Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sami naši

259 epizod

259 epizod


Oddaja Sami naši je namenjena pripadnikom etničnih skupnosti s prostora bivše Jugoslavije in tudi vsem poslušalkam in poslušalcem, ki želijo širiti svoje vedenje o delovanju teh skupnosti in njihovih posebnostih. Polurna oddaja bo mozaično sestavljena iz novinarskih prispevkov, reportaž, informacij, intervjujev in glasbe.


15. 3. 2023

Goran Lukić o zakonu o tujcih in sliki priseljencev v medijih

V oddaji Sami naši vam bomo tudi nocoj predstavili tri zgodbe: pogovarjali smo se z Damirjem Urbanom o njegovem novem albumu. Raziskali smo razvoj in pomene kletvic in žaljivk držav nekdanje Jugoslavije. Na začetku smo se osredotočili na problematiko negativne obravnave priseljencev v slovenskih medijih ter na zakon o tujcih, ki bo v veljavo stopil aprila.


8. 3. 2023

Čelistka Rina Kaçinari bo letos veliko nastopala

V oddaji Sami naši vas čaka pogovor s kosovsko - slovensko - avstrijsko čelistko Rino Kaçinari, o njenem delu in koncertih, ki jih pripravlja letos. Gostimo tudi pisatelja iz Sarajeva Tonija Skrbinca, ki bo jutri v Ljubljani predstavil svojo novo knjigo. Na začetku pa smo se pogovorili z Dubravko Stojadinović, redno profesorico na oddelku za zgodovino, filozofske fakultete v Beogradu, o trenutnih dogajanjih med Srbijo in Kosovom.


1. 3. 2023

Zakaj je tema izbrisanih še vedno aktualna že 31 let?

V oddaji Sami naši na Prvem lahko slišite Slavenko Drakulić, pisateljico, ki se posveča pisanju o sposobnih ženskah, ki pogosto ostajajo v senci svojih partnerjev. Obiskali smo tudi prireditev v čast dneva maternih jezikov, ki so ga začeli upoštevati leta 1999 z namenom spodbujanja in spoštovanja lastnega in hkrati drugih maternih jezikov po vsem svetu ter ohranjanja večjezičnosti in jezikovne in kulturne različnosti. Na začetku oddaje pa se pogovarjamo z aktivistom Ratkom Stojiljkovićem o tem, zakaj je tema izbrisanih aktualna še 31 let po samem dogodku.


22. 2. 2023

Filip David, najostrejši kritik Miloševićevega režima

Nocoj se v oddaji Sami naši na Prvem z Radom Šerbedžijo in Lenko Udovički pogovarjamo o gledališki predstavi Kdo se boji Virginije Woolf. Spoznali boste Saro Vukotič, študentko magistrskega študija na Univerzi v Kopru. Na začetku oddaje pa prisluhnite pogovoru s protivojnim in protinacionalističnim intelektualcem Filipom Davidom. S svojim aktivističnim, intelektualnim in političnim udejstvovanjem je zaznamoval novejšo srbsko zgodovino predvsem kot eden najostrejših in najbolj lucidnih kritikov Miloševićevega režima in vojne.


15. 2. 2023

Regija zbira pomoč za Sirijo in Turčijo

Nocoj bomo v oddaji Sami naši odpotovali na Šrilanko, kjer svojo novo knjigo končuje slovensko-bosanska pisateljica Adriana Kuči. Na začetku oddaje pa se bomo tudi mi dotaknili teme, ki še vedno razburja celotno regijo – govorili bomo o potresu, ki je razdejal Turčijo in Sirijo. Preverili smo, kako pomagajo posamezniki in organizacije iz nekdanje skupne države, pa tudi o tem, kako pomoč zbirajo v Sloveniji.


8. 2. 2023

Kultura, ki jo priseljenci prinašajo v Slovenijo

Tokrat bomo v oddaji sami naši govorili o dveh dogodkih, ki smo ju obiskali v tednu, ki je za nami. V Ljubljani je gostovalo sarajevsko gledališče Komorni teater 55 s predstavo Delitev po besedilu Skenderja Kulenovića. V Celju pa so navdušenke Hrvaškega društva Ljubljana, zbrane v sekciji Ruža hrvatska, Hrvaška vrtnica, svoje znanje ročnih del prenašale tudi na najmlajše.


1. 2. 2023

Ivan Ivanji, človek, ki je preživel Auschwitz

V oddaji Sami naši predstavljamo umetnico s Kosova Qëndresë Deda. Poročamo tudi o festivalu Ruta Triglav Mestnega gledališča ljubljanskega. Na začetku oddaje pa smo spomnili na obletnico osvoboditve taborišča Auschwitz. Največje taborišče smrti je preživel tudi naš gost - pisatelj, novinar in Titov prevajalec, Ivan Ivanji.


25. 1. 2023

Težave zdravstvenega sistema v Srbiji

Po tem, ko smo v oddaji Sami naši poročali o pobudi zdravnikov iz Niša, da ob koncih tedna delajo brezplačno, da bi zmanjšali čakalne dobe za posege na srcu, smo dobili veliko odzivov, zgodbo pa so raziskali tudi kolegi s televizije. Zato smo se odločili tokrat spregovoriti tudi o težavah v zdravstvenem sistemu Srbije. Pogovorili smo se z zdravstveno menedžerko Ivano Ivanović. V oddaji Sami naši na Prvem boste spoznali igralca Saša Tabakovića. O najnovejši pesniški zbirki smo se pogovorili s pesnico Snježano Vračar Mihelač, ki, čeprav živi in dela v Ljubljani, še vedno ustvarja v svojem maternem jeziku.


18. 1. 2023

Zakaj upada interes za učenje hrvaščine med migranti?

V današnji oddaji Sami naši na Prvem smo skupaj z hrvaškimi manjšinskimi društvi in profesorji hrvaških študij iz Zagreba raziskali, zakaj interes za učenje hrvaščine med migranti upada. Z Miroslavom Rađenom smo se pogovorili o turizmu zahodne Srbije in programu nacionalna prestolnica kulture. Na samem začetku pa prisluhnite pogovoru z Ahmedom Burićem o njegovem novem albumu Sin pustinje / Sin puščave.


11. 1. 2023

Direktorica televizije, ki zaradi hčerinega šolanja dela v tovarni

V oddaji Sami naši na Prvem boste spoznali violinista Romea Druckerja, ki že več kot dve desetletji živi in zelo produktivno dela v Sloveniji, ter mladega violončelista Bernarda Brizanija. Na začetku oddaje pa prisluhnite življenjski zgodbi Jasmine Husarević. Zaradi želje njene hčere po šolanju v Sloveniji je v Bosni in Hercegovini pustila službo direktorice televizijske postaje, v Sloveniji dela v tovarni, odločitve pa ne obžaluje.


4. 1. 2023

Slobodan Maksimović, režiser filma Kapa

V oddaji Sami naši vas pričakuje pogovor z Nevenom Ušumovićem, hrvaškim pisateljem iz Vojvodine, ter s komikom Admirjem Baltićem. Na začetku oddaje pa lahko poslušate pogovor s Slobodanom Maksimovićem, režiserjem iz Sarajeva, ki je režiral enega izmed najbolj uspešnih slovenskih filmov za mladino zadnjih let, Kapa.


28. 12. 2022

Električar, ki skrbi za razsvetljavo v Ljubljani

Tokrat se bomo V oddaji sami naši pogovarjali o glasbi z članoma nekdanje sarajevske skupine Indexi. Gostimo Ranka Rihtmana in Nena Jurina. O filmu, slikarstvu in literaturi smo se pogovarjali z Ismarjem Mujezinovićem. Za konec pa vas pričakuje prispevek, ki bo ogrel vaša srca in razsvetlil vaše praznike. Spoznali boste Orceta Mitevskega, električarja, ki skrbi za praznično razsvetljavo v Ljubljani.


21. 12. 2022

Zdravniki iz Niša, ki za svoje bolnike ob vikendih delajo brezplačno

V oddaji Sami naši boste spoznali Flako Goranci, skladateljico, rojeno na Kosovem, ki se bori za boljšo prepoznavnost žensk v glasbeni umetnosti. Izvedeli boste tudi, s kakšno umetnostjo se ukvarja duo Alice in WonderBand s Fruške gore. Prisluhnite tudi zgodbi niških zdravnikov, ki so se odločili, da bodo za svoje paciente ob sobotah in nedeljah delali brezplačno, v upanju, da bodo zmanjšali čakalne vrste za življenjsko pomembne preiskave in postopke. O iniciativi smo se pogovorili z doktorjem Draganom Milićem, direktorjem Klinike za kardiohirurgiju v Nišu.


14. 12. 2022

80 let Antifašistične fronte žensk - AFŽ

Proti koncu leta se spominjamo preteklosti in dogodkov, ki so zaznamovali naša življenja. Letos namreč 80 let praznuje Antifašistični front žena, gibanje ki je omogočilo enakopravno sodelovanje žensk v Narodnoosvobodilni vojni ter se kot eno izmed prvih zavzelo za pravice žensk. V oddaji smo se pogovarjali z dr. Margareto Bašaragin, predsednico združenja Ženske študije in raziskave iz Subotice o njeni knjigi Antifašistkinje Subotice: skojevke, partizanke i afežeovke, ter o pomembnosti organizacije AFŽ nekoč in danes. Obiskali smo tudi društvo Nikola Tesla iz Postojne, ki je v preteklo soboto praznovalo 30 let obstoja. Na koncu oddaje pa prisluhnite zgodbi mladega novosadskega pisatelja Bojana Krivokapića.


7. 12. 2022

Od Avstralije do Srbije in književnost vmes

V oddaji Sami naši lahko prisluhnete zgodbi o Avstralki vietnamskega rodu Liz Duong, ki se je na turističnem potovanju v Beograd zaljubila v Srbijo in srbski jezik. Predstavili vam bomo tudi dve pisateljici. Pisateljica Alena Begić, ki že vrsto let živi v Ljubljani, ustvarja pa v svojem maternem jeziku, bosanščini, je pred kratkim objavila zbirko kratkih zgodb. Druga pisateljica pa piše o življenju mladih druge generacije priseljencev v Sloveniji, ki ni vedno enostavno. Tu so pričakovanja staršev o nadaljevanju tradicije, različni odzivi okolice, težko sklepanje novih prijateljstev in soočanja z različnimi stereotipi. To so le nekatere teme, ki jih v svojem romanu obravnava mlada pisateljica Arietta.


30. 11. 2022

Kaj dela kulturni mediator?

Tokrat boste v oddaji Sami naši izvedeli več o razvoju kosovskega filma. Da gre za resno kinematografijo z izjemnimi dosežki, dokazuje tudi to, da je bil na zadnjem ljubljanskem filmskem festivalu LIFFE kosovski film v središču pozornosti. Ker imajo novembra svoj dan tudi prezgodaj rojeni otroci, smo raziskali, kako zanje in za njihove matere skrbijo v ljubljanski porodnišnici. Na začetku oddaje pa prisluhnite pogovoru z Eno Pavlović Derenčin. Ena je kulturna mediatorka in prevajalka za arabski jezik. Kaj kulturna mediatorka počne in zakaj je Srbijo zamenjala za Slovenijo?


16. 11. 2022

Povezovalni turizem med Slovenijo in Albanijo

V oddaji Sami naši gostimo nekdanjega nogometaša Klitona Bozgo, ki govori o povezovalnem turizmu med Slovenijo in Albanijo. Pogovorili smo se z znanstveniki inštituta Iva Pilarja iz Zagreba, ki raziskujejo status ter zadovoljstvo hrvaške manjšine v Sloveniji. Obiskali smo tudi 33. Ljubljanski mednarodni filmski festival ter se pogovorili z režiserjem Rajkom Grlićem.


9. 11. 2022

Beograjski kvartet Koikoi gostuje v Ljubljani

Nocoj se v oddaji Sami naši na prvem pogovarjamo o raziskavi obmejnega prebivalstva, raziskovalca Damirja Josipoviča z Inštituta za narodnostna vprašanja. Pogovorili smo se tudi s srbskim režiserjem Patrikom Lazićem, ki je uspešno končal gostovanje srbske gledališke predstav v mestu Gnjilane na Kosovu. Na začetku oddaje pa vas pričakuje glasbena poslastica, pogovor z Ivano Miljković, vokalistko beograjskega kvarteta Koikoi. Skupina je trenutno ena najbolj vročih srbskih indie zasedb, ki je v poletnih mesecih kraljevala na balkanskih festivalskih odrih. Glasbeniki nase opozarjajo s sodobnim transžanrskim izrazom na vozlišču avtohtone glasbene dediščine, sodobnih zahodnih trendov in ljudskih tradicij.


2. 11. 2022

Razstave, knjige in glasba, ki povezujejo regijo

V oddaji Sami naši se tokrat pogovarjamo z Dejanom Slugo, direktorjem in programskim vodjo galerije Photon, ki že leta z natečaji in razstavami povezuje umetnike jugovzhodne Evrope. Predstavili vam bomo tudi glasbenike iz Pančeva, zasedbo Buč Kesidi, ki je pred kratkim navdušila ljubljansko občinstvo. Prinašamo vam še zgodbo s sejma knjig v Frankfurtu. Letos je kot slovenska pisateljica predstavljena tudi Sarajevčanka Adriana Kuči, ki poroča o tem, da so letos številni nemški avtorji sejem bojkotirali, ker se ne strinjajo s politiko organizatorja, da bo v duhu demokracije spet dovoljeno razstavljanje desnim založnikom.


26. 10. 2022

Pripadam / I Belong

V oddaji Sami naši tokrat prinašamo delček ozračja s festivala zborovskega petja We are singing, Mi pojemo, v Ljubljani. Na njem je navdušil tudi zbor s Kosova. Predstavili vam bomo še Oljo Savičević Ivančević, znano hrvaško pesnico in pisateljico. Od Jasminke Ferček in Emire Bašić pa boste izvedeli nekaj več tudi o razstavi Pripadam / I belong, ki so jo organizirale članice kolektiva Oloop. Z razstavo so zaključile trileten projekt, na katerem so se srečevale s priseljenimi ženskami ter jih skozi ustvarjalnost podpirale in jim pomagale, da bolj kakovostno zaživijo v novem okolju.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt