Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Najnovejše

Novice Radia Slovenija Novice ob 6h

21.06.2024

Zadnja kratka informativna oddaja Radia Slovenija

Duhovna misel Edvard Kovač: Mladeniški dar Sv. Alojzija Gonzage

21.06.2024

V 16. stoletju je Evropa doživljala veliko duhovno in kulturno krizo, hkrati pa tudi očiščenje in duhovni razcvet. Po moralni prenovi, ki jo je v krščansko Cerkev prinesla reformacija, je nastopila še katoliška obnova, z njo pa nastanek novih redovnih skupnost. Na eni strani so to bili jezuitje sv. Ignacija Lojolskega in na drugi Frančiškovi bratje kapucini. Začeli so ustanavljati šole za mladino in pa knjižnice, ki so bile dobro založene in tudi obiskane z znanja željnimi obrazi. V ta duhovni in moralni preporod je v vstopil Alojzij Gonzaga, ki se je rodil l. 1568 stari plemiški družini v Mantovi v Severni Italiji. Oče je imel visok položaj nadvojvode in je želel, da bi njegov sin postal najprej vojščak, nato pa skrbel za veliko posest gradov,, ki jih je imela družina v lasti. Že zgodaj mu je pustil, da se je igral z orožjem. Deček je užival, ko je sprožil puško, enkrat si je celo dovolil prižgati z gorilno vrvico grmeči top. Vendar je kmalu začutil, da je v njegovem srcu gori nek drug ogenj, ki ga neti hrepenenje po večni ljubezni. Odkril je knjigo velikega teologa Petra Kanizija in začel se je poglabljati v molitev. Zato se ne čudimo, da je hotel vstopiti v »Družbo Jezusovo«, kot imenujemo jezuite. Spoznal je, da je pravo viteštvo nekje drugje kot na konju in na viteških dvorih. Prave bitke se odvijajo v nasprotovanju samoljubju in zaverovanosti vase. Ti boji pa se odvijajo v služenju drugim. V tem duhu je kot jezuitski gojenec radostno poprijel za vsako delo in se lotil vsakodnevnih opravil tem strežbe bolnikom, največje veselje pa mu je pomenilo, ko je lahko otroke učil verouk. Spoznal je, da je vsaka otroška duša daljna pokrajina, ki jo mora šele odkriti, tako kot oddaljene misijonske dežele, ki so ga prav tako mikale. Njegovi življenjepisci so radi poudarjali, da je bil odličen študent in kako si je nalagal spokorna opravila ter ohranjal čisto mladeniško dušo. Pisatelj Rebula, ki je nosil svetnikovo ime Alojz, je v teh hagiografskih zapisih videl pretiranost in poudarjal, da je bilo njegovo svetništvo predvsem v tem, »da je umrl od kuge, ki se jo je nalezel v junaški strežbi bližnjemu.« To se je zgodilo 21. junija 1591. Papež ga je po stoletju in pol skupaj s Stanislavom razglasil za svetnika in tri leta kasneje za zavetnika mladine. V našem času pa je sv. oče Pavel VI. dejal: »Še po štiristo letih je živ čar, ki ga odseva podoba tega sina sv. Ignacija, mojstrovina kulture in milosti… Svoje življenje je doumel kot dar, ki naj ga deli bližnjemu.«

Jutranja kronika Slovenci po infarktni končnici brez nogometnega čudeža na EP

21.06.2024

Težko pričakovani nogometni spopad med Srbijo in Slovenijo je prinesel delitev točk, ki pa ga je močno zaznamovala infarktna končnica. Slovence je od zgodovinske zmage ločilo le nekaj sekund. Druge teme: - Lokacija drugega bloka nuklearke potresno ustrezna, kažejo raziskave - Slovaški parlament potrdil sporni zakon o nacionalni radioteleviziji - Mariborski svetniki zavrnili podražitev vrtcev

Radijska igra Goran Gluvić: Dezider in Šostakovič

20.06.2024

Gospod Dezider pošlje ženo in otroka na morje, ker se je odločil preživeti dopust doma ob glasbi. Vendar na vrata mirnega doma potrkajo nepričakovani dogodki in osebe, ljubitelju dobre glasbe pa dobro zapletejo ure zasluženega počitka. Režija: Elza Rituper Dramaturg: Pavel Lužan Tonski mojster: Miro Marinšek Glasbena opremljevalka: Cvetka Bevc Dezider – Jernej Kuntner, Sosed – Sandi Pavlin Akviziter 1 – Marko Simčič Anketnica – Majda Kohek Akviziter 2 – Grega Čušin Popisovalka – Majda Grbac Žena – Romana Šalehar Produkcija Uredništva igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenija oktobra 1995

Četrtkov večer domačih pesmi in napevov Simfonični orkester RTV Slovenija igra melodije Ansambla bratov Avsenik

20.06.2024

Kaj je ob tokratnem poletnem solsticiju lahko bolj romantično in ušesom prijetnejše kot melodije Slavka in Vilka Avsenika, obogatene z zvokom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ter različnimi vokalnimi in instrumentalnimi solisti? Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodno-zabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodno-zabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najkakovostnejše zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravlja glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

Lahko noč, otroci! Jingwei želi napolniti morje

20.06.2024

Morje je uporabilo plimovanje, da je spralo pesek z dna in ga odložilo na obali … Pripoveduje: Ana Urbanc. Avtorica: Tjaša Vilotič. Režiserka: Ana Krauthaker. Oblikovalka zvoka: Sonja Strenar. Avtor glasbe: Luka Hočevar. Svetovalka za jezik: Mateja Juričan. Kitajski pravljični večeri z Radiem Slovenija in Konfucijevim inštitutom Ekonomske fakultete v Ljubljani, Posneto v studiih Radia Slovenija, junij 2021.

Radijski dnevnik Slovenski nogometaši v Münchnu ob skorajšnji tesni zmagi v 96-ti minuti prejeli zadetek za izenačenje s Srbi; zadnji slovenski obračun rednega dela v torek proti Angliji.

20.06.2024

Slovenski nogometaši so si na drugi tekmi rednega dela Evropskega prvenstva v Nemčiji proti Srbiji priigrali remi, a z grenkim priokusom. Po vodstvu Slovenije v drugem polčasu je izid ostal nespremenjen vse do izteka zadnje minute sodnikovega podaljška, ko so po podaji iz kota do edinega zadetka prišli Srbi in končali veselje slovenske izbrane vrste. A slovenski navijači ostajajo optimistični. Ostali poudarki oddaje: - Izraelski premier Netanjahu in vojska v sporu glede uničenja Hamasa. - Rusija in azijsko-tihomorske države krepijo vezi, Zahod v skrbeh. - V Mariboru odprli novo sodobno Zdravstveno postajo Magdalena.

Studio ob 17.00 Festival Lent v Mariboru odpira vrata na svojem starem prizorišču

20.06.2024

V Mariboru se začenja Festival Lent, ki se vrača na Lent, mariborsko dravsko nabrežje, po njegovi skoraj končani prenovi. V devetdnevnem programu, do 29. junija, bo povezoval glasbeno in uprizoritveno umetnost, nevladne organizacije in sestrske festivale. Narodni dom Maribor je zasnoval program te 32-e izvedbe s 170 tisoč evri občinskega sofinaniranja, letos pa je napovedana tudi, drugič po letu 2014, dodatna pomoč države. Kako festival Lent prepoznava mariborska občina – in kako država? Kje se končajo želje ustanovitelja in kje nastopi resničnost, kajti festivalski milijonski proračun polnijo po večini z donatorskimi in sponzorskimi sredstvi? Kaj prinaša njegova 32. izvedba? Koliko entuziazma in programske kombinatorike je v danih okoliščinah potrebne za organizacijo tega največjega mednarodnega festivala na prostem v Sloveniji? O vsem tem v tokratnem Studiu ob 17.00. Gosta: Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor; Marko Brumen, producent Vetrinjskega dvora, Vilinskega mesta in programov nevladnih organizacij na Festivalu Lent.

Dogodki in odmevi Več tisoč nogometnih navdušencev na stadionu v Münchnu na tekmi med Slovenijo in Srbijo.

20.06.2024

Dogodek dneva je brez dvoma dvoboj med Slovenijo in Srbijo na evropskem nogometnem prvenstvu. Vzdušje že pred tekmo v Münchnu, kamor je romalo rekordnih 20 tisoč Slovencev, je bilo zelo burno. Morebitna zmaga bi naše skoraj gotovo vodila v osmino finala prvenstva. Ostali poudarki oddaje: - Nov sveženj sankcij Bruslja proti Moskvi uvaja dodatne omejitve na ruske prihodke od energentov. - Več kot tretjina zdravstvenih zavodov ima hudo izgubo; vodstva pozivajo vlado k nujnim reformam zdravstva. - Napovedi odpuščanja na časniku Večer ostro nasprotujejo zaposleni ob podpori Sindikata in Društva novinarjev Slovenije.

Aktualna tema Nogometna evforija zajela München in Pogačarjev trg

20.06.2024

V Münchnu se bosta čez par minut na tekmi evropskega prvenstva pomerili reprezentanci Slovenije in Srbije. Kakšno je vzdušje v Münchnu, na Pogačarjevem trgu in v Mariboru smo preverili z našimi dopisniki.

Po Sloveniji Do arehološkega najdbišča Divje babe po novem krožna pot

20.06.2024

Drugi poudarki iz oddaje: - Zakaj je novogoriški Center zelenih tehnologij ostal brez 30-ih milijonov evrov evropskega in državnega denarja -V prihodnjih štirih letih načrtuje podjetniško pot več kot sto Posavcev -Kako bodo dosegli turistični preboj Štajerske tudi na mednarodnem turističnem zemljevidu

Aktualna tema Filippo Ungaro, Agencija OZN za begunce: "Na begu je 120 milijonov ljudi."

20.06.2024

Danes je svetovni dan beguncev. Po podatkih Agencije OZN za begunce - UNHCR - se stanje v svetu slabša, število beguncev pa raste že dvanajst let zapovrstjo. Več kot polovica od 120 milijonov ljudi na begu ostaja znotraj meja lastne države, od dobrih 43 milijonov azilantov in drugih beguncev pod mednarodno zaščito pa jih je kar tri četrtine našlo zavetje v državah, ki sodijo med revne. Več v intervjuju Janka Petrovca s predstavnikom Agencije OZN za begunce, Filippom Ungarom.

Več oddaj
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt