Cerkniško jezero je čudovit navdih za mnoge in naravna danost za druge; "jezeru je, jezera nej!" pa hudomušno pravijo domačini

Cerkniško jezero že stoletja buri domišljijo najrazličnejših strokovnjakov, popotnikov, raziskovalcev pa tudi domačinov. Ti so z njim tesno povezani v dobrem in slabem. In tako ga želijo predstaviti tudi drugim: kot enkraten pojav, ki mu daleč naokoli ni para. Ena takih pobud je tudi Zavod za ohranjanje naravne in kulturne dediščine Jezerski hram, ki je že več kot 20 let sinonim za organizacijo, ki raziskuje, varuje in ozavešča o lepotah naravne in kulturne dediščine presihajočega Cerkniškega jezera. Ta hram je ustanovil Vekoslav Kebe, ki s svojo družino, predvsem s hčerko Kristino Kebe, uspešno nadgrajuje predstavljanje naravne in kulturne dediščine Cerkniškega jezera in okolice. Delovanje in poslanstvo Jezerskega hram bomo spoznali v oddaji Nedeljska reportaža.

Sogovorniki

 

Ustanovitelj Jezerskega hrama Vekoslav Kebe, ima vedno nove ideje in načrte.

Mag. Kristina Kebe je že od malih nog vpeta v delovanje Jezerskega hrama, in tako jo zanima tudi vse, kar je povezano s Cerkniškim jezerom.

Leopold Mišič upokojeni pedagog, učitelj telesne vzgoje, je organiziral obiske učencev v Jezerskem hramu.

Matevž Podjed direktor Notranjskega regijskega parka se zavzema za sodelovanje med vsemi deležniki, ki delujejo na območju Cerkniškega jezera.

Maketa

V Jezerskem hramu v Dolenjem Jezeru  pri Cerknici želijo, da bi postali kulturno-izobraževalno in doživljajsko središče. Vse pa se je začelo, ko se je Vekoslav Kebe pred desetletji začel ukvarjati s turizmom, želel je imeti lokal s prenočišči. Pa mu žilica ni dala miru in se je domislil, da bi postavil tudi maketo Cerkniškega jezera. Po prvih obiskovalcih je spoznal, da ljudje Cerkniško jezero zelo slabo poznajo. Zato je maketo dopolnil in ji dodal razlago pojavov.

 

Izobraževanje

Izobraževalni obiski

Jezerski hram in njegova maketa je pomemben učni pripomoček, je prepričan upokojeni pedagog, učitelj telesne vzgoje Leopold Mišič, ki je udeležence šole v naravi, v centru CŠOD Rakov Škocjan, večkrat pripeljal na obisk, s kolesi.

Zbirke

Spominska razstava

Zelo zanimiva in pomembna je spominska razstava posvečena spominu na Pavla Kunaverja, izjemnega poznavalca, in ljubitelja naravnih lepot Notranjske, še posebno Cerkniškega jezera in Rakovega Škocjana.

Geološka zbirka

Etnološki park

Vekoslav je  vsaki svoji vnukinji, Brini, Lini in Ajdi izdelal čoln z njihovimi imeni.

Delavnica-izdelovanje drevakov

 

Etnološka zbirka

V Jezerskem hramu je poleg makete jezera zelo zanimiva etnološka zbirka z originalnimi predmeti, ki so jih jezerjani – prebivalci vasi ob jezeru – uporabljali za delo in tudi za zabavo.

Prevozi po jezeru

Multivizija

Vekoslav Kebe je desetletje s fotografskim aparatom beležil spreminjanje podob Cerkniškega jezera, od jeseni do pomladi, in nastalo je na stotine fotografij. Izbor najlepših je vključil v multivizijsko predstavitev.

Ptice Cerkniškega jezera

V Jezerskem hramu sodelujejo med drugimi ( opis vseh sodelujočih najdemo v Jezerskem hramu) tudi s Prirodoslovnim muzejem Slovenije, in nastal  je zanimiv projekt spoznavanja ptic  na Cerkniškem jezeru. Na posebnem panoju, kjer so fotografije ptic, opis in drugi podatki, lahko s pritiskom na gumb slišimo kako se določena ptica oglaša.

Urejena okolica

Izvirni spominek

 

Jezeru je, jezera nej!

Osrednja točka ali srce zavarovanega območja Notranjskega regijskega parka je seveda prav Cerkniško jezero, kjer pa že nekaj časa brnijo gradbeni stroji.

Milan Trobič