Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja


Oddaja V navezi je namenjena vsem, ki jih na katerikoli način zanimajo gore in z njimi povezane aktivnosti. Predstavlja stično točko vseh dogodkov, ki se v našem prostoru na tem področju dogajajo – izobražuje, obvešča, prinaša reportaže in pogovore z ljudmi, ki so z gorami tako ali drugače povezani. Ozira se tudi v zgodovino, iz katere vam v vsaki oddaji predstavlja ključne dogodke, ki so izoblikovali našo alpsko identiteto. V navezi z vami vsako prvo nedeljo v mesecu na Prvem ob 14:30.


04. 09. 2022

Športno plezanje postaja vedno bolj priljubljeno

Športno plezanje sta k nam v osemdesetih letih v obliki prostega plezanja prinesla Iztok Tomazin in Boris Bergant. Kmalu je popolnoma zamenjalo tehnično plezanje in se počasi razvilo v tisto, čemur danes pravimo športno plezanje. O fenomenu tega športa pri nas smo govorili z nekdanjim selektorjem paraplezalne reprezentance Jurijem Ravnikom, vodjem projekta OSP Štefanom Wraberjem in z zgodovinskega vidika z dr. Petrom Mikšo.


03. 07. 2022

Oznaka, ki je posredno in neposredno rešila številna življenja

Markacisti in z njimi vsi tisti, ki nam gore pomenijo več kot samo tako imenovani nekoristni svet, praznujemo 100 let Knafeljčeve markacije, oznake, ki je posredno in neposredno rešila številna življenja. Osrednji gost oddaje je Boštjan Gortnar, ki je markacist že 32 let. Delo markacistov je opisuje Zdravko Bodljaj, v PD Kamnik vodja markacistov in podpredsednik društva, dr. Peter Mikša pa v zgodovini posvečenem delu oddaje opisuje trenutke, ko so v naših gorah nastajale najbolj znamenite oznake poti oziroma smeri. Tudi tiste na sam vrh Slovenije, Triglav.


05. 06. 2022

Mlade planinke in planinci so organizacijsko povezani že 66 let

Na mladih stoji svet tudi v gorah, zato smo tokratno oddajo obarvali povsem mladinsko – sprehodili smo se skozi vzgojo mladih planincev z Urško Stritar, ki je med drugim povedala, kaj otroke v gorah najbolj pritegne in kako jih prepričati za obisk tako imenovanega nekoristnega sveta. Osrednji gost oddaje dr. Uroš Kuzman, ki ga poznamo predvsem kot profesorja matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in kot stand-up komika, je Alešu Ogrinu razložil, da ima za veliko najpomembnejših stvari v njegovem življenju največ zaslug prav planinstvo. Dr. Peter Mikša v zgodovinskem delu oddaje razkriva povezanost med mladimi in gorami, ki sega v sam začetek obstoja človeštva.


01. 05. 2022

"Paklenica je bila za Slovence vedno poseben kraj"

Majsko oddajo v Navezi začenjamo s pogovorom s predsednikom Planinske zveze Slovenije Jožetom Rovanom, ki je prejšnji mesec dobil tako rekoč soglasno podporo za svoj drugi mandat na tej funkciji. Preverili smo, kakšne spomine na prvomajske kresove in prireditve imata oskrbnika Miha Ledinek s Šmarne Gore in Tomaž Rantah s Tončkovega doma na Lisci, dr. Peter Mikša pa v svojem prispevku opisuje fenomen Paklenice v Dalmaciji, za slovenske plezalce ikoničnega kanjona, ki ima največji obisk prav med prvomajskimi prazniki.


03. 04. 2022

"Nejcu je bilo življenje v dolini brez veze"

Aprilsko oddajo V navezi začenjamo s pogovorom s prejemnikom nagrade za življenjsko delo v alpinizmu, Dušanom Kukovcem, sicer pa je tokratna oddaja skoraj v celoti posvečena 70. obletnici rojstva legendarnega slovenskega alpinista Jerneja Zaplotnika - Nejca, rojenega 15. aprila 1952. O njem smo se pogovarjali z Marijo in Andrejem Štremfljem ter Mojco Zaplotnik Jamnik. Dr. Peter Mikša je Nejca Zaplotnika postavil ob bok največjim imenom svetovnega alpinizma in ovrednotil njegov plezalni opus. Oddaja prinaša tudi pregled dogajanja za gornike najbolj ključnih dogodkov preteklega meseca in napoved vsega tistega, česar ne smete zamuditi v mesecu aprilu.


06. 03. 2022

Olimpijske medalje so nekoč podeljevali tudi alpinistom

V marčevski oddaji se skoraj vse vrti okoli turnega smučanja. V navezo je Aleš Ogrin povabili selektorja slovenske turno smučarske reprezentance, Roberta Pritržnika, s katerim sta predstavila to po novem tudi olimpijsko disciplino. Med 9. in 13. februarjem je v španskih Pirenejih potekalo evropsko prvenstvo v tekmovalnem turnem smučanju. Naš najboljši tekmovalec je bil hkrati tudi najmlajši udeleženec naše reprezentance, Maj Pritržnik, ki je osrednji gost tokratne oddaje. Dr. Peter Mikša je tokrat temi oddaje primerno pripravil vpogled v zgodovino alpinizma na olimpijskih igrah. Oddajo kot vedno zaključuje pregled za gornike najbolj ključnih dogodkov minulega meseca in napoved dogajanja v mesecu marcu.


06. 02. 2022

"Aconcagua je čakala na pogumne Slovence!"

V februarski oddaji smo V navezo povabili vrhunskega alpinista, turnega smučanja, padalca in zdravnika Iztoka Tomazina, ki je pravkar napisal knjigo Na meji, v kateri pa ni govora samo o mejah na zemljevidih, ampak se avtor sooča predvsem z mejami drugih vrst. Aleš Ogrin se je z gorskim reševalcem Matjažem Šerkezijem podal v visokogorje in preveril, kako ugotovimo varnost snežne podlage, da nas ne bi presenetil plaz ter na kaj vse moramo biti pozorni, ko se odpravljamo v tako imenovani nekoristni svet pozimi. Dr. Peter Mikša je pripravil vpogled v zgodovino prve slovenske odprave na Aconcaguo, ki je odprla vrata številnim uspehom slovenskih alpinistk in alpinistov v Patagoniji. Oddaja prinaša za gornike najbolj ključne dogodke minulega meseca in napoveduje dogajanje v mesecu februarju.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt