Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Radijski ringaraja

847 epizod

847 epizod


Ob sobotnih jutrih odpiramo vrata slovenskih vrtcev, poslušamo ringarime in zgodbaraje, iščemo odgovore na Violinčkova vprašanja ter rešujemo zanke in uganke. Kukamo v učilnice prvošolcev in odgovarjamo na tisoč zakajev. Poleg tega pa se na koncu vedno izkaže, da otroci vse povedo brez dlake na jeziku, svet odraslih pa razumejo bolje, kot si mislimo. Velik poudarek je na sproščenem in živem telefonskem pogovoru z najmlajšimi (Tel.št.: 01-475-22-22).


27. 5. 2023

Po travniku, gozdu in na vrtu

Pomlad nas razveseljuje z zelenimi travniki, polnimi cvetlic. Ste se v zadnjem času sprehodili po kakšnem takšnem travniku? Ste ob tem opazili tudi kakšno žuželko, ki veselo raziskuje svojo okolico. V sobotni oddaji Radijski ringaraja se bomo sprehodili po travnikih in gozdovih, z učenci 3. razreda Podružnične šole Mlinše pa bomo odšli tudi na vrt – sadit zelenjavo in cvetlice.


20. 5. 2023

Čebelice in čebele brenčijo na Prvem

20. maja praznujemo svetovni dan čebel. Temu pomembnemu praznovanju, ki nas na pobudo Slovenije pri OZN vse od leta 2018 naprej opominja na izjemen pomen čebel, se že šesto leto zapored pridružuje tudi svojevrstni pravljični cikel Čebelice v oddaji Lahko noč, otroci! V tem tednu želimo najmlajše poslušalce s ciklom sedmih novih radijskih pravljic spomniti na pomen čebel za človekov obstoj na tem planetu, hkrati pa razpreti pahljačo pravljic, ki jih skriva knjižna zbirka Čebelica, ki bo letošnjega oktobra praznovala svoj 70. rojstni dan!


13. 5. 2023

Radijski ringaraja

Med osmo in deveto odpiramo vrata slovenskih vrtcev, delamo prepih v učilnicah prvošolcev, drugošolcev, tretješolcev, poslušamo ringarime in zgodbaraje, rešujemo zanke in uganke, pojemo z Violinčkom in odgovarjamo na tisoč zakajev. Radijski ringaraja vsako soboto ob 8.05 na prvem programu Radia Slovenija.


6. 5. 2023

Policist, znanstvenik, učitelj ali DJ?

V tokratni oddaji se z mladimi sogovorniki z Osnovne šole Toneta Čufarja pogovarjamo o različnih poklicih. Kaj želijo postati, ko bodo odrasli, kako so se njihove želje spreminjale med odraščanjem, kateri poklici so najtežji in najbolj zanimivi - beseda bo tekla prav o vsem tem. Vabljeni v našo družbo z oddajo Radijski ringaraja z Laro.


29. 4. 2023

Svetovni dan plesa

29. aprila praznujemo svetovni dan plesa. Zato smo pred mikrofon ujeli najmlajše plesalke plesne šole Kazina, jih zmotili med vajo in povprašali, kako je plesati. Zanimalo nas je še, kaj sploh je to, ples, kaj je koreografija, kdo je koreograf in zakaj dekleta rada plešejo.


22. 4. 2023

4. b med knjigami in Zemljo

Učenci 4. b razreda Osnovne šole Prežihovega Voranca v Ljubljani so si ogledali studie, kjer nastajajo radijske oddaje in izvedeli kdo vse dela v naši hiši. Potem so sedli pred mikrofon in se skupaj s Špelo potopili v svet knjižnih junakov, razmišljali pa so tudi o tem, kako lahko vsak od nas prispeva k zdravemu in čistejšemu okolju. Pa ugasnite luč, če imate še prižgano, saj je ne potrebujete!


15. 4. 2023

Družina je velik zaklad

Družina je skupnost ljudi, ki jih povezujejo sorodstvene in prijateljske vezi, pogosto pa tudi skupni prostor, kjer živijo. Družina je za nas ljudi zelo pomembna. Zagotavlja nam varnost, prinaša veselje, pomembna je za naše medsebojne odnose in nas tudi veliko nauči. Naši starši so ljudje, ki so z nami od začetka našega življenja, zato nam pomenijo največ na svetu, podobno je z bratci in sestricami, če jih imamo – seveda pa je zelo običajno, da se z njimi tudi prepiramo. O vsem tem bomo govorili v tokratni oddaji. V minulem tednu je Lara obiskala Osnovno šolo Vide Pregarc v Ljubljani, kjer je z mladimi sogovorniki razpravljala o tem, kaj jim pomeni družina, kako z družino preživljajo čas, kaj pomeni, da si z nekom sorodnik v drugem kolenu pa tudi, kdo je to »mrzli« bratranec.


8. 4. 2023

Kaj je velika noč

V Radijskem Ringaraju bomo spoznavali veliko noč. Na odkrivanje se bomo odpravili z učenci z osnovne šole Stična in osnovne šole Poljane v Ljubljani, barvali pirhe in raziskovali, kako so veliko noč praznovali nekoč in kako jo praznujemo danes.


1. 4. 2023

Dan norcev je prvi april

Prvi april ali dan norcev sega daleč v zgodovino. Ta neuradni praznik je v mnogih državah sveta dan, ki ga zaznamujejo šale in potegavščine. Francoski sončni kralj Ludvik XIV. je leta 1713 prvi april uradno razglasil za »dan norcev in lažnivcev«. Dvorni norec naj bi ga na ta dan tako potegnil za nos, da bi skoraj izgubil krono. In ta šaljivi dan poteka še danes. To je dan, ko si lahko privoščimo marsikaj, se s tem nasmejimo in si dovolimo malo razgrajati. Pred mikrofonom so se nam pridružili četrtošolci iz osnovne šole Prule, ki so z nami raziskovali prvi april ter ugotavljali, kako se opravičiti ter oprostiti, če gremo s šalo predaleč in s tem koga užalimo. Za konec pa so z nami delili tudi svoje najboljše šale.


25. 3. 2023

Čas teče, nič ne reče

O času, različnih vrstah ure in premikanje ure bomo govorili v tokratni oddaji Radijski ringaraja. Ne bomo pozabili tudi za številne proegovore in reke, ki jih poznamo o času, in se skupaj s četrtošolci z OŠ Toneta Čufarja Ljubljana pogopvarjali tudi o tem, kdaj nam čas teče hitro in kdaj se dolgočasimo.


18. 3. 2023

Voda je vir življenja

V tokratni oddaji bomo govorili o tem, kako pomembna je voda za živa bitja. Pomaga nam, da naše telo pravilno deluje, brez nje ne morejo preživeti živali in rastline. Voda predstavlja skoraj tri četrtine telesne teže človeka. Slišali boste, zakaj naši Zemlji rečemo tudi modri planet, pa tudi to, ali lahko iz slane vode pridobimo sladko, ki je primerna za pitje. Več pa v oddaji z Laro in otroki z osnovne šole Toneta Čufarja Ljubljana.


11. 3. 2023

Ko se “ptički ženijo“

Jutri bo gregorjevo, najbolj znano po tem, da se na ta dan “ptički ženijo“. Po ljudskem izročilu so se obrtniki s spuščanjem lesenih ladjic z gorečimi svečkami simbolično poslovili od zime in se veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči. Na predvečer svetega Gregorja pa v današnjem času predvsem otroci spuščajo po potokih in rekah ponekod po Sloveniji različno oblikovane ladjice iz papirja ali lesa, v katere dajo svečke. In pri tem pazijo, da so gregorčki narejeni iz biološko razgradljivih materialov. Pomlad pa si z likovnim ustvarjanjem pričarajo tudi v razredu …


4. 3. 2023

Dogodivščine na smučišču Cerkno

Napoved: Lara in Sara sta se odpravili na izlet v Cerkno, natančneje na tamkajšnje smučišče. Tam je v četrtek potekal dogodek akcije Šolar na smuči. Spoznali sta mnogo zanimivih sogovornikov, med drugim nekdanjega vrhunskega smučarja Jureta Koširja. Z učiteljem smučanja sta govorili o tem, kakšni so prvi koraki pri učenju smučanja, nato pa sta se spoznali z mladimi smučarji z osnovnih šol Vita Krajgerja in Škofljice. Zanimalo ju je tudi, kako najbolje poskrbeti za varnost na smučišču in ugotovili, da na otroke in odrasle pazijo prijazni policisti. Pot jima je prekrižal tudi prijazen Kuža Pazi. O njunih dogodivščinah pa več v oddaji.


25. 2. 2023

Pust, Planica in pomlad

Ste kdaj razmišljali, kdaj rečemo, da prihaja pomlad? Lahko pogledamo na koledar - meteorološka pomlad se začne s 1. marcem, astronomska tri tedne kasneje, toda večina najprej pomisli na tiste rože, ki spomladi prve zacvetijo. In medtem ko zvončke v hribih še pokriva sneg, tam, kjer je topleje, že cvetijo. Med 8. in 9. uro bomo skupaj z otroki, ki so ta torek v vrtcih in šolah preganjali zimo, še zadnjič pomahali pustu, pozdravili znanilce pomladi in navijali za športnike v Planici.


18. 2. 2023

Pust velikih ust

V Radijskem Ringaraja se bomo odpravili na osnovno šolo Notranjski odred Cerknica, kjer smo skupaj s tretješolci pokukali v pustno soboto. Iskali smo odgovore na vprašanja, kaj je to, pust, kako se pripravijo krofi, kako nastanejo maškare, kdo so kurenti, kdo Uršula in Jezerko in zakaj pust pravzaprav praznujemo. Na pomoč pa nam je priskočil tudi Lojz Pustni, pomočnik župana Butalskega, ki bo pomagal odgovoriti na tista najtežja vprašanja.


11. 2. 2023

Druženje z boleznijo

Nihče ni najbolj vesel, ko zboli ali se poškoduje. A oboje je sestavni del življenja in s tem se pogosto srečajo tudi otroci. V tokratni oddaji Radijski ringaraja se bomo oglasili na Podružnični šoli Mlinše. Otroci so z veseljem pozdravili snežinke, ki so nas pred časom pozdravile na nebu, se šli sankat in smučat, zgradili so svojo skakalnico. Z vragolijami na snegu so včasih povezane tudi poškodbe. O vsem tem spregovorimo v oddaji, ko bomo povedali tudi, kaj je pomembno za zdravje.


4. 2. 2023

Počitnice: smučanje, branje ali gledanje televizije?

Tokratna oddaja je bila nekoliko drugačna. Mladi sogovorniki, ki jih po navadi posnamemo na šoli, so tokrat prišli na radio! To so bili učenci Osnovne šole Vide Pregarc, govorili pa so o načrtih za zimske počitnice, ki se zanje ravno začenjajo, pa tudi o tem, koliko časa preživijo pred različnimi zasloni.


28. 1. 2023

Začele so se zimske počitnice

Juhuhu, počitnice so tu! No, ne za čisto vse otroke. Najprej za tiste na vzhodni polovici Slovenije, preostali fantje in dekleta pa pridete na vrsto 6. februarja. Kako zabavno preživeti počitnice, kam vse se bodo namenili in koliko se bodo med počitnicami igrali, boste slišali v tokratni oddaji Radijski ringaraja z Laro, ki se je pogovarjala z učenci ljubljanske Osnovne šole Riharda Jakopiča.


21. 1. 2023

Okusi in njihove zgodbe

Sladko, slano, kislo ali grenko? To so okusi, ki jih ljudje okušamo s pomočjo svojega jezika. Različni okusi pa nosijo različne zgodbe. Določena sladica ali jed nas lahko spomni na dogodke, trenutke, obdobja ali letne čase in prikliče lepe spomine. Kateri so njihovi najljubši okusi in kakšne zgodbe nosijo, tokrat s fanti in dekleti Osnovne šole Franceta Bevka Ljubljana.


14. 1. 2023

Z kot Zofka, z kot zima

Med 8. in 9. uro se lahko vklopite v najbolj sproščen sobotni klepet po radiu, se pozabavate z zankami in zvočnimi ugankami, z radijskim mikrofonom pa vsak teden obiščemo vrtec ali šolo. Tokrat bomo skupaj s tretješolci, ki si zjutraj, preden pogledajo skozi okno, zaželijo, da bi zima začela stresati sneg, iskali besede na črko z. Z kot Zofka pa je televizijska oddaja, ki jo predšolski otroci lahko spremljajo ob sobotnih jutrih. V njej raziskujejo, čemu so namenjeni različni predmeti, sestavljajo besede in pojejo hudomušne pesmi. Vse to pa tiho in mirno opazuje zofa Zofka …


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt