Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sami naši

243 epizod

243 epizod


Oddaja Sami naši je namenjena pripadnikom etničnih skupnosti s prostora bivše Jugoslavije in tudi vsem poslušalkam in poslušalcem, ki želijo širiti svoje vedenje o delovanju teh skupnosti in njihovih posebnostih. Polurna oddaja bo mozaično sestavljena iz novinarskih prispevkov, reportaž, informacij, intervjujev in glasbe.


16. 11. 2022

Povezovalni turizem med Slovenijo in Albanijo

V oddaji Sami naši gostimo nekdanjega nogometaša Klitona Bozgo, ki govori o povezovalnem turizmu med Slovenijo in Albanijo. Pogovorili smo se z znanstveniki inštituta Iva Pilarja iz Zagreba, ki raziskujejo status ter zadovoljstvo hrvaške manjšine v Sloveniji. Obiskali smo tudi 33. Ljubljanski mednarodni filmski festival ter se pogovorili z režiserjem Rajkom Grlićem.


9. 11. 2022

Beograjski kvartet Koikoi gostuje v Ljubljani

Nocoj se v oddaji Sami naši na prvem pogovarjamo o raziskavi obmejnega prebivalstva, raziskovalca Damirja Josipoviča z Inštituta za narodnostna vprašanja. Pogovorili smo se tudi s srbskim režiserjem Patrikom Lazićem, ki je uspešno končal gostovanje srbske gledališke predstav v mestu Gnjilane na Kosovu. Na začetku oddaje pa vas pričakuje glasbena poslastica, pogovor z Ivano Miljković, vokalistko beograjskega kvarteta Koikoi. Skupina je trenutno ena najbolj vročih srbskih indie zasedb, ki je v poletnih mesecih kraljevala na balkanskih festivalskih odrih. Glasbeniki nase opozarjajo s sodobnim transžanrskim izrazom na vozlišču avtohtone glasbene dediščine, sodobnih zahodnih trendov in ljudskih tradicij.


2. 11. 2022

Razstave, knjige in glasba, ki povezujejo regijo

V oddaji Sami naši se tokrat pogovarjamo z Dejanom Slugo, direktorjem in programskim vodjo galerije Photon, ki že leta z natečaji in razstavami povezuje umetnike jugovzhodne Evrope. Predstavili vam bomo tudi glasbenike iz Pančeva, zasedbo Buč Kesidi, ki je pred kratkim navdušila ljubljansko občinstvo. Prinašamo vam še zgodbo s sejma knjig v Frankfurtu. Letos je kot slovenska pisateljica predstavljena tudi Sarajevčanka Adriana Kuči, ki poroča o tem, da so letos številni nemški avtorji sejem bojkotirali, ker se ne strinjajo s politiko organizatorja, da bo v duhu demokracije spet dovoljeno razstavljanje desnim založnikom.


26. 10. 2022

Pripadam / I Belong

V oddaji Sami naši tokrat prinašamo delček ozračja s festivala zborovskega petja We are singing, Mi pojemo, v Ljubljani. Na njem je navdušil tudi zbor s Kosova. Predstavili vam bomo še Oljo Savičević Ivančević, znano hrvaško pesnico in pisateljico. Od Jasminke Ferček in Emire Bašić pa boste izvedeli nekaj več tudi o razstavi Pripadam / I belong, ki so jo organizirale članice kolektiva Oloop. Z razstavo so zaključile trileten projekt, na katerem so se srečevale s priseljenimi ženskami ter jih skozi ustvarjalnost podpirale in jim pomagale, da bolj kakovostno zaživijo v novem okolju.


19. 10. 2022

Jezik, film in rock n roll

V oddaji Sami naši lahko slišite dele pogovora s Petrom Popovićem - Peco, legendarnim beograjskim novinarjem, po zaslugi katerega je celotna nekdanja Jugoslavija brala intervjuje z največjimi rokovskimi in pop zvezdami jugoslovanske in svetovne scene. V prispevku pa vas bomo razvajali z glasbeno podlago, novovalovskimi uspešnicami iz 80-ih let. Govorili bomo tudi o pomembnosti razvoja maternega jezika, tudi ko živimo zunaj meja svoje države. Na to temo je Hrvaški center kulture v Novem mestu organiziral posvet in okroglo mizo. Na samem začetku oddaje pa prisluhnite pogovoru z novinarjem Semirjem Hambom o tem, kako Sarajevčani doživljajo film Sarajevo safari slovenskega režiserja Mirana Zupaniča.


19. 10. 2022

Jezik, film in rock n roll

V oddaji Sami naši lahko slišite dele pogovora s Petrom Popovićem - Peco, legendarnim beograjskim novinarjem, po zaslugi katerega je celotna nekdanja Jugoslavija brala intervjuje z največjimi rokovskimi in pop zvezdami jugoslovanske in svetovne scene. V prispevku pa vas bomo razvajali z glasbeno podlago, novovalovskimi uspešnicami iz 80-ih let. Govorili bomo tudi o pomembnosti razvoja maternega jezika, tudi ko živimo zunaj meja svoje države. Na to temo je Hrvaški center kulture v Novem mestu organiziral posvet in okroglo mizo. Na samem začetku oddaje pa prisluhnite pogovoru z novinarjem Semirjem Hambom o tem, kako Sarajevčani doživljajo film Sarajevo safari slovenskega režiserja Mirana Zupaniča.


12. 10. 2022

130 let od rojstva pisatelja Iva Andrića

V oddaji Sami naši boste tokrat spoznali mladega makedonskega kitarista in vokalista Damjana Manevskega, ki je s skupino Rush to relax izdal nov album. Obiskali smo 10. Zbor hrvaške kulture, ki so ga hrvaška društva letos organizirala v Ljubljani. Govorili pa bomo tudi o Ivu Andriću, pisatelju in dobitniku Nobelove nagrade. Je eden redkih pisateljev, ki so bosansko-hercegovski, hrvaški in srbski hkrati.


5. 10. 2022

Tabloidi v službi nasilnežev

V oddaji Sami naši se pogovarjamo o nagradi Milan Mladenović, ki jo je letos prejela mlada makedonska kantavtorica Dina Jashari za skladbo Doma. Govorili bomo tudi o slovenski jamarski odpravi v Črno goro ter Bosno in Hercegovino. Oddajo pa začenjamo z zgodbo o dogodku, ki pretresa medije v regiji. Srbski tabloid Informer je prejšnji teden predvajal pogovor s serijskim posiljevalcem, ki je pravkar prišel na svobodo po odsluženi 15-letni kazni za posilstvo. Po tem je sledil spontani protest pred stavbo Informerja, intervju pa so obsodile ženske in ženska združenja. Protest se je nadaljeval tudi to soboto. O temi smo se pogovarjali s Sanjo Pavlović iz Avtonomnega ženskega centra iz Beograda ter z Majo Sever iz Evropske federacije novinarjev.


28. 9. 2022

Aghata Milan Đurić: Parada ponosa v Srbiji nekoč in danes

Po vztrajnih poskusih, da se zaključni sprevod manifestacije EuroPride prepove, se je ta na koncu vseeno zgodil, toda na spremenjeni krajši trasi. Dogodek še vedno razburja duhove v Srbiji. O manifestaciji EuroPride ter o zgodovini parade ponosa v Srbiji, o tem, kako je bilo prej in kako je zdaj, smo govorili z Milanom Đurićem -Agatho, aktivistko in direktorico organizacije Geten ter svetovalko na LGBTIQ SOS telefonu. V oddaji Sami naši se pogovarjamo tudi z učiteljico bosanščine Majo Mustendagić in lingvistom Jasminom Hodžićem o pomembnosti učenja maternih jezikov v tujini. Predstavili vam bomo tudi projekt nove kulturno-turistične poti Pot pisateljic, ki se je pred petimi leti začela razvijati na pobudo Mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur.


21. 9. 2022

Samira Kentrić in zgodbe z naslovnic

V oddaji se nocoj pogovarjamo o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti makedonske filmografije in sodelovanju Slovenske kinoteke s kinoteko Severne Makedonije. Predstavili vam bomo tudi projekt Odprte roke, ki je pred kratkim svoj vrhunec doživel v Izoli z likovno razstavo. Govorili pa bomo tudi o razstavi ilustracij »zgodbe naslovnic« prepoznavne avdiovizualne umetnice Samire Kentrić.


14. 9. 2022

Ekologija, znanost in kultura, na enem mestu

Prisluhnite zgodbi hrvaške ustvarjalke Luize Bouharaoua, pogovor z raziskovalcem Mladenom Zobcem ki se ukvarja s preučevanjem priseljevanja z območja nekdanje Jugoslavije, ter zgodbi o novem prostornem planu Novega sada, ki je za večino prebivalcev tega mesta problematičen zaradi številnih razlogov, med drugim tudi zaradi uničevanja ene izmed redkih mestnih zelen oaz, ki predstavlja pomemben eko sistem za številne živali, še posebej ptice.


7. 9. 2022

Komorna opera Svatba

V oddaji Sami naši se pogovarjamo o komorni operi Svatba skladateljice Ane Sokolović. Pogovorili smo se z vrtičkarji - priseljenci, o tem, zakaj so prevzeli to precej slovensko navado. Izvedeli boste tudi osebno zgodbo pisateljice Ivane Šojat, o kateri bi se lahko napisala resnično filmska zgodba.


22. 6. 2022

Zvonimir Nikolić

V oddaji Sami naši tokrat predstavljamo Sarajevčana, pisatelja in blogerja Zvonimirja Nikolića. Obiskali smo tudi svetovni pesniški dogodek z ekološko tematiko, Zemlja je naš dom. Spoznali boste tudi Aicho Meštrović Boughazi, pevko feminističnega pevskega zbora Zborke. S pevko nenavadnega imena in porekla se je pogovarjal Aleksandar Trifunović.


15. 6. 2022

Josip Osti

V oddaji Sami naši govorimo o Josipu Ostiju, pisatelju, ki je po vojnih grozotah Bosne in Hercegovine v Sloveniji našel svoj mir. Delal je z otroki beguncev iz Bosne, povezoval svoji dve domovini in pisal pesmi, ki so tudi po njegovi smrti še vedno aktualne. Poročamo tudi o dogodku Začuti Hrvaško. Spregovorili smo z našim dopisnikom Boštjanom Anžinom o njegovem doživljanju držav, iz katerih poroča, seveda s poudarkom na državah nekdanje Jugoslavije.


8. 6. 2022

Transrodne osebe - manjšina v manjšini

Junij je mesec ponosa, zato bomo na začetku oddaje govorili o manjšinah v manjšini. Iz držav nekdanje Jugoslavije se transrodni ljudje priseljujejo v Slovenijo predvsem zaradi boljšega družbenega sprejemanja transspolnosti in manjše diskriminacije. O svojih izkušnjah govori Lucian Beatrice Krstova, transrodna študentka iz Maribora, ki se je pred leti z družino preselila iz Skopja. V oddaji Sami naši poročamo tudi s konference Zaščiti svojo raznolikost. Beseda je tekala o diskriminaciji manjšinskih jezikov. Predstavili vam bomo tudi olimpijsko plavalko iz Splita Smiljano Marinović, ki danes v Ljubljani dela kot trenerka plavanja.


1. 6. 2022

Maša Marty

V oddaji Sami naši gostimo Mašo Marty, ki že nekaj časa preučuje migracije Slovencev in njihovo glasbo v Švici. Govorili smo tudi o srbskem filmu Strahinja Banović, v katerem glavne vloge igrajo migranti. To je priredba ljudske pesmi, v kateri sodobni migranti zasedejo vloge srbskih narodnih junakov. Na začetku pa zgodba iz Lendave, kjer so slavnostno odgrnili kip Nikole VII. Zrinjskega, ki ga je oblikoval kipar Marjan Mirt.


25. 5. 2022

Etika v novinarstvu danes

V oddaji Sami naši objavljamo pogovor z skupino Mizar, ki bo kmalu gostovala v slovenski prestolnici. Za vas smo obiskali tudi mednarodni festival eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana, kjer smo se srečali z ustvarjalko Marino Kožul. Na samem začetku oddaje pa se bomo pogovorili o praksah v novinarskem delu z nagrajeno novinarko Tamaro Skrozza, s katero smo se pogovarjalo o etiki v novinarstvu danes, še posebej v trenutkih, ko se poroča o tragedijah. Novinarka je zelo kritična do nekaterih novinarskih praks, ki v poizkusu nabiranja klikov, komentarjev in bralcev pozabljajo na osnove novinarske etike in izgubljajo empatijo.


18. 5. 2022

Kultura, ki jo ustvarjajo ženske

Oddajo Sami naši smo obarvali s kulturo, ki jo ustvarjajo ženske. Predstavili vam bomo Lenko Udovički, voditeljico Gledališča Ulíkses. Pogovarjali smo se s članicama ženske pevske skupine Kvali, Almo Bejtullahu in Uršo Šivic, pa tudi s Selmo Skenderović, ki je knjigo zgodb Zakaj molčiš, Hava? posvetila neslovenskim otrokom, ki nimajo vzornikov. Zapisala je: »Knjigo posvečam neslovenskim otrokom, ki nimajo vzornikov. Tistim, ki morajo postati vzorniki.« Njena prva knjiga je izšla lani jeseni pri Javnem skladu za kulturne dejavnosti, za kar ji je odprla pot nagrada Urška. V svoji zbirki zgodb odprto in iskreno pripoveduje o izkušnji odraščanja in življenju mladih priseljenk in priseljencev Sloveniji, saj se je njena družina preselila iz Črne gore v Koper, ko je bila stara devet let.


11. 5. 2022

Junaki prvega nadstropja

V oddaji Sami naši se pogovarjamo s Saro Gavran o junakih prvega nadstropja in negi ki so je v Ljubljani deležni nedonošenčki in njihove mamice. Obiskali smo tudi dogodek, ki ga je v čast desete obletnice delovanja edine oddaje v srbskem jeziku, Kontrola leta, organiziralo društvo Danila Kiša. V oddaji gostimo tudi Admirja Baltića, komika in aktivista, ki se s sodelovanjem pri različnih projektih bori za boljši položaj ranljivih skupin slovenske družbe.


4. 5. 2022

SAMI NAŠI 4.5.2022

Oddaja Sami naši je namenjena pripadnikom etničnih skupnosti s prostora bivše Jugoslavije in tudi vsem poslušalkam in poslušalcem, ki želijo širiti svoje vedenje o delovanju teh skupnosti in njihovih posebnostih. Polurna oddaja bo mozaično sestavljena iz novinarskih prispevkov, reportaž, informacij, intervjujev in glasbe.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt