Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Huda muska

45 epizod

45 epizod


Huda muska odgovarja na vprašanja o muziki okoli nas ter nagovarja mlade poslušalke in poslušalce h glasbenemu ustvarjanju. Pripravlja jo profesor glasbe Matej Jevnišek.


16. 09. 2023

HUDA MUSKA - trije pesniki popevk

V Hudi muski bomo tokrat namenili nekaj besed znanim besedilopiscem, ki so sooblikovali podobo zlate dobe Slovenske popevke.


02. 09. 2023

Pridite in prepevajte v otroškem ali mladinskem pevskem zboru RTV Slovenija

Otroški in mladinski pevski zbor RTV Slovenija vabita na avdicijo. Za otroški pevski zbor pevce stare od 7 do 11 let v ponedeljek in torek, 4. in 5. septembra ob 16.00 na Radiu Slovenija. Za mladinski pevski zbor pevce stare od 12 do 16 let v sredo, 6. septembra ob 16.30 na Radiu Slovenija. Več na povezavi: https://zbori.rtvslo.si/


24. 06. 2023

Huda Muska - Mladi ustvarjalci

V Velenju so predstavili izid nove zbirke z naslovom Mladi ustvarjalci, v kateri se predstavljajo učenci in dijaki glasbene šole in umetniške gimnazije Velenje. V notni zbirki so izšle njihove avtorske skladbe za različna glasbila in kot pravijo mladi skladateljice in skladatelji, je to odličen spomin in spodbuda za nadaljnje glasbeno delo.


17. 06. 2023

Huda muska - razvrstitev glasbil

Izdelovalec glasbil razume razvrstitev instrumentov po skupinah drugače kot npr. glasbenik ali pa glasbeni akustik. Zato bomo danes v Hudi muski govorili prav o tem - o razvrstitvi glasbil glede na glasbene in akustične lastnosti. Oddajo je pripravila Tina Žun.


10. 06. 2023

HUDA MUSKA - s kitaro ob ognju

NAPOVED: Osnov igranja na instrument se lahko naučite tudi sami doma. A vendar morate vedeti, da samo do določene stopnje. Za zahtevnejše glasbene podvige morate poznati tudi notni zapis in pa tehniko igranja, ki je ključna da ne pride do poškodb. Več pa v Hudi muski.


03. 06. 2023

Huda muska - znanstveno o glasbi

Tudi glasbo lahko obravnavamo na znanstven način, jo raziskujemo in analiziramo ter razčlenjujemo. Od enega tona do intervala in akorda ter od motiva, stavka in periode pridemo do glasbene oblike. Glasbo lahko znanstveno obdelujemo tudi v samih osnovah - kaj je zvok, kako nastane in kako se širi. Ravno to vam bo predstavil Matej.


27. 05. 2023

Huda muska - glasba in pozornost

Glasba vas obkroža skorajda ves dan in zaposluje vaše možgane. Da pa jih v ključnih trenutkih kljub vsemu ne bi zaposlovala preveč, moramo biti pazljivi. Tako glede jakosti kot pozornosti.


20. 05. 2023

Huda muska - The Beatles

Če ste spremljali Pesem Evrovizije 2023, potem verjetno veste, da je tekmovanje potekalo v mestu Liverpool. Mesto, ki je znano po nogometu, je tudi pomembno kulturno središče; v Liverpoolu so se namreč rodile številne znane glasbene skupine; med njimi tudi skupina The Beatles. Hudo musko je pripravila Tina Žun.


13. 05. 2023

Huda muska - računalnik in glasba

Računalnik je postal nepogrešljiv pomočnik pri glasbenem ustvarjanju in končni produkciji glasbe. Kot že večkrat povedano, ima vsak od nas v žepu s seboj močan računalnik, s katerim lahko zvok posnamemo, s pomočjo programa ga lahko tudi preoblikujemo in mi mu dodamo razne zvočne učinke. V Hudi muski bomo prisluhnili sodobnim in pa tudi začetniškim zvokom uporabe računalnika kot glasbila in pripomočka za ustvarjanje zvoka.


06. 05. 2023

Huda muska - Muzikal

Pri opereti in muzikalu lahko povlečemo kar nekaj vzporednic, ena je zagotovo ta, da ima muzikal svoje korenine v opereti. Bleščeči kostumi in scene, songi v zabavnejšem žanru, sproščeno razpoloženje in glasba, ki jo slišimo iz zvočnikov. Takole bi lahko opisali današnje predstave o muzikalu. Ta glasbena zvrst ima, kot že rečeno, svoje začetke v 19. stoletju in obdobju secesije, do danes je dobila pravi ustvarjalni zanos. Kaj je muzikal in kje ga lahko slišite - v Hudi muski.


29. 04. 2023

Huda muska - Kako nastane pesem?

Ali lahko danes glasba nastane brez papirja in svinčnika? Seveda, recimo z improvizacijo. Klasičnega zapisa glasbe pa si do pred nekaj desetletji nismo mogli niti zamisliti. Danes lahko glasbo ustvarja tudi nekdo, ki sploh ne pozna notnega zapisa in si glasbene zamislice posname kar na svoj telefon ter jih kasneje razvija. Maks Pust je predstavnik mlajše generacije ustvarjalcev, ki vam bo predstavil svoj način ustvarjanja muzike – brez papirja, svinčnika in radirke.


22. 04. 2023

Huda muska - Tinitus

Danes bomo v Hudi muski govorili o eni izmed možnih težav s sluhom - to je šumenje v ušesih oziroma s strokovno besedo tínitus. Tinitus v latinščini pomeni zvonjenje in predstavlja zvok, ki ga posameznik zaznava v ušesih v odsotnosti realnega zvoka iz okolice. Z njim se vsakodnevno spopadajo milijoni ljudi po svetu in nekaterim lahko močno spremeni kvaliteto življenja. Hudo musko je pripravila Tina Žun


15. 04. 2023

Huda muska - ustvarjanje muzike v šolskem bendu

Koliko časa namenite ustvarjanju glasbe ali pa njenemu izvajanju? Ali pojete v pevskem zboru, igrate morda v šolskem bendu? Glasbeno udejstvovanje ima na vaš razvoj ogromno pozitivnih učinkov, zato se le odločite in začnite, morda pa bo ravno vaš bend postal svetovno znan.


08. 04. 2023

Huda muska - klasična glasba Velike Britanije

Klasična glasba Velike Britanje je največkrat kar malo zapostavljena, saj prevladuje na našem prostoru pogled in razumevanje razvoja klasične glasbe skozi oči nemške glasbe, ki je imela v Evropi res največji vpliv. V Hudi muski se bomo sprehodili z glasbo od angleške renesanse in se ustavili v današnjem času.


01. 04. 2023

Huda muska - o vplivu glasbe na telo s psihologinjo dr. Katarino Habe

V Hudi muski bomo z glasbenico, pevko in psihologinjo Katarino Habe raziskali, kako glasba vpliva na naše telo, naše možgane in počutje. Ste vedeli, da zvok in glasba vplivata na otroka že v maternici? Odgovore boste našli v tokratni Hudi muski.


25. 03. 2023

Huda muska - tamburice

Tamburice in tamburaški orkestri so pri nas tradicija, ki je prisotna na naših tleh že prek sto let. Kako zvenijo in zakaj tako zvenijo, pa je raziskal Matej.


18. 03. 2023

Huda muska - Jože Privšek

19. marca bi Jože Privšek praznoval svoj 86. rojstni dan. Gre za jazzovskega glasbenika, skladatelja, aranžerja in dirigenta, ki je pomembno zaznamoval slovenski glasbeni prostor. Hudo musko je pripravila Tina Žun.


11. 03. 2023

Huda muska - glasba in možgani

Aktivno ukvarjanje z glasbo aktivira velik del naših možganov, ki skrbijo za različne odzive telesa. V Hudi muski se bomo tokrat ustavili pri vplivu glasbe na naše možgane - kaj počneta leva in desna možganska polovica ter kako lahko sploh premikamo prste.


04. 03. 2023

Huda muska - Absolutna in programska glasba

Glasbo lahko delimo po mnogih kriterijih, najosnovnejši je na vokalno, instrumentalno in vokalno-instrumentalno. Nato jo lahko razvrščamo po glasbenih oblikah, namenu in nenazadnje tudi po ozadju nastanka. V Hudi muski tokrat o absolutni in programski glasbi.


25. 02. 2023

Huda muska - himna

Himna, oda ali hvalnica je bila že od nekdaj posebna pesem, ki je bila simbol nečesa pomembnega. Morda je opevala kakšnega kralja, vojskovodjo ali državo. S himno torej počastimo osebe, predmete, dogodke in še kaj.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt