Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja


V Radijski učilnici bomo naslovili vprašanja in dileme mladih pri šolanju na daljavo. Dodatna razlaga ali nasvet strokovnjaka gotovo pride prav vsem, ki se doma spoprijemate z novo učno snovjo.


29. 05. 2020

Osončje

V zadnji rubriki Radijska učilnica bomo pogledali v naše osončje. Šestošolka Lejla je v času šolanja na daljavo pri geografiji spoznala vse planete, a si ne more zapomniti, po kakšnem vrstnem redu si sledijo, zanima jo tudi, kakšne so njihove značilnosti in kateri so najbližji Zemlji. Pomoč smo tokrat poiskali pri učiteljici geografije na ljubljanski Osnovni šoli Prežihovega Voranca, Rosani Uršič.


28. 05. 2020

Nepravilni angleški glagoli

Tokrat preverjamo, kako si najlažje zapomniti nepravilne angleške glagole. To se je pri učenju na daljavo izkazalo kot trd oreh, nam je povedal Marko iz Ljubljane.


22. 05. 2020

Ogljikovi hidrati - monosaharidi, disaharidi in polisaharidi

V oddaji Radijska učilnica, ki jo lahko najdete tudi na naši spletni strani in med podkasti, smo že prejšnji petek govorili o ogljikovih hidratih. Ta teden bomo snov, ki ste jo spoznali takrat, še nadgradili. Učenec devetega razreda Tjaš Esih se je na nas namreč obrnil z vprašanjem, kako nastanejo monosaharidi, disaharidi in polisaharidi, kakšne oblike poznamo in kako se vežejo. Na vprašanje je odgovorila učiteljica kemije Nina Ličen Goričan, Osnovna šola in vrtec Sveta Trojica.


21. 05. 2020

Radijska učilnica - toplotni tok

Izobraževalne vsebine, ki jih mladim v poslušanje ponujamo po 12. uri, seveda pa jih najdete tudi na radioprvi.si in med podkasti, ta teden nadaljujemo s fiziko. Radijska učilnica bo tako tokrat ponudila razlago vprašanja o povečanju toplotnega toka. Marsikateri učenec devetega razreda osnovne šole se je srečal s težavami pri tej snovi. Za dodatno razlago je prosil učenec David Brezer iz Črnomlja. Oddajo sta pripravila Špela Šebenik in Aleš Ogrin, odgovor na vprašanje o tem, kako povečamo toplotni tok, pa je podal učitelj fizike na Osnovni šoli Vižmarje-Brod Jaka Lipar.


15. 05. 2020

Glukoza

Na Prvem v času šolanja na daljavo vsak četrtek in petek ob 12.20 v rubriki Radijska učilnica rešujemo dileme, pomisleke in zagate šolarjev. Dodatna razlaga ali nasvet strokovnjaka gotovo pride prav vsem, ki se doma spoprijemajo z novo učno snovjo. V naslednjih minutah potujemo v svet kemije 9. razreda osnovne šole. Tadeja Bizilj Če je bila pravkar slišana razlaga o pomenu glukoze za telo za vas prehitra zdajle ali bi jo radi slišali še enkrat, zavijte torej na našo spletno stran ali podkast Radijska učilnica.


14. 05. 2020

Sile pri fiziki v 8. razredu

Sile so v 8. razredu najbolj obsežno in morda najbolj zahtevno poglavje celotnega učbenika za fiziko, za razlago smo prosili učitelja fizike Jako Liparja z OŠ Vižmarje - Brod.


08. 05. 2020

Kaj morajo o alkoholih pri predmetu kemija vedeti devetošolci?

Kemijo se je marsikateremu učencu doma težko učiti. Čeprav ni nujno, da je snov zahtevna, pa je veliko lažje kemijsko snov usvojiti, ko delamo eksperimete in spremljamo učiteljico ali učitelja v razredu. Vprašanje, ki smo ga prejeli od naših mladih poslušalcev, se nanaša na alkohole. O njih se učijo v 9. razredu.


07. 05. 2020

O rastlinah, listih in fotosintezi

Tokrat naj še posebej pozorno naši Radijski učilnici prisluhnejo tisti, ki jim v osnovni šoli nekaj težav povzroča naravoslovje. Spoznali bomo namreč kraljestvo rastlin, zgradbo listov, fotosintezo in proces olesenitve. Čas je torej za naše izobraževalne vsebine, ki so v pomoč šolarjem pri učenju na daljavo.


01. 05. 2020

Kotne funkcije

Izobraževalne vsebine, ki jih mladim v poslušanje ponujamo po 12. uri, seveda pa jih najdete tudi na radioprvi.si in med podkasti, ta teden nadaljujemo z matematiko. Radijska učilnica bo tako tokrat ponudila razlago vprašanja o kotnih funkcijah. Marsikateri dijak tretjega letnika se je srečal s težavami pri tej snovi. Za dodatno razlago je prosila tudi dijakinja Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo Pia Kladnik. Odgovore sta v pogovoru pripravila Aleš Ogrin in profesorica matematike na Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana Deja Kačič.


30. 04. 2020

Jezikovne skupine

Kljub temu da so v tem tednu šolske počitnice v rubriki Radijska učilnica odgovarjamo na vprašanja šolarjev. Dodatna razlaga ali nasvet strokovnjaka gotovo pride prav vsem, ki se doma spoprijemate tudi v teh dneh z novo učno snovjo. V naslednjih minutah bomo obnovili znanje pri osnovnošolski slovenščini skupaj z učiteljico Katjo Janič s I. Osnovne šole Celje.


24. 04. 2020

Kaj je paramecij?

Na Prvem v času šolanja na daljavo vsak četrtek in petek ob 12.20 v rubriki Radijska učilnica rešujemo dileme, pomisleke in zagate šolarjev. Dodatna razlaga ali nasvet strokovnjaka gotovo pride prav vsem, ki se doma spoprijemajo z novo učno snovjo. V naslednjih minutah se bomo spomnili snovi pri naravoslovju v 6. razredu osnovne šole. Šestošolka Tjaša iz Škofje Loke se pri naravoslovju uči o celicah in enoceličnih organizmih. Pri tem so že izvedeli, da je evglena enocelična alga, lepotka enocelična zelena alga, ne najde pa razlage o tem, kaj točno je paramecij. Mi smo poiskali odgovor pri učiteljici naravoslovja in biologije na Osnovni šoli Vojnik, Sari Zupanc.


23. 04. 2020

Zgradba snovi pri fiziki

Šolarji so sedaj doma že skoraj šest tednov, šolanje poteka za daljavo, nekateri se pri tem znajdejo bolje, drugi slabše, zagotovo pa se je že prav pri vsakem šolarju pri delu in učenju pojavilo kakšno vprašanje. Na Prvem v rubriki Radijska učilnica rešujemo njihove dileme, pomisleke in zagate, ki se pojavljajo pri šolanju na daljavo – tokrat potujemo v svet fizike. Devetošolec Karlo iz Škofje Loke se je sedaj, ko pouk poteka na daljavo, organiziral tako, da večino šolskih obveznosti opravi šele popoldne po kosilu. Koliko časa mu vsak dan vzame učenje in ponavljanje snovi in kakšno vprašanje se mu je pojavilo pri učenju fizike, slišite v posnetku oddaje.


17. 04. 2020

Radijska učilnica - integrali

Govorili bomo o integralih, snovi, ki se povezuje z odvodi, maturantje pa se z njo spoznajo na koncu četrtega letnika.


16. 04. 2020

Radijska učilnica: kaj so odvodi?

Dotaknili se bomo matematične snovi, ki se jo ponavadi v gimnazijah lotevajo v spomladanskem delu 4. letnika. To so odvodi. Veliko maturantov je moralo vsaj del te snovi predelati doma po navodilih profesorice ali profesorja matematike. Kaj sploh so odvodi in kje je uporabno zannje, ki ga pridobimo s to snovjo? Več pa Sara Močnik s spletne platforme razturinamaturi.si.


10. 04. 2020

Radijska učilnica - O pomenu sredozemskega morja

Na Prvem v novi rubriki Radijska učilnica vsak četrtek in petek 20 minut čez 12h rešujemo dileme, pomisleke in zagate šolarjev pri šolanju na daljavo. Dodatna razlaga ali nasvet strokovnjaka gotovo pride prav vsem, ki se doma spoprijemajo z novo učno snovjo. V naslednjih minutah se bomo spomnili snovi pri geografiji v 7. razredu osnovne šole. Tadeja Bizilj. Če je bila pravkar slišana razlaga o pomenu Sredozemskega morja nekoč in danes za vas prehitra zdajle ali bi jo radi slišali še enkrat, zavijte torej na našo spletno stran ali podkast Radijska učilnica. Naslednji četrtek in petek bomo trli orehe pri fiziki in biologiji.


09. 04. 2020

Radijska učilnica - Kvadratna funkcija

Učenci in dijaki so sedaj doma že skoraj mesec dni, šolanje poteka za daljavo, nekateri se pri tem znajdejo bolje, drugi malce slabše, zagotovo pa se je že prav pri vsakem šolarju pri delu in učenju pojavilo kakšno vprašanje. Na Prvem bomo v novi rubriki Radijska učilnica reševali dileme, pomisleke in zagate, ki se pojavljajo pri šolanju na daljavo. Dodatna razlaga ali nasvet strokovnjaka gotovo pride prav vsem, ki se doma spoprijemate z novo učno snovjo. V naslednjih minutah iščemo dodatno razlago pri matematiki v 2. letniku gimnazije. Tadeja Bizilj. Če je bila pravkar slišana razlaga kvadrantne funkcije prehitra za vas ali bi jo radi slišali še enkrat torej zavijte na našo spletno stran ali podkast Radijska učilnica. Jutri v rubriki slišite več o Sredozemskem morju in njegovem pomenu nekoč in danes.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt