Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Inforetrospektiva

4 epizod

4 epizod4. 10. 2022

Krila Adrie Airways pristrižena že tri leta

Danes Inforetrospektiva zavija v nebo, kjer že 3 leta ni več slovenskih letal. Bil je 30. september 2019, ko je kranjsko okrožno sodišče prejelo predlog za pričetek stečajnega postopka Adrie Airways. Že nekaj dni pred tem so bili odpovedani mnogi ali kar vsi leti Adrie. Takšen je bil konec letalske družbe, ki je nepretrgoma delovala od leta 1961. Adria Airways je bila v težavah že nekaj časa pred stečajem – lahko bi rekli tudi leta – o tem ni dvoma. V naslednjih minutah pa se na Prvem lotimo vprašanja, ali so krivci za njen dokončni propad že kaznovani ter kako je z dediščino Adrie – njeno letalsko šolo, spričevalom za letenje, blagovno znamko.


20. 9. 2022

Škotska vlada za prihodnje leto napoveduje nov referendum o neodvisnosti

Oči svetovne javnosti so zaradi smrti dolgoletne vladarice kraljice Elizabete II. ta dni uprte v Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. V Londonu so se od nje poslovili včeraj, umrla pa je 8. septembra v svoji škotski rezidenci Balmoral. Tudi mi gremo zdaj na Škotsko, a z drugim namenom. Vrtimo čas nazaj do leta 2014, ko so na Škotskem izvedli referendum o neodvisnosti. 18. septembra, če smo čisto točni, so se Škoti odpravili na volišča in zavrnili odcepitev. Težnje po samostojni poti kljub temu niso nikoli poniknile. Za prihodnje leto tako znova napovedujejo referendum o neodvisnosti. Podrobneje v Inforetrospektivi.


23. 8. 2022

Slovenija ima v vesolju že tri satelite

Čez 10 dni bomo obeležili drugo obletnico enega večjih dosežkov v zgodovini naše države. 3. septembra 2020 sta ob 3.51 po srednjeevropskem času iz Francoske Gvajane na raketi Vega v vesolje poletela prva slovenska satelita – nanosatelit Trisat in mikrosatelit Nemo-HD. Misija, ki so jo morali večkrat preložiti – zaradi napake pri prejšnji izstrelitvi, potem zaradi epidemije koronavirusa in seveda tudi vremena – je bila prelomna ne le za slovensko, ampak tudi evropsko znanost. Nikoli prej namreč na eni raketi v vesolje ni poletelo toliko malih satelitov hkrati. Preverjamo, kje sta satelita danes in kako delujeta.


16. 8. 2022

Genova nov viadukt dobila že pred dvema letoma, sojenje se je pričelo šele letos

V nedeljo so minila 4 leta od zrušenja avtocestnega viadukta arhitekta Riccarda Morandija v Genovi. Skoraj 1200 metrov dolg viadukt so zgradili leta 1967. Usodnega dne leta 2018 so malo pred poldnevom popustili v beton oblečeni nosilni kabli ob enem od nosilnih stebrov, in v globino je zgrmelo 200 metrov cestišča. V tragediji je umrlo 43 ljudi. Nesreča je močno pretresla Genovo ter pustila hude posledice. Še več: zrušitev genovskega viadukta je sprožila spremembe v sistemu avtocestnih koncesij v Italiji, tako doma kot po Evropi pa široko razpravo o varnosti dotrajanih viaduktov in mostov, zgrajenih v 60-ih in 70-ih letih. Podrobneje v Inforetrospektivi.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt