Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja


Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 9.05 in 9.30 po telefonu 01-475-22-22.


23. 02. 2024

Zdravje hišnih ljubljenčkov

Ob zdravstvenih težavah hišnih ljubljenčkov je treba poiskati pomoč veterinarja, ki pa skrbi tudi za redne preglede zobovja, beleži obvezna in druga cepljenja ter svetuje pri številnih vprašanjih, ki jih imajo skrbni lastniki domačih živali. V petkov Svetovalni servis smo povabili Urško Drobnič, dr. vet. med. iz veterinarske ambulante Animavet. Odgovarjala bo na vprašanja v povezavi z zdravjem psov, mačk, ptic in glodalcev.


22. 02. 2024

Čas je za prve setve in pripravo sadik

Za ta čas nenavadno visoke temperature in sončno vreme so marsikje pospešili pripravo na novo vrtnarsko sezono. Kdaj so tla primerno ogreta za prve setve, kako je s tem v zavarovanih prostorih, kot sta rastlinjak ali topla greda? Kako zasnovati pridelavo lastnih sadik, kakšen substrat izbrati zanje in zakaj prostor nad radiatorjem za sadike ni primeren? Za vse odgovore na tovrstna vprašanja, ki jih lahko pošljete na prvi@rtvslo.si ali zapišete na spletni strani Prvega, bo v četrtkovem Svetovalnem servisu po devetih odgovarjala dr. Ana Slatnar z ljubljanske biotehniške fakultete.


21. 02. 2024

Plastične operacije – nujne po poškodbah, boleznih ali prirojenih napakah

V sredinem Svetovalnem servisu po deveti bo naš gost na Prvem prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije. Plastične operacije so včasih zgolj estetske, po poškodbah, boleznih ali prirojenih napakah pa so nujne tudi v vseh drugih pogledih. O odstranitvi pigmentnih znamenj, rekonstrukciji dojk, nosu, štrlečih ušes, odstranitvi odvečne kože, pa tudi o tem, kako po posegu negovati morebitne brazgotine, bo govor.


20. 02. 2024

Plodnost zemlje naglo usiha

Kako povrniti plodnost in ustaviti izumirajoče življenje prsti, ki je nujno potrebna za pridelavo 95 odstotkov kulturnih rastlin? Kaj je mikoriza in na kakšne načine jo lahko spodbudimo? Kako okrepiti sposobnost zadrževanja vode in kako v zemljo brez prekopavanja dovedemo zrak, vodo in hranila? V torkovem svetovalnem servisu bomo ta vprašanja zastavili ddr. Ani Vovk, profesorici geografije in varstva okolja.


19. 02. 2024

Dermatitisi

Dermatitis je splošen izraz, ki ga uporabljamo za več vrst kožnih izpuščajev. Najpogosteje so prizadeti pregibi rok in nog ter hrbtna stran vratu; koža je suha, pordela in rahlo ali zelo srbi. Tipični krivci za alergijski dermatitis so dišave, detergenti, nikelj in citrusi, medtem ko vzroki za atopijski dermatitis niso popolnoma znani. Zakaj se razvije, kako negovati in zdraviti tako kožo, bo v ponedeljkovem Svetovalnem servisu povedala primarijka docentka doktorica Tanja Planinšek Ručigaj, doktorica medicine, specialistka dermatovenerologije, predstojnica Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.


16. 02. 2024

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija je januarja prejela 320 odzivov, kar je nad večletnim povprečjem. Največ jih je bilo na športni in informativni program Televizije Slovenija, na radijske programe je prispelo 12 odzivov. Katere so najpomembnejše pripombe varuhinje na programsko produkcijski načrt za leto 2024? Ali javnost prepoznava vrednote javnega medijskega servisa in kaj od njega pričakuje? V petkovem svetovalnem servisu bo Marica Uršič Zupan, varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija odgovarjala na vaša vprašanja.


15. 02. 2024

Kaj jesti za urejeno prebavo

Nekateri prisegajo na suhe slive, drugi na laneno seme. Tretjim najbolj pomaga magnezij, četrti pravijo, da uživajo veliko stročnic. Recepti in nasveti proti zaprtju so številni in različni, tako kot tudi vzroki zanj. Zaprtje je lahko akutno ali kronično. Kakšno vlogo ima pri tem prehrana? S katerimi živili se lahko spopademo proti zaprtju? Kaj proti zaprtju priporoča diplomirana dietetičarka Katja Simić? To so naša vprašanja; kaj pa zanima vas? Pišite ali pokličite v živo v četrtkov Svetovalni servis po deveti uri v Jutru na Prvem.


14. 02. 2024

Aktivno iskanje partnerja, dogodki za samske in ženitne posredovalnice

Aktivno iskanje partnerja že dolgo ni več tabu. Za to je danes na voljo več kanalov, od spletnih hitrih zmenkov do različnih portalov in ženitnih posredovalnic. Kaj pričakovati od takšnih storitev, je prav, da se jim popolnoma prepustimo ali je bolje, da so naša merila strogo zastavljena? O tem v sredinem Svetovalnem servisu po deveti z gostjama Nino Slapnik (Agencija za Stike MATCHMe in Dogodki za samske) in Mojco Terezijo Kiralj (Agencija Gala).


13. 02. 2024

Ločevanje odpadkov in spomladansko čiščenje

V svetovalnem servisu na pustni torek bomo ugotavljali, ali je moč povezati pustne tradicije in trajnostno rabo. Pri nas se poleg prekomernega kopičenja odpadkov še vedno soočamo z nepravilnim ločevanjem odpadkov, skrb zbujajo tudi velike količine odpadne hrane in elektronskih odpadkov. Katere so alternativne rešitve za zmanjšanje odpadkov? Katera so ključna pravila pri pomladanskem čiščenju in pospravljanju? Gostja svetovalne servisa bo Marinka Vovk, doktorica bioloških znanosti iz Okoljsko raziskovalnega zavoda v Slovenskih Konjicah.


12. 02. 2024

Kam in kako na informativne dneve?

Konec tedna na fakultetah in srednjih šolah po Sloveniji potekajo informativni dnevi. Medtem ko so nekateri že trdno prepričani o svoji izbiri, pa mnogi prihodnji študenti in dijaki ostajajo neodločeni. V ponedeljkovem Svetovalnem servisu se nam bo pridružila Maja Dizdarević, ki je na Univerzi v Ljubljani odgovorna za razvoj dejavnosti kariernega svetovanja. Na kaj naj bodo mladi pozorni na informativnih dneh, kako naj se odločijo za nadaljnje izobraževanje in ali naj se na informativne dneve odpravijo v spremstvu staršev? Odgovore na ta in druga vprašanja poiščemo v ponedeljkovem Svetovalnem servisu.


09. 02. 2024

O pustni kuinariki z učiteljico kuharstva Majdo Rebolj

V življenju nas zanimajo, vznemirjajo, motijo ali veselijo najrazličnejše stvari. Majhne in velike. Pomembne, pa tudi tiste nekoliko manj opazne. Dobro je, če na vsako vprašanje najdemo odgovor strokovnjaka. V tematsko zelo pisanem Svetovalnem servisu lahko svoje vprašanje zastavite po telefonu 01 475 22 22, elektronskem naslovu prvi@rtvslo.si ali na spletni strani prvi.rtvslo.si in dobite strokovni odgovor. Na Prvem, vsak delavnik od 9.05 do 9.30.


07. 02. 2024

Gibanje za naš vsakdan

Gibanje – sliši se tako preprosto in vsakdanje. Pa vemo, kakšno gibanje je za nas primerno? Je dovolj, če gremo peš v službo? Veliko sedimo, se nepravilno držimo, smo zakrčeni in v stresu – kako vse to vpliva na nas? Kaj pomeni holistični pristop h gibanju, nam bo v sredinem svetovalnem servisu razložila Barbara Tavčar, inštruktorica telesne vadbe. Pokličite ali nam pišite.


06. 02. 2024

Preprečevanje raka materničnega vratu

Nedavno se je zaključil Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu in tej temi namenjamo tudi torkov svetovalni servis. Bolezen lahko preprečimo, da bi pravočasno odkrili predrakave spremembe, ki so navadno posledica okužbe z virusom HPV, pa je pomembno, da se ženske redno udeležujejo odvzema brisa materničnega vratu. Pred okužbo s HPV se je možno zaščitit tudi s cepljenjem. O vsem naštetem v oddaji, odgovarja dr. Nina Jančar s kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana


05. 02. 2024

Spletno nasilje

Dan varne rabe interneta 2024 je letos posvečen problematiki spletnega nasilja, zato bomo tej temi namenili tudi ponedeljkov Svetovalni servis. Predvsem pri mladostnikih je spletno nasilje velik izziv, saj se z njim srečujejo že učenci razredne stopnje, prevečkrat pa ga tako mladi kot odrasli toleriramo. Kaj vse je spletno nasilje, kako se kot starši ali delavci v šoli nanj odzvati in zakaj mladostnik ni sam kriv, da je žrtev tovrstnega nasilja? Odgovore na ta in podobna vprašanja bomo iskali s sodelavko Točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si Ajdo Petek.


02. 02. 2024

Dr. Tina Sentočnik: Pri debelosti je vpliv okolja močnejši od genetske dovzetnosti

Za zdravljenje debelosti ne obstaja čudežna tabletka, zato oseba s prekomerno težo in debelostjo potrebuje primerno dieto, dovolj gibanja in psihološko podporo z motivacijo. Kako se lotiti hujšanja, da bo uspešno, nas bo zanimalo v petkovem Svetovalnem servisu. Gostja v studiu Prvega bo med deveto in pol deseto dr. Tina Sentočnik, dr. medicine, specialistka interne medicine in psihoterapevtka.


01. 02. 2024

Varčevalna priporočila za leto 2024

S prvim februarjem se začenja prodaja tako imenovanih ljudskih obveznic z ročnostjo treh let. Je priporočljivo obveznice imeti v vsakem varčevalnem portfelju? Za primerjavo- kakšni so donosi norveškega državnega sklada? Zakaj so najpomembnejše evropske delnice ta teden v povprečju dosegle najvišjo raven v zadnjih dveh letih? Kaj pomeni divja rast peščice tehnoloških delnic? Kdaj je primeren čas za vstop v neko varčevalno shemo? Zakaj je za Slovence vedno privlačen bančni depozit? Gost četrtkovega svetovalnega servisa bo upravljalec osebnega premoženja magister Mitja Vezovišek.


31. 01. 2024

Kako in kdaj najamemo detektiva?

Detektivska dejavnost ni le sledenje potencialno nezvestemu partnerju, temveč še marsikaj drugega. V Sloveniji je registriranih približno 100 detektivov, najemajo pa jih tako pravne kot fizične osebe. Za katere storitve lahko najamemo detektiva, kakšna je zakonodaja na področju detektivske dejavnosti ter kako so lahko uporabljeni pridobljeni dokazi? Na vaša vprašanja bo v Svetovalnem servisu odgovarjal detektiv Janko Trivunović.


30. 01. 2024

Napredni asistenčni sistemi v vozilih

Samodejno zaviranje v sili, radarski tempomat, sistem za prepoznavanje utrujenosti voznika in sistem za samodejno parkiranje – večina novejših vozil je opremljena z naprednimi asistenčnimi sistemi in funkcijami avtomatizirane vožnje, ki pomagajo voziti varneje, a jih morajo vozniki razumeti in znati uporabljati. Večina modernih sistemov deluje na podlagi vgrajenih senzorjev in kamer, zanesljivi pa so le, če so tehnično brezhibni, saj jih lahko zmotijo že vremenski vplivi ali umazanija na kameri. Katere asistenčne sisteme poznamo, kaj so njihove glavne prednosti in slabosti? O tem bomo v Svetovalnem servisu govorili z Erikom Logarjem, vodjo področja varna mobilnost na AMZS-ju.


29. 01. 2024

Refleksoterapija – si lahko pomagamo sami?

V ponedeljkovem Svetovalnem servisu na Prvem bomo govorili o komplementarni metodi zdravljenja, ki temelji na pritiskanju in masiranju con na stopalih, dlaneh, obrazu in ušesih, ker naj bi bile te povezane z vsakim delom, žlezo in organom telesa. To je refleksoterapija. Tudi če takšno masažo izvajamo sami, to sicer ni terapevtska metoda, je pa dobrodošla tehnika za izboljšanje prekrvavitve. Podrobneje z refleksoterapevtko Nado Tomazin Dokl.


26. 01. 2024

Medicinska pedikura

Stopala dnevno doživljajo obremenitve, ki se jih ne zavedamo, dokler ne nastanejo težave, kot so otiščanci, vraščeni nohti, glivična obolenja ... Medtem ko je klasična pedikura predvsem estetske narave, se z naštetimi obolenji in drugimi poškodbami stopal ukvarja medicinska pedikura, ki ji na Prvem posvečamo petkov Svetovalni servis. Na vaša vprašanja bo odgovarjala kozmetičarka in pedikerka Barbara Kukar.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt