Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Prvaki tedna

67 epizod

67 epizod


Prvi dan v tednu se v jutru na Prvem družimo s Prvaki tedna. Razmišljujoči, uspešni in pogumni sogovorniki odstirajo nove poglede, poimenujejo stvari s pravimi besedami, analizirajo dogodke in domislijo ideje ob skodelici kave ali čaja v jutranjem pogovoru, s katerim utirimo nov teden.


18. 03. 2024

Igor Kadunc: Prihodnost RTV-ja je utemeljena na zaupanju javnosti

Gost današnje epizode Prvakov tedna ni konvencionalen manager, pravijo, da je trmast finančnik, ki pa zna prisluhniti tudi ljudem. V zadnjih letih je vodil dve pomembni instituciji: Radiotelevizijo Slovenija in Slovensko tiskovno agencijo. Z direktorskega mesta slednje je pred tednom dni napovedal odstop. V svoji bogati karieri je vodil tudi hotel, filmski sklad, papirnico in materinski dom. Zelo aktiven je na družbenem omrežju Facebook, kar ni nič presenetljivega, saj je bil od nekdaj znan po svojem polemiziranju prek javnih pisem in spletnih zapisov. Rad ima dobre nadaljevanke in filme, s slednjimi ima tudi snemalne izkušnje. Lahko bi bil kapitan dolge plovbe, ali pa vsaj zanesenjak z jadrnico na morjih sveta. Jadrnico razume podobno kot podjetje. Ali obratno. »Pomembno je vodenje. Zavedati se moraš, kakšno posadko imaš na voljo, česa se lahko lotiš, in potem posadko, ki jo imaš, organiziraš tako, da najbolje deluje.«…. pravi Igor Kadunc, ki je gost tokratnih Prvakov tedna.


11. 03. 2024

Lidija Jerkič: Ta družba ne sliši prošenj, sliši le zahteve in proteste

Gostja tokratne epizode Prvakov tedna je po poklicu pravnica, z opravljenim državnim pravosodnim izpitom. Danes bi jo lahko našli v sodniških, tožilskih ali odvetniških vrstah. Ampak zgodilo se je drugače. Našli so jo sindikati, kot pravi sama, tako kot jo celo življenje najdejo izzivi, ki jim sledi. Zdaj je že drugi mandat predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Opozarja na nevarnost atomizacije sodobne družbe, po drugi strani poudarja, da velikokrat premalo poslušamo sebe in svoj mikrosvet. Želi si, da bi v Sloveniji ustvarili klimo sodelovanja pri upravljanju. Solidarnost in pravičnost sta ključni besedi njenega poklicnega in zasebnega življenja. Nekoč je bila na pragu košarkarske reprezentance, zdaj so njena strast hribi, ki ponazarjajo njeno življenjsko filozofijo. Še pred hribi so bile knjige, in so še zdaj, le bralni repertoar se z leti nekoliko spreminja. Na glas pove: » Ko nam gre za nohte, pridemo na vrsto ženske." V Prvakih tedna je z nami Lidija Jerkič.


04. 03. 2024

Zvezdana Mlakar: Ko prisluhneš drugemu človeku, si takoj bogatejši

Gostja današnje epizode Prvakov tedna kot otrok in najstnica ni sanjarila o ducatu različnih poklicev. Že od njenega prapoka naprej je vedela, da želi postati igralka. Končala je igralsko akademijo in že od leta 1987 je zvesta odru ljubljanske Drame. V svojem nagradnem portfelju ima Borštnikovo nagrado in Nagrado Sklada Staneta Severja. Kljub temu je spoznala tudi občutke odrinjenosti z odra, nekaterim ni bilo všeč, da nastopa na televiziji, drugi so ji zamerili pojavljanje v reklamah. Lahko bi napisala tudi kakšno poglavje za slovensko zbirko zgodb s ključnikom #JazTudi. Pravi: Moramo si zaslužiti, a nekaj nam je lahko tudi podarjeno. Najprej moramo spoštovati sebe. In še: Dobro je najti svoj vdih in izdih. Morda vsega tega ne bi vedela, če ne bi bilo pogovorov, ki so ji spremenili življenje. Esenco nekaj sezon televizijske pogovorne oddaje je prelila med knjižne platnice. Če ji kdo reče, da je kmetica, je s tem ne more užaliti, nasprotno, to jemlje kot kompliment, saj že vrsto let tam nekje na obrobju ljubljanske kotline ali pa že kar na Dolenjskem uživa med svojimi zelenjavnimi in zeliščnimi vrtovi ter v živalskem kraljestvu, ki ga sestavljajo koze, lama, osel, kokoši, mačke, kužki ... Naklonjenost naravi se manifestira tudi v njeni marmeladi z rožmarinom. Ne boji se starosti, a kljub temu ne razmišlja o upokojitvi, in dodaja, da spremeniš sebe, so potrebna leta. Gostja nove epizode Prvakov tedna je Zvezdana Mlakar.


26. 02. 2024

Dr. Erik Brecelj: »Capljamo na mestu, potem smo pa presenečeni, da smo tam, kjer smo.«

Doktor Erik Brecelj je o stanju na Onkološkem inštitutu leta 2006 zapisal: »Ne moremo pa se navaditi na smrad, ki se širi iz javnih razpisov.« Izjava je postala polnoletna, a v praksi se ni spremenilo skoraj nič. Doktor Brecelj pravi, dobiš to, kar daš. Onkološki bolniki in njihovi svojci pripovedujejo, da se zavzame za vsakega od pacientov. Vrhunski kirurg, osamljeni jezdec, žvižgač, trn v peti mnogim, humanist, razpet med Vipavsko dolino in Goričkim … Dr. Erik Brecelj je gost današnje epizode Prvakov tedna.


12. 02. 2024

Grega Repovž: Za politike in direktorje, ki govorijo o sodelovanju, je najbolj moteča leva misel

Večina biografij ljudi, ki jim je uspela izvrstna kariera, se začne s podatkom, da so si že kot otrok želeli postati igralec, slikar, kovač, rezbar, ekološki kmetovalec, balerima. Zdravnik. Nasprotno je bil gost, ki sedi za studijsko mizo nasproti mene, kot otrok trdno odločen, da naredi vse, da ne postane novinar. Usoda ga ni uslišala. Že kot 15 letnik je povzročil vihar, ki je v predčasni pokoj poslal gimnazijskega ravnatelja. Za nagrado je prišlo vabilo iz uredništva Mladine, na katero se je nato vrnil še dvakrat. Zdaj pri omenjenem tedniku že dolga leta opravlja naloge odgovornega urednika. Pisal je tudi za Sobotno prilogo Dela. Postal je najmlajši predsednik Društva slovenskih novinarjev in še vedno poseduje neformalni rekord najdaljšega staža na čelu osrednje novinarske, stanovske zveze na Slovenskem. Pravijo, da je z njim fino razpravljati, ker je dober poslušalec in upošteva tehtne argumente. Je dober poznavalec in analitik dogajanja na slovenski politični sceni, tistega, ki je na očeh javnosti in tistega za kulisami, ko ugasnejo žarometi. Svojo uteho ali sprostitev najde v teku in občasnem sukanju elektronske glasbe. Gost nove epizode Prvakov tedna je odgovorni urednik Mladine Grega Repovž.


05. 02. 2024

Ciril Horjak - dr. Horowitz: Nagrada Prešernovega sklada; majhen korak za Horjaka, velik za slovenski strip

Če brez skrivnostnega ovinkarjenja, udarim žebljico na glavico, potem vam povem, da z menoj v studiu sedi ilustrator, stripar in likovni pedagog Ciril Horjak. Je popularizator stripa, med drugim avtor prvega slovenskega učbenika za strip. Je tisti človek, ki je stripe iz trafike prestavil v fabrike. V mednarodnem prostoru so bila njegova dela predstavljena pod okriljem revije Stripburger. Njegove karikature so objavljali tudi tuji časniki, denimo britanski Guardian, ali pa pariški Le Monde. Za Večerovo sobotno prilogo je ustvaril več kot tisoč podob. Prihaja iz mesta miru, iz Slovenj Gradca, njegovi izstopajoči lastnosti sta iskrivost in vztrajnost. V njegovem življenju so pomembno vlogo imele tete, tete z ozadjem, in ne tete iz ozadja. In na predvečer letošnjega slovenskega kulturnega praznika bo prejel nagrado Prešernovega sklada. Gost 60. epizode Prvakov tedna je Ciril Horjak, z umetniškim imenom dr. Horowitz.


29. 01. 2024

Peter Bratuša: Skupna točka vseh filmov, ki sem jih posnel, je upanje

Skoraj vsak povzetek njegove biografije, ki ga zasledimo v medijih, se začne s podatkom, da je Mariborčan. Kot najstnika sta ga prevzela film Povečava in fotografija. Namesto v Prago je odšel na študij v Zagreb, na Akademijo dramskih umetnosti. Kot direktor fotografije se je podpisal pod prvo komedijo po osamosvojitvi Babica gre na jug, nato posnel mednarodno koprodukcijo Oko za oko in se za več kot dvajset let podal v svet oglaševanja, posnel skoraj 400 oglasnih spotov. Točko preloma v njegovi ustvarjalnosti predstavlja prva sezona serije Življenja Tomaža Kajzerja. Potem so se zgodila še Prebujanja in dvakrat Gajin svet, prvi del je v kino privabil 80.000 gledalcev, Gajin svet 2 je po obisku in priznanjih še presegel prvi film. Posnel je tudi skoraj 100 televizijskih kuharskih oddaj, raznolikih kuharskih filozofij. Zakaj trilogija Boter inspirira najboljšo bolonjsko omako in zakaj je dober film - brezčasen film. Januarski nedeljski večeri so spet v znamenju Življenj Tomaža Kajzerja. Ali se o njih pogovarjamo dan potem, v ponedeljek zjutraj - to bi si bržčas želel njihov režiser Peter Bratuša, ki je gost nove epizode Prvakov tedna.


15. 01. 2024

Marjana Grčman: Ko potuješ sam, potuješ dlje, potuješ vase

Odraščala je na kmetiji, ob sobotah sta z očetom z atlasom in zemljevidi načrtovala namišljene poti po svetu. Zdaj gre vsak teden »na lepše«, vendar to niso brezskrbna, užitkarska potovanja, ampak garaško delo majhne ekipe, da vsak petek zvečer na ekrane nacionalke pride oddaja Na lepše. Pravi, da se najbolje počuti v vinskih hramih vipavske doline - no, tole zahteva dodatno pojasnilo… V njeni potovalni prtljagi nikoli ne manjka manjši nož - tudi tole zahteva dodatno pojasnilo ... Je najbolj prepoznaven obraz slovenskega turističnega novinarstva, je predsednica Društva turističnih novinarjev Slovenije. Lani novembra je na Dnevih slovenskega turizma prejela nagrado Kristalni triglav za osebnost, ki je v letu 2023 največ prispevala k turistični prepoznavnosti Slovenije v svetu. O turističnih produktih razmišlja v kontekstu podnebnih sprememb, raje kot o butičnosti govori o avtentičnosti in pravi, da je privrženka digitalnega celibata. Gostja Prvakov tedna je Marjana Grčman.


08. 01. 2024

Zoran Janković: Jaz ne bi mogel živeti brez Ljubljane, čeprav sem imel vabilo, da postanem župan dvomilijonskega mesta

Ko je razmišljal o tem, kaj želi početi v življenju, je nihal med študijem ekonomije in strojništva, čeprav si je njegova mama želela, da bi postal zdravnik. Odločil se je za ekonomijo in diplomiral z nalogo z naslovom Prekupčevalci s kmetijskim blagom pri nas. Svojo prvo službo je našel v takratnem gigantu, ki smo ga poznali pod kratico PTT: Širše javnosti je postal znan leta 1997, ko je postal predsednik uprave trgovskega podjetja, ki se v podnaslovu predstavlja kot najboljši sosed. V osem letnem obdobju vodenja omenjene družbe je prejel niz priznanj in nagrad za najboljšega menedžerja. Leta 2005 ga je z vrha odnesla politika s preprodajo državnih lastniških deležev. Leto pozneje kot župan prvič vstopi na ljubljanski Magistrat. Ljubljančanke in Ljubljančane je prepričal s programom 22 projektov, zdaj je na čelu glavnega mesta že peti mandat in bo jeseni postal tudi župansko polnoleten, omenjeni seznam pa je skoraj izčrpan. Tako kot so nekoč prihajale menedžerske nagrade, so v zadnjem desetletju na njegov naslov prihajali pozivi na sodišče. Vedno je bil tesno povezan s športom, z njegovo izdatno pomočjo je Krim postal evropski prvak. Sledil je nastop na državnozborskih volitvah, čeprav je njegova Pozitivna Slovenija prepričljivo zmagala, se je njegov pohod na Gregorčičevo končal negativno, saj mu ni uspelo sestaviti vlade. V svojem življenju skoraj ne pozna hobijev, saj je županovanje zanj služba, prosti čas, in dopust. Slednjega si na leto privošči največ šest dni, pa še to bolj zaradi žene in vnukinj. Povsem dobro shaja s petimi urami spanja na noč, vstaja ob pol šestih in mu zato ni bilo težko priti na oddajo. Potem ko je že prelistal jutranje časnike je gost prve epizode Prvakov tedna v novem letu župan Ljubljane, Zoran Janković.


18. 12. 2023

Boštjan Videmšek: Izumiranje vrst me najbolj intrigira in motivira, da nadaljujem delo

Gost današnje epizode Prvakov tedna je že pri sedmih vedel, da želi postati novinar. Šola je bila zanj peklenska izkušnja, zares se je začel izobraževati šele po koncu formalnega izobraževanja. Kot novinar je poročal s številnih vojnih in kriznih območij, je iskalec dobrih praks na področju upočasnitev klimatskih sprememb. Pravi, da je profesionalno stoodstotno samoudejanjen. Njegov cilj je ostati absolutno neodvisen in hkrati gospodar svojega časa ter prostora. Ne skriva se v conah udobja, po svetu ne hodi zaradi ego safarija, small talk ali drobni pomenki ga ubijajo. Ali smo bili na nedavno končani podnebni konferenci priča največjemu zelenemu zavajanju v zgodovini? Ali je Slovenija lahko prizoršče Plana B? Gost oddaje Prvaki tedna je bil novinar in publicist Boštjan Videmšek.


11. 12. 2023

Matjaž Kek: Rad se postavim v senco, da nato s čvrstim korakom stopim na sonce

Odraščal je s pogledom na mariborski Ljudski vrt, odločitev za nogometne vijolice je bila logična in hkrati sanjska izbira. Hitro je postal legionar na avstrijskih nogometnih igriščih, po vrnitvi domov je trikrat kot igralec in nato še dvakrat kot trener postal državni prvak z Mariborom. Leta 2010 je slovenski nogomet drugič, po Katancu, popeljal na svetovno prvenstvo, kjer so Slovenci dosegli prvo zmago. Nato je v petih letih NK Rijeka postavil ob bok velikima Dinamu in Hajduku. Pet je njegovo srečno število, malo manj s srečo je povezano število devet, saj je imel v času profesionalne igralske kariere devet operacij. Je diplomant Fakultete za šport, ob pomanjkanju nogometnih služb bi si lahko kruh služil tudi kot radijski voditelj. Rad ima džez, spozna se na vino, je garač in hedonist. Njegova vrnitev na selektorski stolček je spisala novo poglavje slovenske nogometne pravljice – Slovenija dviga zastave in gre naprej, po 24 letih bo spet zaigrala na evropskem nogometnem prvenstvu. Ta čas je eden najbolj priljubljenih Slovencev, ki bi na barometrih z lahkoto pometel z večino slovenskih politikov. Gost nove epizode Prvakov tedna je selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek. FOTO: MMC / www.alesfevzer.com


04. 12. 2023

Barbara Cerar: Čustvena inteligenca je tisto, kar me najbolj pritegne pri sočloveku

Predstava v Mladinskem gledališču ji je kot majhni punčki spremenila življenje, čeprav bi si starši bolj želeli, da bi se v domači delavnici oprijela mizarske obrti. Od Šentjakobskega gledališča prek Celja in Trsta je napela svoj gledališki karierni lok. Zdaj je že dve desetletji članica igralskega ansambla v ljubljanski SNG Drami. Na vrhuncu izjemne gledališke kariere se je odločila svoj ustvarjalno kreativni potencial udejaniti tudi med knjižnimi platnicami. Nedavno je na slovenski knjižni trg vstopila z literarnim prvencem z naslovom Pretežno jasno. Kljub številnim nagradam, ki jih je doslej prejela za svoje ustvarjalne dosežke, pravi, da je čez dva dni vsak uspeh samo spomin. Sebe opiše kot optimističnega cinika. Čeprav rada igra in se dobro znajde v vlogah hudobcev, ima raje družbo kamel kot morskih psov. V jutru, po »ta veselem dnevu kulture«, je bila gostja oddaje Prvaki tedna prvakinja ljubljanske Drame in pisateljica Barbara Cerar.


27. 11. 2023

Vlado Kreslin: Ljudje so tisti, ki te lahko "poboukšajo"

Po diplomi bi se lahko vse življenje ukvarjal s prevajalskimi dilemami ali pa urejal kadrovske mape uslužbencev nacionalne rtv hiše. Kot bobnar bi lahko ostal v drugi frontni liniji koncertnega odra, a potem ne bi nikoli izvedeli, kako je, ko kakšno noč pri štorkljah prespi. S Horizontom te igre ne bilo konec, vse je šele začelo. Izvir, Sanje, Avantura in Spremstvo niso ravno gesla svetovne glasbene enciklopedija. Ko pa spomnimo, da nas je opomnil, da mali bogovi vedrijo in oblačijo v vsaki slovenski vasi in slehernem podjetju, ter da se od višine zvrti, veste, da govorimo o Vladu Kreslinu. V več kot pol stoletni karieri se je na njegovem diskografskem kontu nabralo okoli 30 albumov, vsaj dvakrat več je klobukov v njegovi omari. V glasbi spaja lokalno in globalno, narečja na diagonali Goričko- Piran so tudi zaradi njega dobila domovinsko pravico v urbanih okoljih, njegove skladbe navdihujejo gledališče in film, in so materija diplomskih nalog. O Kreslinu iz Beltinec pišejo knjige v ameriškem Teksasu. Ker je njegov vzornik Bob Dyaln dobil Nobelovo nagrado za književnost, čakamo, kdaj se ga bo spomnil upravni odbor sklada za podeljevanje Prešernovih nagrad. Lepo nam je, ko reče, da je pesem od tistega, ki jo potrebuje, še lepše bi bilo, če bi ga slišali odločevalci, ko pravi: pustite nam ta svet. Vlado Kreslin gre pred snidenjem s 70-tico še dvakrat spat, Vlado je pač za vedno IN ter gost današnje epizode Prvakov tedna.


20. 11. 2023

Renata Zamida: Center Rog je hiša, ki jo potrebujemo in jo bomo tudi vzljubili

Njeno življenje je povezano s knjigami, jeziki in kulturnimi prostori. Desetletje in pol je preživela v literarno založniških krogih, sodelovala je pri razvoju sistema za izposojo e-knjig Biblos, nekaj let je vodila festival Fabula, v okviru katerega ji je prvič na enem odru uspelo združiti lacanovski Triglav: Žižek, Dolar, Zupančič. Zavihtela se je na vrh javne agencije za knjigo, od tam so jo odstavili, bojda zaradi politične nekompatibilnosti s prejšnjo vlado. Pravi, da vedno znova izstopa iz cone udobja, in morda se je prav zato podala na pot kulturnega managmenta, in postala direktorica novega javnega zavoda Center Rog. Njena prva prostočasna dejavnost je urbano čebelarjenje, nekoč so bili to konji in jahanje, vseskozi je strastna smučarka. Kot filozofinja, jezikoslovka in novinarka je začela na Radiu Maribor, in je spet v radijskem studiu, tokrat kot gostja oddaje Prvaki tedna. Renata Zamida.


13. 11. 2023

Zvezdana Novaković: Čudež izražanja in umetnosti se zgodi, ko začutim publiko

Nekateri poznavalci pravijo, da je » slovenska Bjork«. Marsikomu bi taka primerjava močno laskala, a pri njej je ta vzporednica vsebinsko preskromna. Je namreč vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka. Sprehaja se od etna prek gledališke glasbe do z elektroniko obogatenega eksperimentiranja. Razpon sega od gledaliških do koncertnih odrov, od skupine Laibach do Svetlane Makarovič, od Bolgarije do Brazilije, od starodavnih tradicij do elektronike, od klasike do džeza, od pripovedovanja do harfe. Vse pa povezuje njen glas. Je ustanoviteljica in avtorica mnogih domačih in mednarodnih glasbenih zasedb, skrbi jo brezvestno človekovo uničevanje narave, modrosti črpa od starovercev, obvlada umetnost iskanja in sprejemanja, ceni moč zdravilnih rastlin, uporablja zagovore, z uroki se ne igra in pravi, da je rokovanje z glino ena sama meditacija. Je umetnica nove generacije in gostja nove epizode Prvakov tedna. Zvezdana Novakovič.


06. 11. 2023

Damjan Kozole: Imel sem izjemno srečo, da sem posnel večino filmov, ki sem jih želel posneti

Na mestu današnjega gosta bi lahko sedel uspešen fotograf ali slaven arhitekt. Bi … če ne bi kot otrok v lokalnem kinu videl Spielbergovega Žrela in naslednje poletje v roke dobil super 8 filmske kamere. Z njo je prišlo odkritje - gibljive sličice. Ali mu je dejstvo, da v treh poskusih ni bil sprejet na AGRFT škodilo, ali morda celo dalo pospešek njegovi filmski karieri? Bi sploh postal filmski režiser, če v ŠKUC-u v 80. letih ne bi videl vseh tistih koncertov zvezd novega vala in punka? Danes ima v svoji filmografiji več kot ducat igranih celovečercev in še kopico dokumentarnih filmov. Njegovi Rezervni deli so se pred dvema desetletjema uvrstili v glavni tekmovalni program Berlinala, njegovo Nočno življenje je leta 2016 prejel kristalni globus za najboljšo režijo na festivalu v Karlovih Varih. Njegova Slovenka je prvi slovenski film, ki ga je Netflix uvrstil v svojo ponudbo. V kinu je ta čas na ogled njegov hommage prijatelju in igralcu Petru Musevskemu, z naslovom Pero, za katerega so kritiki zapisali, da je nadvse zanimiv in ganljiv film, ki daleč presega svojo neposredno tematiko. Ob vsem tem pravi, da »ima pač srečo, da lahko dela filme«. Gost nove epizode Prvakov tedna je bil filmski režiser in scenarist Damjan Kozole.


30. 10. 2023

Boštjan Gorenc - Pižama: Knjiga te "iztakne" iz časa, prisili te, da se umiriš in ji daš pozornost

Že od malih nog obožuje, ljubi jezik, jezik je podstat vsega, kar počne: je namreč pisatelj, prevajalec, pripovedovalec, stand-up komik, mojster improvizacije, ustvarjalec podkastov in ambasador branja. Že kot srednješolec je rapal Brižinske spomenike. Slovenske literarne klasike je naredil za kul in lol, Cankarja je postavil v strip, reformatorje na oder modernih časov. Leta 2012 je bil uvrščen na častno listo Mednarodne zveze za mladinsko književnost. Njegova najljubša beseda je žmoht, ugotavlja, da smo Slovenci zelo pogojeni z jezikom, še zlasti z dvojino. Pripomni, da je njiva metafora za slovensko bit. Velja za enega najbolj vplivnih ljudi na družabnih omrežjih pri nas. Pravi, da ga poganja firbec, tisti, ki ga poznajo, so prepričani, da deluje kot naravni antidepresiv. Večina se zjutraj poslovi od pižame, mi smo si za najboljšo jutranjo družbo izbrali Pižamo.


23. 10. 2023

Janez Dolinar: Radio je moj spremljevalec od otroštva

Pisalo se je leto 1978, ko je prišel na avdicijo za radijskega napovedovalca na takratni Radio Ljubljana, nato pa je postal eden najbolj prepoznavnih glasov slovenskega nacionalnega radia in televizije. Vse ostalo je zgodovina. In tako bi lahko končali tale uvod. A nadaljujmo, ker bi se že omenjena zgodovina lahko odvila tudi drugače, na primer, da bi ostal na odru Prešernovega gledališča v rodnem Kranju, in se morda čez čas preselil v kakšen drug gledališki ansambel. A ker je imel in ima še vedno rad radio, je pač moralo iti po tej poti. Več kot 20 let je vodil eno najstarejših oddaj Radia Slovenija- Četrtkov večer. S Koncertom iz naših krajev je prekrižaril Slovenijo ter gostoval na odrih slovenskih izseljencev, po Evropi in onkraj Atlantika. Njegova so bila sredina jutra na Prvem, v Števerjanu so ga vzeli za svojega, spomnijo se ga generacije gledalcev Obzornika in televizijskega dnevnika. Bil je mentor govora in radijskega nastopanja številnim, tudi še vedno aktivnim, ustvarjalcem nacionalnih radijskih programov. Med številnimi priznanji hrani tudi Kristalni mikrofon, ki ga je prejel leta 2007. Obožuje gledališče in film, kot pravega Gorenjca ga navdušujejo zimski športi, postal je študent Univerze za tretje življenjsko obdobje, je ambasador programa Svit in še vedno radio-aktiven, pri slednjem ne gre za sevanje kakšnega nevarnega izotopa, ampak za sledenje radijskim programom in nesebično deljenje znanja in izkušenj s tistimi, ki so pripravljeni poslušati. Le nekaj dni pred rojstnim dnevom Radia Slovenija, ko že zajemamo sapo za 95 svečk, je bil gost oddaje Prvaki tedna Janez Dolinar.


16. 10. 2023

Mojca Širok: Pravega »zlobkota« še sama nisem odkrila do tretjine, če ne kar do polovice romana

Diplomirala je iz slovenskega in italijanskega jezika, magistrirala iz sociologije kulture. Potem pa postala novinarka… verjetno naključno, saj zase pravi, da je njena profesionalna pot- pot naključij in sprememb, ki jih ni načrtovala, ampak so se ji kar zgodile. Njeni prvi novinarski postojanki sta bili Radio Študent in tednik Mladina, zdaj je že skoraj dve desetletji in pol zvesta RTV Slovenija. Nova Gorica, Rim, Ljubljana in Bruselj so njena mesta. Preučevala je ustroj in delovanje italijanske mafije, ukvarjala se je s fenomenom političnega populizma, spoznala zadnjega rimskega cesarja in vpogledala v zakulisje papeške palače. Njen literarni prvenec je bil nagrajen s knjižno nagrado modra ptica in nominacijo za Kresnika. Zdaj je pod streho njena kriminalna trilogija. Zakaj namesto v hribe ali na morje med dopustom raje pobegne v pisateljsko osamo, ali drži, da med novinarskim delom in literaturo postavlja berlinski zid in kaj jo je naučila impro liga, nam je povedala v novi epizodi Prvakov tedna. Z nami je bila novinarka, publicistka in pisateljica Mojca Širok.


09. 10. 2023

Tilen Artač: Radio Ga Ga pripada Hribarju, upam, da bomo šli naprej z novim formatom oddaje

V novi epizodi Prvakov tedna smo se pogovarjali s satirikom, komikom, akademsko izobraženim glasbenikom, za katerega je pred nekaj meseci Sašo Hribar dejal, navajam: »… je ta trenutek najbolj propulziven estradnik v Sloveniji. Stvari, ki jih počne, počne tako, da so videti enostavne, kot da bi se jih lahko lotil prav vsakdo, kar seveda ni res. V svojem performansu je altruističen in empatičen, like pa je sposoben prilagajati intelektualnemu dometu občinstva.« 19 let je član ekipe Radia Ga Ga, zadnjih nekaj sezon vodi televizijsko oddajo Kaj dogaja?, prepeva na Mali terasi, ustvaril je kopico imitatorskih likov: »Ifigenija, Zlatko Zahović, Dimitrij Rupel, Milan Kučan, Gregor Golobič, Borut Pahor, Jože Potrebuješ, Magnifico, Svetlana Makarovič, Elka Strojan, Zvezdana Mlakar….. Igra na violončelo iz leta 1900, obožuje češnje, nekoč je treniral gimnastiko, še vedno zna hoditi po rokah, in pronicljivo ugotavlja, da je marsikateri politik imitacija samega sebe. V jutru na Prvem je bil gost Prvakov tedna Tilen Artač.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt