Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Godbe z zgodbo

32 epizod

32 epizod


V oddaji Godbe z zgodbo, voditeljica in avtorica Anja Rupel z glasbo in zgodbo predstavlja tujo in domačo popularno glasbo in njene izvajalce, avtorje in glasbenike.


8. 3. 2023

Godbe z zgodbo

V Godbah z zgodbo poslušamo nekatere glasbenice, ki so pomembno oblikovale zgodovino popularne glasbe in se s svojim delom enakovredno , kot njihovi moški kolegi, za vedno zapisale vanjo. Med njimi so Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Nina Simone, Carole King, Patti Smith, Janis Joplin in Aretha Franklin.


2. 3. 2023

Godbe z zgodbo

V oddaji Godbe z zgodbo, voditeljica  Anja Rupel z glasbo in zgodbo predstavlja tujo in domačo  popularno glasbo in njene izvajalce, avtorje in glasbenike. Vsako sredo ob 23.15 na 1. programu.


23. 2. 2023

Godbe z zgodbo : Burt Bacharach

Godbe z zgodbo so posvečene glasbenemu ustvarjanju enega pomembnejših skladateljev zabavne glasbe 20. stoletja - Burtu Bacharachu, ki je v starosti 94 let umrl 8. februarja letos. Njegova glasba je še vedno zelo poslušljiva, temelji pa na lahkotnem jazzu, soulu, bossa novi in tradicionalnem popu. Za svoje delo je Burt prejel tudi šest nagrad Grammy in tri oskarje. Njegova glasbena zapuščina je ogromna in njegove skladbe je posnelo več kot 1000 različnih pevcev in pevk. Glasba omehča srce, povzroči, da nekaj začutiš, če je dobra, prinese čustva, ki jih morda prej nisi občutil, je dejal Burt Bacharach v nekem intervjuju. Njegove uspešnice v izvedbi različnih pevk in pevcev vam prav gotovo omehčajo srce.


16. 2. 2023

Godbe z zgodbo -Janez Zmazek Žan

.Minevajo tri leta, odkar je v 67. letu starosti nepričakovano umrl kitarist, pevec in avtor Janez Zmazek Žan. Ljubitelj bluesa, rocka in ljubljanščine, je pustil pomemben pečat v slovenski popularni glasbi. Napisal je vrsto uspešnic , tako za svojo skupino Don Mentony Band, kot za druge izvajalce ( Rok'n'band, Tanja Ribič, Vili Resnik, Saša Dragaš, Vlado Kreslin, Janko Ropret, Jan Plestenjak.....) in v Godbah z zgodbo, bomo slišali nekatere izmed njih.


9. 2. 2023

Godbe z zgodbo -Gregor Strniša

V Godbah z zgodbo, se spominjamo nekaterih večno zelenih popevk, za katere je besedila napisal pesnik, dramatik in esejist Gregor Strniša. Čeprav je besedila za popevke pisal pretežno zaradi denarja, pa so prav nekatera njegova besedila najlepša. Skladatelj Jure Robežnik je o njegovih besedilih povedal takole:" nekateri pesniki so poskusili, a tega niso nikoli dojeli. Strniša je napisal besedilo tako, da je bilo točno na vižo, pa še fajn, lepo in logično." V Godbah z zgodbo, slovenske popevke prepevajo Jelka Cvetežar, Alenka Godec, Anika Horvat, Sonja Berce, Optimisti, Avia Band, Bele Vrane, Majda Sepe, Nina Strnad in Stane Mancini.


2. 2. 2023

Godbe z zgodbo

V Godbah z zgodbo se z glasbo vračamo v zgodovino in se spominjamo glasbenih dogodkov, ki so se zgodili prvega februarja. Med drugim je leta 1965 James Brown posnel skladbo Papa's got a brand new bag, leta 1968 je Frank Sinatra s hčerko Nancy posnel uspešnico Somethin' stupid, leta 1979 je 1. februarja na prvo mesto angleške lestvice prišla skladba skupine Blondie s pesmijo Heart of glass in prvega februarja leta 1994 se je rodil uspešni angleški glasbenik Harry Styles.


26. 1. 2023

Glasbena pot Alicie Keys

Alicia Keys je izjemno nadarjena glasbenica, klasično izšolana pianistka, ki je že pri 15 letih podpisala prvo pogodbo z založbo. Mednarodno prepoznavnost ji je leta 2001 prinesel debitantski album Songs in A Minor. Vsega skupaj je izdala devet albumov in jih prodala v nakladi več kot 90 milijonov. V zbirki nagrad ima med drugim tudi 15 nagrad gremi. Poleg tega, da je ena izmed najuspešnejših ameriških glasbenic, je velika zagovornica ženskih pravic in ustanoviteljica neprofitne organizacije Keep a child alive, ki skrbi za bolne otroke v Afriki in Indiji. V Godbah z zgodbo nekaj njenih uspešnic ...


19. 1. 2023

Marjana Deržaj

Osemnajst let mineva od smrti ene najbolj priljubljenih pevk zlate dobe slovenske popevke Marjane Deržaj. S svojimi nepozabnimi interpretacijami je zaznamovala slovensko popevko in zanjo so ustvarjali vsi ugledni avtorji. Njen vokal je bil močan in temen, rahlo zamolkel, žameten in zelo prepoznaven. Marjana je slovela po tem, da je znala navezati pristen stik s poslušalci. Bila je prijazna, vedno nasmejana, niti malo vzvišena in zvezdniška. V Godbah z zgodbo se je spominjamo z njenimi večno zelenimi skladbami.


12. 1. 2023

Godbe z zgodbo

V oddaji Godbe z zgodbo, voditeljica  Anja Rupel z glasbo in zgodbo predstavlja tujo in domačo  popularno glasbo in njene izvajalce, avtorje in glasbenike. Vsako sredo ob 23.15 na 1. programu.


5. 1. 2023

Godbe z zgodbo

V oddaji Godbe z zgodbo voditeljica Anja Rupel z glasbo in zgodbo predstavlja tujo in domačo  popularno glasbo in njene izvajalce, avtorje in glasbenike. Vsako sredo ob 23.15 na 1. programu.


29. 12. 2022

George Michael

Praznični dnevi leta 2016, so bili usodni za enega najbolj prepoznavnih vokalov pop glasbe- Georga Michaela. Na božični dan, 25. decembra istega leta, mu je odpovedalo srce. Bil je star 53. let. George Michael, je bil odličen angleški glasbenik, avtor, pevec, producent in ena izmed pomembnih pop ikon MTV generacije. S prodajo preko 120 milijonov albumov, je tudi eden najbolje prodajanih angleških glasbenikov vseh časov. Za svoje delo je prejel 2 nagradi Grammy, tri nagrade Britt, 12 Billboard glasbenih nagrad in še vrsto drugih. Njegove skladbe so bile med leti 1984 in 2004 največkrat vrtene na angleških radijskih postajah . V oddaji Godbe z zgodbo poslušamo nekaj njegovih največjih uspešnic.


22. 12. 2022

Zima

Začela se je koledarska zima, ki bo trajala vse do 20. marca. Zima je bila in je še navdih mnogih umetnikov , tudi glasbenikov.V Godbah z zgodbo , tokrat skladbe, ki opevajo zimske radosti.Z glasbo nas grejejo Bette Midler, Saša Lešnjek, Chriss Rea, Tory Amos, Sting, Taylor Swift in skupine The Bangles, Queen , ter Perpetuum Jazzile.


15. 12. 2022

Elda Viler

Čez nekaj dni bo praznovala 78. rojstni dan Elda Viler, pevka,ki se je z zlatimi črkami zapisala v zgodovino slovenske popevke. Zanjo so pisali znani slovenski avtorji. Mojmir Sepe, Ati Soss, Jože Privšek in Jure Robežnik so prav za Eldo napisali najtežje skladbe, za katere sta bila potrebna širok glasovni razpon in doživeta interpretacija. Elda Viler je ogromno nastopala na takratnih jugoslovanskih odrih, pa tudi v tujini: v Nemčiji, Avstriji, Sovjetski zvezi in na Poljskem. Kar 17-krat je nastopila na Slovenski popevki in bila večkrat nagrajena, 5-krat je prepevala na jugoslovanskem izboru za Pesem Evrovizije in se trikrat uvrstila na drugo mesto. Po osamosvojitvi Slovenije se je popolnoma umaknila z glasbenih odrov. Na prigovarjanje hčerke Ane Dežman se je nanje vrnila leta 1997. Leta 2009 je ob 50-letnici svojega prvega nastopa priredila velik koncert v ljubljanskih Križankah in občinstvo znova navdušila z nepozabnimi melodijami. V oddaji Godbe z zgodbo pa nekaj njenih zimzelenih uspešnic.


8. 12. 2022

Zimzelene skladbe, pod katere se je podpisal Tadej Hrušovar

V Godbah z zgodbo se z glasbo spominjamo Tadeja Hrušovarja, glasbenika, radijskega kolega in predvsem avtorja mnogih uspešnic, s katerimi se je za vedno zapisal v zgodovino slovenske popularne glasbe. Svojo glasbeno pot je začel leta 1964, v zelo priljubljenem celjskem ansamblu The Fellows, s katerimi je prvič nastopil na večjem koncertu. Istega leta se je pridružil glasbeni skupini Bele vrane, po njenem razpadu , pa je leta 1975 ustanovil vokalno skupino Pepel in kri, ki je bila edinstvena na področju takratne Jugoslavije. Leta1975 je napisal ,zdaj že zimzeleno skladbo Dan ljubezni, s katero so Pepel in kri zastopali Jugoslavijo na tekmovanju za Pesem evrovizije.. Pepel in kri so večkrat nastopali na največjih jugoslovanskih festivalih, predvsem Splitskem festivalu ter kot vokalna skupina spremljali najbolj popularne jugoslovanske pevce. Tadej Hrušovar pa ni ustvarjal samo za svojo skupino, temveč tudi za vrsto drugih izvajalcev. Od Moni Kovačič, Helene Blagne in skupine Hazard. Bil je eden izmed ustanovnih članov združenja SAZAS , kot producent pa dolgoletni sodelavec radia Slovenija. Tadej Hrušovar je bil izjemno ustvarjalen in pomemben skladatelj zabavne glasbe, ki je napisal preko 400 skladb, ki jih hranimo v našem glasbenem arhivu.


1. 12. 2022

Godbe z zgodbo

V oddaji Godbe z zgodbo, voditeljica  Anja Rupel z glasbo in zgodbo predstavlja tujo in domačo  popularno glasbo in njene izvajalce, avtorje in glasbenike. Vsako sredo ob 23.15 na 1. programu.


24. 11. 2022

Freddie Mercury

Mineva 31. let, odkar je za vedno utihnil glas enega najbolj karizmatičnih rock pevcev vseh časov Freddia Mercuryja. S skupino Queen je ustvaril vrsto nepozabnih skladb, ki so se zapisale v zgodovino rocka. Nekatere od njih, poslušamo v oddaji Godbe z zgodbo.


17. 11. 2022

Diana Krall

Diana Krall je odlična kanadska pianistka in pevka, ena bolj cenjenih sodobnih džezovskih glasbenic. Vsega skupaj je izdala 15 studijskih albumov, katerih prodaja je v Ameriki presegla 6 milijonov izvodov. Revija Billboard jo je razglasila za eno najuspešnejših džezovskih izvajalk novega tisočletja. Čeprav največkrat izvaja in snema džezovske standarde, ustvarja tudi avtorske skladbe in piše glasbo za druge izvajalce. Kako zvenijo džezovski standardi v njeni izvedbi, pa v oddaji Godbe z zgodbo.


10. 11. 2022

Sir Tim Rice

Oddaja Godbe z zgodbo, je posvečena enemu izmed najbolj cenjenih angleških tekstopiscev Siru Timu Riceu. Tim Rice je študiral pravo , a je njegova poklicna pot zavila čisto v drugo smer, ko je leta 1965 spoznal mladega skladatelja Andrewa Lloyda Webra. Skupaj sta ustvarila nekaj izjemno uspešnih muzikalov, med njimi tudi Jesus Christ Superstar in muzikal Evita. Sodeloval je tudi z drugimi skladatelji, je avtor besedil za animirane filme Levji Kralj, Aladin, El Dorado, ter Lepotica in zver. Je eden izmed 16. avtorjev, ki je za svoje delo prejel prestižne nagrade Emmy, Oskar, Grammy in Tony. V Godbah z zgodbo predvajamo nekaj najimenitnejših skladb, za katere je napisal besedila.


3. 11. 2022

Optimistična glasba, za dobro počutje

Dnevi so krajši, dnevne in sončne svetlobe ni prav veliko, pogosta je megla in od jeseni je ostal samo še njen sivi, žalostni del. Vse to lahko slabo vpliva na naše počutje ter za več optimizma in dobre volje lahko poskrbi tudi glasba. V Godbah z zgodbo zato poslušamo živahne, pozitivne skladbe, ki jih prepevajo Katrina & The Waves, Queen, Prince, Bill Withers, Stevie Wonder, Bobby McFerrin, Abba, Pharrell Williams in Justin Timberlake.


27. 10. 2022

Eros Ramazzotti

Eros Ramazzotti je eden izmed najuspešnejših italijanskih pevcev in glasbenikov, ki v svoji glasbi uspešno združuje italijansko popevko s popom in rockom. V več kot 30 let trajajoči karieri je Eros Ramazzotti prodal 55 milijonov albumov in imel na svetovnih lestvicah vrsto uspešnic. Letos je Eros izdal nov album Battito Infinito, ki ga bo predstavljal na svetovni turneji. V Godbah z zgodbo, pa nekaj njegovih najuspešnejših skladb.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt