Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Godbe z zgodbo

95 epizod

95 epizod


V oddaji Godbe z zgodbo, voditeljica in avtorica Anja Rupel z glasbo in zgodbo predstavlja tujo in domačo popularno glasbo in njene izvajalce, avtorje in glasbenike.


12. 06. 2024

Filmske glasbene uspešnice

V Godbah z zgodbo bomo poslušali skladbe, ob katerih se bomo spominjali starejših filmskih uspešnic. Od E.T.-ja, Botrov, filma Pulp Fiction, Vročice sobotne noči pa vse do Batmana. Filmske uspešnice bodo izvajali Dusty Springfield, Simple Minds, Seal, Yello, Bee Gees, Londonski simfonični orkester in drugi.


05. 06. 2024

Tekmovanje za Pesem evrovizije

V tokratni oddaji se spominjamo letošnjega in preteklih tekmovanj za Pesem Evrovizije. Najbolje gledan televizijski prenos je leta 1956 prvič potekal iz Lugana v Švici, prihodnje leto pa se tja vrača po zaslugi letošnjega nebinarnega predstavnika Nema in njegove pesmi The Code. Na stavnicah je letos najbolje kazalo Hrvaški, ki je pristala tik pod vrhom, manj sreče pa je ponovno imela Slovenija. Morda nam pa prihodnje leto uspe preseči rekordno 7. mesto, ki si ga delita Darja Švajger in Nuša Derenda


29. 05. 2024

Nino Robič

27. maja leta 1931 se je na Hrvaškem rodil Nino Robič. S Slovenijo se je povezal po naključju. Leta 1956 je začel prepevati v ljubljanskem hotelu Slon, kasneje je prepeval na Bledu, se poročil s Slovenko in ostal v Sloveniji. V slovensko zabavno glasbo je vstopil v obdobju, ko je bila še v povojih. Leta 1962 je nastopil na prvem festivalu Slovenska popevka in na festivalu nekaj let zapored redno sodeloval. Nastopal je tudi na drugih jugoslovanskih festivalih, gostoval v Vzhodni Nemčiji in Sovjetski zvezi. Njegov repertoar je zajemal tako pesmi slovenskih avtorjev, kot tuje priredbe. V Arhivu Radia Slovenija je z njegovim imenom vpisanih ogromno skladb, med njimi tudi nepozabne Zemlja pleše, Vrtiljak, Ura brez kazalcev in druge…..Poleg tega da je prepeval, je bil Nino dolgoletni urednik za zabavno glasbo na našem radiu, kjer je delal vse do upokojitve . Umrl je 10. avgusta leta 2014, star 83. let. V Godbah z zgodbo poslušamo njegove zimzelene uspešnice.


22. 05. 2024

Obletnica rojstva angleškega glasbenika Joa Cockerja

20. maja leta 1944 se je rodil angleški glasbenik Joe Cocker, pevec z raskavim vokalom in samosvojim odrskim nastopom, nagrajen z gremijem. V glasbeno zgodovino se je zapisal z odličnimi priredbami. V skoraj pol stoletja dolgi karieri je izdal 23 studijskih albumov in nekaj koncertnih in jih prodal v milijonskih nakladah. Prehodil je tipično pot rokovske zvezde, od uspeha konec šestdesetih let do težav z drogo in alkoholom v sedemdesetih in ponovnega zagona kariere v osemdesetih, devetdesetih in v novem tisočletju. Za svoje delo je prejel več nagrad, leta 2007 pa ga je angleška kraljica odlikovala tudi z redom britanskega imperija. V Godbah z zgodbo bomo slišali nekaj njegovih priredb.


15. 05. 2024

Zimzelene rokovske skladbe

V Godbah z zgodbo bomo slišali nekaj večno zelenih rokovskih uspešnic, ki jih izvajajo The Rolling Stones, Eagles, Journey, Supertramp, Bruce Springsteen, David Bowie, Eric Clapton in Led Zeppelin.


08. 05. 2024

Zmagovalne evrovizijske skladbe

V tednu, ki ga zaznamuje tudi tekmovanje za Pesem Evrovizije, se z glasbo spominjamo nekaterih zmagovalnih skladb in izvajalcev, ki so v preteklih letih nastopili na tem tekmovanju.


01. 05. 2024

Uspešnice Andreja Šifrerja

Andrej Šifrer praznuje 72. rojstni dan. Eden najbolj priljubljenih in uspešnih domačih kantavtorjev je v več kot 50-letni karieri nanizal vrsto skladb, ki so postale zimzelene, posnel in izdal ogromno albumov, jih prodal v zavidljivih nakladah, redno koncertiral, sodeloval z odličnimi domačimi in tujimi glasbeniki in si brez dvoma prislužil naziv legenda. V Godbah z zgodbo poslušajmo nekaj njegovih uspešnic.


24. 04. 2024

82. rojstni dan praznuje Barbra Streisand

82. rojstni dan praznuje ameriška pevka in igralka Barbra Streisand. Rodila se je v New Yorku in po očetovi prezgodnji smrti odraščala z mamo v precejšnji revščini. Prepevanje in igralstvo sta ji že zgodaj ponudili možnost pobega in pri 16 letih se je Barbra odselila od doma in se preživljala s prepevanjem. Ko je bila stara 20 let, je nastopila v gledališki predstavi, ta pa ji je prinesla prvo nominacijo za nagrado gremijev in medijsko prepoznavnost. Kmalu je podpisala tudi pogodbo z glasbeno založbo Columbia in v svoji dolgi karieri posnela več kot 50 albumov, prodala pa jih je v nakladi več kot 150 milijonov; to jo uvršča med najbolje prodajane pevke. Poleg prepevanja je zaigrala v 19 filmih, ki so bili skoraj vsi izredno uspešni, od teh je tri tudi režirala. V svoji zbirki nagrad ima dva oskarja, 10 gremijev, tudi za življenjsko delo, in posebnega gremija za legende, 5 nagrad emmy, 9 zlatih globusov, odlikovana pa je tudi s predsedniško medaljo za svobodo. Pred kratkim je izdala knjigo svojih spominov, ki jih je menda pisala kar 40 let. In imela je kaj napisati. V Godbah z zgodbo pa poslušamo nekaj njenih uspešnic.


10. 04. 2024

Mineva 109 let od rojstva Billie Holiday

109 let mineva od rojstva ene izmed najboljših džezovskih vokalistk vseh časov, Billie Holiday. Čeprav ni bila šolana pevka, je znala s svojim glasom in čustvi, ki jih je vložila v vsak nastop, začarati občinstvo. Skladbe, ki jih je prepevala so odsevale njeno burno, samouničevalno zasebno življenje, ki je na žalost večkrat zasenčilo njen talent. Čeprav je umrla mlada- stara komaj 44 let, se je v glasbeno zgodovino zapisala kot legendarna pevka, ki je pomembno vplivala na ameriško glasbo, na razvoj bluesa in na generacije mlajših pevk. V Godbah z zgodbo poslušamo nekaj njenih odličnih interpretacij.


03. 04. 2024

Uspešnice, ki smo jih poslušali v 80tih

Rdeča nit oddaje Godbe z zgodbo so skladbe, ki smo jih radi poslušali v 80. letih prejšnjega stoletja. Znana kot desetletje presežka, so osemdeseta poleg nove zvočne podobe in novih glasbenih zvrsti, prinesla tudi vizualno podobo. Glasba se ni več samo poslušala, temveč z pojavom Mtv-ja tudi gledala. Glasbenikom je podoba oz. njihov image postala bolj pomembna kot kdaj koli prej. Zunanja podoba je bila odraz glasbe, ki so jo ljudje poslušali. Pa ni glasba vplivala samo na modo, temveč na celoten slog življenja.V 80. je vsak poslušalec lahko našel nekaj, kar mu je bilo všeč. Od indie glasbe, stadionskega rocka, hip hopa, acid housa, nove romantike in zametkov fantovskih skupin. V Godbah z zgodbo med drugim poslušamo skupine Dire Straits, Duran Duran, Simple Minds, Bon Jovi, INXS, Soul to soul, pa tudi Princea …


27. 03. 2024

Skladbe iz muzikalov Andrewa Lloyda Webrra

Godbe z zgodbo so posvečene enemu najuspešnejših skladateljev glasbe za muzikale. Andrewu Lloydu Webbru, ki je 22. marca praznoval 76. rojstni dan. Andrew je ustvaril 22 muzikalov, zadnjega Pepelka so na oder postavili leta 2021. V svoji zbirki nagrad ima več kot 26. nagrad, tudi oskarja, zlati globus,nagrade grammy in gledališke nagrade Tony. Ker so vsi njegovi muzikali izredno komercialno uspešni, je tudi eden najbogatejših skladateljev na svetu. Čeprav ga mnogi kritizirajo, da je njegova glasba populistična, pa je skrivnost njegovega uspeha prav melodičnost ,ter spretno in obrtniško mešanje različnih glasbenih slogov- od rocka, popa, countryja, do klasične glasbe . V Godbah z zgodbo pa poslušamo nekaj uspešnic iz muzikalov Evita, Jezus Kristus super star, Fantom iz opere Bulvar somraka in Mačke.


20. 03. 2024

Slovenske filmske skladbe

V Godbah z zgodbo vrtimo skladbe, ki so tesno povezane z slovenskimi filmi. Med drugimi so to tudi Kekčeva in Mojčina pesem iz filma Kekec, Ne čakaj na maj iz istoimenskega filma, pa skladba iz nadaljevanke Bratovščina Sinjega galeba, naslovna skladba filma Eva, skladba Pustite nam ta svet iz nadaljevanke Pravi gusar in skladba Naredi srce iz filma Gajin svet.


13. 03. 2024

Z oskarjem nagrajene skladbe

V noči na ponedeljek so v Hollywoodu že 96. podelili najprestižnejše filmske nagrade oskarje, ki jih od leta 1929 podeljuje ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik. Oskar je tudi registrirana in storitvena znamka Akademije znanosti in umetnosti gibljivih slik. Podeljujejo jih v več kategorijah in med 23 glavnimi nagradami je od leta 1934 tudi tista za najboljšo skladbo. Od leta 1941 je v pravilniku Akademije zapisano, da mora biti skladba ustvarjena posebej za film..Od leta 1945 je lahko nominiranih največ pet skladb. Nagrado prejmejo skladatelji in pisci besedila za skladbo. V Godbah z zgodbo poslušamo nekatere z oskarjem nagrajene skladbe, ki so z leti postale zimzelene, med njimi sta tudi letošnja nagrajenka Billie Eilish in skladba What was i made for.


06. 03. 2024

Ženske glasbene ikone

Godbe z zgodbo so v znamenju ženskih glasbenih ikon, ki so pomembno krojile glasbeno zgodovino in se za vedno zapisale vanjo. Poslušamo Aretho Franklin, Annie Lenox, Beyonce, Carole King, Patti Smith, Whitney Houston, Madonno, Debbie Harry in Christino Aguilera ...


28. 02. 2024

Glasbena sodelovanja

V Godbah z zgodbo poslušamo nekaj uspešnih in simpatičnih vokalnoglasbenih sodelovanj.


21. 02. 2024

Ed Sheeran

V Godbah z zgodbo eden najbolj uspešnih angleških glasbenikov Ed Sheeran, ki je 17. februarja praznoval 33. rojstni dan. Ed Sheeran je v letih, odkar je na glasbeni sceni prodal več kot 150 milijonov albumov, kar ga uvršča med najbolje prodajane glasbenike vseh časov. Leta 2019 so ga razglasili tudi za glasbenika desetletja, na glasbeni platformi Spotify je med najbolj pretočnimi glasbeniki….10. avgusta ga lahko poslušate v Zagrebu……V Godbah z zgodbo pa nekaj njegovih uspešnic in nekaj biografskih dejstev.


14. 02. 2024

Ljubezenske balade

Valentinovemu primerno, smo v Godbah z zgodbo romantično razpoloženi. Poslušamo skladbe, polne visokoletečih rim o ljubezni, pisane na kožo srečno , ali nesrečno zaljubljenim. Kiss from the rose, prepeva Seal, Van Morrison svojo uspešnico Have i told you lately?, pa Joe Cocker romantično You are so beautiful, Leo Sayer- When i need you, poslušamo pa tudi večno aktualno skladbo skupine The Beatles All you need is love.


07. 02. 2024

Glasbene nagrade grammy

…. z nedelje na ponedeljek ponoči so v Los Angelesu že 66. podelili prestižne glasbene nagrade gremi, ki jih vsako leto podeljuje ameriška Državna akademija snemalnih umetnosti in znanosti za izredne dosežke v glasbeni industriji. V Godbah z zgodbo o zgodovini te nagrade in starih ter novih nagrajencih oz. nagrajenkah. Med drugim poslušamo Domenica Modugna in njegovo pesem Volare, ki je leta 1959 prejela dve nagradi na prvi podelitvi grammyjev, Michael Jackson prepeva naslovno skladbo albuma Thriller, ki mu je leta 1984 prinesel rekordnih 8 nagrad. Prav toliko jih je leta 2000 prejel Santana za album Supernatural, od letošnjih nagrajenk pa Taylor Swift, Kylie Minogue in Billy Eilish.


31. 01. 2024

Diana Ross

V Godbah z zgodbo prepeva ameriška pevka Diana Ross, ki je svojo uspešno glasbeno pot začela v šestdesetih letih v kvartetu The Supremes, leta 1970 pa se je posvetila solistični karieri. Diana, ki je pomembno vplivala na mlajše generacije pevk (Beyonce, Janet Jackson, Christino Aguileiro …), je izdala 27 solističnih studijskih albumov in jih prodala v nakladi več kot 100 milijonov. Njena življenjska zgodba je bila predloga za muzikal Dreamgirls, po kateri so posneli tudi zelo uspešen film. Čeprav bo Diana marca praznovala 80. rojstni dan, še vedno prepeva in nastopa in letos bo nekaj mesecev preživela na ameriški turneji. V Godbah z zgodbo poslušamo njene uspešnice.


24. 01. 2024

83. rojstni dan praznuje Neil Diamond

83. rojstni dan praznuje Neil Diamond.V več kot 50-letni karieri je Neil Diamond nanizal več kot 30 studijskih albumov, s katerih se je 38 skladb uvrstilo v vrhove glasbenih lestvic po svetu, z več kot 100 milijoni prodanih albumov pa velja tudi za enega najbolje prodajanih glasbenikov v zgodovini., Leta 1984 je bil sprejet v Dvorano slavnih tekstopiscev, leta 2011 pa še v Dvorano slavnih rock'n'rolla. Leta 2018 je prejel nagrado grammy za življenjsko delo, njegova uspešnica Sweet Caroline pa je dobila mesto v registru skladb ameriške Kongresne knjižnice. v gODBAH Z ZGODBO POSLUŠAMO NJEGOVE USPEŠNICE.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt