Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobotni glasbeni večer

114 epizod

114 epizod


Glasbena oddaja prinaša koncerte različnih glasbenih zvrsti s področja slovenske in svetovne popularne, jazzovske, tudi klasične glasbe.


18. 3. 2023

Radijski koncert mladih džezistov

Prvič poleg dijakov džezovskega oddelka Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana gostimo tudi dijake džezovskega oddelka Konservatorija za glasbo in balet Maribor in nagrajence glasbenega tekmovanja Temsig. Dirigent je Tadej Tomšič. V avdioprenosu in videoprenosu iz studia 26.


11. 3. 2023

Vita Mavrič / Jani Kovačič: Kontra - Alba

"Kontra-Alba" je glasbeni projekt Vite Mavrič, posvečen Janiju Kovačiču in njunemu skoraj četrt stoletnemu glasbenemu snovanju. Vita Mavrič je izbrala osem pesmi iz obsežnega opusa Janija Kovačiča in pripravila nove glasbene izvedbe z aranžmaji Jake Puciharja. Na letošnji Dan kulture ste koncert lahko spremljali na Prvem v neposrednem prenosu iz Štihove oziroma okrogle dvorane ljubljanskega Cankarjevega doma, tokrat pa vam koncert ponujamo še v posnetku.


4. 3. 2023

Poezija Townesa Van Zandta

Pisec pesmi je na ameriškem glasbenem prizorišču zelo cenjena osebnost. Če se je katera izmed njegovih pesmi uvrstila visoko na lestvici, namreč obstaja velika verjetnost, da bo vse življenje redno dobival nezanemarljive vsote od avtorskih pravic, in tudi če ni ne vem kako uspešen glasbenik, ga bodo poslušalci in nadobudni pevci radi poslušali in vedno znova snemali njegove skladbe. Townes Van Zandt pesmi sicer ni prodajal na razprodajah; največ je verjetno zaslužil s pesmijo "Pancho in Lefty", saj sta jo Merle Haggard in Willie Nelson ponesla na prvo mesto lestvice kantrija. Se je pa vseeno zavedal, da od njih lahko preživi. Natančneje, zavedal se je, da mora preživeti njegova družina, zato je nad denarjem od avtorskih pravic bedela njegova žena Jeanene, sam pa se je pravzaprav preživljal z najbolj krvavim delom, kar jih pozna neusmiljena glasbena industrija: s koncerti. Posebno zadnja leta življenja je veliko nastopal, predvsem po Evropi, in eno takih potovanj ga je leta 1994 zapeljalo tudi v naše kraje.V oddaji vam bomo predstavili prevode nekaterih njegovih pesmi. Oddajo ureja Jane Weber. S prevodi gostujejo Jure Potokar, Katarina Minatti in Matej Krajnc.


25. 2. 2023

Papirniški Pihalni Orkester Vevče v decembrskem koncertu

V poslušanje vam ponujamo koncert Papirniškega Pihalnega Orkestra Vevče, ki je nastoppil 11. decembra 2022. Posneli smo ga v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Papirniški pihalni orkester Vevče velja za enega izmed najboljših amaterskih pihalnih orkestrov v Sloveniji. Dodatno težo mu daje tudi njegova dolgoletna tradicija, saj godbeniki skupaj muzicirajo že 123 let. V tem času so se udeležili številnih domačih in tujih tekmovanj, tuje dežele pa so obiskali na številnih gostovanjih. V zadnjih letih je orkester uveljavil tradicionalni decembrski koncert v Cankarjevem domu v Ljubljani kot osrednji dogodek svojega vsakoletnega ustvarjanja.


18. 2. 2023

Koncert Orkestra Slovenske vojske

Koncert Orkestra Slovenske vojske s solistko, sopranistko Niko Gorič, smo posneli 28. oktobra lani v dvorani Marjana Kozine Slovenske filharmonije v Ljubljani. Orkester je vodil dirigent Simon Perčič, posnetek koncerta pa je za oddajo, ki jo ureja Jane Weber, pripravil glasbeni urednik Tomaž Guček. Glasbeni producent je bil Tone Jurca, snemalec pa Mitja Krže. Program koncerta Orkestra Slovenske vojske je postregel z nekaterimi deli, prirejenimi prav za to priložnost in v slovenskem prostoru prvič ali redko izvedenimi. Rdeča nit večera je bila programska glasba iz obdobja romantike.


11. 2. 2023

Koncert trboveljske skupine Hiša (ob 40-letnici prvega nastopa)

V oddaji Sobotni glasbeni večer, ki jo ureja Jane Weber, vrtimo posnetek nedavnega koncerta trboveljske skupine Hiša, ki je praznovala 40 let od prvega nastopa v Litiji. Koncert smo 17. decembra lani pod uredniškim vodstvom Andreja Prezlja neposredno prenašali iz Doma svobode v Trbovljah, a smo imeli manjše tehnične težave in ga zato tako kmalu ponavljamo takšnega, kot je bil namenjen našemu spoštovanemu občinstvu. Posnetek je pred kratkim predvajal tudi Radio Maribor v oddaji Urške Čop. Zasedba Hiša že dobra tri desetletja – prvi nastop datira v obdobje pred letom 1982 - predstavlja bogate zvoke ubranega večglasnega petja, preplet kitar, klaviatur in občasno še kakih drugih, na snemanjih gostujočih glasbil. V srži zvočnih plasti pa je vedno pesem – torej besede z napevom. Osnovna in začetna smernica Hiše je bila transformirati zvok tako imenovanega ‘west coast’ rocka v sodobni slovenski rock. Tu gre omeniti vplive Neila Younga, super skupine Crosby, Stills, Nash and Young, skupin The Byrds, The Eagles, Poco in še bi lahko naštevali, ti vplivi so namreč široki in pestri. Andrej Guček pa pesni tudi pod vplivom Tomaža Pengova, o čemer lepo priča njegova solistična plošča z naslovom "Delta", izdana po smrti Tomaža Pengova pri založbi Klopotec. No, pred kratkim je Andrej Guček govoril tudi o vplivu pred nekaj dnevi umrlega pevca in avtorja Davida Crosbyja, ki ga boste v nekaj skladbah slišali v sklepnem delu nocojšnje oddaje.


4. 2. 2023

Sobotni glasbeni večer z glasbo Big Banda RTVSLO & Kornél Fekete-Kovács (gost)

Koncert Big Banda RTV Slovenija, ki je bil 26. januarja letos, smo organizirali v sodelovanju z Madžarskim kulturnim centrom Ljubljana ob Dnevu madžarske kulture in pred dnevom slovenske kulture. Našemu Big Bandu se je kot solist, avtor in dirigent pridružil madžarski glasbenik Kornél Fekete-Kovács. Želimo vam prijetno poslušanje koncerta iz našega studia 26. Koncert si lahko ogledate tudi na naši spletni strani prvega programa Radia Slovenija. Večer je vodil Milan Krapež.


28. 1. 2023

Koncert Mednarodnega komornega zbora Utopija in realnost (29. decembra 2022, v cerkvi sv. Antona Padovanskega na Viču v Ljubljani).

Ob premeni koledarskega leta, je deseto obletnico s koncertom obeležil Mednarodni komorni zbor Utopija in realnost, ki ga vodita: naša priznana dirigentka Urša Lah in prav tako priznani norveški dirigent Ragnar Rasmussen. Koncert se je odvil 29. decembra 2022 v cerkvi svetega Antona Padovanskega na Viču v Ljubljani. Urša Lah je dolga leta pri nas vodila pevske zbore, predvsem sestave z mladimi pevci in jih dvigovala na visoke kakovostne ravni. Na tekmovanjih jih je vodila do zmag. Največje vplive je pustila v Mladinskem mešanem zboru Veter, nato v Komornem zboru naše RTV in v Akademskem pevskem zboru Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. Ragnar Rasmussen je zborovsko kariero gradil na Norveškem. Prav tako je veliko zborovskega repertoarja poustvaril z mladimi pevci. Trenutno sta oba dejavna kot profesorja glasbeni akademiji v Trontheimu. Že pred pojavom epidemije koronavirusa in komunikacijskih video kanalov, kot sta na primer teams in zoom je zbor vadil prek video komunikacij in nato na intenzivnih vajah pred koncerti. Tako je bilo tudi tokrat. Vznemirljivo je bilo opazovati pevce in oba dirigenta pri zelo zbranem delu pred koncertom, na vajah tudi v radijskem studiu 26. Program zbora je zelo zahteven, a radijskemu etru prijazen, sam zvok zbora pa je pa tako rekoč dih jemajoč. Pomenljivo se zdi dejstvo, da se v taki zasedbi posameznik popolnoma stopi s celoto kolektiva, ki ga vežejo tako rekoč skupni vdihi in izdihi. Zelo lep koncert je bil, veseli smo, da ga imamo v našem arhivu, in da ga lahko posredujemo v poslušanje. Koncert je prepleten s pomenljivim intervjujem obeh dirigentov. Spored: James MacMillan: Data est mihi omnes potestas Lars Johan Werle: Sonetto 292 Sopran solo: Sara Mazzanti Egil Hovland: Saul! Orgle: Ragnar Rasmussen Z. Randall Stroope: The Conversion of Saul Nana Forte: Tanto tempore Edmund Rubbra: There is a Spirit Lojze Lebič: Iz kamna v vodi Bas solo: Miha Bole Knut Nystedt: Peace I leave with you Francis Poulenc: Quatre Motets pour le Temps de Noël James MacMillan: Miserere Dodatki s pridruženimi pevci, bivšimi člani: Sergej Rachmaninov: Bogorodice Devo Alfred Schnittke: Tri sakralne pesmi Bogorodice Devo Gospodi Isuse Otče naš Norveška ljudska, prir. Gunnar Eriksson: Gjendines bådnlåt Solo: Vår Sollien Skar


21. 1. 2023

Milan Kamnik v solističnem koncertu iz kluba Kompleks (Ravne na Koroškem)

V oddaji, ki jo za Prvi program Radia Slovenija ureja Jane Weber, vrtimo posnetek koncerta koroškega kantavtorja Milana Kamnika. Posneli smo ga v klubu Kompleks na Ravnah na Koroškem, in sicer oktobra lani. Le redkim slovenskim kantavtorjem je uspelo v pesmih pričarati duha okolja, iz katerega prihajajo. Tu mislimo na Vlada Kreslina in na njegovo prekmursko dušo, Iztok Mlakar je mojster goriškega in cerkljanskega narečja, Tomaž Domicelj ima več odličnih skladb v pristni ljubljanščini, tej ugledni druščini pa lahko postavimo ob bok Milana Kamnika, ki je že štiri desetletja in pol pravi glasnik Koroške in njenih ljudi. Na pristen in brezkompromisen način namreč poje o usodah malega človeka, razgalja svoja čustva in vedno ostaja iskren, kar je pri pripovedni kantavtorski glasbi tako rekoč nuja, če le hočeš prepričati občinstvo.


14. 1. 2023

Vlado Kreslin, Mali bogovi in Beltinška banda: Kreslinovanje 2022 – Vse se da, posnetek koncerta 16. 12. 2022 v Cankarjevem domu, 2. del

Pri pripravi današnje oddaje je sodelovala glasbena urednica Teja Klobčar. Čaka nas drugi del Kreslinovanja, enega izmed tradicionalnih decembrskih koncertov Vlada Kreslina v Cankarjevem domu, ki so v letu 2022 potekali že enaintridesetič. V prvem delu koncerta z naslovom »Vse se da«, 16. decembra 2022 v Cankarjevem domu, so nastopili gostje Teo Collori in Momento Cigano, ki smo jih poslušali pretekli teden. Posnetek prvega dela je še vedno dostopen na naši spletni strani in ga lahko poslušate, če ste ga zamudili. V naslednji uri in pol pa bo na vrsti drugi del posnetka koncertnega večera. Ob Vladu Kreslinu bodo zaigrali njegovi stalni glasbeni spremljevalci: Mali bogovi in Beltinška banda. Sobotne glasbene večere na Prvem ureja Jane Weber.


7. 1. 2023

Vlado Kreslin: Kreslinovanje 2022 – Vse se da, posnetek koncerta 16. 12. 2022 v Cankarjevem domu, 1. del

Decembra 2022 je potekalo že 31. Kreslinovanje – tradicionalni koncert Vlada Kreslina v Cankarjevem domu. Trije koncerti z naslovom Vse se da so na odru Gallusove dvorane potekali 15., 16. in 17. decembra, zaznamovalo pa jih je glasbeno sodelovanje Vlada Kreslina z gipsy-swingovsko zasedbo Teo Collori in Momento Cigano. Obenem so se Kreslinu na odru pridružili tudi njegovi zvesti dolgoletni glasbeni spremljevalci: Mali bogovi in Beltinška banda. Posnetek enega od koncertov z dne 16. 12. 2022 poslušamo v dveh zaporednih Sobotnih glasbenih večerih. Tokrat je na vrsti prvi del; z gosti Teom Collorijem in njegovo zasedbo Momento Cigano.\n


24. 12. 2022

Mia Žnidarič & Big Band RTVSLO v koncertu

Odlična jazzovska vokalistka Mia Žnidarič je z Big Bandom RTV Slovenija in gostoma Petrom Ugrinom (violina) in Gašperjem Bertoncljem (bobni) prav na rojstnodnevni večer proslavila svojo šestdesetletnico. Koncert je bil 9. decembra v SITI teatru v Ljubljani in smo ga posneli za božični večer na Prvem. Z magičnim glasom nas je Mia popeljala skozi najljubše pesmi svojega repertoarja, s katerim navdušuje že več kot trideset let. Dirigent je bil Lojze Krajnčan.


10. 12. 2022

Glasbene korenine Erica Claptona

Britanski pevec, pisec, skladatelj in kitarist Eric Clapton velja za enega najpomembnejših predstavnikov modernega bluesa in zelo senzibilnega ustvarjalca. Glasbenik, ki se ga je oprijel vzdevek »Počasna roka«, je kot avtor ali aranžer naveden pri več uspešnicah, kot so Layla, I Shot the Sheriff in Wonderful Tonight. Glasbeni urednik Jane Weber vam tokrat predstavlja izvirnike njegovih najuspešnejših priredb akustičnega bluesa. Slišali boste Roberta Johnsona in številne druge izvajalce, ki so zaznamovali zgodovino.


3. 12. 2022

Dylanov Blues

To soboto ob 20.00 lahko na Prvem poslušate oddajo »Dylanov Blues«. Prvič bo na sporedu. Gost bo Goran Dekleva. Vrteli bomo Dylanove avtorske bluze, pa kako priredbo, izvirne posnetke iz dvajsetih in tridesetih let. Mislimo, da bo zanimivo, zabavno in poučno. Oddaja za glasbene sladokusce.


26. 11. 2022

Koncert Erica Claptona

Tokrat je na vrsti avtorizirani koncertni posnetek legendarnega kitarista in pevca Erica Claptona, posnet leta 2007 v San Diegu.Pa spomnimo na zgodnja leta našega nocojšnjega junaka. Eric Clapton je svojo dolgo in neobičajno glasbeno kariero zaznamoval z glasbeno perfekcijo, stalnim neumornim menjavanjem ustvarjalnih smernic, pa tudi s pogostimi vzponi in padci, ki so navsezadnje pred leti rezultirali s popolnim pobegom v osamo. Eric Clapton se je rodil 30. marca 1945, v angleškem mestu Ripley, kot nezakoniti sin Patricie Molly Clapton in kanadskega vojaka Edwarda Walterja Fryerja. V glasbeni karieri se je poleg sijajne in neponovljive kitarske zapuščine proslavil tako kot avtor in tudi kot odličen izvajalec. Uživajte v koncertu!


19. 11. 2022

Koncert skupine El Kachon na Prvem

Nocoj na Prvem poslušamo skupino El Kachon. Gre za zasedbo, ki v glavnem izvaja avtorsko glasbo in se napaja z zvoki roka in bluza, njeno glasbo pa je enako pristno mogoče slišati v električni in akustični enačici. Ti glasbeniki so si izkušnje nabirali v številnih klubih in festivalih v Sloveniji in tujini. Med drugim so nastopili na Schengenfestu, Rock Otočcu, festivalu Pivo in cvetje v Laškem, pa na Beograjskem in Užiškem festivalu bluza, Zaječarski Gitarijadi, Bedem festu v Nikšiču, glasno pa so zveneli tudi v Badnu in Zurichu v Švici. Skupina El Kachon je imela čast deliti oder z velikimi imeni, kot so Ana Popović, Jefferson Starship, Josipa Lisac, Bajaga, Majke, Parni Valjak, Let 3, Dan D in številni drugi. El Kachon je posnel štiri studijske albume, pripravlja pa tudi izid prve koncertne plošče. Pesmi so, kot boste slišali, v angleščini in slovenščini in nagovarjajo vsakega izmed nas.


12. 11. 2022

Posnetek 20. festivala Kantfest 2022

V tokratnem sobotnem glasbenem večeru, ki ga ureja Jane Weber, poslušamo letošnji 20. kantavtorski festival Kantfest. Najprej se nam bo predstavilo sedem slovenskih kantavtoric in kantavtorjev, ki so se 9. septembra na odru dvorane Zavoda Rast Ruše pomerili za zlato, srebrno in bronasto kanto: Mišel Ristov - Amo, Nebojša Pop Tasić, Urška Bančič, Zvezdana Novaković, Mihael Lajlar, Laetitia Pohl - Kiki in Janez Ogris. V drugem delu večera pa se nam bo s kitaro pridružil eden najbolj znanih slovenskih kantavtorjev Adi Smolar.


5. 11. 2022

Big Band RTV Slovenija in Reinhold Schmölzer

V sobotnem glasbenem večeru, ki ga ureja Jane Weber, vas bomo zabavali z glasbo Big Banda RTV Slovenija, njegovih solistov in Reinholda Schmölzerja. Radijski koncert Big Banda RTV Slovenija z Reinholdom Schmölzerjem je bil v soboto, 24. septembra, v Studiu 26 Radia Slovenija. Za Schmölzerja, avstrijskega skladatelja, aranžerja, dirigenta in iskanega jazzovskega bobnarja, je prvo načelo red. Številni odlomki njegove glasbe so komponirani; tudi improvizirani odseki potekajo po začrtani poti. Tudi nekakšen psevdokaos, ki ga proizvajajo večplastne improvizacije, se prej ali slej vrne na bolj ustaljena pota. Vsaka skladba, ki jo boste slišali, ima notranjo dramaturgijo, ki se, potem ko poslušalca popelje na čustveno potovanje v daljne kraje skladateljeve domišljije, vrne na izhodišče. Koncert je posnel Miha Ocvirk.


22. 10. 2022

Tomaž Domicelj: "Spet akustika", 2. del

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 200.00 na Prvem.


15. 10. 2022

Tomaž Domicelj: "Spet akustika"

Ob festivalskem jubileju in izidu dvojnega albuma Jubilej, na katerem je Tomaž Domicelj zbral delček nastopov, ki jih je v sedmih letih šestkrat nanizal na treh prizoriščih Ljubljana Festivala, smo bili priča novemu dogodku, zgovorno naslovljenemu s Spet akustika. Avtor številnih ponarodelih uspešnic in na stotine drugih skladb je ob spremljavi akustičnih kitar in orglic vnovič v “butični” maniri prevzel magično prizorišče Peklenskega dvorišča, pri čemer se mu je tokrat pridružila tudi gostja Tinkara Kovač. Na lanskem koncertu Skoraj akustika je z eno samo pesmijo, Domiceljevim prevodom pretresljive filmske pesmi La vita e bella (Življenje je lepo), nenapovedano prevzela občinstvo v preddverju Križank, letos pa je bil njen prispevek vsekakor precej daljši, v kar se boste lahko prepričali prihodnjo soboto. "Spet akustika je bila letos zaradi nedavnih in trenutnih domačih in svetovnih razmer nabita z najrazličnejšimi čustvi,« pove Domicelj. Želimo vam prijetno poslušanje koncerta. Drugi del posnetka bo na vrsti prihodnjo soboto.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt