Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobotni glasbeni večer

101 epizod

101 epizod


Glasbena oddaja prinaša koncerte različnih glasbenih zvrsti s področja slovenske in svetovne popularne, jazzovske, tudi klasične glasbe.


3. 12. 2022

Dylanov Blues

To soboto ob 20.00 lahko na Prvem poslušate oddajo »Dylanov Blues«. Prvič bo na sporedu. Gost bo Goran Dekleva. Vrteli bomo Dylanove avtorske bluze, pa kako priredbo, izvirne posnetke iz dvajsetih in tridesetih let. Mislimo, da bo zanimivo, zabavno in poučno. Oddaja za glasbene sladokusce.


26. 11. 2022

Koncert Erica Claptona

Tokrat je na vrsti avtorizirani koncertni posnetek legendarnega kitarista in pevca Erica Claptona, posnet leta 2007 v San Diegu.Pa spomnimo na zgodnja leta našega nocojšnjega junaka. Eric Clapton je svojo dolgo in neobičajno glasbeno kariero zaznamoval z glasbeno perfekcijo, stalnim neumornim menjavanjem ustvarjalnih smernic, pa tudi s pogostimi vzponi in padci, ki so navsezadnje pred leti rezultirali s popolnim pobegom v osamo. Eric Clapton se je rodil 30. marca 1945, v angleškem mestu Ripley, kot nezakoniti sin Patricie Molly Clapton in kanadskega vojaka Edwarda Walterja Fryerja. V glasbeni karieri se je poleg sijajne in neponovljive kitarske zapuščine proslavil tako kot avtor in tudi kot odličen izvajalec. Uživajte v koncertu!


19. 11. 2022

Koncert skupine El Kachon na Prvem

Nocoj na Prvem poslušamo skupino El Kachon. Gre za zasedbo, ki v glavnem izvaja avtorsko glasbo in se napaja z zvoki roka in bluza, njeno glasbo pa je enako pristno mogoče slišati v električni in akustični enačici. Ti glasbeniki so si izkušnje nabirali v številnih klubih in festivalih v Sloveniji in tujini. Med drugim so nastopili na Schengenfestu, Rock Otočcu, festivalu Pivo in cvetje v Laškem, pa na Beograjskem in Užiškem festivalu bluza, Zaječarski Gitarijadi, Bedem festu v Nikšiču, glasno pa so zveneli tudi v Badnu in Zurichu v Švici. Skupina El Kachon je imela čast deliti oder z velikimi imeni, kot so Ana Popović, Jefferson Starship, Josipa Lisac, Bajaga, Majke, Parni Valjak, Let 3, Dan D in številni drugi. El Kachon je posnel štiri studijske albume, pripravlja pa tudi izid prve koncertne plošče. Pesmi so, kot boste slišali, v angleščini in slovenščini in nagovarjajo vsakega izmed nas.


12. 11. 2022

Posnetek 20. festivala Kantfest 2022

V tokratnem sobotnem glasbenem večeru, ki ga ureja Jane Weber, poslušamo letošnji 20. kantavtorski festival Kantfest. Najprej se nam bo predstavilo sedem slovenskih kantavtoric in kantavtorjev, ki so se 9. septembra na odru dvorane Zavoda Rast Ruše pomerili za zlato, srebrno in bronasto kanto: Mišel Ristov - Amo, Nebojša Pop Tasić, Urška Bančič, Zvezdana Novaković, Mihael Lajlar, Laetitia Pohl - Kiki in Janez Ogris. V drugem delu večera pa se nam bo s kitaro pridružil eden najbolj znanih slovenskih kantavtorjev Adi Smolar.


5. 11. 2022

Big Band RTV Slovenija in Reinhold Schmölzer

V sobotnem glasbenem večeru, ki ga ureja Jane Weber, vas bomo zabavali z glasbo Big Banda RTV Slovenija, njegovih solistov in Reinholda Schmölzerja. Radijski koncert Big Banda RTV Slovenija z Reinholdom Schmölzerjem je bil v soboto, 24. septembra, v Studiu 26 Radia Slovenija. Za Schmölzerja, avstrijskega skladatelja, aranžerja, dirigenta in iskanega jazzovskega bobnarja, je prvo načelo red. Številni odlomki njegove glasbe so komponirani; tudi improvizirani odseki potekajo po začrtani poti. Tudi nekakšen psevdokaos, ki ga proizvajajo večplastne improvizacije, se prej ali slej vrne na bolj ustaljena pota. Vsaka skladba, ki jo boste slišali, ima notranjo dramaturgijo, ki se, potem ko poslušalca popelje na čustveno potovanje v daljne kraje skladateljeve domišljije, vrne na izhodišče. Koncert je posnel Miha Ocvirk.


22. 10. 2022

Tomaž Domicelj: "Spet akustika", 2. del

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 200.00 na Prvem.


15. 10. 2022

Tomaž Domicelj: "Spet akustika"

Ob festivalskem jubileju in izidu dvojnega albuma Jubilej, na katerem je Tomaž Domicelj zbral delček nastopov, ki jih je v sedmih letih šestkrat nanizal na treh prizoriščih Ljubljana Festivala, smo bili priča novemu dogodku, zgovorno naslovljenemu s Spet akustika. Avtor številnih ponarodelih uspešnic in na stotine drugih skladb je ob spremljavi akustičnih kitar in orglic vnovič v “butični” maniri prevzel magično prizorišče Peklenskega dvorišča, pri čemer se mu je tokrat pridružila tudi gostja Tinkara Kovač. Na lanskem koncertu Skoraj akustika je z eno samo pesmijo, Domiceljevim prevodom pretresljive filmske pesmi La vita e bella (Življenje je lepo), nenapovedano prevzela občinstvo v preddverju Križank, letos pa je bil njen prispevek vsekakor precej daljši, v kar se boste lahko prepričali prihodnjo soboto. "Spet akustika je bila letos zaradi nedavnih in trenutnih domačih in svetovnih razmer nabita z najrazličnejšimi čustvi,« pove Domicelj. Želimo vam prijetno poslušanje koncerta. Drugi del posnetka bo na vrsti prihodnjo soboto.


8. 10. 2022

Koncert Milana Kamnika v prenosu na Prvem

Le redkim slovenskim kantavtorjem je uspelo v pesmih pričarati duha okolja, iz katerega prihajajo. Tu mislimo na Vlada Kreslina in njegovo prekmursko dušo, Iztok Mlakar je mojster goriškega in cerkljanskega narečja, Tomaž Domicelj ima več odličnih skladb v pristni ljubljanščini, tej ugledni druščini pa lahko postavimo ob bok Milana Kamnika, ki je že 48 let pravi glasnik Koroške in njenih ljudi. Pristno in brezkompromisno namreč poje o usodah malega človeka, razgalja svoja čustva in vedno ostaja iskren, to pa je pri pripovedni kantavtorski glasbi tako rekoč nuja, če le hočeš prepričati občinstvo. Poslušajte koncert z Raven na Koroškem.


1. 10. 2022

Marshall Gilkes in Big Band RTV SLO, ekskluziven posnetek iz Cankarjevega doma

Nocojšnji glasbeni večer na prvem programu Radia Slovenija, ureja ga Jane Weber, je v znamenju glasbe našega big banda. V poslušanje vam ponujamo koncert, ki smo ga posneli 4. junija v Linhartovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma. Urednik snemanja je bil tokrat Andrej Prezelj. Gost večera, pozavnist Marshall Gilkes, združuje neskončno število različnih vplivov v en sam prepoznaven zvok. Gilkes kombinira džezovsko spontanost z elegantno arhitekturo klasične kompozicije, klasični džezovski sving z raznolikostmi modernizma; virtuozno tehniko pa s strastnimi čustvi. Njegova glasba, ki temelji na tradiciji glasbe big banda, ima edinstven sodoben zven, ki mu je prinesel svetovno prepoznavnost, med drugim tudi dve nominaciji za gremija. Revija Downbeat je Gilksovo muziko opisala kot »lebdečo radost, ki brez omahovanja kljubuje negotovemu času, v katerem smo«. Gilkesova glasba bo vsekakor pobožala tudi vašo dušo in vas hkrati držala nadvse pozorne skozi skoraj uro in pol posnetka ljubljanskega koncerta. Za glasbene sladokusce.


24. 9. 2022

Mala Mestna Muzika v Sobotnem koncertu na Prvem

V Sobotnem glasbenem večeru na Prvem, ki ga ureja Jane Weber, predvajamo koncert slovenske skupine Mala Mestna Muzika, ki jo vodi skladatelj in pianist Rudi Pančur. Koncert smo posneli 29. maja v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani v okviru festivala Druga Godba, ki mu letos na Prvem posvečamo večjo pozornost. Mala mestna muzika nas popelje na glasbeni sprehod po obrobju Slovenije, kot ga še nismo poznali. Lep repertoar sestavljajo uglasbljene pesmi Žalostinke po razkriško Vlada Žabota, seveda v razkriškem narečju. Uigran manjši orkester, na čelu katerega sta pevca Brina Vogelnik in Metod Banko, pretkano povezuje besedila z novo glasbo, ki deluje lirično, baladno, na trenutke mogoče nekoliko groteskno in predvsem nostalgično. Ploščo Male Mestne Muzike lahko nedvomno štejemo med boljše slovenske glasbene stvaritve zadnjih let. Na koncertu smo slišali tudi nekaj še neizdanih skladb.


17. 9. 2022

Gugutke v koncertu na Prvem

Pet mladih fantov in nadarjenih uspešnih glasbenikov je postkoronsko druženje izkoristilo za ustvarjanje in poglabljanje v ljudsko glasbo Slovenije in njene južne okolice (vse tja do Turčije). Nastala je povsem nova skupina Gugutke (ali turške grlice). Z omenjeno vrsto ptic si predstavljena ljudska in ciganska glasba deli tako življenjski prostor kot usodo – v svoji pristni obliki vse bolj izumira. Glasbeniki, ki izhajajo iz različnih glasbenih področij (džeza, klasike, folka), so si zadali cilj, da skladbe izvedejo na čim bolj prvinski način, nato pa vanje dodajajo elemente svojih lastnih individualnih stilov. V koncertu vam bodo zaigrali: Nejc Poljanec, harmonika Tomaž Zevnik, klarinet Benjamin Barbarič, kitara in violina Luka Poljanec, tolkala Gal Golob, bas


10. 9. 2022

Koncert Slovenskega mladinskega orkestra

Za nocoj smo izbrali koncert Slovenskega mladinskega orkestra pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh. Posnetek smo naredili 25. avgusta na Ljubljana Festivalu v Križankah. Mladinski orkestri - kot je v mednarodnem okolju na primer Mladinski orkester Gustava Mahlerja - so namenjeni dinamičnemu ustvarjanju v glasbi, navduševanju za glasbeno umetnost in umetnost sploh, tkanju prijateljskih vezi in napredovanju mladih glasbenikov. Tudi na Slovenskem od leta 2019 deluje Slovenski mladinski orkester, v katerega so vključeni mladi med 12. in 22. letom. Pod umetniškim vodstvom ustanoviteljice dirigentke Žive Ploj Peršuh je Slovenski Mladinski Orkester nastopil na Mednarodnem orkestrskem maratonu nacionalnih mladinskih orkestrov z vsega sveta, bil pa je tudi eden izmed 14 orkestrov, ki so na odmevni podnebni konferenci v Glasgowu v sklopu mednarodne iniciative izvedli algoritemsko spremenjene Štiri letne čase Vivaldija. Vsakoletne raznovrstne programe pripravljajo na večdnevni poletni rezidenci pod vodstvom vodilnih profesionalnih orkestrskih glasbenikov, ki jih po koncu srečanja tudi javno izvedejo. Tokratni program je predstavil člane umetniške družine Krajnčan, na koncertu pa je bilo slišati tudi dela angleškega skladatelja Gustava Holsta in mehiškega skladatelja Arturja Márqueza.


3. 9. 2022

Juana Aguirre in njena glasba

Ko pomislimo na argentinsko glasbo, jo najprej povežemo s tangom, a potem se hitro spomnimo tudi na Changa Spasiuka, Juano Molino pa na duo Perotá Chingó in takoj nam postane jasno, da nam ta prostrana država ponuja veliko čarobne glasbe. Organizator Druge godbe je tokrat igral na karto zaupanja, kajti koncert Juane Aguirre na Drugi godbi je bil njen prvi festivalski koncertni nastop v Evropi. In čeprav je izkušena glasbenica, ki je od ustanovitve skupine Churupaca leta 2009 prepotovala svojo domovino in dobršen del Južne Amerike, nas je presenetila in popolnoma navdušila s svojim solističnim projektom "Claroscuro" iz leta 2021. Čudoviti glas, ki ga spremljajo kitara in elektronski zvoki, namreč izžareva globoko iskrenost in pesniško pripovedovanje intimnih zgodb, preslikanih v močan glasbeni izraz. Upali bi si reči, da bi bila Juana Aguirre že na naslovnicah anglosaških glasbenih revij in portalov, če ne bi prihajala iz Buenos Airesa in pela v španščini.


27. 8. 2022

Mateja Gorjup v radijskem nastopu

Radijski nastop: Mateja Gorjup V sobotnem glasbenem večeru - ureja ga Jane Weber - vam nocoj vrtimo blues, country, irske balade in glasbo iz Afrike. V radijskem nastopu predstavljamo pevko Matejo Gorjup, ki črpa iz dediščine slovenske in slovanske ljudske pesmi. Oddajo smo prvič predvajali decembra leta 2015.


20. 8. 2022

Spet akustika s Tomažem Domiceljem in Tinkaro Kovač (2.del koncerta)

Ob festivalskem jubileju in izidu dvojnega albuma Jubilej, na katerem je Tomaž Domicelj zbral delček nastopov, ki jih je v sedmih letih šestkrat nanizal na treh prizoriščih Ljubljana Festivala, smo bili priča novemu dogodku, zgovorno naslovljenemu s Spet akustika. Avtor številnih ponarodelih uspešnic in na stotine drugih skladb je ob spremljavi akustičnih kitar in orglic vnovič v “butični” maniri prevzel magično prizorišče Peklenskega dvorišča, pri čemer se mu je tokrat pridružila tudi gostja, Tinkara Kovač. Na lanskem koncertu Skoraj akustika je z eno samo pesmijo, Domiceljevim prevodom pretresljive filmske pesmi La vita e bella (Življenje teče še naprej), nenapovedano prevzela občinstvo v preddverju Križank, letos pa je bil njen prispevek precej daljši. Tinkara Kovač sodi v sam vrh slovenske popularne glasbe, njene prepričljive predstave pa so v petindvajsetletni karieri segle tudi čez naše meje. Začenši s tržaškim glasbenim konservatorijem, kjer je diplomirala na oddelku za flavto, prek najrazličnejšega sodelovanja s številnimi svetovno znanimi rockerji, kot so: Ian Anderson, Robert Plant in Dan Lavery, pa vse do letošnjega nastopa v Dubaju, kjer je predstavljala Slovenijo na svetovni razstavi. Evrovizijsko občinstvo jo je pred leti v Kobenhavnu uvrstilo v finale tega največjega svetovnega glasbenega festivala.


13. 8. 2022

Tomaž Domicelj – Spet akustika (1. del)

Ob festivalskem jubileju in izidu dvojnega albuma Jubilej, na katerem je Tomaž Domicelj zbral delček nastopov, ki jih je v sedmih letih šestkrat nanizal na treh prizoriščih Ljubljana Festivala, smo bili priča novemu dogodku, zgovorno naslovljenemu s Spet akustika. Avtor številnih ponarodelih uspešnic in na stotine drugih skladb je ob spremljavi akustičnih kitar in orglic vnovič v “butični” maniri prevzel magično prizorišče Peklenskega dvorišča, pri čemer se mu je tokrat pridružila tudi gostja Tinkara Kovač.


6. 8. 2022

Teo Collori v radijskem nastopu

Radijski nastop: Teo Collori V sobotnem glasbenem večeru vam nocoj vrtimo blues, country, jazz, bluegrass, irske balade in različne glasbe iz Afrike. V radijskem nastopu vam predstavljamo kvintet, ki ga vodi kitarist Teo Collori. Oddajo smo prvič predvajali 31. oktobra leta 2015.


30. 7. 2022

Bossa de Novo in Hamilton de Holanda

Poslušamo del posnetka koncerta zasedbe Bossa de Novo z gostom, brazilskim mandolistom Hamiltonom de Holando. Koncert je bil posnet 14. junija 2022 na Kongresnem trgu, v okviru festivala Junij v Ljubljani.


23. 7. 2022

Slovenska zemlja v pesmi in besedi: 50. mednarodni folklorni festival Beltinci

V terminu Sobotnega glasbenega večera tokrat poteka javna radijska oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi, ki gostuje na 50. mednarodnem folklornem festivalu v Beltincih. To je koncert žanrsko raznolike etno in ljudske glasbe. Odvija se na odprtem odru v beltinšekm parku pred gradom. Nastopajo: Marko banda, Zvezdana Novaković ZveN solo in s komorno zasedbo Grlenice, Duo Miro Božič in Benjamin Barbarič, Gugutke, Ljudski pevci Kulturno-umetniškega društva Anton Mlačnik Luče in Beročka. Večer odseva v prepletu izročila, preteklih glasbenih praks, sodobnih ustvarjalnih invencij in pomenljivih besedilnih zgodb. Z besedo ga povezujeta Nika Rožanc in Boštjan Rous.


16. 7. 2022

DrummingCellist: Zabučale gore (Koncert s festivala Druga godba 2022)

Na prvem programu Radia Slovenija nocoj v Sobotnem glasbenem večeru, ki ga ureja Jane Weber, nadaljujemo s ciklom koncertov letošnjega festivala Druga godba. Večkrat nagrajeni slovenski violončelist in bobnar Kristijan Krajnčan je projekt DrummingCellist zasnoval že leta 2017, ko je pod tem imenom izdal prvi album in ga istega leta predstavil na Evropski jazz konferenci, čemur so sledili nastopi na nekaterih prestižnih jazz festivalih in prizoriščih, kot so Saalfelden, Sarajevo, Ljubljana in Budapest Music Centre. Če je bil ta oprt tako na jazzovsko improvizacijo, motive filmske glasbe pa tudi na skladateljski opus Arva Pärta, novi projekt Zabučale gore, ki je premiero doživel v dvorani Handelsbeursa v Gentu februarja 2022, črpa ideje iz motivov slovenske ljudske glasbe in mitologije. Lahko bi rekli, da gre za rekompozicijo in reintegracijo starih posnetkov na voščenih valjih z igranjem v živo, toda vedno z ohranjenim bistvom sporočila pesmi. Koncert je posnela Aleks Pirkmajer Penko ob asistenci Jožeta Lapa. Producent je bil Tone Jurca.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt