Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Huda muska

66 epizod

66 epizod


Huda muska odgovarja na vprašanja o muziki okoli nas ter nagovarja mlade poslušalke in poslušalce h glasbenemu ustvarjanju. Pripravlja jo profesor glasbe Matej Jevnišek.


15. 03. 2024

Kavč Festival

Kavč festival vsako leto organizira kulturne dogodke v nekonvencionalnih prostorih, bodi si dnevnih sobah, kuhinjah, garažah pisarnah ali kleteh gostiteljev po vsej Sloveniji. Tudi letos je na sporedu bogat program, ki zajema številne glasbene zvrsti, kot tudi performativne umetnosti in lutkovne predstave. Z umetniškim vodjo festivala, Matijo Solcetom, se je pogovarjal Andrej Prezelj.


09. 03. 2024

Tamara Kezz

Tokrat se v Hudi muski podajamo v svet elektronske glasbe. Gostja oddaje je DJ-ka Tamara Kezz iz Srbije, ki zadnjih nekaj let živi in deluje v Sloveniji. Oddajo je pripravila Tina Žun.


02. 03. 2024

Orkester Flavt

Veste, da imamo več vrst flavt? Razlikujejo se po uglasitvi, obsegu, funkciji, izgledu in še bi lahko naštevali. Kaj pa imajo slovenski flavtisti skupnega, izveste v rubriki huda muska.


24. 02. 2024

Bob Marley

Letos mineva 79 let od rojstva enega vplivneših glasbenikov reggae glasbe, Boba Marleyja. V tokratni hudi muski razikujemo glasbo tega glasbenega velikana, ki je v 36. Letu starosti umrl zaradi posledic podnohtnega melanoma.


17. 02. 2024

Huda muska - Izidor Erazem Grafenauer

Španija, kitara, temperament … to so tri pogoste asociacije za glasbeno zvrst, ki jo bomo predstavili danes v rubriki Huda muska. To je flamenko. K pogovoru smo povabili akademskega kitarista in lutnjista Izidorja Erazma Grafenauerja, ki ga poleg flamenka zanimata tudi klasična in stara glasba, predvsem barok. Oddajo je pripravila Tina Žun.


03. 02. 2024

R.E.M.

Ameriška zasedba R.E.M. velja za eno uspešnejših skupin z vzhodne obale združenih držav, katerih začeteke postavljamo v prvo polovico osemdesetih let prejšnjega stoletja, v čas, ko so glasbeni milje obvladovali predvsem punk in new-wave bandi. V rubriki tokrat spoznavamo zvoke te zasedbe.


26. 01. 2024

David Bowie

Danes v hudi muski spoznavamo življenje in delo nekoč sila popularnega glasbenika in pevca Davida Bowieja, katerega glasbena kariera je trjala skoraj 50 let. Več pa v rubriki Huda muska, ki jo je pripravil Andrej Prezelj.


20. 01. 2024

Petra Onderuf

Petra Onderuf je slovaška violinistka, ki že dolga leta živi in ustvarja v Sloveniji. V svojih kompozicijah na nenavadne načine povezuje različne glasbene tradicije; njene skladbe so zakoreninjene v jazzovskih harmonijah, neparnih ritmih in improvizaciji, zvrstno pa se giblje nekje med klasiko, etnom in jazzom.


12. 01. 2024

Robert Johnson

Veste, kaj je blues? Pa saj to sploh ni pomembno, zato je tukaj Huda muska, ki vam bo predstavila enega najvplivnejših pevcev in kitaristov bluesa iz začetka 20. stoletja v Ameriki. Blues kot glasbena zvrst pa je tesno povezan z izkoriščanjem temnopoltih sužnjev na bombažnih poljih.


06. 01. 2024

Cajon

Cajon [kahon] je instrument kvadratne oblike, ki spominja na škatlo, na kateri lahko sedimo a hkrati lahko nanjo igramo z rokami. Andrej Prezelj se je o Cajonu pogovarjal z akademskim glasbenikom tolkalcem in profesorjem tolkal Jako Strajnarjem.


23. 12. 2023

Kranjski furmani in koledovanje

V predpraznično Hudo musko smo v goste povabili kolednike Kranjske Furmane, ki jih vodi Adrijan Novak. Kranjski furmani so ena od sekcij Akademske folklorne skupine Ozara Kranj. Nastopajo za potrebe folklorne skupine, prirejajo samostojne koncerte, v obdobju med božičem in novim letom pa širijo koledniške navade.


16. 12. 2023

Masayah

V Hudi muski predstavljamo ustvarjalko, ki je pri svojih 22 letih eno najprepoznavnejših imen naše reperske scene. Mia Puhar Rodin z umetniškim imenom Masayah prihaja iz Ankarana, spomladi je javnosti predstavila prvenec z naslovom »Zavedno«.


09. 12. 2023

Huda muska - prvonagrajenci tekmovanja Temsig 2023

V sredo 6. decembra so v Kozinovi dvorani z Orkestrom Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Slavena Kulenoviča nastopili prvonagrajenci glasbenega tekmovanja Temsig 2023. V Hudi muski bomo na kratko predstavili potek tekmovanja Temsig, Andrej Prezelj pa se je pogovarjal tudi z mladimi solisti, ki so nastopili na sredinem slavnostnem koncertu.


08. 12. 2023

Vlado Kreslin

V Hudi muski spoznamo kantavtorja Vlada Kreslina, ki je pred kratkim praznoval 70 let, ob tem pa še vedno aktivno ustvarja in nastopa. V vseh letih svoje glasbene poti se je preizkusil v različnih glasbenih zvrsteh, njegove pesmi pa danes poznajo poslušalci vseh generacij.


25. 11. 2023

Oboistka Sara Arnolj

V Hudi muski smo spoznali še eno učenko z OŠ Orehek Kranj, to je Sara Arnolj, ki tri leta igra oboo. Kakšno glasbilo je to, kako zveni in zakaj si ga je izbrala?


18. 11. 2023

Glasbeno uvajanje po metodah Edgarja Willemsa

Kako otrokom predstaviti glasbo še pred vpisom v glasbeno šolo? Zakaj je pomembno, da preko igre spoznavajo principe glasbe in njene zakonitosti? Odgovore smo iskali v tokratni rubriki Huda muska; Andrej Prezelj se je pogovarjal z ravnteljico Glasbenega centra Edgar Willems Matejo Tomac Calligaris.


04. 11. 2023

Orgličar Miro Božič

V Hudi muski tokrat govorimo o ustnih harmonikah oziroma o orglicah. Gre za aerofono glasbilo, ki ni tako pogosto na našem glasbenem prizorišču. Pogovarjali smo se z Mirom Božičem, virtuozom na ustni harmoniki, ki na ta instrument izvaja zelo raznolik repertoar - od ljudske do klasične glasbe, bluesa in jazza. Oddajo je pripravila Tina Žun.


21. 10. 2023

Proces ustvarjanja

Ustvarjalnost je proces, pri katerem ni prehitevanja, saj se morajo v možganih zgoditi določeni procesi, da ustvarimo nov izdelek. Lahko je besedilo, melodija ali karkoli drugega. Pri tem pa sodelujeta obe možganski hemisferi. O procesu ustvarjanja se je Matej pogovarjal s psihologinjo, dr. Katarino Habe.


14. 10. 2023

Godalkanje z Bojanom Cvetrežnikom

V Hudi muski govorimo o posebnem glasbenoizobraževalnem programu, ki ga od leta 2010 vodi Bojan Cvetrežnik. To je Godalkanje. Program je namenjen vsem mladim glasbenikom, ki želijo pridobiti dodatno znanje na področju godalne igre.


30. 09. 2023

Wera Bestrd

V Hudi muski se predstavlja ljubljanski raper Matjaž Verčič, ki deluje pod umetniškim imenom Wera Bestrd. Pred kratkim se je udeležil festivala Kantfest International 2023, kjer si je priboril glavno nagrado, zlato kanto. Hudo musko je pripravila Tina Žun.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt