Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Godbe z zgodbo

19 epizod

19 epizod


V oddaji Godbe z zgodbo, voditeljica in avtorica Anja Rupel z glasbo in zgodbo predstavlja tujo in domačo popularno glasbo in njene izvajalce, avtorje in glasbenike.


7. 12. 2022

Zimzelene skladbe, pod katere se je podpisal Tadej Hrušovar

V Godbah z zgodbo se z glasbo spominjamo Tadeja Hrušovarja, glasbenika, radijskega kolega in predvsem avtorja mnogih uspešnic, s katerimi se je za vedno zapisal v zgodovino slovenske popularne glasbe. Svojo glasbeno pot je začel leta 1964, v zelo priljubljenem celjskem ansamblu The Fellows, s katerimi je prvič nastopil na večjem koncertu. Istega leta se je pridružil glasbeni skupini Bele vrane, po njenem razpadu , pa je leta 1975 ustanovil vokalno skupino Pepel in kri, ki je bila edinstvena na področju takratne Jugoslavije. Leta1975 je napisal ,zdaj že zimzeleno skladbo Dan ljubezni, s katero so Pepel in kri zastopali Jugoslavijo na tekmovanju za Pesem evrovizije.. Pepel in kri so večkrat nastopali na največjih jugoslovanskih festivalih, predvsem Splitskem festivalu ter kot vokalna skupina spremljali najbolj popularne jugoslovanske pevce. Tadej Hrušovar pa ni ustvarjal samo za svojo skupino, temveč tudi za vrsto drugih izvajalcev. Od Moni Kovačič, Helene Blagne in skupine Hazard. Bil je eden izmed ustanovnih članov združenja SAZAS , kot producent pa dolgoletni sodelavec radia Slovenija. Tadej Hrušovar je bil izjemno ustvarjalen in pomemben skladatelj zabavne glasbe, ki je napisal preko 400 skladb, ki jih hranimo v našem glasbenem arhivu.


30. 11. 2022

Godbe z zgodbo

V oddaji Godbe z zgodbo, voditeljica  Anja Rupel z glasbo in zgodbo predstavlja tujo in domačo  popularno glasbo in njene izvajalce, avtorje in glasbenike. Vsako sredo ob 23.15 na 1. programu.


23. 11. 2022

Freddie Mercury

Mineva 31. let, odkar je za vedno utihnil glas enega najbolj karizmatičnih rock pevcev vseh časov Freddia Mercuryja. S skupino Queen je ustvaril vrsto nepozabnih skladb, ki so se zapisale v zgodovino rocka. Nekatere od njih, poslušamo v oddaji Godbe z zgodbo.


16. 11. 2022

Diana Krall

Diana Krall je odlična kanadska pianistka in pevka, ena bolj cenjenih sodobnih džezovskih glasbenic. Vsega skupaj je izdala 15 studijskih albumov, katerih prodaja je v Ameriki presegla 6 milijonov izvodov. Revija Billboard jo je razglasila za eno najuspešnejših džezovskih izvajalk novega tisočletja. Čeprav največkrat izvaja in snema džezovske standarde, ustvarja tudi avtorske skladbe in piše glasbo za druge izvajalce. Kako zvenijo džezovski standardi v njeni izvedbi, pa v oddaji Godbe z zgodbo.


9. 11. 2022

Sir Tim Rice

Oddaja Godbe z zgodbo, je posvečena enemu izmed najbolj cenjenih angleških tekstopiscev Siru Timu Riceu. Tim Rice je študiral pravo , a je njegova poklicna pot zavila čisto v drugo smer, ko je leta 1965 spoznal mladega skladatelja Andrewa Lloyda Webra. Skupaj sta ustvarila nekaj izjemno uspešnih muzikalov, med njimi tudi Jesus Christ Superstar in muzikal Evita. Sodeloval je tudi z drugimi skladatelji, je avtor besedil za animirane filme Levji Kralj, Aladin, El Dorado, ter Lepotica in zver. Je eden izmed 16. avtorjev, ki je za svoje delo prejel prestižne nagrade Emmy, Oskar, Grammy in Tony. V Godbah z zgodbo predvajamo nekaj najimenitnejših skladb, za katere je napisal besedila.


2. 11. 2022

Optimistična glasba, za dobro počutje

Dnevi so krajši, dnevne in sončne svetlobe ni prav veliko, pogosta je megla in od jeseni je ostal samo še njen sivi, žalostni del. Vse to lahko slabo vpliva na naše počutje ter za več optimizma in dobre volje lahko poskrbi tudi glasba. V Godbah z zgodbo zato poslušamo živahne, pozitivne skladbe, ki jih prepevajo Katrina & The Waves, Queen, Prince, Bill Withers, Stevie Wonder, Bobby McFerrin, Abba, Pharrell Williams in Justin Timberlake.


26. 10. 2022

Eros Ramazzotti

Eros Ramazzotti je eden izmed najuspešnejših italijanskih pevcev in glasbenikov, ki v svoji glasbi uspešno združuje italijansko popevko s popom in rockom. V več kot 30 let trajajoči karieri je Eros Ramazzotti prodal 55 milijonov albumov in imel na svetovnih lestvicah vrsto uspešnic. Letos je Eros izdal nov album Battito Infinito, ki ga bo predstavljal na svetovni turneji. V Godbah z zgodbo, pa nekaj njegovih najuspešnejših skladb.


19. 10. 2022

Zimzelene uspešnice Cola Porterja

Tako, kot imamo Slovenci radi svoje zimzelene popevke, jih kljub poplavi moderne glasbe, cenijo tudi Američani. Eden njihovih najuspešnejših in najbolj cenjenih avtorjev popevk je Cole Albert Porter. V Godbah z zgodbo, pa nekaj njegovih najbolj znanih skladb, ki jih prepevajo tuji in domači pevci ter pevke.


12. 10. 2022

Luciano Pavarotti

Luciano Pavarotti, se je rodil 12. oktobra leta 1935. Leta 1965 je debitiral v milanski operni hiši Scala in navdušil poslušalce. Od takrat naprej, je njegova priljubljenost samo še rastla in postal je eden najbolj cenjenih in najbolje plačanih tenoristov. Operno glasbo je približal tudi tistemu občinstvu, ki ga sicer klasična glasba ni pritegnila. Bil je zvezdniški pevec, ki je imel na leto tudi po 100 koncertov. Poleg klasične , je prepeval tudi zabavno glasbo in bil znan po svoji dobrodelnosti. V Modeni je vsako leto prirejal dobrodelni koncert, kjer so se mu na odru pridružili znani pop in rock pevci. Skupaj so zbirali denar za otroke in druge žrtve vojn v Bosni, Guatemali, Iraku in na Kosovu. Nastopal je vse do smrti, leta 2007.


5. 10. 2022

Bob Geldof

Robert Frederick Zenon, bolj poznan pod imenom Bob Geldof, je tisti glasbenik, ki se je v glasbeno zgodovino zapisal leta 1984, ko je zbral takratne glasbene zvezde in z njimi posnel skladbo Do they know it's christmas, naslednje leto pa organiziral enega majvečjih dobrodelnih koncertov Live Aid. S skladbo in koncertom je zbral več kot 150 milijonov funtov, ki so bili namenjeni reševanju lakote v Etiopiji. Poleg tega je ustvarjal tudi avtorsko glasbo. Najprej s skupino The Boomtown Rats, kasneje tudi samostojno. Boba Geldofa, ki praznuje 71. rojstni dan, poslušamo v Godbah z zgodbo.


28. 9. 2022

Ameriški glasbenik in producent Nile Rodgers

Nile Rodgers je ameriški producent, glasbenik , odličen kitarist in soustanovitelj skupine Chic. . Kot avtor, kitarist in producent je ustvaril vrsto uspešnih glasbenih projektov z zvezdami, kot so David Bowie, Diana Ross, Madonna Duran Duran, Grace Jones, Mick Jagger, Lady Gaga, Beyonce, Daft Punk in drugimi. Za svoje delo je prejel tudi tri nagrade Grammy. V Godbah z zgodbo, pa nekaj njegovih najbolj uspešnih glasbenih sodelovanj.


21. 9. 2022

Pop rock glasbena zgodovina 21. septembra

Godbe z zgodbo, so v znamenju nekaterih glasbenih dogodkov, ki so se zgodili 21. septembra in se zapisali v glasbeno zgodovino. Svoje uspešnice prepevajo Barry White, Meat Loaf, Madonna, Dire Straits, Status Quo, The Fugees, Pink, Leonard Cohen in Oasis.


14. 9. 2022

Amy Winehouse

Karizmatična angleška pevka Amy Winehouse, ki ji glasbeni uspeh in slava nista prinesla sreče, bi praznovala 39 let. Amy se je namreč zelo težko spoprijemala s popularnostjo. Spopadala se je z depresijo, težave je imela tudi z alkoholizmom in drogami. Umrla je stara komaj 27 let. Čeprav je izdala samo dva albuma, se je zapisala v glasbeno zgodovino s svojim edinstvenim vokalom in glasbeno mešanico džeza, soula in bluez. V Godbah z zgodbo pa nekaj njenih odličnih skladb.


7. 9. 2022

Roger Waters

Angleški rock glasbenik, basist, kitarist, avtor in poet Roger Waters praznuje 79. rojstni dan. Waters se je v glasbeno zgodovino zapisal z odličnimi, konceptualnimi albumi, ki jih je ustvaril s skupino Pink Floyd. Leta 1985, je zapustil skupino in se posvetil samostojni karieri. Izdal je 5 studijskih albumov in bil večino časa na turnejah. Med drugim od leta 2010 do leta 2013, na eni največjih in najdonosnejših glasbenih turnej vseh časov The Wall. Nekaj njegove glasbene ustvarjalnosti, pa v Godbah z zgodbo.


31. 8. 2022

Godbe z zgodbo

Za slovo od meseca avgusta nekaj odličnih pop rock balad, v izvedbi skupin Cuttung Crew, Bon Jovi, Scorpions,Heart, Pink Floyd in pevcev Briana Adamsa, Phila Collinsa in Chrisa Isaaka.


24. 8. 2022

Jure Robežnik praznuje 89. rojstni dan

Orion, Na vrhu nebotičnika, Ptica vrh Triglava, Pegasto dekle, Maja z biseri, Lastovka, Ti si moja ljubezen, Mlade oči ... so naslovi skladb, ki nas spomnijo na zlata leta slovenske popevke. Vse naštete in še kakšnih 150 drugih je napisal Jure Robežnik. Skladatelj, aranžer, pianist, vibrafonist in dolgoletni direktor Založbe kaset in plošč Rtv Slovenija praznuje 89. rojstni dan. Godbe z zgodbo so posvečene delčku njegovega velikega glasbenega opusa.


17. 8. 2022

Madonna praznuje 64. rojstni dan

S svojim provokativnim videzom, kontroverznimi izjavami, glasbo, video spoti in nastopi je Madonna premikala meje in postavljala nove standarde in trende v popularni glasbi. Njena glasbena pot se je začela leta 1982, ko je podpisala prvo snemalno pogodbo. Od takrat je izdala 14. albumov, zadnji Madame X je izšel leta 2019, jih prodala v nakladi preko 300 milijonov, igrala in režirala filme, napisala nekaj otroških knjig, zamenjala vrsto podob in glasbenih izrazov, ustvarjala škandale, podirala rekorde, bila in je še politično aktivna in trenutno pripravlja avtobiografski film. V Godbah z zgodbo, pa nekaj skladb, ki so pomembno oblikovale njeno glasbeno pot.


10. 8. 2022

Poletne uspešnice

V zgodovini zabavne glasbe je kup skladb, ki so jih avtorji posvetili poletju. Nekaj takih, ki opevajo radosti tega letnega časa, boste spoznali v Godbah z zgodbo. O poletju prepevajo Bryan Adams, Ville Valo in Natalia Avelon, Kid Rock, Joe Cocker, David Lee Roth, Mungo Jerry, Abba, Don Henley, Chris Rea ter Joss Stone.


3. 8. 2022

Marilyn Monroe

60. let mineva od prezgodnje in nikoli pojasnjene smrti ene največjih ameriških pop ikon 20. stoletja, Marilyn Monroe. Norma Jane, kot je bilo njeno pravo ime, je bila depresivna, labilna in osamljena oseba, ki se je skrivala za masko naivne blondinke. Čeprav je Marilyn posnela samo 30 filmov, se je za vedno zapisala v zgodovino in mnogi jo označujejo, kot eno največjih filmskih zvezd. Marylin pa ni bila samo igralka, temveč tudi pevka, ki je prepevala skoraj v vsakem filmu . Poslušamo nekaj njenih filmskih glasbenih uspešnic.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt