delala naprej, prišlo je leto preporoda, prišle so zmage in spet je v svetovnem vrhu. Njena mama je alfa in omega njene ekipe, ki deluje po načelih družinskega podjetja. Te dni je na treningu na Peci, javnost je presenetila novica o trenerski menjavi v njeni ekipi. Zaenkrat noče delati dolgoročnih načrtov, a morda še ni rekla zadnje besede pod olimpijskimi krogi. Gostja današnje epizode Prvakov tedna je Ilka Štuhec.


10. 4. 2023

Tone Partljič: »O vsem je treba pisati komedijo, če bi pristal na vse tabuje, bi se mi že posušilo pero.«

Gost praznične epizode Prvakov tedna je bil eden izmed najbolj priljubljenih slovenskih pisateljev Tone Partljič, ki pravi, da je pisanje mučna, a tudi najslajša samota. Preizkusil se je tudi v politiki, in je prepričan, da lažje živi in preživi načelen človek. Kako doživlja velikonočne praznike, zakaj ima do potice ambivalenten odnos, kaj mu dajeta Drava in morje in o čem pripoveduje njegov novi roman Veter z vzhoda, ki je izšel te dni. Prvaki tedna na Prvem.


3. 4. 2023

Anže Logar: »Moj politični kapital ni kriptovaluta, ampak nekaj, kar sem ustvarjal dlje časa.«

Dr. Anže Logar je natanko polovico svojega življenja v politiki, 414 tisoč glasov je zadoščalo za drugo mesto na predsedniških volitvah, kot zunanji minister je v dveh letih 66-krat obiskal tuje prestolnice. Številke mu niso tuje - zato je vodil preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, zagovarja filozofijo boksa, plemenitega boksa: poštena igra, brez nizkih udarcev. Raje kot samosvoje mačke ima zvestobo psov, če bi se lahko preselil v svet super junakov, pa bi najraje postal Robin Hood.


27. 3. 2023

Violeta Tomić: "Resnica je avantgarda sodobnega gledališča."

Na svetovni dan gledališča je bila naša gostja Violeta Tomić, ki je na svoj 60. rojstni dan uprizorila monodramo Obračun. Bila je televizijska voditeljica, političarka, ki se je zavzemala za enakost in proti elitizmu, 'prekarka' in izobčenka, ki je zaradi kritičnega uma često zašla v težave.


20. 3. 2023

Sašo Hribar po makadamski cesti do RTV-ja

Gost Prvakov tedna na skoraj pomladanski ponedeljek je bil radijski voditelj, satirik, ki že 33 let poganja Radio Ga Ga, programski svetnik RTV Slovenija, ki vodstvu vedno znova zastavlja neprijetna vprašanja, fenomen o katerem nastajajo diplomske naloge in mož, ki je nekoč dejal: "Če dobivam po glavi, lahko dobivam tudi nagrade." Sašo Hribar.


13. 3. 2023

Simon Popek: »Vsepovsod naenkrat ni tipičen oskarjevec - je »odbit« in nenavaden film«

Analiza zmagovalcev in poražencev, katere filmske zgodbe, kakšni kreativni pristopi so letos prepričali ameriško Akademijo filmskih umetnosti in znanosti, kdo je bil spregledan, a hkrati vreden ogleda v novi epizodi Prvakov tedna, ko je bil naš gost Simon Popek, eden najboljši poznavalcev filmske umetnosti pri nas. Te dni kot programski direktor bdi nad festivalom dokumentarnega filma, prav kmalu bo začel selekcijo filmov za jesenski Ljubljanski filmski festival. Pogovarjali smo se tudi o uspehih slovenskih filmskih ustvarjalcev v zgoščenem in zahtevnem mednarodnem okolju. In naposled, zakaj je kinodvorana še vedno prizorišče filmskega užitka, ki ga ne more ustvariti domači, hišni kino, kaj šele nekaj »inčni« zaslon pametnega telefona.


6. 3. 2023

Nika Kovač: "Bodoči voditelj sveta je povezana skupnost, ki se zoperstavi peščici, ki ima vse."

V novi epizodi Prvakov tedna na pragu osmega marca smo gostili ustanoviteljico in direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač. Antropologinja in politična aktivistka, ki pravi, da se stranke ne zavedajo, da bi bilo preprosto treba delati ... Je pa inštitut 8. marec začel z novo kampanjo, ki je tokrat usmerjena proti sovraštvu in neenakosti. V jutranjem pogovoru pa tudi o stiskah upokojencev, podnebnem štrajku, svobodnih in neodvisnih medijih in kupu prebranih knjig.


27. 2. 2023

Gregor Bezenšek ml.: "Ko ostaneš doma sam z otrokom z redko boleznijo, si za vse sam."

V novi epizodi Prvakov tedna je bil gost Gregor Bezenšek ml., akademsko izobraženi jazz kitarist, ki se predstavlja z umetniškim imenom SoulGreg Artist Lani smo ga spoznali tudi v vlogi kandidata za predsednika Republike Slovenije. V jutranjem pogovoru je bil v ospredju prihajajoči svetovni dan redkih bolezni, saj je Gregor Bezenšek, ml ustanovitelj Društva za pomoč otrokom z redkimi boleznimi Viljem Julijan. Katere so sistemske pomanjkljivosti na področju obravnave redkih bolezni v Sloveniji? Bi sploh potrebovali takšna društva, če bi država dosledno in celovito izpolnjevala svoje sicer deklarativno določene naloge in obveznosti?


20. 2. 2023

Franci Petek: "Medalje ne načrtuješ, medalja se zgodi."

V novi epizodi Prvakov tedna se nam je pridružil Franci Petek, doktor geografije, svetovni prvak v smučarskih skokih, pedagog montessori, in direktor Zavoda za šport Planica. Kako je dolina pod Poncami pripravljena na 43. nordijsko svetovno prvenstvo dan pred odprtjem? Kaj bo Planici srednjeročno in dolgoročno prineslo prvenstvo? Ali se bo zaradi prvenstva med mladimi povečalo zanimanje za smučarski tek in skoke? Je bil jezen na Jana Bokleva, ker je izumil škarjasti oziroma »V« skalni slog, ki je v bistvu razlog, da je končal profesionalno kariero? Bo Planica nekoč doživela tudi tekmovanja pod petimi krogi?


13. 2. 2023

Borut Pahor: »V naslednjih mesecih puščam odprta vrata, želim početi tisto, za kar imam znanje, izkušnje in zaupanje.«

Bivši predsednik republike Borut Pahor je bil gost nove epizode Prvakov tedna. Pogovor je potekal tik pred koncem dobrodelne dražbe v okviru katere je že padel svetovni rekord, saj bo njegova katrca najdražje prodan Renault 4 v zgodovini. Kakšni so načrti Boruta Pahorja, ki je v slovenski politiki dosegel tako rekoč vse? Bo zapustil svet politike? Se je že odvadil predsedniškega urnika in protokola? Zakaj se mu ni uspelo dogovoriti z vlado, da bi postal posebni vladni odposlanec za promocijo slovenske kandidature za nestalno članico Varnostnega sveta OZN? Ali je komurkoli v slovenski politiki ostal karkoli dolžan? Kdaj mu je bilo kot predsedniku republike najtežje? Zakaj je Boter zanj najboljši film? Koliko časa bo preživel na svetovnem nordijskem prvenstvu v Planici?


6. 2. 2023

Svetlana Makarovič: "Jaz samo komentiram. Nekdo je že enkrat rekel, da gledam s tretjim očesom. In to je pesniško oko."

Tokratno Prvakinjo tedna smo obiskali v ljubljanskem Trnovem. To je pesnica, pisateljica, igralka, ilustratorka in šansionerka Svetlana Makarovič.


30. 1. 2023

Matija Solce: "Umetnost mora biti kritična, ne pa tista, ki gledalca boža."

Prvi slovenski doktor lutkarstva, glasbenik, režiser, igralec in pedagog Matija Solce se je oglasil v Prvakih tedna, dan pred začetkom subkulturnega festivala Kavč. Pravi, da se lutkarstva učimo kot igranja glasbenega instrumenta in da rad ustvarja like v lutkovnem gledališču iz nič. Koliko improvizacije zahteva lutkarstvo in koliko improvizacije prenese lutkarstvo? Ali marionetna tehnika, kot ena izmed lutkarskih podzvrsti, tudi zaradi znane metafore, da je nekdo zgolj marioneta, ostaja ujetnica negativnega vrednotenja? Mitja Solce ni človek komune, tam se vsak slej ko prej začne in mora držati določenih pravil in postane konservativen … Kje je pravzaprav doma: v Pragi, v Loški dolini, na Švedskem, na Tasmaniji, v Hrvatinih?


19. 12. 2022

Tomaž Mihelič: "Če se ne najdeš zjutraj, ko se v kopalnici pogledaš v ogledalo, se tudi na Caminu ne boš našel."

Tomaž Mihelič, po izobrazbi delovni terapevt, sicer pa novinar, pevec, plesalec, ki je letos plesne čevlje zamenjal za pohodniško obutev in se odpravil po Jakobovi poti … v 33 dneh je prehodil skoraj tisoč kilometrov, pravi, da ti »Camino« nič ne da, vzeti si moraš sam. Letos je minilo 20 let od kar je s Sestrami nastopil na Evroviziji. Kako ocenjuje odločitev, da gre Slovenija letos na Eurosong brez Eme? Zakaj kot ljubitelj športa ni spremljal pravkar končanega mundiala in zakaj je debela koža za slone?


12. 12. 2022

Boris Krabonja: Za sodržavljane up, za politike upornik

Boris Krabonja je profesor zgodovine na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor. Prostovoljec, mariborski Robin Hood, humanitarec, čeprav zase pravi, da humanitarec še dolgo časa ne bo. Solidarnost do najšibkejših so mu položili v zibko, to so babičini geni, pojasni. Ta čas se na Upornika po pomoč obračajo upokojenci, ki kolebajo med hrano in ogrevanjem. Kakšen je resničen odnos slovenske družbe do starejših, ali so ob koncu leta ljudje bolj darežljivi, se nas v tem času bolj dotaknejo stiske soljudi?


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt