Roman z znanim angleškim naslovom The Big Sleep, katerega letnica nastanka sega v leto 1939, je pred kratkim izšel v slovenskem prevodu v zbirki Moderni klasiki pri Cankarjevi založbi. Z njim je pisatelj Raymond Chandler spremenil svet popularne literature in postal klasik kriminalnega romana. Svojo bralsko izkušnjo je z nami delil Jure Marolt, novinar in spletni bloger.

Začetnik in hkrati veliki klasik modernega kriminalnega romana

Roman z znanim angleškim naslovom The Big Sleep, katerega letnica nastanka sega v leto 1939, je pred kratkim izšel v slovenskem prevodu v zbirki Moderni klasiki pri Cankarjevi založbi. Z njim je pisatelj Raymond Chandler spremenil svet popularne literature in postal klasik kriminalnega romana.

Jure Marolt, novinar in spletni bloger: "Po navadi po 30, 40 straneh vem, ali bom knjigo prebral do konca ali ne. Če me do takrat ne prepriča, nimam težav s tem, da jo zaprem in dam nazaj na polico. Mogoče me bo nagovorila v kakšnem drugem obdobju življenja. Pri nekaterih pa takoj veš in tudi pri romanu Veliki spanec je bilo tako. Tako zaradi same zgodbe in ozadja kot tudi zaradi načina pisanja." 

Nataša Rašl