Začetek letošnjega leta je pomenljivo zaznamoval koncert Mednarodnega komornega zbora Utopija in Realnost, ki ga vodita naša priznana dirigentka Urša Lah in prav tako znani norveški dirigent Ragnar Rasmussen. Urša Lah je dolgo pri nas vodila zbore in jih dvignila na visoke ravni ter jih na tekmovanjih vodila do zmag. Največje vplive je pustila v Mladinskem mešanem zboru Veter, nato v Komornem zboru naše RTV in v Akademskem pevskem zboru Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. Ragnar Rasmussen je zborovsko kariero gradil na Norveškem. Trenutno sta oba dejavna na Akademiji za glasbo v Trontheimu, kjer sodelujeta pri izvedbah velikih vokalno inštrumentalnih in opernih del.
Že pred pojavom koronavirusa in teamsov ter zooma je zbor Utopija in Realnost vadil prek video komunikacij in na intenzivnih vajah pred koncerti. Tako je bilo tudi tokrat, vaje so potekale v času praznikov ob premeni koledarskega leta. Koncert z naslovom Lieberty and Love – Svoboda in ljubezen se je odvil 6. januarja v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani.
Spored sta sestavljali dve celoviti partituri: Figure humaine Francisa Poulenca in Le cantique des cantiques Daniela Lesurja. Prvi del koncerta je uvedla skladba Jamesa MacMillana Data est mihi omnis potestas, zaključila pa skladba slovenske skladateljice Nane Forte Tanto tempore. Drugi del je uvedla skladba Oliverja Messiaena O sacrum convivium in zaključila skladba Knuta Nystedta Peace I leave with you.

Pred koncertom se je z dirigentoma Uršo Lah in Ragnarjem Rassmusenom ter dvema pevcema Primožem Perkom ter Janom Trilerjem pogovarjala urednica Simona Moličnik.

Simona Moličnik