Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Godbe z zgodbo

60 epizod

60 epizod


V oddaji Godbe z zgodbo, voditeljica in avtorica Anja Rupel z glasbo in zgodbo predstavlja tujo in domačo popularno glasbo in njene izvajalce, avtorje in glasbenike.


27. 09. 2023

Sting

72. rojstni dan bo praznoval angleški glasbenik Gordon Matthew Thomas Sumner, bolj poznan pod imenom Sting. Leta 1977 je skupaj z bobnarjem Stewartom Copelandom in kitaristom Henrijem Padovaniem, ustanovil skupino The Police. Ko je Padovania zamenjal Andy Summers, je skupina izdala prvo skladbo Roxanne in vse drugo je zgodovina.The Police so izdali 5 studijskih albumov in leta Leta 1986 je skupina preneha delovati, Sting pa se je posvetil svoji, več kot uspešni solistični karieri. Sting je med drugim prejemnik 17 nagrad grammy, zlatega globusa, nagrade emmy in štirih nominacij za nagrado oskar. Leta 2019 je prejel posebno priznanje za skladbo Every breath you take, ki je največkrat predvajana v zgodovini radia. Je tudi med najbolje prodajanih glasbenikov vseh časov. Nekaj njegovih odličnih skladb poslušamo v oddaji Godbe z zgodbo.


20. 09. 2023

Rock uspešnice iz 70.

Z glasbo se selimo v 70. leta prejšnjega stoletja, ko so se rojevali rock idoli, kakršnih več ni, in bili s svojim ustvarjanjem pomemben del revolucij, ki so spreminjale svet. David Bowie, Lou Reed, John Lennon, Bob Marley, Rod Stewart, Marvin Gaye, to je samo nekaj imen, ki vam prepevajo v Godbah z zgodbo.


13. 09. 2023

Roger Waters praznuje 80. rojstni dan

Oddaja bo posvečena angleškemu rokovskemu glasbeniku Rogerju Watersu, ki se je v glasbeno zgodovino zapisal s svojim 20-letnim delovanjem v skupini Pink Floyd, pa tudi s solističnim ustvarjanjem. S skupino Pink Floyd je Roger ustvaril nekaj najveličastnejših del v zgodovini roka. Bil je pobudnik in avtor konceptualnih albumov in večine simbolike skupine. Pohvali se lahko tudi z eno najdonosnejših turnej The wall, ki je trajala tri leta. Roger Waters je po odhodu iz skupine posnel štiri solistične albume, leta 2015 tudi glasbo za opero Ça Ira. V Godbah z zgodbo poslušamo nekaj glasbe, ki jo je ustvaril v skupini Pink Floyd, in nekaj solističnih skladb.


06. 09. 2023

Slovenska popevka

Slovenska popevka je glasbeni festival, ki je v preteklosti najbolj zaznamoval domačo zabavno glasbo. V zlatih letih festivala so najboljši avtorji in izvajalci ustvarjali skladbe, ki so postale zimzelene in jih odkrivajo vedno nove generacije. Pred 46. festivalom Popevka in novo zmagovalno skladbo se v Godbah z zgodbo spominjamo nekaterih starejših zmagovalnih skladb, ki jih prepevajo Andrej Šifrer, Nuša Derenda, Katrinas, Anžej Dežan, Eva Boto, Nuška Drašček, Regina, Anika Horvat in drugi pevci in pevke.


30. 08. 2023

Petinšestdeseti rojstni dan Michaela Jacksona

Michael Jackson, glasbenik, ki ni hotel odrasti in je živel v svojem Neverlandu, ki je bil obseden s svojim videzom, imel nešteto lepotnih operacij in so ga zadnja leta življenja spremljali škandali in obtožbe o pedofiliji. Posebnež, ki ga kljub vsemu oboževalo več milijonov ljudi in je eden izmed najbolje prodajanih glasbenikov na svetu. Včeraj, 29. avgusta, bi praznoval 65. rojstni dan. V Godbah z zgodbo pa nekaj njegovih največjih uspešnic.


23. 08. 2023

Jure Robežnik

Orion, Na vrhu nebotičnika, Pegasto dekle, Maja z biseri, Vrtiljak, Lastovka, Mlade oči so naslovi skladb, ki nas spominjajo na zlata leta slovenske popevke. Vse naštete in še kakšnih 150 drugih skladb je napisal skladatelj, pianist, aranžer, vibrafonist in dolgoletni direktor Založbe kaset in plošč RTVSlovenija Jure Robežnik. V Godbah z zgodbo poslušamo nekaj njegovih uspešnic v izvedbi priznanih slovenskih pevk in pevcev.


16. 08. 2023

Godbe z zgodbo

V oddaji Godbe z zgodbo, voditeljica  Anja Rupel z glasbo in zgodbo predstavlja tujo in domačo  popularno glasbo in njene izvajalce, avtorje in glasbenike. Vsako sredo ob 23.15 na 1. programu.


09. 08. 2023

Poletne uspešnice

Godbe z zgodbo v znamenju starejših poletnih uspešnic, ki jih izvajajo različni tuji glasbeniki. Med njimi tudi Chris Rea, Joe Cocker, David Lee Roth, Kid Rock, Bryan Adams, Bill Withers in Faith no more.


02. 08. 2023

Oliver Dragojević

V Godbah z zgodbo poslušamo enega najbolj priljubljenih hrvaških pevcev, Oliverja Dragojevića, saj je minilo 5 let, odkar je umrl za posledicami pljučnega raka. Njegova uspešna glasbena kariera je trajala več kot 50 let, v katerih je nanizal vrsto uspešnic. Oliver je redno nastopal na glasbenih festivalih, na Splitskem kar 35-krat. Posnel je 23 albumov in bil večkrat nagrajen, prejel je tudi 30 hrvaških glasbenih nagrad porin. Bil je edini hrvaški popularni glasbenik, ki je imel razprodane koncerte v prestižnih koncertnih dvoranah po svetu. V Godbah z zgodbo poslušamo nekatere njegove največje, zimzelene uspešnice.


26. 07. 2023

Mick Jagger praznuje 80. rojstni dan

Danes 80. rojstni dan praznuje legenda roka Mick Jagger. Njegov značilni vokal in odrsko gibanje sta skupaj s kitarskim slogom Keitha Richardsa postala in ostala zaščitni znak skupine The Rolling Stones. Številni ga imajo za najvplivnejšo in najbolj popularno osebnost v zgodovini rokenrola. S skupino je Mick izdal 25 studijskih albumov in štiri solistične. V Godbah z zgodbo poslušamo skladbe, ki so izšle na njegovih solističnih albumih.


19. 07. 2023

Amy Winehouse

Mineva 12 let od smrti angleške pevke Amy Winehouse. Čeprav je izdala samo dva albuma, se je zapisala v glasbeno zgodovino s svojim edinstvenim vokalom in glasbeno mešanico džeza, soula in R & B-ja. Uspeh in slava pa ji nista prinesla sreče in Amy se je bojevala z depresijo, alkoholizmom in odvisnostjo od drog. Umrla je leta 2011, stara komaj 27 let. Po njeni smrti je njen drugi album Back to Black postal najbolje prodajan album 21. stoletja v Angliji. Leta 2015 so o njenem življenju posneli dokumentarni film z naslovom Amy, ki je prejel nagrado oskar, leta 2024 pa na filmska platna prihaja igrani film z naslovom Back To Black. V Godbah z zgodbo poslušamo njene uspešnice.


12. 07. 2023

Trevor Horm

Petnajstega julija 1949 se je rodil angleški glasbenik, basist, avtor in producent Trevor Horn. Njegov vpliv na popularno glasbo osemdesetih let prejšnjega stoletja je bil tako velik, da so ga imenovali Mož, ki je izumil 80. Bil je eden najbolj iskanih in zaželenih producentov tistega časa in je produciral nekaj najbolj komercialno uspešnih glasbenih projektov tako v rodni Angliji kot drugje. Trevor Horn je v osemdesetih postavil nove standarde v glasbeni produkciji. Sodeloval je s celo vrsto popularnih glasbenikov in skupin. V Godbah z zgodbo poslušamo nekaj uspešnic, pri katerih je kot producent sodeloval Trevor Horn.


05. 07. 2023

Melodije morja in sonca

V Godbah z zgodbo se spominjamo nekaterih nagrajenih skladb poletnega festivala Melodije morja in sonca, ki so ga pod vodstvom Bertija Rodoška prvič priredili leta 1978. Festival je bil prvo leto v Piranu, že naslednje leto pa v Portorožu; tam je potem največkrat gostoval. Zmagovalne skladbe so izbirali gledalci in poslušalci ter strokovna komisija. Festival Melodije morja in sonca je v teh letih menjaval prizorišča in nagrade, koncept pa je ostajal enak: privabiti čim več znanih in priljubljenih glasbenikov z dobrimi skladbami, da bo festival dobro obiskan. In tako smo vsako leto dobili vsaj eno poletno uspešnico, ki se je vrtela na radijskih postajah. Nekatere izmed njih pa poslušamo v Godbah z zgodbo.


28. 06. 2023

Ameriški tekstopisec Gerry Goffin

Godbe z zgodbo so posvečene ameriškemu besedilopiscu Gerryju Goffinu, ki je napisal besedila za več kot 150 uspešnic. Največ sredi 60. let v tandemu s svojo takratno ženo Carole King, pozneje pa je sodeloval tudi z drugimi skladatelji. Njegova besedila so prepevali mnogi popularni pevci in pevke, med drugim tudi Whitney Houston, Kylie Minogue, Amy Winehouse, Billy Joel in Natalie Cole. Gerryja Goffina, so leta 1990 sprejeli v rock'n'roll dvorano slavnih, umrl pa je 19. junija leta 2014, v 75. letu starosti.


21. 06. 2023

Barry Manilow praznuje 80. rojstni dan

Barry Manilow je ameriški glasbenik, ki že več kot 60 . let razveseljuje svoje zveste oboževalke z zimzelenimi uspešnicami. 17. junija je praznoval okroglih 80. let. V dolgi in uspešni karieri je izdal 31 studijskih albumov in cel kup uspešnic, ki jih je prodal v nakladi prek 85 milijonov , kar ga uvršča med najbolje prodajane glasbenike vseh časov. Čeprav ga glasbeni kritiki nikoli niso preveč marali, pa to ni motilo njegovih oboževalcev, ki so in še vedno kupujejo plošče in hodijo na njegove koncerte – največkrat v Las Vegas. Je prejemnik številnih nagrad, tudi posebne gledališke nagrade Tony, pa dveh nagrad emmy, trikrat je stal na zmagovitih stopničkah ameriških glasbenih nagrad, leta 2009 pa so mu podelili nagrado clio za dosežke na področju glasbe za reklame. V Godbah z zgodbo poslušamo njegove največje uspešnice.


14. 06. 2023

Glasbenice iz 90. let

Z glasbo se vračamo v 90. leta prejšnjega tisočletja. Poslušamo glasbenice, ki so v tistem času ustvarjale, nastopale, navdihovale in se s svojo glasbo brez težav postavile ob bok svojim moškim kolegom in zasedale prva mesta lestvic. Shanaia Twain, Sheryl Crow, Melissa Etheridge, Alanis Morissette, Tory Amos in Sinead O'Conor so nekatere izmed tistih, ki jim namenjamo Godbe z zgodbo.


07. 06. 2023

Dejvi Hrušovar

Tadej oziroma Dejvi Hrušovar se je rodil 5. junija leta 1947 v Celju, kjer je obiskoval osnovno in srednjo šolo. V času šolanja je igral violino, pozneje tudi kitaro in trobento, ter redno prepeval v šolskih zborih in prav večglasno petje je zaznamovalo njegovo poznejše delo pri Belih vranah in zasedbi Pepel in kri. Glasbeno pot je začel v skupini The Fellows, ki je igrala priredbe tujih uspešnic. Leta 1963 je Dejvi ustanovil skupino Bele vrane in se prvič preizkusil v vlogi skladatelja. V zasedbi Bele vrane se Dejvi Hrušovar še ni zelo avtorsko izpostavljal, večino skladb so napisali hišni, radijski skladatelji, npr. Mojmir Sepe, Jure Robežnik in Jože Privšek. Po razpadu skupine je Dejvi skupaj z Dušanom Velkaverhom ustanovil novo zasedbo Pepel in kri, v kateri se je avtorsko razcvetel. Dejvi Hrušovar se je v svoji bogati karieri podpisal pod več kot 400 skladb za različne izvajalce in pomembno vplival na smeri razvoja slovenske popularne glasbe. Godbe z zgodbo so posvečene njegovi ustvarjalnosti.


31. 05. 2023

Tina Turner

24. maja je na svojem domu v Švici umrla Tina Turner. Anna Mae Bullock, kot ji je bilo ime, je svojo uspešno glasbeno pot začela v 50. letih prejšnjega tisočletja, ko je spoznala glasbenika in svojega moža Ika Turnerja. Stara je bila le 18. let, ko je začela prepevati v njegovi skupini. Leta 1960 jo je Ike preimenoval vTino Turner in skupaj sta v 60. letih posnela veliko uspešnic. Za priredbo skladbe Proud Marry sta leta 1972 osvojila tudi nagrado grammy. Po 16. letih mučnega in nasilnega zakona, ki ga je Tina opisala tudi v biografskem filmu iz leta 1993 What's love got to do with it, je leta 1976 zbežala od Ika in se nekaj mesecev skrivala pri prijateljih. Po ločitvi je obdržala svoje umetniško ime in se podala na samostojno glasbeno pot, ki pa na začetku ni bila preveč uspešna. Šele leta 1983 je s priredbo skladbe "Let's Stay Together" Ala Greena prišla na evropske glasbene lestvice. Veličastna vrnitev na svetovne odre in lestvice pa se je zgodila leta 1984 z albumom Private dancer. Tina je bila takrat stara 44 let in je bila najstarejša pevka, ki ji je uspelo priti na 1. mesto ameriške lestvice. Od takrat je nič več ni ustavilo. Postala je ena najbolj priljubljenih in najuspešnejših ženskih rock pevk vseh časov, njene skladbe pa so z leti postale zimzelene. Izdala je 10 studijskih albumov, med drugim osvojila 12 grammy kipcev in prodala okoli 200 milijonov albumov. Je ena najbolje prodajanih pevk v zgodovini rock'n'rolla. Tina Turner se je leta 2008, ob 50. letnici kariere še zadnjič podala na svetovne odre, potem pa se je upokojila. Zadnja leta je imela veliko zdravstvenih težav in leta 2017 so ji presadili ledvico. Leta 2018 so jo nagradili z nagrado grammy za življenjsko delo, leta 2019 pa je na broadwayski oder prišel muzikal o njenem življenju z naslovom Tina. Leta 2021 pa so jo uvrstili tudi v rock'n'roll dvorano slavnih. V Godbah z zgodbo, pa zdaj nekaj njenih uspešnic.


24. 05. 2023

Anika Horvat praznuje

V Godbah z zgodbo prepeva priljubljena primorska pevka Anika Horvat, ki praznuje 46. rojstni dan. Na glasbene odre je stopila, ko je bila stara komaj 9 let, in začela zmagovati na različnih otroških festivalih. Leta 1996 je takrat 19-letna Anika zmagala na festivalu Melodije morja in sonca s skladbo Lahko noč, Piran in od takrat je stalnica na festivalskih odrih. Dvakrat je zmagala na slovenski Popevki, tam jo bomo slišali tudi letošnjo jesen, in dvakrat na festivalu Melodije morja in sonca (zadnjič lani v duetu s Tinkaro Kovač). Anika redno sodeluje tudi z našim Big bandom ter snema pop albume. V Godbah z zgodbo bomo slišali nekaj njenih festivalskih uspešnic.


17. 05. 2023

Joe Cocker

Godbe z zgodbo so v znamenju enkratnega vokala Joa Cockerja, ki bi 20. maja praznoval 79. rojstni dan.... Joe Cocker je v skoraj pol stoletja trajajoči karieri izdal 23 studijskih albumov in jih prodal v milijonskih nakladah. Prehodil je tipično pot rockovske zvezde- od neverjetnega uspeha ob koncu 60. let, prek težav z drogami in alkoholom v 70. letih, do ponovnega zagona glasbene kariere v 80. in 90. letih prejšnjega tisočletja in uspeha v novem tisočletju. Legendarni pevec z raskavim glasom, se je v glasbeno zgodovino zapisal z odličnimi priredbami. Nekatere njegove izvedbe in priredbe znanih skladb so celo boljše od originalov. Za svoje delo je prejel več nagrad, leta 2007 ga je z redom britanskega imperija odlikovala tudi angleška kraljica. Joe Cocker je za posledicami pljučnega raka umrl 22. decembra leta 2013, star 70. let. V Godbah z zgodbo poslušamo njegove največje uspešnice.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt