Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Avdiofestival

14 epizod

14 epizod


Ljudje od nekdaj pripovedujemo zgodbe in od nekdaj so šle v uho. Pripovedovanje je najstarejša oblika pripovedi, v obdobju podkastov pa doživlja ponoven razcvet. Vse več ljudi ustvarja zvočne vsebine, vse več jih posluša podkaste. Kaj sploh še ostane radiu?


19. 10. 2023

Avdiofestival: Lovim ravnotežje + Atmosferci + Odbita do bita

Podjetniški podkast, ki odpira prostor iskrenim in raznolikim pogovorom. Zgodbe ovinkov in zavor treh avtomobilskih sanjačev. Sodobne tehnologije kritično umeščene v naš prostor in čas. Lovim ravnotežje, Atmosferci in Odbita do bita. Skupna točka treh uspešnih podkastov: zvesti poslušalci. Kako in zakaj jim uspeva? Kdo je zgradil najboljšo skupnost? Epizoda je bila posneta pred publiko na Avdifestivalu 2023 (9. oktobra v Cukrarni v Ljubljani)


13. 10. 2023

aUdIo prihodnosti

Lahko piše besedila, ustvarja slike, fotografije in videoposnetke. Lahko posnema glas, prehaja med jeziki in se poigrava z glasbenimi in literarnimi žanri. Preišče lahko velikanske količine podatkov. Hitreje kot kdorkoli. Brez spanja, dopustov in pomislekov. Resnica je zanjo zgolj beseda. Med milijoni drugih. Kako bo umetna inteligenca predrugačila novinarstvo in medije, kakšna bo njena vloga v uredništvih prihodnosti? O pametnih orodjih, ki so že tu ali šele prihajajo, in tem, kako se bomo z njimi spreminjali mediji, bosta novinarki Radia Slovenija Nina Slaček in Maja Ratej razmišljali skupaj z gosti: mag. Petrom Čakšem, Inštitut za Medijske komunikacije Univerze v Mariboru, Matejem Praprotnikom, pomočnikom direktorja Radia Slovenija, Tomažem Čopom, izvršnim direktorjem za področje produkcije in glasbenih raziskav pri Infonet media, in Markom Grobelnikom z Instituta Jožef Stefan, predstavnikom Slovenije v številnih organizacijah (OECD, NATO, Svet Evrope) za področje umetne inteligence.


11. 10. 2023

Posebna radijska igra - Proge in okrogla miza Spregovorimo o nasilju

Kaj imajo skupnega Sandra, Pia, Marko, Robert in Nataša? Razen dejstva, da gre za dramske like istega besedila, na videz ne veliko. Razlikujejo se po starosti, spolu, pogledih na svet, interesih, načinu življenja. A srečajo se v svoji izkušnji – vsi so namreč doživeli podobno zgodbo, v kateri je bila v odnosu do njih prekoračena meja in so postali žrtve spolnega nadlegovanja. Radijski igri je sledil pogovor, ki je poskušal razširiti pogled, predvsem pa kontekstualizirati temo spolnih zlorab. Na okrogli mizi, ki jo je zasnovala Darja Groznik, sodelujejo sogovorniki Vlasta Nussdorfer, Robert Tekavec in Ranka Ivelja, z razmisleki pa tudi Katja Bašič in Albert Mrgole.


11. 10. 2023

The Travelling Workshop with Samantha Broun and Rob Rosenthal

Rob Rosenthal is, according to Ira Glass, “arguably the best radio mentor in the USA”. That is one of the reasons why we invited him to Slovenia for the second time and moved the Radio Centre of the Universe to Matavun in the Škocjan Caves Park for a good week. Otherwise, as we hear on Rob's Sound School podcast (formerly How Sound), the Radio Centre of the Universe is located in Woods Hole on Cape Cod in Massachusetts, USA. For many years, the Transom radio workshops were also held there. Following the example of the weekly workshop, we also organised a workshop for journalists from Radio Slovenija and two guests from Denmark and the Netherlands.


09. 10. 2023

Dvokorak x Žoga je okrogla

Posebna Žoga tokrat, posneta v Cukrarni na odru Avdiofestivala skupaj s člani podkasta Dvokorak. Eni govorijo o košarki, drugi o nogometu, o obeh športih pa so skupaj debatirali v tem združenem podkastu.


09. 10. 2023

Ko odpovejo komunikacijske poti

Mobilni signal, internetne povezave, televizijski signal – ja, so trenutki, ko nam narava prekine vse komunikacijske poti. To se je zgodilo ob tokratnih poplavah, ko je bil radijski sprejemnik na baterije in satelitski signal Radia Slovenija edina vez z dogajanjem. Slišali bomo zgodbe novinarjev, tehnikov, gasilcev, predstavnikov civilne zaščite in občin, ki so v prvih dneh ujme spoznali, da je narava močnejša od mnogih tehnoloških pridobitev. Pogovarjali se bodo dopisnika Metka Pirc (Radio Slovenija) in Matija Mastnak (Radio Slovenija), Damjan Rostan (tonski mojster Radia Slovenija), Romana Lesjak (županja Črne na Koroškem) in poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.


07. 11. 2022

Posebna epizoda! Samoumiritev z Borutom Škodlarjem in Davidom Zupančičem

Jaz? Umirjen? S slušalkami na ušesih? Zakaj pa ne! Na svetovni dan duševnega zdravja smo v začetku oktobra 2022 na Avdiofestivalu pluli po zvočni krajini iskanja notranjega ravnovesja. Radijski poslušalci Samoumiritve psihiatra, prof. dr. Boruta Škodlarja, že zelo dobro poznate, na delavnici pa se mu je pridružil tudi David Zupančič, dr. med., specializant infektologije in spletni vplivnež, ki je v svet avdio produkcije zaplul s podkastom Umetnost Lenarjenja, v katerem se loteva tudi tem čuječnosti in duševne dobrobiti. Sodelovala sta že kot profesor in študent, tokrat pa sta ponovno združila moči! Pogovarjali smo se o izzivih premagovanja stresa in razburkanosti notranjega sveta, naredili pa smo tudi dve praktični vaji samoumirjanja!


24. 10. 2022

Milena Zupančič bere svojo življenjsko zgodbo

"Nismo bili priljubljeni, ker bi se v časopisih pojavljale naše slikice, priljubljeni smo bili zaradi svojega dela," v svoji biografiji Kot bi Luna padla na Zemljo pove filmska in gledališka igralka Milena Zupančič. S pisateljem Tadejem Golobom sta pred leti ustvarila biografski roman, ki ni le prerez njene osebne življenjske zgodbe, ampak z njim podoživimo širšo polpreteklo zgodovino našega kulturnega prostora. To, kot sama poudarita, ni biografija v smislu: rodila se je, obiskovala šolo, akademijo, nastopala v predstavah, igrala v filmih, dobila vse nagrade … To je biografija, v kateri začutiš njen "drugačen in poseben svet". In vso to pripoved je letos poleti v naših studiih sama prebrala. Pod taktirko režiserja Alena Jelena je nastala zvočna knjiga in ob tej priložnosti smo se na odru Cukrarne na prvem Avdiofestivalu Radia Slovenija pogovarjali z Mileno Zupančič. Foto: Adrijan Pregelj


10. 10. 2022

Storytelling Workshop: Ten Stories

We sent ten reporters to Matavun near the Škocjan Caves to a storytelling workshop with Rob Rosenthal. Here are their ten stories first presented at the Avdiofestival listening event.


10. 10. 2022

V živo z LD;GD iz Avdiofestivala

Politika je preveč pomembna, da bi jo prepustili politikom. Zato smo jo ob posebni priložnosti, na prvem Avdiofestivalu, ki ga je organiziral Radio Slovenija, vzeli pod drobnogled skupaj z ustvarjalci podkasta LD;GD. Tanji in Alešu so se v ljubljanski Cukrarni pred publiko pridružili ustvarjalci podkasta LDGD, trije A-ji: Aljaž Pengov Bitenc, Andraž Zorko in Antiša Korljan. Manjkala je - opravičeno in upravičeno - le Nataša Briški. In je nastala skupna epizoda dveh podkastov, ki vsak na svoj način obravnavata politično dogajanje v Sloveniji. Bilo je zabavno in bilo je vroče, v dvorani in sicer. Kdo se bo uvrstil v drugi krog predsedniških volitev? Komu lahko škoduje in komu koristi, da sta kandidata leve sredine, ki jima ankete kažejo najbolje, v kampanji snela rokavice? Kdaj bomo šli na referendume in zakaj je datum super referendumskega dne sploh pomemben? In še: ekipa LDGD je končno razkrila, kaj pomeni enigmatična kratica, dvojica podkasta Umetnost možnega pa je imela skladen predlog tedenske politbizarke. Hvala vsem, ki ste prišli poslušat v živo! Vabljeni tudi ostali prek spetnih platform in aplikacij za podkaste.


10. 10. 2022

Kje si, radio?

Razprava o radiu v Sloveniji, brez zadržkov, odkrito in (samo)kritično. Poglede o razvojnih izzivih, dosežkih, težavah in predvsem prihodnosti medija delijo radijski direktorji Andrej Vodušek (Radio 1), Bor Greiner (Radio City), Franci Trstenjak (Radio Ognjišče) in Mirko Štular (Radio Slovenija).


03. 10. 2022

Srce bije za posel: Silvester Pečjak in Dušan Olaj

Poznavalci gospodarskih obratov pravijo, da pospešujemo iz krize v krizo, iz ekonomske v zdravstveno in geopolitično. To ni konec sveta, pač pa priložnost za hitrejše učenje in prilagajanje, za mojstrenje v potrpežljivosti. Podjetniki na lastni koži občutijo vedno nove preizkušnje; med zadnje sodijo vedno dražji energenti, prehranske surovine, dražja posojila, pomanjkanje delavcev, zamude v dobavnih verigah, padanje železne zavese, prevzemanje večjih tveganj pri poslovanju. Hkrati pa si ne morejo privoščiti, da bi pozabili na načela dobrega, kaj dobrega – odličnega – vodenja z zgledom. Zaposleni in družba zahtevajo upoštevanje socialnih, okoljskih in upravljavskih standardov ter absolutno predanost poslu in ljudem. Izkušnje in razmisleke bosta Silvester Pečjak (solastnik in direktor Pekarne Pečjak) in Dušan Olaj (lastnik in direktor podjetja Duol) delila z Marjo Milič (Money-How), Anjo Hlača Ferjančič (Val 202) in Majo Derčar (Prvi).


03. 10. 2022

Se bodo razumeli ali sprli?

Čuješ? Alo, ti! Dons? Zihrnga! Radio se v izzivu približevanja poslušalcem prilagaja jeziku časa in prostora. Kakšno mesto v radijskem etru, če sploh, imajo slengi in narečja? So norme jezika zato, da se kršijo, vsaj prilagajajo, ali je temeljno poslanstvo radia negovanja zborne izreke? Za isto mizo bodo jezikali Korošica, Mariborčan, Savinjčan in Ribničan. Pod budnim očesom stroke. Se bodo razumeli ali sprli? Pridi in preveri. Moderator Robert Levstek (Radio Maribor) in gostje Teodor Bostič (Radio Maribor, Štajerski Argo), Tadej Košmrlj (Val 202), dr. Helena Dobrovoljc (ZRC SAZU) in Anja Ramšak (Radio 1).


01. 10. 2022

Izštekani, Jazz Ars All Stars in Prva vrsta v troglasju - Avdiofestival 2022

Izštekana glasbena oddaja z Juretom Longyko.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt