Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Jutro

54 epizod

54 epizod


Jutro na Prvem


02. 03. 2024

Dr. Jože Bavcon: "Znotraj 'našega' zvončka je odtis vseh 23ih vrst"

V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani ta konec tedna poteka že 9. festival zvončkov. Ta rastlina za marsikoga pomeni "znanilca pomladi", vsi znamo zapeti tisto o "zvončkih in trobenticah", zvončke se učimo risati že od malih nog. Kljub temu, da gre za rastlino, ki je zelo enostavna, se seveda o njej da veliko povedati. Dr. Jože Bavcon, vodja Botaničnega vrta je odličen poznavalec tega rodu in z nalezljivim navdušenjem nam je na jutranjem obisku na Prvem pripovedoval o navadnem malem zvončku, edini vrsti pri nas, ki pa je s svojimi različicami izredno pestra in morda boste tudi sami presenečeni, koliko zgodb skriva! Z dr. Jožetom Bavconom se je pogovarjala Mojca Delač.


03. 02. 2024

Kazimir Drašlar - Mikec: "Nisem živel za alpinizem, ampak z njim"

Če človek s seboj po svetu nosi modrost in človečnost, tisto, najbolj pristno, potem gre lahko s tem globoko pod zemljo ali pa visoko bližje nebu, pa ne presahne. Ne, še plemeniti se in piše zgodbe. Tudi tisto o triglavski sfingi, Bonattijevem stebru in Anapurni II., ki je tlakovala začetke slovenskega himalajizma. Z velikim veseljem smo v družbo prebujajočega se dneva povabili enega vodilnih alpinistov iz 60. let prejšnjega stoletja, prof. dr. Kazimirja Drašlarja, v alpinističnih vrstah Mikca, ki je v četrtek prejel priznanje Planinske zveze Slovenije za življenjsko delo v alpinizmu. Z njim se je pogovarjala Mojca Delač. Še več o njegovem življenju in v odpravah: https://prvi.rtvslo.si/podkast/nocni-obisk/2847501/174674975


13. 01. 2024

Srebro na evropskem prvenstvu - prva medalja v turnem smučanju za Slovenijo

Z večerno tekmo mešanih štafet se je včeraj v Franciji končalo evropsko prvenstvo v tekmovalnem turnem smučanju, za slovensko reprezentanco je bilo najuspešnejše do zdaj. Na prvenstvu stare celine se je pomerilo več kot 160 tekmovalcev iz 22 evropskih držav, in sicer v štirih disciplinah. Slovenska reprezentanca se domov vrača tudi z eno srebrno medaljo, ki je sploh prva medalja za slovensko turno smučanje na velikih tekmovanjih. V Francijo smo v živo poklicali selektorja slovenske turnosmučarske reprezentance Roberta Pritržnika, ki je strnil nekaj vtisov po končanem prvenstvu.


03. 01. 2024

Penina, ki se je svetloba ni dotaknila

Okušanje penine untouched by light je le eno od 26 doživetij, ki nosijo oznako Edinstvena doživetja Slovenije. S kratko reportažo napovedujemo 15. sezono naPOTkov, v kateri bomo do konca marca odkrivali doživetja po Sloveniji.


31. 12. 2023

"Če prideš na silvestrovo k nam, si gotovo dobre volje"

Lepi razgledi in dobra družba. Tako bi lahko na kratko povzeli izkušnjo silvestrovanja v planinskih kočah. V tistih, ki so v teh prazničnih dneh odprte, se intenzivno pripravljajo na najdaljšo noč v letu, kajti marsikdo se odloči, da bo novo leto pričakal na višjih nadmorskih višinah. Tudi mi smo izbrali eno. Sogovornica: oskrbnica na Koči na Kriški gori Marija Marčun.


25. 12. 2023

Božična pravljica v Visočah

V Visočah četrto leto zapored znana ustvarjalka pripravlja tako imenovano Božično pravljico z jaslicami v kozjanski narodni noši in v naravni velikosti. Dva kilometra zahodno od Planine pri Sevnici na domačiji vsestranske umetnice, slikarke, prostovoljke, kaligrafinje, ljubiteljice kulinarike in tudi izdelovalke jaslic Klavdije Simler je že 15. decembra zagorelo tudi več kot 40.000 lučk.


16. 12. 2023

"Gramofonske plošče so najboljši nosilec zvoka"

Simon Gale je poznavalec in prodajalec gramofonskih plošč. Te so v zadnjem desetletju spet zelo priljubljene, tudi med generacijami, ki jih prej sploh niso poznale. In rezultat: prodaja vinilnih plošč naj bi prvič po letu 1987 presegla prodajo zgoščenk.


25. 11. 2023

Eva Lipovšek, prejemnica nagrade Čuvaj

Tridnevni festival Naprej/Forward se je sklenil s podelitvijo nagrad čuvaj/watchdog novinarjem, novinarskim ekipam in fotoreporterjem, ki so v preteklem letu s svojim delom navdušili in pokazali, da v Sloveniji kljub nezavidljivim razmeram kakovostno novinarstvo še ni izumrlo. Ena izmed debitantk leta je postala tudi Eva Lipovšek, ki se na Radiu Slovenija "z zrelostjo loteva široke palete tudi zelo zahtevnih tem, kot so samousmrtitev, evtanazija, redke bolezni ..." Svoje občutke ob prejemu nagrade je s poslušalci delila v sobotnem jutru.


04. 11. 2023

Vreme na Kredarici: "Sunki vetra so bili zelo močni, še dobro da ta koča zdrži"

Ob pestrem vremenskem dogajanju po nižinah smo poklicali na našo najvišjo meteorološko postajo, na 2514 metrov, na Kredarico, kjer sta v teh dneh meteorologa Andrej Rekar in Rado Jeklar. Povedala sta nam več o aktualnih razmerah, o tem, kako so ekstremni vremenski dogodki videti in slišati v visokogorju. Ker pa je postaja na Kredarici pomembna referenčna točka za spremljanje podnebnih sprememb, smo se pogovarjali tudi o tem. Na Triglavsko cesto 93 je v sobotnem jutru na Prvem poklicala Mojca Delač.


21. 10. 2023

Bioexo - razstava eksotičnih živali

Te dni na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani poteka sejem Narava in zdravje, vzporedno pa tudi razstava eksotičnih živali. Še danes jo lahko ujamete in zato smo pred sedmo pred mikrofon ujeli predstavnika Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo. Sogovornik: Aleš Abram.


14. 10. 2023

Katere ljudske modrosti o gobah držijo in katere ne?

Ker je med gobarji vedno kar nekaj dilem glede nabiranja gob, okoli katerih se kakopak zelo slovensko mnenja razhajajo, smo poiskali šest najbolj tipičnih, da na Prvem vsaj za to jesen odpravimo dvom v to, kaj je glede gob res oziroma prav in kaj ne. Podali smo se v gozd - ne čisto zares sicer, ampak preko telefonske zveze - in poklicali Bojana Arzenška iz Gobarskega društva Kranj.


24. 09. 2023

V odraslih letih klasike beremo drugače

Novo sezono 7. strani smo že začeli, tedensko predstavljamo knjižne naslove, ki jih izberejo bralci. Tokrat pa bomo predstavili nekaj drugega – potek bralne značke za odrasle, konkretno v Mariborski knjižnici, kjer opažajo, da bralci predvsem pozdravljajo bralne predloge in se pogosto ustavijo pred knjižno polico z oznako »priporočamo«. Bibliotekarka Jasna Mlakar je sogovornica v Mariboru.


27. 08. 2023

Mladinskih delovnih brigad ni več, njihovi člani pa pomagajo še zdaj

Jasna Banjac in Nikola Kangolov iz Makedonije sta bila nekoč člana mladinskih delovnih brigad in sta v njihovih akcijah pomagala v številnih krajih širom nekdanje skupne države. 45 let kasneje so se članice in člani spet srečali med delom v Sloveniji, kjer nekdanji člani pomagajo pri odpravljanju posledic poplav. V kakšnem spominu imata čase brigadirstva in kako je duh njihovega dela ostal živ do danes, sta razkrila v jutranjem pogovoru.


26. 08. 2023

Tudi Japoncem ne gre vse gladko – prvi dan prvenstva zatajil internet za novinarje

Pred prvo tekmo slovenske reprezentance na skupinskem delu svetovnega prvenstva v košarki na Okinavi, smo se pogovarjali s športnim novinarjem Francijem Pavšerjem. Potrdil je, da je Luka Dončič nesporno največji zvezdnik na tem japonskem otoku, omenil nekaj organizacijskih težav in neprilagodljivosti ter diplomatsko napovedal izid prvenstva za domačo reprezentanco.


26. 08. 2023

Preden ga postreže, bograč poskusi vsaj štiridesetkrat!

Lendava bo danes znova prestolnica bograča. Na največjem tekmovanju v kuhanju te jedi – bogračfestu – se bo pomerilo 100 ekip, vse pa imajo enako izhodišče. Organizatorji namreč zagotovijo kotel, drva, meso, krompir, čebulo … Kaj torej naredi razliko in zmagovalni bograč? Odgovarja Borut Bači, ki je z ekipo enkrat že zmagal na tem tekmovanju.


20. 08. 2023

Gorski reševalec Peter Naglič je pomagal drugim, zdaj bodo drugi pomagali njemu

Žal je zgodb, kakršnih je zgodba gorskega reševalca Petra Nagliča, v teh tednih vedno več. Ljudje, ki so s skrajnimi napori uspeli preprečiti še večjo škodo in reševali življenja, so ostali brez vsega, ko so pomagali drugim. Med prvimi je na pomoč ob neurju v Črni na Koroškem odšel tudi gorski reševalec in namestnik načelnika Društva Gorska reševalna služba Črna na Koroškem Peter Naglič, ki je ob spremljanju dogajanja takoj vedel, da se kraju približuje povodenj, kakršne ne pomni nihče. Na intervenciji je nadvse uspešno sodeloval ves čas, med tem pa se je doma zgodilo tisto, česar ni mogel preprečiti. Voda je vdrla v njegovo hišo, ki je zdaj neprimerna za bivanje. Poklicali smo ga in vprašali, kaj se je dogajalo v prvih trenutkih, ko je njegov domači kraj zadela velika nesreča.


19. 08. 2023

Mojca Kramar Kokalj: "Noben zaslužek ni toliko vreden, kot objem človeka, ki gre od tebe s hvaležnostjo in toplino v srcu"

V jutro na Prvem smo poklicali gospo Mojca Kramar Kokalj, ki skupaj s soprogom Mirkom že osmo leto oskrbuje Kočo na Loki pod Raduho. Zaradi vodne ujme in njenih posledic sta se 6. avgusta odločila kočo zapreti in oditi na pomoč ljudem v dolino. Tudi o tem nam je več povedala v sobotnem oglašanju in delila tudi nekaj srčnih zgodb z Loke ter želja za prihodnost. Z njo se je pogovarjala Mojca Delač.


13. 08. 2023

Kamp Menina po poplavah

Kot verjetno veste, to poletje na Prvem v Napotkih obiskujemo slovenske kampe. Seznam tistih, ki smo jih nameravali obiskati, smo naredili že spomladi. Če ne bi bilo neurja, ki je tragično prizadelo Slovenijo pretekli teden, bi danes tako slišali brezskrbne poletne, počitniške utrinke iz Kampa Menina. A kot tudi verjetno veste, se kamp nahaja na enem najbolj prizadetih območij v občini Rečica ob Savinji. Življenje približno 1200 obiskovalcev in okoli 70 zaposlenih tam se je popolnoma obrnilo pretekli petek skupaj z deročo vodo. V Kamp Menina, ki je zdaj seveda zaprt in kjer trenutno čistijo območje, je v petek poklicala Andreja Gradišar


08. 08. 2023

Obveščanje turistov o razmerah v državi

Slovenijo vsako leto obišče več milijonov turistov, največ ravno v poletnih mesecih. Tudi minuli konec tedna, ko je Slovenija doživljala največjo naravno nesrečo v svoji zgodovini, pri nas ni manjkalo turistov. Lana Furlan se je odpravila na ulico in preverila, kako so obveščeni o razmerah v državi in kje so izvedeli za poplave, Klara Eva Kukovičič pa je na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve preverila, kako poteka obveščanje tujcev po uradni poti. Z njo se je pogovarjal Dragan Barbutovski, vodja službe za strateške komunikacije na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve.


07. 08. 2023

Nekateri ponudili pomoč v materialu, drugi svoj čas in znanje

Pomoč pri iskanju namestitev ter osnovni oskrbi so že v prvih urah po pričetku neurij ponudili mnogi. Pozneje so se pričela zbiranja osnovnih dobrin, ljudje so pričeli ponujati svoje storitve kot na primer čiščenje brezplačno. V jutru na Prvem smo bili na zbiralni akciji v Novem mestu, poklicali smo Almirja Pajiča iz Žalca, ki je čez vikend nudil brezplačno čiščenje mulja, ter Marto Rojnik iz Šempetra v Savinjski dolini, ki je ponudila prenočišče, kuhala za gasilce, zbirala pomoč.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt