Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Arhiv

Dogodki in odmevi Generalni državni tožilec Šketa odstopil s položaja

02.10.2023

Generalni državni tožilec Drago Šketa je zaradi vožnje pod vplivom alkohola odstopil s položaja. Kot je pojasnil, je v soboto o tem obvestil ministrico za pravosodje, danes zjutraj pa je pisno podal odstopno izjavo. Kot je povedal v izjavi za javnost, je odločitev o odstopu sprejel, ker bi navedene okoliščine lahko škodile ugledu državnotožilske organizacije. Ob tem se je opravičil vsem, ki jih je s takim dejanjem prizadel. Drugi poudarki oddaje: - Za nekaj več kot 65 tisoč študentk in študentov se je danes začelo novo študijsko leto, medtem vodstva javnih univerz opozarjajo na vse bolj občutno pomanjkanje kadrov. - Načelnik generalštaba srbske vojske zanika navedbe o kopičenju vojske in nameri vdora na Kosovo. - Nobelova nagrada za medicino madžarski biokemičarki Katalin Kariko in ameriškemu imunologu Drewju Weissmanu za razvoj cepiv proti covidu in raku.

Eppur si muove - In vendar se vrti Odnos Hrvaške do slovenščine v šolah spodbuden, težave drugje

02.10.2023

Kako pomemben je pouk slovenskega jezika za narodno skupnost, se dobro zavedajo tudi rojaki na Hrvaškem. Pred 70 leti so po zaslugi Zore Avsec na Reki imeli celo svojo slovensko šolo, ki pa je delovala samo tri leta. Manjšinska zakonodaja zdaj omogoča učenje slovenščine v osnovnih in srednjih šolah, vendar mora biti za to izpolnjenih več pogojev. Ledino so orali pred 17 leti na reški osnovni šoli Pećine, tri leta pozneje so prvi uvedli redni pouk slovenskega jezika in kulture. Med učenci in dijaki postaja vse bolj prepoznaven in zanimiv izbirni predmet, to pa za samo uvedbo ni dovolj. Kakšen je odziv med ravnatelji? Kako je z učbeniki in še najpomembnejše, kako je z usposobljenimi učitelji in profesorji? O izzivih poučevanja slovenskega jezika na hrvaških šolah se bo Mateja Železnikar pogovarjala z vodjo reške enote Inštituta za narodnostna vprašanja dr. Barbaro Riman in učiteljico Vido Srdoč, ki je leta 2009 prva začela poučevati slovenščino na osnovni šoli Pećine. V oddaji Eppur si muove – In vendar se vrti iz Slovenskega doma Bazovica na Reki.

Aktualna tema Andreja Silić Švonja: Zelo veseli smo donacije bibliobusa iz Ljubljane

02.10.2023

Mestna knjižnica Ljubljana in Gradska knjižnica Rijeka odlično sodelujeta. Kot je povedala Vesna Trobec iz MKLJ, te dobre odnose, ki so postali že zares prijateljski, gojijo od leta 2018. Več o tem, kako je potekala predaja bibliobusa in kako negujejo kulturne vezi, lahko slišite v pogovoru. Andreja Silić Švonja pa je višja knjižničarka v Gradski knjižnici Rijeka, s katero smo poleg povezovanja in spodbujanja bralne pismenosti, govorili tudi o digitalizaciji, zelenih knjižnicah, pa seveda tudi o njenih slovenskih koreninah in prvi slovenski knjigi, ki jo je sama prebrala. Priporočamo v posluh! Z Vesno Trobec in Andrejo Silić Švonja se je pogovarjala Mojca Delač.

Novice Radia Slovenija Novice ob 14h

02.10.2023

Zadnja kratka informativna oddaja Radia Slovenija

Po Sloveniji Ali je območje na Barju najboljša lokacija za postavitev ljubljanske sežigalnice odpadkov?

02.10.2023

Drugi poudarki oddaje: - Na svetovni dan srca so pripravili številne dejavnosti tudi na Gorenjskem. - Piran in Izola vse bolj priljubljeni točki za postanke navtičnih turistov. - V Novem mestu panelna razstava Grad Grm v odsevu časa. - Gobe letos rastejo bolj slabo, čisto mogoče pa je, da nas bodo še presenetile.

Danes do 13:00 Generalni državni tožilec Šketa odstopil s položaja

02.10.2023

Generalni državni tožilec Drago Šketa je danes odstopil s položaja, potem ko so policisti v soboto ugotovili, da je vozil vinjen. S preverjanjem alkoholiziranosti so mu namerili 0,37 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Kot je sporočilo generalno državno tožilstvo, se je Šketa odločil za odstop, ker bi njegovo ravnanje lahko okrnilo ugled organa, ki ga je vodil. Drugi poudarki: - Zunanji ministri Evropske unije na zasedanju v Kijevu o nadaljnji pomoči Ukrajini. - Nobelova nagrada za medicino letos za prispevek pri razvijanju cepiv mRNK zoper covid. - Začenja se novo študijsko leto; študentskih postelj primanjkuje tudi na Primorskem.

Aktualna tema Vito Vitaz: Pri Zori Ausec sem izbrusil svojo slovenščino

02.10.2023

Vito Vitaz je pri Slovenskem domu KPD Bazovica aktiven že vrsto desetletij, in to v različnih vlogah. Spomni se tudi gospe Zore Ausec, ki je leta 1947 ustanovila društvo in s svojo zagnanostjo in prebojnimi idejami poskrbela, da je zaživelo in se razvilo na številnih področjih, čeprav je morda takrat morda vsi niso najbolj razumeli. Zora Ausec je bila posvetna delavka, dolgoletna predsednica in potem tudi častna predsednica. Gospod Vito nam je pripovedoval o njej in njenem doprinosu, hkrati pa tudi o svoji poti sobivanja z društvom. Z njim se je pogovarjala Mojca Delač.

Na današnji dan 2. oktober

30.09.2023

Petminutni spominski koledar o ljudeh, ki so se rodili tistega dne oz. o dogodkih, ki so povezani s tem datumom.

Novice Radia Slovenija Novice ob 12h

02.10.2023

Zadnja kratka informativna oddaja Radia Slovenija

Aktualna tema Živahno v Slovenskem domu Bazovica – od zbora, ki deluje od leta 1947 do mladih, ki aktivno preživljajo poletne dni

02.10.2023

V kulturno prosvetnem društvu delujejo različne skupine, ki povezujejo slovenske rojake in hrvaške prijatelje vseh generacij. Slovenski dom je mnogim pravi dom. Tako je že vse od ustanovitve društva in selitve v čudovito vilo, ki jo je Josip Gorup, eden najbogatejših rojakov, zgradil za svojega sina Milana Gorupa. Kaj vse se dogaja v društvu, kako je bilo nekoč in kaj so največji izzivi? O tem tudi z nekdanjim predsednikom društva Zvonimirom Stipetićem in s tajnico Sandro Grudenić, ki je med drugim zadolžena za mlade rojake. Vse več jih počitniške dni preživlja na delavnicah, ki so jih poimenovali Poletje v Bazovici. Letos jih je bilo v treh tednih, navdušeno pove, več kot 50. Kako jih spodbuditi, da se bodo vračali v društvo, ko bodo starejši?

Med štirimi stenami Kampanja "Pridem takoj."

02.10.2023

Zadnjih 10 let pri nas v povprečju vsako leto zboli za rakom 150 mladih med 15. in 29. letom starosti. Pogosto gre za krvne rake, še posebno limfome. Mladi so specifična populacija, ki se ob težavah in skrbi zaradi bolezni sooča še s stigmo na drugih področjih življenja. Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo zato predstavlja kampanjo "Pridem takoj", o kateri govorimo v tokratni oddaji. Goste je v studio Prvega povabila Lucija Fatur.

Svetovalni servis Štefanija Lukič Zlobec: Demenco naj sprejmejo za svojo tudi svojci

02.10.2023

Svojci oseb z demenco doživljajo velike obremenitve. Ker bolezen napreduje in traja več let ali celo desetletje, osebe z demenco postanejo popolnoma odvisne od drugih in potrebujejo 24-urno pomoč. Kakšna pomoč in podpora je na voljo svojcem? Gostja je predsednica Združenja Spominčica Alzheimer Slovenija Štefanija Lukič Zlobec.

Več oddaj
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt