Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Radijski ringaraja

528 epizod

528 epizod


Ob sobotnih jutrih odpiramo vrata slovenskih vrtcev, poslušamo ringarime in zgodbaraje, iščemo odgovore na Violinčkova vprašanja ter rešujemo zanke in uganke. Kukamo v učilnice prvošolcev in odgovarjamo na tisoč zakajev. Poleg tega pa se na koncu vedno izkaže, da otroci vse povedo brez dlake na jeziku, svet odraslih pa razumejo bolje, kot si mislimo. Velik poudarek je na sproščenem in živem telefonskem pogovoru z najmlajšimi (Tel.št.: 01-475-22-22).


24. 02. 2024

Kam med zimskimi počitnicami?

Za nekatere se teden počitnic počasi zaključuje in bodo v ponedeljek spet sedli v šolske klopi. Za vrstnike z drugih območij pa se zimske počitnice šele začenjajo. In kam med počitnicami? Nekateri se s starši odpravijo na smučanje, večina otrok pa ostane kar doma. Ta čas lahko namenite tudi kreativnemu ustvarjanju. V Pionirskem domu v Ljubljani sta potekali gledališka in likovna zimska počitniška šola. Kako živahno je bilo, kaj so ustvarili, se igrali in novega spoznali, je preverila naša radovedna Sara. Tudi vi lahko vzamete v roke barvni papir ali glino in se prepustite domišljiji …


17. 02. 2024

Pustni torek pred zimskimi počitnicami

Za tiste, ki že hodijo v šolo, se začenja čas zimskih počitnic. Najprej so razveselile šolarje iz zahodnega dela Slovenije, vrstniki iz vzhodnega dela pa bodo počakali še teden dni. Med 8. in 9. uro bomo s tretješolci z osnovne šole Antona Ukmarja v Kopru, ki so ta torek preganjali zimo, še zadnjič pomahali pustu in se prepustili veselemu počitniškemu ozračju!


10. 02. 2024

Imate kaj za pusta hrusta?

Skupaj z učenci OŠ Staneta Žagarja Lipnica bomo zaklicali: "Imate kaj za pusta hrusta?" Spoznali bomo njihove maske, navade na pustno soboto in načrte za pustni torek, skupaj bomo spekli kakšen krof, izvedeli, kaj je to bob, in se seznanili tudi z našo najbolj znano tradicionalno pustno masko - kurentom.


03. 02. 2024

V studiu z mladimi kuharji

Danes bo v našem radijskem studiu še malo bolj veselo kot ponavadi. Pred mikrofonom se nam bodo pridružili otroci, ki radi kuhajo. Skupaj bomo pripravili okusen zajtrk, razmišljali, kaj dobrega lahko otroci ob pomoči staršev ali starih staršev lahko sami pripravijo za kosilo, kakšna je zdrava malica in kaj imate otroci najraje za večerjo. 01 475 22 22 je naša telefonska številka, na katero nam vse to lahko poveste tudi vsi naši najmlajši poslušalci, ki boste z nami.


27. 01. 2024

Smuči so bile nekoč prevozno sredstvo

V oddaji Radijski ringaraja se bomo pogovarjali o prevoznih sredstvih. Te bomo povezali tudi z zimo: ste vedeli, da so nekoč, dolgo nazaj, v enem predelu Slovenije za prevozno sredstvo uporabljali smuči? To so bili bloški smučarji, v oddaji pa seveda izvemo več tudi o tem, kako otroci hodite v šolo, kako se kratkočasite na daljših poteh in ali ste že leteli z letalom.


20. 01. 2024

Prvi letošnji sneg

Otroci so se razveselili snežink. Kakor kje, seveda, saj gospa zima ni vsem enako postregla s snegom. Prvošolka Eva jo je priklicala z ustvarjanjem zimsko obarvane risbe. Sicer pa boste lahko kar sami povedali, ali ste že pomagali staršem odmetavati sneg ali ujeti kakšno snežinko.


13. 01. 2024

Katere zimske športe poznamo

V oddaji Radijski ringaraja se bomo z najmlajšimi odpravili na sneg. Ugotovili bomo, katere zimske športe poznamo in katere imamo najrajši. Vprašali se bomo, kako se odpraviti na smuči, kakšno opremo potrebujemo in kako poskrbimo za varnost na smučišču. Potem se bomo sankali, kepali in sanjali o zimskih počitnicah. Več v soboto malo po osmih.


06. 01. 2024

Zakaj potrebujemo številke

V tokratni oddaji se bomo z najmlajšimi vprašali, zakaj potrebujemo številke. Zanimalo nas bo, kdo si je številke izmislil, kako so nastale, zakaj jih potrebujemo in vse skupaj povezali z vprašanjem kdo so sveti trije kralji.


30. 12. 2023

Poslavljamo se od leta 2023 in pozdravljamo leto 2024

Leto 2023 se bliža koncu, zato bomo skupaj z najmlajšimi v tokratni oddaji razmišljali o tem, kaj lepega, zanimivega, dobrega se jim je zgodilo v tem letu. Preverili bomo, kako bodo tretješolciiz Osnovne šole Prule preživeli zadnji dan in zadnjo noč v letu ter kakšne so njihove želje za leto 2024. V rubriki Zakajček se bomo spraševali, zakaj nam kruli po želodčku, skupaj z najmlajšimi poslušalci pa rešili tudi kakšno zanimivo uganko. Se slišimo - v soboto po 8h na Prvem.


23. 12. 2023

Novoletne počitnice

Veliko pesmic smo slišali ob sobotnih jutrih in peli bomo tudi v predzadnji oddaji letošnjega leta. Kako bodo preživljali novoletne počitnice - to nam bodo povedali šolarji z ljubljanske OŠ Prule. Mladi kuharski mojstri z OŠ Dr. Bogomirja Magajne iz Divače so spekli božične dobrote, prijetno praznično vzdušje pa si znajo pričarati tudi otroci z OŠ Veliki Gaber. Tudi v rubriki Zakajček se bomo vrteli po kuhinji s kuhalnico v roki. V prihajajočih dneh boste otroci gotovo pojedli kakšen košček, dva ali tri čokolade. Pa ste kdaj razmišljali, kako sploh nastane čokolada?


16. 12. 2023

Decembrsko okraševanje tudi v šolskih klopeh

Praznično okrašena mesta in tudi čestitke so del praznovanja in včasih je zanimivo pokukati v vsebino le-teh. Ali ste med tistimi, ki napišete srečno ali si izmislite kakšno pesmico? Skupaj z drugošolci z Osnovne šole dr. Antona Debeljaka Loški Potok si bomo pričarali decembrsko vzdušje in pravljične vragolije tudi v šolskih klopeh! Z malo domišljije iz vej lahko nastane jelenček, iz papirnatega krožnika snežak in hiška iz medenjakov ... Tudi tretješolci z Osnovne šole Veliki Gaber imajo nekaj nasvetov, kako sobe odeti v praznično preobleko …


09. 12. 2023

Kaj počnejo živali pozimi?

Z najmaljšimi bomo iskali odgovore na vprašanje, kaj pozimi počnejo živali. Se skrijejo v jame in luknje? Morda splezajo na drevo? Mogoče pa v kletne prostore kakšne hiše? Vse to in še več nas bo zanimalo v tokratni oddaji, po telefonu pa se nam bo pridružil lovec Mitja, ki skrbi za gozdne živali. V Zakajčku se bomo vprašali, zakaj živali pozimi ne zebe, v rubriki Kaj pa ti bereš pa spoznali Mio iz Celja. Zabavno bo!


02. 12. 2023

Obisk otrok v studiu

Mesec december je tukaj - verjetno za marsikoga od vas eden najlepših in najboljših mesecev v letu … V mestih se prižgejo novoletne lučke, da je vse pravljično in čarobno … Otroci pišete pisma dobrim trem možem … Naši domovi zadišijo po cimetu, piškotih in ostalih dobrotah, vsa družina pa zbrana okrašuje svoje domove z venčki, smrekicami, snežinkami in še čim … Mesec december je prav poseben tudi za našo oddajo Radijski ringaraja – prvo soboto v mesecu zdaj že skoraj tradicionalno vsako leto v studio povabimo tudi naše najmlajše poslušalce. In tudi letos je tako – v studiu se nam bodo pridružili otroci, s katerii bomo klepetali, skupaj zapeli in zaigrali.


25. 11. 2023

Jesenska opravila so tudi pisanja pisem

Šolarji se v vseh letnih časih dobro zabavajo, jeseni pa se radi posladkajo tudi s kostanji. Skupaj z njimi se bomo sprehodili po jesensko obarvanem gozdu in nabrali pisano listje za ustvarjanje. Izvedeli bomo, kaj so jesenska opravila, napisali kakšno pismo in v njem za zadnji mesec leta naročili tudi sneg …


18. 11. 2023

Dober tek: tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk je tema tokratne sobotne oddaje Radijski ringaraja, kjer smo od celjskih tretješolcev izvedeli, kako nastaneta maslo in med, kako se peče kruh, kako jim je slovenski zajtrk v šolah všeč in kaj sicer radi zaužijejo za najpomembnejši obrok v dnevu. Prvič ste lahko slišali tudi naši dve novi rubriki: Zakajček, v katerem smo ugotavljali, zakaj imajo živali rep, in Kaj pa ti bereš?


11. 11. 2023

Kuhajmo skupaj

V Radijskem ringaraja si bomo nadeli predpasnike, v roke vzeli recepte in se odpravili v kuhinjo. Tam bomo spoznali, kako skuhati kosilo, kako pripraviti večerjo, kako pospraviti in pomiti posodo. Vprašali se bomo, zakaj ne smemo posode prati v pralnem stroju in zakaj oblek ne v pomivalnem stroju. In ker bo prav v soboto martinovo, se bomo še vprašali, kakšen praznik to sploh je.


04. 11. 2023

Skakanje po lužah

Praznično-počitniški teden se bliža koncu – otroci, kaj ste počeli v njem? Ste odšli na obisk k babici in dedku? Se morda igrali s prijatelji in sosedi? Skakali po lužah z bratci in s sestricami? V oddaji Radijski ringaraja vas Tadeja tokrat vabi, da jo pokličete na 01 475 22 22 in poveste, kako ste preživeli te dni ter odgovorite na kakšno zanimivo uganko. Slišali bomo tudi nasvete otrok iz Škofljice in Črešnjevca, kako se kratkočasiti v deževnih jesenskih dneh in katere knjige vzeti v roke.


28. 10. 2023

Kako delujeta radio in televizija

V tokratnem Radijskem Ringaraja bomo spoznavali svet Radia in Televizije. Odkrivali bomo, kako deluje televizija, kako radio, kdo je novinar, kdo tehnik, kdo lektor in še bi lahko naštevali. Z učenci iz osnovne šole Prule bomo raziskali, kako nastajajo oddaje, in se vprašali, kdaj sta radio in televizija sploh nastala.


21. 10. 2023

Ustvarjalni ples s skupino Modrini

V tokratni oddaji Radijski ringaraja bo veselo in zabavno – saj se bo pelo in plesalo. V studiu se nam bodo pridružile deklice iz skupine Modrini, ki obiskujejo urice ustvarjalnega plesa. Na njih spoznavajo različne elemente plesa, pridobivajo gibalno kondicijo in se učijo prisluhniti glasbi. Prisluhnite nam tudi vi, otroci, nas pokličite na 01 475 22 22, odgovorite na kakšno uganko ali pa le zapojte in zaplešite z nami. To soboto med 8h in 9h na Prvem s Tadejo in z mladimi gostjami.


14. 10. 2023

Kdo rad bere?

Branje slikanic, knjig in stripov ima številne koristi – otroci se ob tem lahko pomirijo, sprostijo in prisluhnejo zgodbi ter hkrati razvijajo besedni zaklad, radovednost in domišljijo. Kakšne knjige najraje prebirajo, kdo jih je naučil brati, kakšne zgodbe so jim najljubše in kdo vse bi nastopa v njihovi knjigi - vse to in še več so nam povedali drugošolci in tretješolci z Osnovne šole dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec – slišali jih boste v tokratni oddaji Radijski ringaraja s Tadejo – vabljeni pa tudi vsi mladi poslušalci, da nam zaupate svoje bralne izkušnje na številki 01 475 22 22.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt