Tudi tokrat lobiranje oblikovalo sporno reguliranje spleta in ga pripeljalo pred evropske poslance

Evropska unija spreminja avtorsko pravo. To je sicer nujno potrebno, saj avtorsko pravo ni dobro prilagojeno digitalnemu okolje, vendar nova direktiva o avtorskem pravu ogroža obstoj interneta kot ga poznamo. Člani odbora za pravne zadeve so včeraj v Bruslju potrdili to novo direktivo, o njej bodo morali odločati še evropski poslanci, to bodo storili na julijski ali septembrski seji. Direktiva je kratka, najbolj sporna sta 11. člen, ki omejuje linkanje oz. objavljanje povezav na druge spletne vsebine, in 13. člen, ki omogoča cenzuro memov, parodij, prezentzacij in citatov iz drugih vsebin. Žiga Vrtačič z Inštituta Danes je nov dan opozarja:

“Predvsem je zelo očitno, da gre za člena, ki nista zares v stiku z realnostjo in da je zelo jasno, da si tisti, ki so jih predlagali, ne predstavljajo, kako jih implementirati in kakšne posledice prinašajo.”

Sporna sta tudi 3. in 4. člen, ki se nanašata na rudarjenje podatkov in intelektualno lastnino v izobraževanju. Maja Bogataj Jančič z Inštituta za Intelektualno lastnino, ki že vrsto let opozarja na neprilagojenost avtorskega prava z internetom, pa meni, da je tako kot v primeru spornega sporazuma ACTA, direktiva nastala netransparentno.

“Problem je v tem, da svet in evropski parlament skupaj s komisijo stopijo v trialog. In državljani vstopimo v igro v tej zadnji fazi, ko je praktično že vse odločeno.”

Po mnenju obeh sogovornikov, še ni vse izgubljeno. Tako kot je padla ACTA, lahko pade tudi ta direktiva. Tukaj lahko oddate svoj podpis pod peticijo, ki jo bo Inštitut Danes je nov dan posredoval slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu.

Urška Henigman